Navigatie overslaan

Gratis inloggen

Praat mee op onze sites, beheer je gegevens en abonnementen, krijg toegang tot jouw digitale magazines en lees exclusieve verhalen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Donald Trump met lijst importheffingen.

Trump wil de dollar zwakker maken - is dat een slim plan?

vandaag · 07:00| Leestijd:4 min

Update: vandaag · 11:29

In dit artikel aan het woord

Edin Mujagic
Edin MujagicEconoom en beheerder bij beleggingsfonds Hoofbosch
"Een zwakke munt oogt aantrekkelijk, maar is op de lange termijn niet goed voor je welvaart."
Peter de Waard
Peter de WaardFinancieel journalist bij de Volkskrant
"De dollar is overheersend en dat gaat voorlopig echt niet weg."

In het kort

Het is je vast niet ontgaan: de Amerikaanse president Trump is een handelsoorlog gestart. Zo wil hij torenhoge importtarieven gaan invoeren, en de dollar zwakker maken. Hij denkt dat hij daarmee het handelstekort op kan lossen. Klopt dat wel? En wat gebeurt er dan met onze euro?

Samenvatting van DIT artikel

President Trump is een handelsoorlog gestart, omdat Amerika kampt met een handelstekort. Trump wil dat op verschillende manieren oplossen: verhoogde importtarieven, de productie van buitenlandse bedrijven naar Amerika brengen en de dollar verzwakken. Is het wel slim om de waarde van de dollar te verlagen? En wat heeft dat voor effect?

Hans van der Steeg gaat over deze vragen in radioprogramma Geld of je Leven (EO) in gesprek met Edin Mujagic, econoom en beheerder bij beleggingsfonds Hoofbosch, en Peter de Waard, financieel journalist bij de Volkskrant.

Wat denk jij?

Welke munt gebruik jij naast de euro het meest?

Aantal reacties: 0

Dit is de situatie

Trumps oplossingen voor het handelstekort in Amerika

De Verenigde Staten kampt met een handelstekort: er wordt meer geïmporteerd dan er geëxporteerd wordt. En daarom bedacht president Trump het idee om torenhoge importheffingen in te voeren, zodat die geïmporteerde producten veel te duur worden voor Amerikanen. Zo ‘moeten’ ze wel producten van hun eigen land kopen.

Ook wil Trump buitenlandse bedrijven verleiden om hun productie naar Amerika te verplaatsen. Een zwakkere dollar – wat betekent dat de dollar een lagere koers heeft dan andere munten – zou daar ook bij moeten helpen, denkt Trump.

Dit is de discussie

Trump wil dollar verzwakken

Is het een slim plan om de dollar te verzwakken? Volgens Edin Mujagic, econoom en beheerder bij beleggingsfonds Hoofbosch, is Trump ervan overtuigd dat dit een goede oplossing is:

Afbeelding van Edin Mujagic

Edin Mujagic

Econoom en beheerder bij beleggingsfonds Hoofbosch

"Dit is voor het eerst dat op dit niveau herhaaldelijk wordt gezegd: ‘Ik wil een zwakkere dollar’. Trump zegt dat omdat hij blijkbaar denkt dat een zwakkere dollar zal helpen om het handelstekort wat Amerika heeft, op te heffen."

Het idee dat een zwakke munt goed is voor je welvaart, oogt wellicht plausibel, stelt Mujagic. Maar dat is het volgens hem niet.

"De EU bestaat uit 27 landen, met daarin landen met heel verschillende geschiedenissen qua munten. Wat hebben landen als Duitsland en Nederland gemeenschappelijk? Het zijn landen met ijzersterke munten. Wat hebben landen als Italië, Griekenland, Spanje en Frankrijk gemeenschappelijk? Zij hebben een lange historie van een zwakke munt. Als een zwakke munt goed was voor je welvaart, en een sterke munt slecht, dan hadden Frankrijk, Italië en Griekenland nu ijzersterke economieën moeten zijn, in plaats van Nederland en Duitsland. Een zwakke munt oogt aantrekkelijk, maar is op de lange termijn niet goed voor je welvaart."

