Waarom je na een burn-out te maken kan krijgen met discriminatie: 'Wees niet te eerlijk'
2 oktober 2024 · 13:00| Leestijd: 5 min
Update: 2 oktober 2024 · 13:52
In het kort
Je krijgt minder snel een baan, maakt minder kans op promotie en wordt eerder ontslagen. En de reden: je hebt ooit een burn-out gehad. Wat zijn de vooroordelen over mensen met een burn-out? En moet je eerlijk zijn tegen je baas over een burn-out?
Wat denk jij?
Heb jij behoefte aan meer rust?
Aantal reacties: 0
Negatieve reacties na een burn-out
Dat werkgevers negatief zijn over (nieuwe) werknemers met een burn-outverleden, ontdekte Philippe Sterkens van de Universiteit Gent. Uit zijn onderzoek bleek dat over mensen die een burn-out hebben gehad wordt gedacht dat ze minder goed tegen stress kunnen, dat ze zowel nu als in de toekomst een groter gezondheidsrisico met zich meebrengen en dat ze minder geschikt zijn voor leiderschapsposities. "Het is geen positief beeld", aldus Sterkens. Dit gaven ook ervaringsdeskundigen aan in een vragenlijst die Sterkens verspreidde. "40% zei dat ze hun baankansen zagen krimpen en dat hun burn-out een drempel was."
Wat is een burn-out?
Als je een lange tijd te veel spanning of stress hebt en het lukt je niet goed om met die spanning om te gaan, kan je overspannen raken. Je krijgt klachten waardoor je je dagelijkse bezigheden niet meer goed kan doen. Als die klachten langer dan een half jaar duren, dan wordt dat een burn-out genoemd. 1,6 miljoen werknemers hadden in 2022 last van burn-outklachten, vooral jonge mensen.
Dit zijn klachten die je kan ervaren bij een burn-out:
- Je voelt je lichamelijk vermoeid en uitgeput
- Je voelt je geestelijk vermoeid: je kan je slecht concentreren en/of dingen onthouden
- Je slaapt onrustig
- Je bent snel boos of geïrriteerd
- Je kan niet tegen drukte of lawaai
- Je huilt makkelijk
- Je piekert
- Je hebt een gejaagd gevoel
Wil je meer lezen en weten over wat een burn-out is? Ga dan naar thuisarts.nl.
'Stoor me niet'
Brankele Frank is zo'n ervaringsdeskundige. Ze schreef een boek over wat ze meemaakte in haar burn-out: Over de kop. Zelf ervoer ze weinig discriminatie, zegt ze in Geld of je Leven (EO). Wel vertrok ze na haar burn-out bij de werkgever waar ze zat, haar contract liep af en ze moest een vast contract krijgen als ze bleef. "Op dat moment was ik nog ziek, dus ik snap wel dat ze daar niet heel happig op waren."
"Mensen die een burn-out hebben gehad, zijn hele goede werknemers."
Ze vond het fijn dat ze op een nieuwe werkplek kon reïntegreren. Ze kreeg daar alle ruimte om rustig op te starten. "Ik was heel open over wat er met me aan de hand was en dat ik niet direct volle bak aan de gang kon. En mijn nieuwe werkgever zei: neem je tijd." In het begin had Frank nog veel last van haar burn-out. Ze was heel erg moe en haar geheugen en concentratievermogen werkte niet meer goed. "Op een gegeven moment ging gewoon een soort rolluik voor mijn ogen." Bij het reïntegreren ging ze om de zoveel uur een kwartiertje wandelen of mediteren. "Dat heeft me er doorheen gesleept."
Het hielp haar dat ze een leidinggevende functie had bij haar reïntegratie, zegt ze. Daardoor had ze meer zeggenschap over hoe ze haar tijd in kon delen. En ze kon tegen collega's zeggen: als mijn deur dicht zit, dan moet je me even niet storen. "Zo had ik tijd om voor mezelf te zorgen."
Moet je eerlijk zijn over je burn-out?
Brankele Frank was dus heel open over haar burn-out. Maar moet je daar wel zo eerlijk over zijn nu blijkt dat werkgevers niet staan te springen om werknemers met een burn-outverleden een baan te geven? Onderzoeker Sterkens zegt dat het niet verstandig is om hier eerlijk over te zijn: "Het kan je kansen op een bepaalde manier schaden."
Tegelijkertijd heeft het volgens hem ook voordelen om wel open kaart te spelen. Je hebt daardoor het gevoel dat je "oprecht en authentiek" kan starten. En als je bepaalde aanpassingen nodig hebt in je werk omdat je meer rust nodig hebt, kun je dat natuurlijk beter beargumenteren als je transparant bent, aldus Sterkens.
Werkgevers: discrimineer niet
Werkgevers moeten volgens Sterkens zorgen voor zoveel mogelijk structuur in hun selectieprocedure van nieuwe werknemers. Zo voorkomen ze dat ze mensen met een burn-outachtergrond discrimineren. "Een selectiecriterium moet duidelijk zijn. Zo voorkom je dat je vanuit je buikgevoel gaat redeneren, dan ben je namelijk veel vatbaarder voor vooroordelen."
Ook moeten werkgevers volgens Frank beseffen dat: "Het feit dat iemand een burn-out heeft gehad niet per definitie iets zegt over de kwaliteit van het werk." En ook al heeft een werknemer geen burn-out gehad, dan sluit dat niet uit dat die later alsnog mentale of fysieke problemen krijgt, aldus Frank. "Ieder huisje, heeft zijn kruisje."
Frank is ervan overtuigd dat mensen die op een goede manier weer integreren "hartstikke sterke werknemers" zijn. Je ontzegt jezelf als manager goede werkkracht door die mensen "zomaar aan de zijkant te schuiven". Als het goed is hebben juist die werknemers volgens Frank veel beter geleerd hoe ze moeten werken en hun energie moeten verdelen.
Wat denk jij?
Heb jij een burn-out (gehad) of burn-outsymptomen?
Aantal reacties: 0
Kijk Dit is de Kwestie (EO) terug
In Dit is de Kwestie (EO) gaat Margje Fikse op zoek naar een antwoord op de vraag: Is een nieuwe vaste rustdag de oplossing voor toegenomen stress en burn-outs? Bekijk de volledige uitzending hieronder. Of lees dit artikel: Steeds meer stress en burn-outs: is het tijd voor een nieuwe vaste rustdag?
Wil jij de aflevering liever streamen? Klik hier om de aflevering te bekijken via NPO Start.
Praat mee
Hoe voel jij je na het lezen van dit artikel?
DIT zijn de makers
Dit artikel hoort bij het programma
Dit is Geld of je leven