Navigatie overslaan
zoeken

Gratis inloggen

Praat mee op onze sites, beheer je gegevens en abonnementen, krijg toegang tot jouw digitale magazines en lees exclusieve verhalen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

NPO
Uitgelichte afbeelding

Nieuw advies: bewaar 70 euro contant geld voor noodgevallen - verstandig of overdreven?

gisteren · 16:55| Leestijd:4 min

Update: gisteren · 01:07

In het kort

Cyberaanval? Pin-storing? Mócht dat gebeuren, adviseert de Nederlandse Bank nu om 70 euro per persoon contant geld te hebben. Is dat noodzakelijk of overdreven? Zo bereid je je simpel voor zonder in paniek te raken.

Wat denk jij?

Hoe voorbereid ben jij op een noodsituatie waarbij stroom en internet uitvallen?

Aantal reacties: 0

Wat als het digitale betalingsverkeer ineens niet meer werkt? Volgens De Nederlandsche Bank (DNB), het ministerie van Financiën, banken en consumentenorganisaties – verenigd in het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB) – is het verstandig om een klein bedrag aan contant geld thuis te bewaren. Hun advies: houd 70 euro per volwassene en 30 euro per kind achter de hand. Dit zou voldoende moeten zijn om drie dagen door te komen als er tijdelijk niet gepind of online betaald kan worden.

Waarom 70 euro contant geld?

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) raadde eerder een minimumbedrag van 50 euro aan, maar nu is 70 euro per persoon toch het richtbedrag geworden. Het advies komt voort uit zorgen over cyberaanvallen, technische storingen of geopolitieke spanningen. Denk aan situaties waarin je niet meer kunt pinnen in winkels, geldautomaten niet werken of internetbankieren uitvalt. Volgens het MOB gaat het om een voorzorgsmaatregel – een klein beetje voorbereiding op een scenario dat waarschijnlijk niet snel zal gebeuren, maar waar je liever niet door verrast wordt.

Hoewel het MOB het advies serieus neemt, benadrukken veel deskundigen dat de kans op een totale uitval van het betalingsverkeer klein is. Nederland heeft een goed beveiligd en stabiel betalingssysteem. Toch kan een korte storing altijd voorkomen – en in dat geval is het handig om niet volledig afhankelijk te zijn van je pinpas of mobiele telefoon.

Hoe kom je aan die 70 euro contant geld?

Het MOB adviseert om het bedrag deels in kleine biljetten en deels in munten aan te houden. Denk aan één biljet van 20 euro, een van 10 euro en een van 5 euro. De rest (35 euro) kun je aanvullen met zo’n 50 munten in verschillende waardes. Dat maakt het makkelijker om in een noodsituatie te betalen, ook als wisselgeld beperkt is.

Met 70 euro per volwassene kun je in principe drie dagen vooruit voor noodzakelijke uitgaven zoals water, eten, medicijnen en vervoer. Het Nibud berekende dit bedrag op basis van basisbehoeften. Uiteraard kun je zelf beslissen of dit bedrag voor jou genoeg is, of dat je liever iets meer achter de hand houdt.

Sommige experts vinden het advies aan de hoge kant en wijzen erop dat veel mensen al wat contant geld in huis hebben. Je hoeft dus niet meteen naar de geldautomaat te rennen. Je kunt het bedrag ook geleidelijk opbouwen, bijvoorbeeld door wisselgeld apart te leggen of af en toe een klein bedrag te pinnen.

Is het echt nodig?

Toch zijn er vragen. Is het echt nodig dat iedereen contant geld in huis heeft? Of zorgt dit advies voor onnodige paniek?

In paniek raken is sowieso niet nodig, zegt communicatieadviseur Peter in Dit is de Dag (EO). Het is helemaal niet zeker dat er een storing gaat komen. Maar het is volgens hem wel verstandig om er wel op voorbereid te zijn, voor het geval dat:

"Bespreek noodscenario's met je gezin of bedrijf, dan weet je wat je moet doen als het zover komt. (...) Bewustwording is belangrijk, maar het moet met zorg worden gebracht. Niemand heeft iets aan chaos."

Ook Sijmen Ruwhof (ethisch hacker) en Alex Krijger (geopolitiek analist) delen hun visie op de situatie: moeten we ons zorgen maken of niet? Je leest het hier:

Praat mee

Hoe voel jij je na het lezen van dit artikel? En wil je nog iets kwijt?

Gratis inloggen

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Meer weten?

Luister naar Dit is de Dag (EO)

In Dit is de Dag (EO) gaat Tijs van den Brink verder over dit onderwerp in gesprek met Sijmen Ruwhof (ethisch hacker), Frank Peters (communicatiestrateeg) en Alex Krijger (geopolitiek analist). Beluister de uitzending hieronder als podcast. 

Dit maakten we ook

Verwijzing

Meest gelezen

Lees ook