Ga naar inhoud Ga naar menu

Inloggen bij

Jouw perspectief is belangrijk! Als je ingelogd bent kan je reacties plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Heftige meningsverschillen

Corona nog altijd splijtzwam binnen vrienden en families: hoe lossen we dat op?

1 december 2023 · 14:00

Update: 5 december 2023 · 11:05

In gesprek met

Foto van Esther van Fenema

Esther van Fenema

Psychiater

"We moeten in staat zijn het perspectief van de ander te verdragen."
Foto van Mona Keijzer

Mona Keijzer

Politicus

"Leven en laten leven, dat moet terugkomen."
Foto van Edward de Boer

Edward de Boer

Relatietherapeut

"Ik vond het heel heftig om mee te maken hoe mensen die in principe van elkaar houden, toch met elkaar in de clinch komen te liggen."

In het kort

Ruim een kwart van de Nederlanders maakte ruzie over corona, blijkt uit onderzoek van dit platform. Ruzies die binnen families zijn ontstaan, zijn soms nog steeds niet opgelost. Hoe doen we dat?

Wat denk jij?

Zie jij de coronakloof om je heen?

Klik hieronder om je antwoord te geven

70%

23%

7%

aantal reacties: 180

Wil je deze reactie verwijderen?

Dit is de situatie

Ruzie over corona

Merk jij de gevolgen van corona nog? 25% van de Nederlanders kreeg ruzie met familie of vrienden over corona. Het journalistieke platform DIT van de EO deed samen met DataIM onderzoek naar hoe Nederlanders terugkijken op de coronatijd. Van de jongeren had zelfs 41% in die tijd een conflict over corona. Bijna een op de tien zegt dat ze door zo'n ruzie een contact hebben verloren.

Bijna driekwart van die ruzies ging over het coronavaccin. Ook waren de maatregelen (58%), de ernst van het virus (44%) en complottheorieën (40%) onderwerpen van discussie.

Hier kan je meer lezen over het onderzoek van DIT en DataIM.

Zijn we in de coronacrisis te hard geweest voor elkaar?

Wat denk jij?

Ben jij contact met iemand verloren tijdens de coronacrisis?

 • 6 december 2023 · 21:19

  Mijn hele wereldbeeld is veranderd. Het gemak waarmee mensen andere mensen gingen uitsluiten, mondkapjes gingen dragen, lieten testen, qr codes, prikken,een avondklok,de polarisering. Wat een hysterie en totaal niet onderbouwd.Ik heb me altijd afgevraagd hoe een oorlog kon ontstaan waarin joden, zigeuners en homo' s werden vervolgd. In één keer realiseerde ik me hoe dat kon. Maar dat mocht je niet zeggen, want opeens was je dan extreem rechts. Maatregelen die een hele maatschappij onderuit hebben gehaald. Die onze democratie hebben veranderd in een dictatuur. Big pharma regeert. Er is al heel veel boven water, alleen kiest de media ervoor om nog steeds in alle toonaarden te zwijgen. En ja, ik vind het heel moeilijk om mijn vrienden nog als vrienden te zien, want ze doen of er niks aan de hand is en er over praten mag niet.

 • 6 december 2023 · 16:28

  Mijn collega’s. Ik ben gestopt met mijn baan in het onderwijs. Ik werd dagelijks met niet deugdelijke maatregelen geconfronteerd die een zeer grote impact hadden op het welzijn en de mentale gezondheid van onze studenten. Mijn collega’s gingen hier in mee. Ik vond dit heel lastig en kon het met niemand bespreken. Ik was wappie en had vreemde ideeën. Er werd voor mijn gevoel te weinig naar het effect van de maatregelen en angst boodschap in de media op de jongeren gekeken. Iedereen deed het voor zichzelf en het in de pas willen lopen met de uitgezette lijn. Dan kwam er geen kritiek. Niemand ging dus voor de jongeren staan. Ik heb het geprobeerd maar trok het niet meer. De uitsluiting, onwaarheden en polarisering binnen en buiten de school werden me te veel. Ik ben gestopt met mijn baan en heb nu een eigen bedrijf. Het gemak waarmee nu voorbij gegaan wordt aan dat wat is geweest vind ik enorm stuitend.

 • 6 december 2023 · 22:14

  Ik was 15 jaar toen de pandemie begon en mijn opa was de eerste van mijn dorp die daadwerkelijk aan corona overleed. Hierdoor ben ik extra kritisch naar de ziekte gaan kijken en ben ik zelf tot de conclusie gekomen de vaccin niet te nemen. Puur omdat er te weinig bewijs was of het veilig was op de korte EN de lange termijn. Ik ben afgestoten door vrienden omdat ik de vaccin niet wilde nemen. Ik ben zelfs aangesproken door een docent op school die vond dat mijn keuze niet klopte. Ik als tiener kon niet de dingen doen die ik wilde doen omdat ik werd buitengesloten van openbare faciliteiten en zelfs van kinderfeestjes ookal had ik helemaal niks. Het waren 3 donkere jaren voor mij en ik heb enorm veel geluk dat ik een familie heb die achter me staat. Dit is iets waar geen enkel kind doorheen moet gaan. Niemand hoort zich gedwongen te voelen iets in zijn of haar lichaam te stoppen om maar niet buitengesloten te worden.

 • 6 december 2023 · 22:08

  Ik werd uitgenodigd voor het AstraZeneca vaccin, terwijl in de krant de mededeling kwam dat het niet geschikt was voor mensen onder de 60 jaar of boven de 65 jaar. wat denken jullie zelf? Zou het vaccin dan weten dat ik 62 jaar was? weken later is het vaccin in Duitsland verboden. Dus zou het vaccin ook kunnen zien dat ik géén Duitser ben? ik ben op zoek gegaan naar een medicijn, maar kwam erachter dat het zeker 6 jaren zou duren voordat een medicijn gemaakt, getest en goedgekeurd zou zijn. Hoezo was er dan wél een vaccin binnen één jaar

 • 7 december 2023 · 13:12

  Ik ben vanaf de eerste dag kritisch geweest over het hele coronaverhaal. Heb nog nooit in mijn 42 jarige carrière als verpleegkundige iemand in driedelig pak onderweg naar werk, dood zien neerstorten door een virus. Dat beeld werd ons voorgeschoteld op de tv. Hoe erger de verhalen werden in de MSM, hoe meer ik ben gaan twijfelen en heb dat ook op social media aangegeven, terwijl ik, voor de duidelijkheid, geen corona-ontkenner of anti vaxxer ben. Toen de prikken werden geïntroduceerd, heb gelijk besloten hier nooit aan mee te doen, wat de prijs daar ook voor was. Die prijs bleek heel hoog, want mijn broer schreef me een brief dat ik niet meer welkom was zonder 'vaccinatie' of een PCR test. Hierdoor zou ik mijn (bij hem inwonende) moeder niet meer kunnen zien en werd mijn dochter haar grootmoeder ontnomen. Na een paar dagen trok mijn broer toch zijn keutel in omdat hij in de gaten had dat ik zijn dwang en drang, net zo goed als die van Hugo de Jonge niet zou accepteren. Ik ben toen meer dan een half jaar niet meer naar mijn moeder gegaan, niet uit angst voor corona, maar de angst dat, als mijnn moeder corona zou krijgen, ik als de 'dader' aangewezen zou worden. De relatie tussen mijn broer en mij is onherstelbaar beschadigd, het vertrouwen van mijn kant is weg. Nu houd ik de contacten voornamelijk zakelijk, helaas kan dat voor mij niet meer anders. Die hele QR-code heeft mij niet persoonlijk geraakt, maar ik heb wel met opperste verbazing gekeken met wat voor gemak miljoenen mensen werden uitgesloten van onze maatschappij. Blijkbaar hebben de QR aanbidders niets geleerd van onze geschiedenis, ze deden het gewoon weer. En nog steeds ben ik stomverbaasd dat mensen zelf geen onderzoek doen, oversterfte en plotseling neerstortende atleten wordt gewoon geslikt. Was het eerst de corona die dit veroorzaakte, nu staat minister Kuipers gewoon zonder met zijn ogen te knipperen te vertellen dat dit door klimaatverandering komt. En weer zijn er een hoop mensen die achter dit narratief aanhobbelen.

