Inloggen bij dit

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

Houd contant geld achter de hand, waarschuwen banken

vandaag · 10:41| Leestijd: 3 min

Update: vandaag · 11:03

In het kort

Banken adviseren om contant geld in huis te hebben. Niet zomaar, maar omdat geopolitieke spanningen oplopen en de wereld steeds instabieler lijkt te worden.

Wat denk jij?

Heb jij contant geld in huis?

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) komt begin volgend jaar met tips over hoe je met je geld moet omgaan bij geopolitieke dreiging. Dat gaat bijvoorbeeld over een extra bankrekening, maar ook het achter de hand houden van contant geld, als voorbereiding op verstoringen in het betalingsverkeer. Omdat het overleg nog moet beginnen kan de NVB nog niet specifiek zijn. Niet eerder kwamen banken met zo'n advies.

Cyberaanvallen op banken of storingen door geopolitieke spanningen zijn niet ondenkbaar. Een cyberaanval kan bijvoorbeeld je pinpas waardeloos maken, en dan is contant geld je enige uitweg. Techjournalist Daniël Verlaan noemt het goed om rekening te houden met een scenario waarin je een paar dagen niet kan pinnen: “Cash werkt offline en je kunt blijven betalen als het internet een dag of twee uitvalt.” Zelfs een klein bedrag van vijftig euro kan helpen om basisbehoeften te dekken.

Dreigingen vanuit Rusland en China

De waarschuwing om voorbereid te zijn komt niet uit de lucht vallen. Sinds de oorlog in Oekraïne wordt duidelijk dat digitale aanvallen een krachtig wapen zijn. Russische hackers hebben eerder al bewezen dat ze complete systemen kunnen lamleggen, zoals gebeurde bij de grootste telecomaanbieder van Oekraïne.

China vormt een ander risico. Het land beheerst cruciale markten, zoals die van zeldzame aardmetalen. Deze worden gebruikt in smartphones, batterijen en medische apparatuur. Als China besluit deze leveringen stop te zetten, kan dat enorme gevolgen hebben voor de wereldwijde economie. Zoals NAVO-admiraal Rob Bauer zegt: “We zijn naïef als we denken dat China deze macht nooit zal gebruiken.”

Wat kan jij doen?

Het antwoord ligt deels in voorbereiding. Een paar dagen zonder digitale betaalmogelijkheden kan overbrugd worden met een kleine voorraad cash en basisbenodigdheden, zoals water en voedsel. Daarnaast pleiten experts voor meer onafhankelijkheid van instabiele landen. Dit betekent dat we zelf moeten kunnen zorgen voor onze grondstoffen en diensten.

Praat mee

Hoe voel jij je na het lezen van dit artikel?

Inloggen bij eo

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Meer weten?

Is er kans op een derde wereldoorlog?

"De samenleving moet zich voorbereiden op het onverwachte", zei de Nederlandse NAVO-admiraal Rob Bauer. Ook de president van Wit-Rusland roept op om "zo goed als mogelijk voorbereid" te zijn. Is die bezorgdheid terecht? En zo ja, wat betekent dit voor Nederland? In het radioprogramma Dit is de Dag (EO) ging presentator Joram Kaat daarover in gesprek met oud-commandant Mart de Kruif en emeritus hoogleraar Henk Overbeek.

DIT zijn de makers

Deel dit artikel:

Meest gelezen

Lees ook