Inloggen bij dit

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

© Pexels

Moeten we echt contant geld in huis halen voor nood­si­tu­a­ties? 'We bevinden ons in een grijze zone tussen oorlog en vrede'

gisteren · 17:00| Leestijd: 4 min

Update: vandaag · 15:10

In dit artikel aan het woord

Alex Krijger
Alex KrijgerGeopolitiek analist
"Ontregeling is tegenwoordig een tactiek. Landen al Rusland, China en Noord-Korea maken daar al actief gebruik van."
Sijmen Ruwhof
Sijmen RuwhofEthisch hacker
"Met de juiste voorbereiding zou ik een bank kunnen platleggen. Dan kun je je ook voorstellen wat criminele groepen kunnen aanrichten."
Frank Peters
Frank PetersCommunicatiestrateeg
"Bewustwording is belangrijk, maar het moet met zorg worden gebracht. Niemand heeft iets aan chaos."

In het kort

Nederlandse banken adviseren mensen om contant geld in huis te hebben. Dit is vanwege de kans dat digitale systemen uitvallen door bijvoorbeeld cyberaanvallen of stroomstoringen. Maar is dit echt nodig, of worden we onnodig bang gemaakt?

Samenvatting van DIT artikel

Wat als stroom en internet uitvallen? Digitale betalingen zoals pinnen werken dan niet meer. Banken waarschuwen dat dit kan gebeuren door cyberaanvallen of sabotage. Daarom wordt geadviseerd om contant geld achter de hand te hebben. Ethisch hacker Sijmen Ruwhof benadrukt hoe kwetsbaar onze digitale infrastructuur is en houdt zelf contant geld in huis. Communicatiestrateeg Frank Peters vindt dat we burgers beter moeten informeren, zonder onnodige paniek te zaaien. Geopolitiek analist Alex Krijger wijst op sabotage van onderzeese kabels als voorbeeld van reële dreiging die nu al werkelijkheid wordt. Voorbereid zijn met een noodvoorraad aan contant geld kan het verschil maken in onverwachte situaties.

Wat denk jij?

Hoe voorbereid ben jij op een noodsituatie waarbij stroom en internet uitvallen?

Dit is de situatie

'Haal contant geld in huis'

Als het internet of de elektriciteit uitvallen, werken digitale betaalmethoden zoals pinnen niet meer. Banken waarschuwen dat dit kan gebeuren door sabotage of cyberaanvallen. Daarom raden ze aan om contant geld achter de hand te hebben. Dit is handig voor noodgevallen, zoals het kopen van eten of brandstof.

Wat is er geregeld voor toegang tot contant geld?

De overheid werkt aan nieuwe regels om contant geld toegankelijk te houden. Zo moeten grote banken zorgen voor voldoende geldautomaten en wordt storten gratis voor particulieren. Dit is belangrijk, omdat contant geld een wettelijke betaalmogelijkheid blijft en nodig kan zijn bij storingen.

Volgens de Nederlandsche Bank is het verstandig om per huishouden te bedenken hoeveel contant geld er nodig is voor een paar dagen. Het Nibud adviseert om een minimumbedrag klaar te hebben voor basisuitgaven. Dit advies wordt gegeven omdat contant betalen steeds minder vaak gebeurt en banken, samen met de overheid, willen dat contant geld toch beschikbaar blijft voor iedereen.

Hoeveel contant geld moet je in huis hebben?

Hoeveel contant geld je nodig hebt, hangt af van je huishouden en je uitgaven. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) raadt een minimumbedrag van 50 euro aan, maar voor langere storingen kun je denken aan een bedrag waarmee je enkele dagen kunt overbruggen. Denk aan eten, brandstof en eventuele medicijnen.

Dit is de discussie

Moeten we ons zorgen maken?

Toch zijn er vragen. Is het echt nodig dat iedereen contant geld in huis heeft? Of zorgt dit advies voor onnodige paniek?

Sijmen Ruwhof is ethisch hacker. Hij waarschuwt voor de manier waarop we nu tegen onze digitale infrastructuur aankijken. We zien volgens hem te weinig in dat daar ook iets mee zou kunnen gebeuren.