 • 7 december 2023 · 12:18

  Door mijn andere visie op Corona is mijn relatie met veel familieleden, vrienden en collega's erg veranderd. Het is na C nooit meer geworden wat het was. Daarentegen heb ik door deze tijd ook veel andere lieve mensen leren kennen, waarmee ik wel kon klankborden. Gelukkig stonden mijn man en ik er hetzelfde in, maar met onze kinderen leverde dit moeizame discussies op. We zijn gelukkig met elkaar in gesprek kunnen blijven. Ik heb er wel enorm veel verdriet van gehad dat onze dochter de omstreden injecties toch heeft genomen, waarvan ik hoop dat zij haar geen schade zullen toebrengen op de langere termijn. De druk die hierbij is uitgeoefend op het moreel van de burgers is voor veel mensen doorslaggevend geweest. Er is ons echter niet voldoende informatie over de schadelijkheid van de deze zgn vaccins gegeven. Met alle kennis van toen en (nu nog des te meer) had dit nooit op de markt gebracht mogen worden en is de rol van het EMA en andere instanties als RIVM op zijn minst dubieus te noemen. Ik was mij er al jaren lang van bewust dat overheden en media ons vaak niet de hele waarheid vertellen, maar toch is mijn wereldbeeld door C enorm veranderd. Ik ben het vertrouwen in een deel van mijn medemens en ook in mijzelf volledig kwijt geraakt. Hierdoor ben ik een periode behoorlijk depressief geweest en nog ben ik er niet helemaal vrij van. Was ik nou gek of was de ander zo naïef? En ook de vraag waar we elkaar dan nog wel konden vinden leek erg moeilijk te beantwoorden. Op allerlei thema's ligt het uiterst gevoelig momenteel in de samenleving. De angst die is aangejaagd zit nog steeds diep bij mensen. Toch heb ik mij enorm verbaasd, dat op het moment dat de overheid de mondkapjes afschafte, sommige collega's de dag ervoor nog angstvallig afstand van mij hielden. De dag erna leek alles opeens weer te kunnen, want de overheid zei het. Waar is het gezonde verstand van mensen gebleven vroeg ik mij af. De media maakte het echter ook onmogelijk om andere geluiden een podium te geven, waardoor mensen een enorm eenzijdig beeld voorgeschoteld kregen. Wat mij het meest heeft gestoord is dat elk ander geluid stelselmatig werd (en nog steeds) wordt weggedrukt op 'sociale' media door censuur, maar ook als extreem rechts wordt weggezet door linksdenkende groepen. Het grote groepsdenken dat nu door links zo wordt gepropageerd, is gevaarlijker dan de mening van een aantal individuen in mijn optiek. De overheid en gevestigde media hebben daar echt een kwalijke rol in gespeeld en de verstrengeling tussen media en overheid is hierdoor extra zichtbaar geworden. Er is geen enkele onafhankelijkheid meer waardoor journalisten hun werk niet meer naar behoren (kunnen) doen helaas.

 • 7 december 2023 · 17:38

  Ik kwam begin oktober 2021 van een vreedzame demo af in Amsterdam en ging met de trein op weg naar huis richting Utrecht. Het was de tijd dat Hugo de Jonge zijn campagne voerde: "we weten waar ze wonen, we gaan van deur tot deur, we gaan van arm tot arm". De trein stond stil op Amsterdam Bijlmer Arena en zat ik rustig een gevulde koek te eten toen er een donker getinte conducteur mij gebood om een mondkapje op te zetten. Je ziet toch dat ik aan het eten ben was mijn antwoord en hij liep verder. Aangezien ik iedere dag naar mijn werk met de trein moest zorgde ik er wel voor dat ik altijd iets te eten had en hing het mondkapje altijd op mijn kin. Zo ook op weg naar huis vanaf deze demo. Ajax had in eigen huis verloren van FC Utrecht en de trein stroomde vol met teleurgestelde Ajax supporters. Heel even later riep de conducteur rond: 'deze trein rijd niet verder omdat er een aantal mensen in de trein zitten die geen mondkapje willen dragen. We wachten op de spoorwegpolitie". Ik keek eens in het rond en zag drie meter verder twee jonge mannen met lange rastalokken zitten die inderdaad geen mondkapje droegen. Vlakbij stonden een aantal kaalhoofdige Ajax supporters. Zij fluisterden elkaar iets in het ook, keken elkaar eens aan, gaven elkaar een boks en sloegen ineens uit het niets die 2 jongens zonder mondkapje keihard vol in het gezicht. Het bloed vloog in het rond en werden de 2 jongens aan hun rastaharen de trein uit gesleurd en kregen op het perron nog eens een paar flinke stompen in hun gezicht. Er ontstond paniek in de cabine, een hoop gegil en flinke consternatie op het perron. Er verscheen spoorwegpersoneel die zich over de twee slachtoffers ontfermden en werd iedereen weer gesommeerd de trein in te stappen. Ik was echt 'flabbergasterd' en helemaal ondersteboven van het extreme geweld wat zo uit het niets op deze onschuldige mannen werd los gelaten. Dit was écht het vresultaat van de 'haatzaaicampagne' die Hugo de Jong over Nederland uit rolde. Ik heb nog een klacht ingediend bij de NS over het gedrag van de conducteur. Deze man was voor 100% schuldig aan deze geweldsexplosie. Een antwoord van de NS heb ik nooit ontvangen....

 • 7 december 2023 · 11:51

  Ja. Ik voelde mij weggezet als wappie, alleen omdat ik het vaccin niet wilde. Men vond mij asociaal. Met het corona toegangsbewijs werd dat nog erger. Uitspraken van o.a. Hugo de Jonge, Kuipers, en vele anderen, ervaarde ik als zeer kwetsend. Heeft gezorgd voor enorme verwijdering. Als je een groep zo in een hoek drukt, dan lijkt het vrij logisch dat er complotgedachten ontstaan. En het voelde ook alsof je een smet op je had. Vergelijkingen met jodenster werd als absurd gezien. En sterk veroordeeld. Maar het ging over gevoelens van mensen. Natuurlijk is wat met de joden gebeurde vele malen erger. Dat is ook niet waar het over gaat. Maar de angst was wel degelijk vergelijkbaar. Waar gaat dit heen? Kan ik ontslagen worden? Dat raakt direct aan je bestaanszekerheid. En daar ging het over! Dat had veel meer belicht moeten worden: die gevoelens bij ' de wappies'. En ik ben er van overtuigd dat dat de oorzaak is van het verlies van vertrouwen in overheid en media.

