Inloggen bij

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Onze reacties


Zie jij de coronakloof om je heen?

Klik hieronder om je antwoord te geven

Ben jij contact met iemand verloren tijdens de coronacrisis?

Heftige meningsverschillen

Corona nog altijd splijtzwam binnen vrienden en families: hoe lossen we dat op?

1 december 2023 · 15:00

Update: 5 december 2023 · 12:05

In gesprek met

Foto van "We moeten in staat zijn het perspectief van de ander te verdragen."
Esther van FenemaPsychiater
"We moeten in staat zijn het perspectief van de ander te verdragen."
Foto van "Leven en laten leven, dat moet terugkomen."
Mona KeijzerPoliticus
"Leven en laten leven, dat moet terugkomen."
Foto van "Ik vond het heel heftig om mee te maken hoe mensen die in principe van elkaar houden, toch met elkaar in de clinch komen te liggen."
Edward de BoerRelatietherapeut
"Ik vond het heel heftig om mee te maken hoe mensen die in principe van elkaar houden, toch met elkaar in de clinch komen te liggen."

In het kort

Ruim een kwart van de Nederlanders maakte ruzie over corona, blijkt uit onderzoek van dit platform. Ruzies die binnen families zijn ontstaan, zijn soms nog steeds niet opgelost. Hoe doen we dat?

Wat denk jij?

Zie jij de coronakloof om je heen?

Klik hieronder om je antwoord te geven

Dit is de situatie

Ruzie over corona

Merk jij de gevolgen van corona nog? 25% van de Nederlanders kreeg ruzie met familie of vrienden over corona. Het journalistieke platform DIT van de EO deed samen met DataIM onderzoek naar hoe Nederlanders terugkijken op de coronatijd. Van de jongeren had zelfs 41% in die tijd een conflict over corona. Bijna een op de tien zegt dat ze door zo'n ruzie een contact hebben verloren.

Bijna driekwart van die ruzies ging over het coronavaccin. Ook waren de maatregelen (58%), de ernst van het virus (44%) en complottheorieën (40%) onderwerpen van discussie.

Hier kan je meer lezen over het onderzoek van DIT en DataIM.

Wat denk jij?

Ben jij contact met iemand verloren tijdens de coronacrisis?

Dit is zijn verhaal

'Ik verloor vrienden door ruzies over corona'

DIT-lezer Benjamin meldde zich naar aanleiding van dit onderwerp via Whatsapp bij DIT. Hij verloor zijn vrienden tijdens de coronacrisis. "Ik besloot op mijn eigen immuunsysteem te vertrouwen en me niet te laten vaccineren en ik had een paar vrienden die dat gewoon niet accepteerden", vertelt hij. "Het begon met discussies, dat werden ruzies en uiteindelijk zijn de vriendschappen verbroken." Dit kwam niet alleen door de vaccinaties, maar ook door andere meningen die hij had over het overheidsbeleid. "Op een gegeven moment merkte ik dat ze achter mijn rug om gepraat hadden. Toen zijn we heel boos op elkaar geworden...", vertelt hij.

Benjamin hoopt dat er vanuit de politiek excuses worden gemaakt voor fouten die gemaakt zijn. "Als er een fout gemaakt is, zeg dat gewoon. Daar hebben mensen heus begrip voor. Ze hadden het gewoon op een menselijke manier moeten aanpakken."

Wil je ook meepraten over het nieuwe via de Whatsapp-community van DIT? Klik hier!

Dit is de discussie

Hoe lossen we die 'coronakloof' op?

Er is dus heel wat verdeeldheid ontstaan tijdens corona. Relatietherapeut Edward de Boer merkte dat ook. Niet alleen kwamen er heel wat meer meldingen binnen over huiselijk geweld, maar ook steeds vaker discussies over fundamentele opvattingen.

Edward de Boer

Relatietherapeut

"Mij staat bij dat twee familieleden diametraal tegenover elkaar stonden. Een was echt pro-overheidsbeleid en de ander helemaal anti-overheidsbeleid. Dat ging heel diep, omdat zodra iets door angst gedreven wordt, een discussie lading krijgt en je merkt dat de nuchterheid en het volwassen denken wegvalt. Dan ontstaat er een hele andere energie. Die maakt dat het geen dialoog meer is maar een venijnig debat.”

De relatietherapeut denkt dat de ruzies wel opgelost kunnen worden, als we heel andere gesprekken gaan voeren. We moeten ons kwetsbaar opstellen, zegt hij.

Edward de Boer

Relatietherapeut

"Wat heel erg helpt, is dat je stopt met debat, ook binnen familiekring, maar dat je veel meer gaat nadenken over wat voor jou de centrale waarden zijn van waaruit jij een standpunt hebt. Dan gaat het gesprek veel meer over: wat vind jij echt belangrijk? Dan krijg je veel meer dialoog dan een debat."

Psychiater Esther van Fenema herkent het verhaal van Edward de Boer. Zij denkt dat het wantrouwen dat er was richting de overheid al voor corona is ontstaan en dat mensen binnen families en vriendengroepen heel verschillend kunnen denken. Die kloof overbruggen is lastig, denkt ze. Met de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen, waar de PVV de grootste partij werd, ziet ze hetzelfde weer naar boven komen. Maar kunnen we het dan helemaal niet oplossen?

Esther van Fenema (psychiater)
© NPO Radio 1

Esther van Fenema

Psychiater

"We moeten in staat zijn om het perspectief van de ander te verdragen, als dat anders is dan jouw perspectief. Je moet moeite doen om die perspectieven te verkennen en ruimte te bieden. Dat betekent nog niet dat je moet doen wat iemand vindt, maar de ruimte bieden dat dat perspectief er mag zijn is heel belangrijk. Anders worden mensen razend, omdat ze niet mogen zijn wie ze zijn."

Mona Keijzer was staatssecretaris tijdens de coronacrisis. Ze herkent de verhalen. Onlangs was ze op een bijeenkomst in Amsterdam, waar ze merkte dat sommige mensen nog steeds woedend zijn over de coronamaatregelen. Ze denkt dat wat meer ontspanning kan helpen:

Mona Keijzer

Politicus

"Nederland was altijd 'elkaar leven en laten leven'. Dat moet weer terugkomen, want dan heb je ruimte om uit die gepolariseerde discussies te stappen en een ander ook de ruimte te laten voor zijn of haar eigen mening en visie."

Dit is de uitzending

Dit is de Dag

Luister de uitzending van Dit is de Dag hierover nu terug:

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Dit maakten we ook