Inloggen bij

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Onze reacties


Koop jij biologische producten in de supermarkt?

Klik hieronder om je antwoord te geven

Waarom koop jij wel/geen biologische producten?

Bio logisch?

Goed dat steeds meer producten in de supermarkt alleen biologisch te koop zijn?

Geschreven door Mariska van der Veen

22 januari 2024 · 17:06

Update: 23 januari 2024 · 14:34

In gesprek met

Foto van "Het is niet alleen beter voor het milieu en dierenwelzijn, maar ook gezonder om biologisch voedsel te eten."
Michaël WildeDirecteur BioNext
"Het is niet alleen beter voor het milieu en dierenwelzijn, maar ook gezonder om biologisch voedsel te eten."
Foto van "Denk aan de consumenten die het niet zo ruim hebben en toch een gezonde maaltijd op tafel willen zetten."
Joost van KasterenWetenschapsjournalist
"Denk aan de consumenten die het niet zo ruim hebben en toch een gezonde maaltijd op tafel willen zetten."

In het kort

Kies jij voor biologische of toch liever niet-biologische tomaten in de supermarkt? Misschien gaat je voorkeur wel uit naar niet-biologisch als je puur naar de prijs kijkt. Bij steeds meer versproducten kun je niet meer kiezen voor de niet-biologische optie. Is dit een goede ontwikkeling?

Wat denk jij?

Koop jij biologische producten in de supermarkt?

Klik hieronder om je antwoord te geven

Dit is de situatie

Supermarkten verkopen sommige producten alleen nog biologisch

Consumenten kiezen steeds vaker voor biologisch in de supermarkt. In 2023 besteedden Nederlanders 42% meer aan biologische producten dan in 2021. Vooral verse biologische producten werden meer verkocht: groenten, fruit, zuivel en vlees. De groei komt onder andere doordat supermarkten sommige producten alleen nog biologisch aanbieden. 

Hoeveel geven we uit aan biologische boodschappen?
In 2023 besteedden Nederlandse huishoudens ongeveer 1,6 miljard euro aan biologische producten. Driekwart van dat geld gaven consumenten uit in de supermarkt. In 2021 gaven Nederlanders nog maar 1,1 miljard uit aan biologische boodschappen. 

Bron: Trouw

De supermarkt Plus verkoopt bijvoorbeeld aardappelen, uien en zuivel van het huismerk alleen nog biologisch. Albert Heijn heeft het grootste biologische assortiment, wel 1900 producten. Ze verkopen onder andere gember, pastinaak en romaine sla standaard biologisch.

Maar ook Jumbo en Lidl verkopen sommige producten alleen biologisch. Kleinere producten zoals pompoen, rode kool en bieten worden in meerdere supermarkten alleen biologisch aangeboden. En ook een groot merk als HAK heeft de keuze gemaakt om volledig op de biologische toer te gaan. 

Vervangingsstrategie

Producten alleen biologisch aanbieden in de winkel, noemt BioNext, de ketenorganisatie voor biologische landbouw en voeding, de 'vervangingsstrategie'. Dit is volgens de ketenorganisatie de meest effectieve manier om de consumptie en productie van biologisch te stimuleren. "Door producten volledig te vervangen worden consumenten geholpen in hun keuze, aangezien de keuze al voor hen is gemaakt." 

Dit is de discussie

Is het goed dat 'normale' producten worden vervangen door biologische producten?

Het is goed dat supermarkten steeds meer biologische producten aanbieden, vindt Michaël Wilde. Maar naast meer keuze in biologische producten, moeten mensen ook geïnformeerd en geënthousiasmeerd worden over de voordelen van biologisch voedsel, zegt Wilde tegen DIT (EO). Het is volgens hem namelijk niet alleen beter voor het milieu en dierenwelzijn maar ook gezonder om biologisch voedsel te eten.

Dat biologische producten in de winkel duurder zijn dan niet-biologische producten is waar, maar deze prijzen reflecteren volgens Wilde niet de 'echte prijs' van het voedsel. De 'verborgen kosten' van ons voedsel zoals watervervuiling, de klimaatkosten, gezondheidskosten worden volgens hem via belastingen betaald of doorgeschoven naar toekomstige generaties. 

Michaël Wilde (BioNext)
© NPO Radio 1

Michaël Wilde

Directeur BioNext

"Dat mensen biologisch te duur vinden is niet alleen een economisch vraagstuk, maar ook een verleidingsvraagstuk. De consument betaalt namelijk wel vijf euro voor een 'Moccachino Cookie Crumble to go' bij de Starbucks, maar is niet bereid twintig cent meer te betalen voor een kilo biologische aardappels."

Het zorgt voor weerzin bij mensen als je alleen biologische producten aanbiedt, zegt wetenschapsjournalist Joost van Kasteren. Biologisch verbouwd voedsel is volgens hem niet gezonder dan regulier verbouwd voedsel.

Joost van Kasteren

Wetenschapsjournalist

"Er is nooit aangetoond dat biologisch voedsel gezonder zou zijn. Mensen zeggen dat er geen bestrijdingsmiddelen op het eten zitten. Daarmee wordt beargumenteerd dat biologisch voedsel gezonder is. Maar eventuele resten van bestrijdingsmiddelen op het normale voedsel zijn verwaarloosbaar."

Arme Nederlanders die door duurdere boodschappen in de problemen komen, daar is Van Kasteren bang voor. 

"Nederlanders geven maar 11% van hun budget uit aan voeding. Maar voor grote groepen in de samenleving is dat aandeel een stuk groter en die komen in de problemen. Mensen gaan hierdoor minder groente en fruit kopen, omdat het duurder is geworden. Tegen Plus wil ik zeggen: denk aan je klanten die het niet zo ruim hebben en toch een gezonde maaltijd op tafel willen zetten. Die groep laat je nu in de steek."

We moeten bereid zijn om meer aan eten uit te geven, zegt Wilde.

Michaël Wilde (BioNext)
© NPO Radio 1

Michaël Wilde

Directeur BioNext

"Als wij onze boeren echt een goed verdienmodel gunnen en wij willen ook zorgdragen voor het klimaat, de bodem, schoon water, dierenwelzijn en meer biodiversiteit dan moeten wij bereid zijn om meer aan eten uit te geven. Natuurlijk heb je een kleine groep mensen die het echt niet kan betalen maar die moet je helpen vanuit de overheid."

Ook consumenten met een kleinere beurs willen echt wel meer betalen voor hun boodschappen, denkt Wilde. Zeker als ze weten dat het geld terecht komt bij de boer die een bijdrage levert aan meer dierenwelzijn en een leefbaar, groen platteland. 

Wat denk jij?

Waarom koop jij wel/geen biologische producten?

Meer lezen?

Dit schreven we eerder