 • 7 december 2023 · 16:29

  Ik heb de 2 uitzendingen gezien. Interessant en bewonderingswaardig dat Tijs het gesprek aanging met hen. Wat ik wel jammer vond na afloop dat Tijs zijn conclusie begon met 'misschien' ipv gewoon duidelijk te concluderen dat een andere geluid niet voldoende aan het woord is geweest in de uitzendingen. Je noemde elke keer als het ter sprake kwam(mevr Zwagerman) wie je allemaal wel niet had uitgenodigd die er anders in stonden. Twijfel je daar dan toch nog aan Tijs? Vond je balans misschien toch wel goed? Hopelijk niet.

 • 6 december 2023 · 22:32

  Ik heb de Coronatijd als reuze interessant ervaren en nog steeds. Ik blijf mij verbazen over de mensen die zich niet konden conformeren aan de regels om de zorg door die crisis heen te trekken. Niemand zat te wachten op de maatregelen destijds, en natuurlijk werden er foute beslissingen en beleid gemaakt en waren veel maatregelen nutteloos en/of overbodig, maar de beweringen dat er moedwillig plannen waren gesmeed om de bevolking te manipuleren, ongelofelijk. Het egoïsme en individualisme wat bij zo veel mensen naar boven kwam vond ik stuitend. Deze mensen probeerden ook op allerlei manieren hun gelijk te halen en anderen zwart te maken. Ook zo’n partij als de FvD en hun denkwijze, bizar gewoon. Ik werk zelf in de zorg, mijn partner in het ziekenhuis, je helpt elkaar ipv het geheel tegen te werken, zo zie ik het. Tegenstanders noemden zichzelf wakker en onderzoekers en waren en zijn daar trots op, velen van hen zijn daar nog steeds dagelijks mee bezig en zijn steeds verder van de samenleving afgedreven, zeer zorgelijk wat mij betreft. Op social media en online zitten veel mensen die mijns inziens in een fuik zijn terechtgekomen en daar niet meer uit kunnen komen en hun beeld van de wereld heeft gemanipuleerd.

 • 8 december 2023 · 09:22

  Gelukkig altijd omringd geweest door redelijke mensen, voor- en tegenstanders. Vertrouwen in de overheid was altijd al laag maar nu gedaald naar nul, wat een bemoeizuchtige prutsers. Ik hou m'n hart vast voor wat onze overheid zou doen als er écht stront aan de knikker zou zijn. Een nieuwe watersnoodramp zou NL in één klap in een veiligheidsdictatuur veranderen, er zou een zwemvestplicht komen (je doet het om anderen te beschermen) en miljoenen euro's raken kwijt in rubberbootjesdeals. De vorige avondklok was tijdens de bezetting door de nazi's, dat zegt wel wat. Ik vind dat een overheid nooit de macht hoort te hebben om mensen te beperken in wanneer zij naar buiten gaan of hoeveel mensen zij ontmoeten, wat er ook aan de hand is. En al helemaal niet voor een heftig verkoudheidsvirus.

 • 7 december 2023 · 21:03

  Beste Thijs, Ik waardeer het dat u een stukje zelfonderzoek hebt gedaan. Ik wil graag vertellen hoe ik het heb ervaren. Eind 2019 begon ik aan een nieuwe baan in een zorgcentrum voor oudere mensen met bv dementie of Parkinson. Mensen die veel aandacht nodig hebben en daar dus niet zomaar zitten. De eerste sluiting. Noem het eenzame opsluiting, want al deden alle collega’s hun best, familie kun je niet vervangen. Ik zag huilende ouderen met de vraag waarom hun geliefden niet meer kwamen. Hielden ze niet meer van hun? Gefrustreerde familieleden die hun ouderen alleen door een stuk glas mochten bekijken. Hartverscheurend. Wat mij opviel in de media en politiek is dat ze wel óver de ouderen spraken, maar niet mét hen. Niemand vroeg aan hen of zij wel opgesloten wilden worden. Binnen mijn familie waren er alleen “ volgers van het beleid. Wij waren de buitenbeentjes. Vele ruzies volgden, want zij mochten van alles zeggen en vinden, maar wij niet. En als Osterhaus het zei , dan was het goed. Het ging zelfs zover dat mijn moeder zei dat als ik ziek werd ik niet naar het ziekenhuis mocht gaan. Op de vraag of iemand die rookt dan later behandeld mocht worden voor bv longkanker, dan was dat anders.En wat te denken van onze jeugd? Als ze naar opa en oma zouden gaan en die gingen dood, dan waren ze moordenaars. Zo kwam dat binnen. Kinderen die tot op de dag van vandaag obsessief hun handen wassen door dit alles. Het riedeltje van “ je doet het voor een ander” was al snel achterhaald en toch bleef het hangen. In het overdekte winkelcentrum mocht ik niet op een terras zitten, maar mocht er wel lopen. Hoe logisch was dat? En geen journalist stelde vragen hier over. Een goede vriendin kwijtgeraakt. En bijna mijn familie. Omdat ik voor mezelf de keuze maakte om de prik niet te nemen. En dat moet ook mijn keuze blijven. De schade, pijn en vragen blijven. Maar Thijs, u heeft een eerste stap gezet. Bedankt daarvoor

 • 8 december 2023 · 04:07

  Ik heb het geluk dat ik in de V.S. woon. Hier in Colorado waar ik woon waren er gelukkig geen absurde maatregelen (met boetes!!) zoals in Nederland. Wel moesten kinderen met mondkapjes naar school en mochten klassen niet meer in de kantine lunchen. Ook mochten ze niet met andere klassen tegelijk op de speelplaats zijn. Kinderen konden wel vanuit huis onderwijs via internet volgen, maar ik heb onze twee kleinzoons een jaar lang thuis geschoold. Ik werd door mijn familie in Nederland als een groep hyena's via Facebook aangevallen over mijn zorgen over het politiegeweld in Nederland tegen demonstranten die het niet met de maatregelen eens waren. Dat heeft me veel verdriet gedaan. Later heb ik ze nog proberen te wijzen op de gevaren van de mRNA injectie maar ze zullen me ongetwijfeled als een wappie zijn gaan zien. Ze wilden ook niet meer bevriend zijn via Facebook. We zijn nu civiel met elkaar, maar de hechte band is gerafeld. Ik heb ook geen behoefte meer om voor een bezoek naar Nederland te gaan wat voorheen altijd leuk was. En het gekke is, geen van hen vraagt me wanneer ik weer eens naar Nederland kom, dus aan hun kant zijn er ook nog wrange gevoelens. Een aanrader is het nieuwe boek van Naomi Wolf die over haar ervaringen tijdens Corona vertelt: Facing the Beast: Courage, Faith, and Resistance in a New Dark Age.

 • 7 december 2023 · 19:05

  De twee uitzendingen van Tijs van den Brink gezien. Stoer en kwetsbaar om je open te stellen voor andere meningen. Mijn vertrouwen in juiste en transparante communicatie vanuit media is aangetast. Het bestaansrecht van mensen is aangetast. Naast de coronakloof is er sprake van verminderd vertrouwen in overheid en media.