Sijmen Ruwhof
Sijmen RuwhofEthisch hacker

"ICT-systemen zijn niet onfeilbaar. Zelfs betrouwbare Nederlandse banken kunnen worden getroffen door storingen of aanvallen.(...) Met de juiste middelen en voorbereiding zou ik, als ethisch hacker, een bank kunnen platleggen. Je kunt je voorstellen wat goed georganiseerde criminele groepen kunnen aanrichten. Daar kun je maar beter op voorbereid zijn."

Zelf probeert Ruwhof dat ook te doen. Hij heeft een voorraad contant geld in huis liggen.

"Het is verstandig om contant geld in huis te hebben. Als het betalingsverkeer uitvalt, kun je in ieder geval boodschappen blijven doen. Denk aan een bedrag van ongeveer duizend euro, afhankelijk van je situatie."

Wat doet een ethisch hacker?

Een ethisch hacker is iemand die kwetsbaarheden in computersystemen, netwerken of software opspoort, maar dit doet met toestemming van een organisatie. Het doel van dit werk is om beveiligingsproblemen te vinden en op te lossen voordat criminelen ze kunnen gebruiken. Ze testen hiermee hoe goed de beveiliging is. Dankzij hun werk kunnen organisaties beter beschermd zijn tegen cyberaanvallen en datalekken.

Communicatiestrateeg Frank Peters ergert zich aan de manier waarop dit verhaal nu naar buiten wordt gebracht.

Frank PetersCommunicatiestrateeg

"De boodschap van de banken is nu te algemeen. Mensen willen weten: wat betekent dit voor mij en wat moet ik doen? Als je geen duidelijke instructies geeft, gebeurt er niets."

Het is volgens hem nodig om niet allen te informeren maar ook te activeren, zonder dat je daarbij paniek zaait.

"Geef mensen een reden om nu actie te ondernemen. Bespreek noodscenario's met je gezin of bedrijf, dan weet je wat je moet doen als het zover komt. (...) Bewustwording is belangrijk, maar het moet met zorg worden gebracht. Niemand heeft iets aan chaos."

Hoewel er volgens Peters dus directe reden tot paniek is, zegt geopolitiek analist Alex Krijger dat we niet moeten denken dat het allemaal toekomstmuziek is.

Alex Krijger
Alex KrijgerGeopolitiek analist

"We bevinden ons in een grijze zone tussen oorlog en vrede. Ontregeling is tegenwoordig een tactiek, en landen zoals Rusland, China en Noord-Korea maken daar actief gebruik van."

Er zijn volgens Krijger al voorbeelden te noemen van sabotage en cyberaanvallen, bijvoorbeeld bij het beschadigen van onderzeese kabels. Hij vindt het belangrijk dat burgers hierop zijn voorbereid.

"Ik heb zelf een noodpakket thuis. Denk aan water, een radio, een warme deken en wat contant geld, een paar honderd euro. (...) In Zweden worden burgers open en eerlijk geïnformeerd over dreigingen en wat ze kunnen doen. Daar kunnen we in Nederland wat van leren. (...) Geef mensen het vertrouwen dat ze voorbereid kunnen zijn, zonder angst te zaaien."

Wat moet er allemaal in een noodpakket?

Op de website www.denkvooruit.nl noemt de overheid een lijst met dingen die niet mogen ontbreken in een noodpakket. Dat zijn dingen als water, een zaklamp en een radio op batterij, maar ook meer onverwachte dingen als warme dekens en een fluitje waarmee je hulpdiensten kunt laten weten waar je zit.

Praat mee

Hoe voel jij je na het lezen van dit artikel? En wil je nog iets kwijt?

Inloggen bij eo

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Meer weten?

Luister Dit is de Dag terug als podcast

In Dit is de Dag (EO) gaat Margje Fikse verder over dit onderwerp in gesprek met Sijmen Ruwhof (ethisch hacker), Frank Peters (communicatiestrateeg) en Alex Krijger (geopolitiek analist).

Beluister de uitzending hieronder als podcast. 

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Luister jij liever via een ander kanaal? Klik hier om het gesprek af te spelen op jouw favoriete podcast-app.

Dit maakten we ook

DIT zijn de makers

Dit is de dag
Dit is de dag

Dit artikel hoort bij het programma

Dit is de dag

Dit is de dag
Dit is de dag

Dit artikel hoort bij de podcast

Dit is de dag

Meest gelezen

Lees ook