 • 13 december 2023 · 00:01

  Tijs, dank voor je mooie zelfonderzoek. Zelf heb ik de berichtgeving van de NPO juist zeer op prijs gesteld. Online en op andere zenders struikel je over meningen. Terwijl bestrijding van een pandemie om een wetenschappelijke aanpak vraagt. Hadden we globaal maar direct harder ingegrepen met een universele lockdown, dat had veel ellende gescheeld. Zelf heb ik vanaf geboorte (44 jaar geleden) ernstige astmaklachten en een auto-immuunziekte. Voor mij is het coronavirus dus zeer risicovol. Vanaf maart 2020 hebben ik, mijn vrouw en onze drie kinderen ons teruggetrokken op ons thuiseilandje. Voor mij waren die eerste maanden een fantastische tijd: samen lunchen, klussen en veel spelletjes spelen. Helaas was onze directe omgeving niet strikt in de leer. In onze familie zijn veel regels gebogen en gebroken. Met als dieptepunt een groots gevierd huwelijk van mijn broer medio 2021. Het is mijn gezin zeer kwalijk genomen dat wij hier niet bij aanwezig waren. Vorig jaar ben ik, ondanks onze voorzichtigheid, toch doodziek geworden van Corona. Inmiddels werk ik al zes maanden niet meer door long-covid klachten. Ik maak me zorgen of ik überhaupt nog herstel. Terwijl ik juist altijd energiek en vol levenslust was. Uitlatingen als ‘het is maar een griepje’, of ‘de overheid smeedt plannen tegen de bevolking’ vind ik kwetsend. De maatregelen zie ik als kleine offers die soms van je verwacht worden. Dat hoort bij ‘samen leven’. Ook ben ik geschrokken van het dedain voor wetenschap. Natuurlijk heb ik begrip voor mensen die echt eenzaam waren. Daar moet in een volgende pandemie veel meer oog voor zijn. Maar ik heb geen enkel begrip voor mensen die expres zand in de machine gooien.

 • 12 december 2023 · 12:50

  Ben 75 jaren en gelukkig EN GEZOND! Heb in het begin van de griepprik een prik gehaald en doodziek geworden. Tot nu toe nooit meer prikken gehaald en broers en zus van mij wel en deze zijn elk jaar nog ziekt en verkouden!

 • tu

  tumbinlog

  20 december 2023 · 23:07

  Een christen die de Bijbel serieus neemt is een complotdenker: Wij weten dat we uit God zijn en de hele wereld ligt in de macht van het kwaad - 1joh5:19. Organisaties die machtiger en rijker dan landen of overheden zijn, werken samen en delen de lakens uit en op zeker moment ontvouwt zich zo één wereldrijk onder de antichrist - en "iedereen" doet mee. Het is een ontwikkeling die men al decennia lang kan volgen. Door dit te zien verlies je al veel contact, maar door de absurde, globaal opgedrongen corona maatregelen is het in een keer op scherp komen te staan. Wie niet meegaat met de heersende normen word gedemoniseerd: ontslagen, staatsgevaarlijk verklaard, gecanceld, geframed in tv programmas. En dit stopt niet. Mijn ervaring is dat de meeste mensen de waarheid niet willen horen, net zoals de wereld Jezus haat. Hoewel het er vaak op lijkt dat meer niet-christenen dan christenen in de gaten lijken te hebben in wat voor wereld we leven. Als ik een ding heb geleerd tijdens het covid regime, wat ik eigenlijk allang wist, is het dat ik het allerbeste mijn mond kan houden. Laat je geliefden in vredesnaam in hun waan en blijf bij jezelf. Zwijgen is goud.

 • 11 december 2023 · 21:49

  Ik begrijp heel goed dat mensen tegen corona maatregels waren,net als of wij een hond van Mark Rutte en Hugo de Jonge waren die aan de lijn liepen.

 • bl

  blaauboertjes

  3 februari 2024 · 07:39

  Het is nu 03-02-2024. Ik hou mij niet heel erg meer bezig met de pandemie, maar ons is dan ook niets ernstigs overkomen. Waar ik mij wel mee bezig houd is de oversterfte, die in de pandemie tijd is ontstaan, niet afneemt. Dat is niet alleen in Nederland, maar in veel westerse landen. Kijk bv op ourworldindata.org, dat is de data die overheden zelf aanleveren. De vier bovenstaande antwoorden op de stelling, benaderen het 'probleem' eenzijdig. Er is niet een antwoord waarmee je in het midden kan blijven of "Ik was minder begripvol naar mensen die zich niet lieten vaccineren, maar ik bleef wel met hen in gesprek." Eerst was ik sceptisch betreffende het vaccineren, ik heb mij in 2009 niet laten vaccineren. In 2020 heb ik direct diverse boeken gekocht. Dat vaccineren DE uitweg is uit een pandemie was hierop mijn conclusie. En heb mij wel laten vaccineren, ik heb ook alle kindervaccinaties gekregen en ook aan mijn kinderen gegeven. De vaccins hebben heel veel goeds gedaan. Kijk maar naar de grafieken, maar de vaccins hebben niet uitsluitend goed werk gedaan. Ga maar zoeken, een ieder vind zijn gelijk, maar je moet er wél oog voor houden, dat het niet alleen maar hosanna is geweest. Hierin hebben de anti vaxxers wél gelijk. Je weet niet precies wát het doet. Daar moeten we een volgende keer meer begrip voor hebben. Want het is niet de vraag of er weer een pandemie komt, maar alleen wanneer hij komt. Maar ook uit welke hoek gaat die pandemie komen? Viraal, bacterieel of bv vanuit schimmels. De vogelgriep lijkt hier in West Europa wat uitgeblust te zijn, maar met met de vele diersoorten, buiten de vogels om, die eraan overlijden, moet je vrezen met grote vreze!

Wil je deze reactie verwijderen?

Dit is zijn verhaal

'Ik verloor vrienden door ruzies over corona'

DIT-lezer Benjamin meldde zich naar aanleiding van dit onderwerp via Whatsapp bij DIT. Hij verloor zijn vrienden tijdens de coronacrisis. "Ik besloot op mijn eigen immuunsysteem te vertrouwen en me niet te laten vaccineren en ik had een paar vrienden die dat gewoon niet accepteerden", vertelt hij. "Het begon met discussies, dat werden ruzies en uiteindelijk zijn de vriendschappen verbroken." Dit kwam niet alleen door de vaccinaties, maar ook door andere meningen die hij had over het overheidsbeleid. "Op een gegeven moment merkte ik dat ze achter mijn rug om gepraat hadden. Toen zijn we heel boos op elkaar geworden...", vertelt hij.

Benjamin hoopt dat er vanuit de politiek excuses worden gemaakt voor fouten die gemaakt zijn. "Als er een fout gemaakt is, zeg dat gewoon. Daar hebben mensen heus begrip voor. Ze hadden het gewoon op een menselijke manier moeten aanpakken."

Wil je ook meepraten over het nieuwe via de Whatsapp-community van DIT? Klik hier!

Dit is de discussie

Hoe lossen we die 'coronakloof' op?

Er is dus heel wat verdeeldheid ontstaan tijdens corona. Relatietherapeut Edward de Boer merkte dat ook. Niet alleen kwamen er heel wat meer meldingen binnen over huiselijk geweld, maar ook steeds vaker discussies over fundamentele opvattingen.

Edward de Boer

Relatietherapeut

"Mij staat bij dat twee familieleden diametraal tegenover elkaar stonden. Een was echt pro-overheidsbeleid en de ander helemaal anti-overheidsbeleid. Dat ging heel diep, omdat zodra iets door angst gedreven wordt, een discussie lading krijgt en je merkt dat de nuchterheid en het volwassen denken wegvalt. Dan ontstaat er een hele andere energie. Die maakt dat het geen dialoog meer is maar een venijnig debat.”

De relatietherapeut denkt dat de ruzies wel opgelost kunnen worden, als we heel andere gesprekken gaan voeren. We moeten ons kwetsbaar opstellen, zegt hij.

Edward de Boer

Relatietherapeut

"Wat heel erg helpt, is dat je stopt met debat, ook binnen familiekring, maar dat je veel meer gaat nadenken over wat voor jou de centrale waarden zijn van waaruit jij een standpunt hebt. Dan gaat het gesprek veel meer over: wat vind jij echt belangrijk? Dan krijg je veel meer dialoog dan een debat."

Psychiater Esther van Fenema herkent het verhaal van Edward de Boer. Zij denkt dat het wantrouwen dat er was richting de overheid al voor corona is ontstaan en dat mensen binnen families en vriendengroepen heel verschillend kunnen denken. Die kloof overbruggen is lastig, denkt ze. Met de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen, waar de PVV de grootste partij werd, ziet ze hetzelfde weer naar boven komen. Maar kunnen we het dan helemaal niet oplossen?

Esther van Fenema

Psychiater

"We moeten in staat zijn om het perspectief van de ander te verdragen, als dat anders is dan jouw perspectief. Je moet moeite doen om die perspectieven te verkennen en ruimte te bieden. Dat betekent nog niet dat je moet doen wat iemand vindt, maar de ruimte bieden dat dat perspectief er mag zijn is heel belangrijk. Anders worden mensen razend, omdat ze niet mogen zijn wie ze zijn."

Mona Keijzer was staatssecretaris tijdens de coronacrisis. Ze herkent de verhalen. Onlangs was ze op een bijeenkomst in Amsterdam, waar ze merkte dat sommige mensen nog steeds woedend zijn over de coronamaatregelen. Ze denkt dat wat meer ontspanning kan helpen:

Mona Keijzer

Politicus

"Nederland was altijd 'elkaar leven en laten leven'. Dat moet weer terugkomen, want dan heb je ruimte om uit die gepolariseerde discussies te stappen en een ander ook de ruimte te laten voor zijn of haar eigen mening en visie."

Dit is de uitzending

Dit is de Dag

Luister de uitzending van Dit is de Dag hierover nu terug:

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Dit maakten we ook

Bekijken

Hebben de media bijgedragen aan de coronakloof in de samenleving?

WhatsApp

Iets toevoegen?

Een onderwerp tippen?

app direct de redactie

Onze reacties


Zie jij de coronakloof om je heen?

Klik hieronder om je antwoord te geven

70%

23%

7%

aantal reacties: 180

Wil je deze reactie verwijderen?


Ben jij contact met iemand verloren tijdens de coronacrisis?

 • 6 december 2023 · 21:19

  Mijn hele wereldbeeld is veranderd. Het gemak waarmee mensen andere mensen gingen uitsluiten, mondkapjes gingen dragen, lieten testen, qr codes, prikken,een avondklok,de polarisering. Wat een hysterie en totaal niet onderbouwd.Ik heb me altijd afgevraagd hoe een oorlog kon ontstaan waarin joden, zigeuners en homo' s werden vervolgd. In één keer realiseerde ik me hoe dat kon. Maar dat mocht je niet zeggen, want opeens was je dan extreem rechts. Maatregelen die een hele maatschappij onderuit hebben gehaald. Die onze democratie hebben veranderd in een dictatuur. Big pharma regeert. Er is al heel veel boven water, alleen kiest de media ervoor om nog steeds in alle toonaarden te zwijgen. En ja, ik vind het heel moeilijk om mijn vrienden nog als vrienden te zien, want ze doen of er niks aan de hand is en er over praten mag niet.

 • 6 december 2023 · 16:28

  Mijn collega’s. Ik ben gestopt met mijn baan in het onderwijs. Ik werd dagelijks met niet deugdelijke maatregelen geconfronteerd die een zeer grote impact hadden op het welzijn en de mentale gezondheid van onze studenten. Mijn collega’s gingen hier in mee. Ik vond dit heel lastig en kon het met niemand bespreken. Ik was wappie en had vreemde ideeën. Er werd voor mijn gevoel te weinig naar het effect van de maatregelen en angst boodschap in de media op de jongeren gekeken. Iedereen deed het voor zichzelf en het in de pas willen lopen met de uitgezette lijn. Dan kwam er geen kritiek. Niemand ging dus voor de jongeren staan. Ik heb het geprobeerd maar trok het niet meer. De uitsluiting, onwaarheden en polarisering binnen en buiten de school werden me te veel. Ik ben gestopt met mijn baan en heb nu een eigen bedrijf. Het gemak waarmee nu voorbij gegaan wordt aan dat wat is geweest vind ik enorm stuitend.

 • 6 december 2023 · 22:14

  Ik was 15 jaar toen de pandemie begon en mijn opa was de eerste van mijn dorp die daadwerkelijk aan corona overleed. Hierdoor ben ik extra kritisch naar de ziekte gaan kijken en ben ik zelf tot de conclusie gekomen de vaccin niet te nemen. Puur omdat er te weinig bewijs was of het veilig was op de korte EN de lange termijn. Ik ben afgestoten door vrienden omdat ik de vaccin niet wilde nemen. Ik ben zelfs aangesproken door een docent op school die vond dat mijn keuze niet klopte. Ik als tiener kon niet de dingen doen die ik wilde doen omdat ik werd buitengesloten van openbare faciliteiten en zelfs van kinderfeestjes ookal had ik helemaal niks. Het waren 3 donkere jaren voor mij en ik heb enorm veel geluk dat ik een familie heb die achter me staat. Dit is iets waar geen enkel kind doorheen moet gaan. Niemand hoort zich gedwongen te voelen iets in zijn of haar lichaam te stoppen om maar niet buitengesloten te worden.

 • 6 december 2023 · 22:08

  Ik werd uitgenodigd voor het AstraZeneca vaccin, terwijl in de krant de mededeling kwam dat het niet geschikt was voor mensen onder de 60 jaar of boven de 65 jaar. wat denken jullie zelf? Zou het vaccin dan weten dat ik 62 jaar was? weken later is het vaccin in Duitsland verboden. Dus zou het vaccin ook kunnen zien dat ik géén Duitser ben? ik ben op zoek gegaan naar een medicijn, maar kwam erachter dat het zeker 6 jaren zou duren voordat een medicijn gemaakt, getest en goedgekeurd zou zijn. Hoezo was er dan wél een vaccin binnen één jaar

 • 7 december 2023 · 13:12

  Ik ben vanaf de eerste dag kritisch geweest over het hele coronaverhaal. Heb nog nooit in mijn 42 jarige carrière als verpleegkundige iemand in driedelig pak onderweg naar werk, dood zien neerstorten door een virus. Dat beeld werd ons voorgeschoteld op de tv. Hoe erger de verhalen werden in de MSM, hoe meer ik ben gaan twijfelen en heb dat ook op social media aangegeven, terwijl ik, voor de duidelijkheid, geen corona-ontkenner of anti vaxxer ben. Toen de prikken werden geïntroduceerd, heb gelijk besloten hier nooit aan mee te doen, wat de prijs daar ook voor was. Die prijs bleek heel hoog, want mijn broer schreef me een brief dat ik niet meer welkom was zonder 'vaccinatie' of een PCR test. Hierdoor zou ik mijn (bij hem inwonende) moeder niet meer kunnen zien en werd mijn dochter haar grootmoeder ontnomen. Na een paar dagen trok mijn broer toch zijn keutel in omdat hij in de gaten had dat ik zijn dwang en drang, net zo goed als die van Hugo de Jonge niet zou accepteren. Ik ben toen meer dan een half jaar niet meer naar mijn moeder gegaan, niet uit angst voor corona, maar de angst dat, als mijnn moeder corona zou krijgen, ik als de 'dader' aangewezen zou worden. De relatie tussen mijn broer en mij is onherstelbaar beschadigd, het vertrouwen van mijn kant is weg. Nu houd ik de contacten voornamelijk zakelijk, helaas kan dat voor mij niet meer anders. Die hele QR-code heeft mij niet persoonlijk geraakt, maar ik heb wel met opperste verbazing gekeken met wat voor gemak miljoenen mensen werden uitgesloten van onze maatschappij. Blijkbaar hebben de QR aanbidders niets geleerd van onze geschiedenis, ze deden het gewoon weer. En nog steeds ben ik stomverbaasd dat mensen zelf geen onderzoek doen, oversterfte en plotseling neerstortende atleten wordt gewoon geslikt. Was het eerst de corona die dit veroorzaakte, nu staat minister Kuipers gewoon zonder met zijn ogen te knipperen te vertellen dat dit door klimaatverandering komt. En weer zijn er een hoop mensen die achter dit narratief aanhobbelen.

 • 7 december 2023 · 12:18

  Door mijn andere visie op Corona is mijn relatie met veel familieleden, vrienden en collega's erg veranderd. Het is na C nooit meer geworden wat het was. Daarentegen heb ik door deze tijd ook veel andere lieve mensen leren kennen, waarmee ik wel kon klankborden. Gelukkig stonden mijn man en ik er hetzelfde in, maar met onze kinderen leverde dit moeizame discussies op. We zijn gelukkig met elkaar in gesprek kunnen blijven. Ik heb er wel enorm veel verdriet van gehad dat onze dochter de omstreden injecties toch heeft genomen, waarvan ik hoop dat zij haar geen schade zullen toebrengen op de langere termijn. De druk die hierbij is uitgeoefend op het moreel van de burgers is voor veel mensen doorslaggevend geweest. Er is ons echter niet voldoende informatie over de schadelijkheid van de deze zgn vaccins gegeven. Met alle kennis van toen en (nu nog des te meer) had dit nooit op de markt gebracht mogen worden en is de rol van het EMA en andere instanties als RIVM op zijn minst dubieus te noemen. Ik was mij er al jaren lang van bewust dat overheden en media ons vaak niet de hele waarheid vertellen, maar toch is mijn wereldbeeld door C enorm veranderd. Ik ben het vertrouwen in een deel van mijn medemens en ook in mijzelf volledig kwijt geraakt. Hierdoor ben ik een periode behoorlijk depressief geweest en nog ben ik er niet helemaal vrij van. Was ik nou gek of was de ander zo naïef? En ook de vraag waar we elkaar dan nog wel konden vinden leek erg moeilijk te beantwoorden. Op allerlei thema's ligt het uiterst gevoelig momenteel in de samenleving. De angst die is aangejaagd zit nog steeds diep bij mensen. Toch heb ik mij enorm verbaasd, dat op het moment dat de overheid de mondkapjes afschafte, sommige collega's de dag ervoor nog angstvallig afstand van mij hielden. De dag erna leek alles opeens weer te kunnen, want de overheid zei het. Waar is het gezonde verstand van mensen gebleven vroeg ik mij af. De media maakte het echter ook onmogelijk om andere geluiden een podium te geven, waardoor mensen een enorm eenzijdig beeld voorgeschoteld kregen. Wat mij het meest heeft gestoord is dat elk ander geluid stelselmatig werd (en nog steeds) wordt weggedrukt op 'sociale' media door censuur, maar ook als extreem rechts wordt weggezet door linksdenkende groepen. Het grote groepsdenken dat nu door links zo wordt gepropageerd, is gevaarlijker dan de mening van een aantal individuen in mijn optiek. De overheid en gevestigde media hebben daar echt een kwalijke rol in gespeeld en de verstrengeling tussen media en overheid is hierdoor extra zichtbaar geworden. Er is geen enkele onafhankelijkheid meer waardoor journalisten hun werk niet meer naar behoren (kunnen) doen helaas.

 • 7 december 2023 · 17:38

  Ik kwam begin oktober 2021 van een vreedzame demo af in Amsterdam en ging met de trein op weg naar huis richting Utrecht. Het was de tijd dat Hugo de Jonge zijn campagne voerde: "we weten waar ze wonen, we gaan van deur tot deur, we gaan van arm tot arm". De trein stond stil op Amsterdam Bijlmer Arena en zat ik rustig een gevulde koek te eten toen er een donker getinte conducteur mij gebood om een mondkapje op te zetten. Je ziet toch dat ik aan het eten ben was mijn antwoord en hij liep verder. Aangezien ik iedere dag naar mijn werk met de trein moest zorgde ik er wel voor dat ik altijd iets te eten had en hing het mondkapje altijd op mijn kin. Zo ook op weg naar huis vanaf deze demo. Ajax had in eigen huis verloren van FC Utrecht en de trein stroomde vol met teleurgestelde Ajax supporters. Heel even later riep de conducteur rond: 'deze trein rijd niet verder omdat er een aantal mensen in de trein zitten die geen mondkapje willen dragen. We wachten op de spoorwegpolitie". Ik keek eens in het rond en zag drie meter verder twee jonge mannen met lange rastalokken zitten die inderdaad geen mondkapje droegen. Vlakbij stonden een aantal kaalhoofdige Ajax supporters. Zij fluisterden elkaar iets in het ook, keken elkaar eens aan, gaven elkaar een boks en sloegen ineens uit het niets die 2 jongens zonder mondkapje keihard vol in het gezicht. Het bloed vloog in het rond en werden de 2 jongens aan hun rastaharen de trein uit gesleurd en kregen op het perron nog eens een paar flinke stompen in hun gezicht. Er ontstond paniek in de cabine, een hoop gegil en flinke consternatie op het perron. Er verscheen spoorwegpersoneel die zich over de twee slachtoffers ontfermden en werd iedereen weer gesommeerd de trein in te stappen. Ik was echt 'flabbergasterd' en helemaal ondersteboven van het extreme geweld wat zo uit het niets op deze onschuldige mannen werd los gelaten. Dit was écht het vresultaat van de 'haatzaaicampagne' die Hugo de Jong over Nederland uit rolde. Ik heb nog een klacht ingediend bij de NS over het gedrag van de conducteur. Deze man was voor 100% schuldig aan deze geweldsexplosie. Een antwoord van de NS heb ik nooit ontvangen....

 • 7 december 2023 · 11:51

  Ja. Ik voelde mij weggezet als wappie, alleen omdat ik het vaccin niet wilde. Men vond mij asociaal. Met het corona toegangsbewijs werd dat nog erger. Uitspraken van o.a. Hugo de Jonge, Kuipers, en vele anderen, ervaarde ik als zeer kwetsend. Heeft gezorgd voor enorme verwijdering. Als je een groep zo in een hoek drukt, dan lijkt het vrij logisch dat er complotgedachten ontstaan. En het voelde ook alsof je een smet op je had. Vergelijkingen met jodenster werd als absurd gezien. En sterk veroordeeld. Maar het ging over gevoelens van mensen. Natuurlijk is wat met de joden gebeurde vele malen erger. Dat is ook niet waar het over gaat. Maar de angst was wel degelijk vergelijkbaar. Waar gaat dit heen? Kan ik ontslagen worden? Dat raakt direct aan je bestaanszekerheid. En daar ging het over! Dat had veel meer belicht moeten worden: die gevoelens bij ' de wappies'. En ik ben er van overtuigd dat dat de oorzaak is van het verlies van vertrouwen in overheid en media.

 • 7 december 2023 · 16:29

  Ik heb de 2 uitzendingen gezien. Interessant en bewonderingswaardig dat Tijs het gesprek aanging met hen. Wat ik wel jammer vond na afloop dat Tijs zijn conclusie begon met 'misschien' ipv gewoon duidelijk te concluderen dat een andere geluid niet voldoende aan het woord is geweest in de uitzendingen. Je noemde elke keer als het ter sprake kwam(mevr Zwagerman) wie je allemaal wel niet had uitgenodigd die er anders in stonden. Twijfel je daar dan toch nog aan Tijs? Vond je balans misschien toch wel goed? Hopelijk niet.

 • 6 december 2023 · 22:32

  Ik heb de Coronatijd als reuze interessant ervaren en nog steeds. Ik blijf mij verbazen over de mensen die zich niet konden conformeren aan de regels om de zorg door die crisis heen te trekken. Niemand zat te wachten op de maatregelen destijds, en natuurlijk werden er foute beslissingen en beleid gemaakt en waren veel maatregelen nutteloos en/of overbodig, maar de beweringen dat er moedwillig plannen waren gesmeed om de bevolking te manipuleren, ongelofelijk. Het egoïsme en individualisme wat bij zo veel mensen naar boven kwam vond ik stuitend. Deze mensen probeerden ook op allerlei manieren hun gelijk te halen en anderen zwart te maken. Ook zo’n partij als de FvD en hun denkwijze, bizar gewoon. Ik werk zelf in de zorg, mijn partner in het ziekenhuis, je helpt elkaar ipv het geheel tegen te werken, zo zie ik het. Tegenstanders noemden zichzelf wakker en onderzoekers en waren en zijn daar trots op, velen van hen zijn daar nog steeds dagelijks mee bezig en zijn steeds verder van de samenleving afgedreven, zeer zorgelijk wat mij betreft. Op social media en online zitten veel mensen die mijns inziens in een fuik zijn terechtgekomen en daar niet meer uit kunnen komen en hun beeld van de wereld heeft gemanipuleerd.

 • 8 december 2023 · 09:22

  Gelukkig altijd omringd geweest door redelijke mensen, voor- en tegenstanders. Vertrouwen in de overheid was altijd al laag maar nu gedaald naar nul, wat een bemoeizuchtige prutsers. Ik hou m'n hart vast voor wat onze overheid zou doen als er écht stront aan de knikker zou zijn. Een nieuwe watersnoodramp zou NL in één klap in een veiligheidsdictatuur veranderen, er zou een zwemvestplicht komen (je doet het om anderen te beschermen) en miljoenen euro's raken kwijt in rubberbootjesdeals. De vorige avondklok was tijdens de bezetting door de nazi's, dat zegt wel wat. Ik vind dat een overheid nooit de macht hoort te hebben om mensen te beperken in wanneer zij naar buiten gaan of hoeveel mensen zij ontmoeten, wat er ook aan de hand is. En al helemaal niet voor een heftig verkoudheidsvirus.

 • 7 december 2023 · 21:03

  Beste Thijs, Ik waardeer het dat u een stukje zelfonderzoek hebt gedaan. Ik wil graag vertellen hoe ik het heb ervaren. Eind 2019 begon ik aan een nieuwe baan in een zorgcentrum voor oudere mensen met bv dementie of Parkinson. Mensen die veel aandacht nodig hebben en daar dus niet zomaar zitten. De eerste sluiting. Noem het eenzame opsluiting, want al deden alle collega’s hun best, familie kun je niet vervangen. Ik zag huilende ouderen met de vraag waarom hun geliefden niet meer kwamen. Hielden ze niet meer van hun? Gefrustreerde familieleden die hun ouderen alleen door een stuk glas mochten bekijken. Hartverscheurend. Wat mij opviel in de media en politiek is dat ze wel óver de ouderen spraken, maar niet mét hen. Niemand vroeg aan hen of zij wel opgesloten wilden worden. Binnen mijn familie waren er alleen “ volgers van het beleid. Wij waren de buitenbeentjes. Vele ruzies volgden, want zij mochten van alles zeggen en vinden, maar wij niet. En als Osterhaus het zei , dan was het goed. Het ging zelfs zover dat mijn moeder zei dat als ik ziek werd ik niet naar het ziekenhuis mocht gaan. Op de vraag of iemand die rookt dan later behandeld mocht worden voor bv longkanker, dan was dat anders.En wat te denken van onze jeugd? Als ze naar opa en oma zouden gaan en die gingen dood, dan waren ze moordenaars. Zo kwam dat binnen. Kinderen die tot op de dag van vandaag obsessief hun handen wassen door dit alles. Het riedeltje van “ je doet het voor een ander” was al snel achterhaald en toch bleef het hangen. In het overdekte winkelcentrum mocht ik niet op een terras zitten, maar mocht er wel lopen. Hoe logisch was dat? En geen journalist stelde vragen hier over. Een goede vriendin kwijtgeraakt. En bijna mijn familie. Omdat ik voor mezelf de keuze maakte om de prik niet te nemen. En dat moet ook mijn keuze blijven. De schade, pijn en vragen blijven. Maar Thijs, u heeft een eerste stap gezet. Bedankt daarvoor

 • 8 december 2023 · 04:07

  Ik heb het geluk dat ik in de V.S. woon. Hier in Colorado waar ik woon waren er gelukkig geen absurde maatregelen (met boetes!!) zoals in Nederland. Wel moesten kinderen met mondkapjes naar school en mochten klassen niet meer in de kantine lunchen. Ook mochten ze niet met andere klassen tegelijk op de speelplaats zijn. Kinderen konden wel vanuit huis onderwijs via internet volgen, maar ik heb onze twee kleinzoons een jaar lang thuis geschoold. Ik werd door mijn familie in Nederland als een groep hyena's via Facebook aangevallen over mijn zorgen over het politiegeweld in Nederland tegen demonstranten die het niet met de maatregelen eens waren. Dat heeft me veel verdriet gedaan. Later heb ik ze nog proberen te wijzen op de gevaren van de mRNA injectie maar ze zullen me ongetwijfeled als een wappie zijn gaan zien. Ze wilden ook niet meer bevriend zijn via Facebook. We zijn nu civiel met elkaar, maar de hechte band is gerafeld. Ik heb ook geen behoefte meer om voor een bezoek naar Nederland te gaan wat voorheen altijd leuk was. En het gekke is, geen van hen vraagt me wanneer ik weer eens naar Nederland kom, dus aan hun kant zijn er ook nog wrange gevoelens. Een aanrader is het nieuwe boek van Naomi Wolf die over haar ervaringen tijdens Corona vertelt: Facing the Beast: Courage, Faith, and Resistance in a New Dark Age.

 • 7 december 2023 · 19:05

  De twee uitzendingen van Tijs van den Brink gezien. Stoer en kwetsbaar om je open te stellen voor andere meningen. Mijn vertrouwen in juiste en transparante communicatie vanuit media is aangetast. Het bestaansrecht van mensen is aangetast. Naast de coronakloof is er sprake van verminderd vertrouwen in overheid en media.

 • 13 december 2023 · 00:01

  Tijs, dank voor je mooie zelfonderzoek. Zelf heb ik de berichtgeving van de NPO juist zeer op prijs gesteld. Online en op andere zenders struikel je over meningen. Terwijl bestrijding van een pandemie om een wetenschappelijke aanpak vraagt. Hadden we globaal maar direct harder ingegrepen met een universele lockdown, dat had veel ellende gescheeld. Zelf heb ik vanaf geboorte (44 jaar geleden) ernstige astmaklachten en een auto-immuunziekte. Voor mij is het coronavirus dus zeer risicovol. Vanaf maart 2020 hebben ik, mijn vrouw en onze drie kinderen ons teruggetrokken op ons thuiseilandje. Voor mij waren die eerste maanden een fantastische tijd: samen lunchen, klussen en veel spelletjes spelen. Helaas was onze directe omgeving niet strikt in de leer. In onze familie zijn veel regels gebogen en gebroken. Met als dieptepunt een groots gevierd huwelijk van mijn broer medio 2021. Het is mijn gezin zeer kwalijk genomen dat wij hier niet bij aanwezig waren. Vorig jaar ben ik, ondanks onze voorzichtigheid, toch doodziek geworden van Corona. Inmiddels werk ik al zes maanden niet meer door long-covid klachten. Ik maak me zorgen of ik überhaupt nog herstel. Terwijl ik juist altijd energiek en vol levenslust was. Uitlatingen als ‘het is maar een griepje’, of ‘de overheid smeedt plannen tegen de bevolking’ vind ik kwetsend. De maatregelen zie ik als kleine offers die soms van je verwacht worden. Dat hoort bij ‘samen leven’. Ook ben ik geschrokken van het dedain voor wetenschap. Natuurlijk heb ik begrip voor mensen die echt eenzaam waren. Daar moet in een volgende pandemie veel meer oog voor zijn. Maar ik heb geen enkel begrip voor mensen die expres zand in de machine gooien.

 • 12 december 2023 · 12:50

  Ben 75 jaren en gelukkig EN GEZOND! Heb in het begin van de griepprik een prik gehaald en doodziek geworden. Tot nu toe nooit meer prikken gehaald en broers en zus van mij wel en deze zijn elk jaar nog ziekt en verkouden!

 • tu

  tumbinlog

  20 december 2023 · 23:07

  Een christen die de Bijbel serieus neemt is een complotdenker: Wij weten dat we uit God zijn en de hele wereld ligt in de macht van het kwaad - 1joh5:19. Organisaties die machtiger en rijker dan landen of overheden zijn, werken samen en delen de lakens uit en op zeker moment ontvouwt zich zo één wereldrijk onder de antichrist - en "iedereen" doet mee. Het is een ontwikkeling die men al decennia lang kan volgen. Door dit te zien verlies je al veel contact, maar door de absurde, globaal opgedrongen corona maatregelen is het in een keer op scherp komen te staan. Wie niet meegaat met de heersende normen word gedemoniseerd: ontslagen, staatsgevaarlijk verklaard, gecanceld, geframed in tv programmas. En dit stopt niet. Mijn ervaring is dat de meeste mensen de waarheid niet willen horen, net zoals de wereld Jezus haat. Hoewel het er vaak op lijkt dat meer niet-christenen dan christenen in de gaten lijken te hebben in wat voor wereld we leven. Als ik een ding heb geleerd tijdens het covid regime, wat ik eigenlijk allang wist, is het dat ik het allerbeste mijn mond kan houden. Laat je geliefden in vredesnaam in hun waan en blijf bij jezelf. Zwijgen is goud.

 • 11 december 2023 · 21:49

  Ik begrijp heel goed dat mensen tegen corona maatregels waren,net als of wij een hond van Mark Rutte en Hugo de Jonge waren die aan de lijn liepen.

 • bl

  blaauboertjes

  3 februari 2024 · 07:39

  Het is nu 03-02-2024. Ik hou mij niet heel erg meer bezig met de pandemie, maar ons is dan ook niets ernstigs overkomen. Waar ik mij wel mee bezig houd is de oversterfte, die in de pandemie tijd is ontstaan, niet afneemt. Dat is niet alleen in Nederland, maar in veel westerse landen. Kijk bv op ourworldindata.org, dat is de data die overheden zelf aanleveren. De vier bovenstaande antwoorden op de stelling, benaderen het 'probleem' eenzijdig. Er is niet een antwoord waarmee je in het midden kan blijven of "Ik was minder begripvol naar mensen die zich niet lieten vaccineren, maar ik bleef wel met hen in gesprek." Eerst was ik sceptisch betreffende het vaccineren, ik heb mij in 2009 niet laten vaccineren. In 2020 heb ik direct diverse boeken gekocht. Dat vaccineren DE uitweg is uit een pandemie was hierop mijn conclusie. En heb mij wel laten vaccineren, ik heb ook alle kindervaccinaties gekregen en ook aan mijn kinderen gegeven. De vaccins hebben heel veel goeds gedaan. Kijk maar naar de grafieken, maar de vaccins hebben niet uitsluitend goed werk gedaan. Ga maar zoeken, een ieder vind zijn gelijk, maar je moet er wél oog voor houden, dat het niet alleen maar hosanna is geweest. Hierin hebben de anti vaxxers wél gelijk. Je weet niet precies wát het doet. Daar moeten we een volgende keer meer begrip voor hebben. Want het is niet de vraag of er weer een pandemie komt, maar alleen wanneer hij komt. Maar ook uit welke hoek gaat die pandemie komen? Viraal, bacterieel of bv vanuit schimmels. De vogelgriep lijkt hier in West Europa wat uitgeblust te zijn, maar met met de vele diersoorten, buiten de vogels om, die eraan overlijden, moet je vrezen met grote vreze!

Wil je deze reactie verwijderen?

Inloggen bij

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.