Peter de Waard, financieel journalist bij de Volkskrant, vult aan dat het daarnaast ook heel moeilijk is om je munt zwakker te maken, omdat de kracht van de dollar wordt bepaald door vraag en aanbod in de wereld:

Afbeelding van Peter de Waard

Peter de Waard

Financieel journalist bij de Volkskrant

"Veruit 80% van de wereldhandel vindt plaats in dollars. 60% van alle deviezenreserves die nationale banken hebben, zijn ook in dollars. Een groot aantal landen heeft de dollar zelfs als enige munt. 64 landen hebben een munt aan de dollar gekoppeld. De dollar is overheersend en dat gaat voorlopig echt niet weg."

Euro’s in plaats van dollars?

De dollar is de meest gebruikte munt ter wereld, en heeft een bijzondere rol in de wereldeconomie. Dat komt omdat de dollar al een lange tijd ook buiten de Verenigde Staten de meest gebruikte reservevaluta is. De dollar wordt daarom ook wel de ‘reservemunt van de wereld’ genoemd.

Maar hoe lang vervult de dollar deze rol nog? Want die rol staat volgens sommige economen onder druk, zeker sinds de Amerikaanse president Donald Trump actief pogingen onderneemt om de waarde van die munt onderuit te halen.

Wat is een reservemunt?

Een ‘reservemunt’ of ‘reservevaluta’ is een vreemde valuta die door een overheid of centrale bank in voorraad wordt gehouden als onderdeel van de financiële reserves van een land.

Wat Trump wil – een zwakkere dollar en tegelijkertijd de positie van ‘wereldmunt’ behouden – is onrealistisch. Mujagic legt dat uit:

Afbeelding van Edin Mujagic

Edin Mujagic

Econoom en beheerder bij beleggingsfonds Hoofbosch

"Wat zijn de voorwaarden waar je aan moet voldoen om de wereldmunt te kunnen zijn? Een voorwaarde is dat achter die munt een sterke economie moet zijn, en dat je het vertrouwen hebt dat de waarde van die munt behouden blijft. Je kunt niet zeggen: ik wil dat de dollar verzwakt, én dat de internationale rol van de dollar onaangetast blijft. Dat kan alleen, als het vertrouwen in de dollar onaangetast blijft, en dat gebeurt alleen als de dollar sterk blijft."

Zou de euro een kans maken om wereldmunt te worden, als de dollar zwakker zou worden en de positie van wereldmunt vacant is? Peter de Waard denkt voorlopig van niet.

Afbeelding van Peter de Waard

Peter de Waard

Financieel journalist bij de Volkskrant

"De euro is te verdeeld. Eerst is er politieke eenheid in Europa nodig. Je kan niet de euro als wereldmunt introduceren als er steeds weer steunprogramma’s moeten komen voor zwakke eurolanden."

Ook econoom Mujagic verwacht niet dat de dollar zijn dominante positie zal verliezen.

Afbeelding van Edin Mujagic

Edin Mujagic

Econoom en beheerder bij beleggingsfonds Hoofbosch

"Een cruciaal woord is: vertrouwen. En aan het opbouwen van vertrouwen moet je lang werken. De euro bestaat nu een kwart eeuw, en dat is in het leven van een munt niets."

De Waard vult aan:

Afbeelding van Peter de Waard

Peter de Waard

Financieel journalist bij de Volkskrant

"Je kunt de dollar leuk vinden of niet, maar feit blijft dat omdat andere landen het nog steeds gebruiken, je wel mee moet gaan. Dan moet een munt wel van hele goede huize komen, wil hij die rol overnemen."

Praat mee

Hoe voel jij je na het lezen van dit artikel? En wil je nog iets kwijt?

Gratis inloggen

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Meer weten?

Luister naar Geld of je Leven

In Geld of je Leven (EO) gaat presentator Hans van der Steeg verder over dit onderwerp in gesprek met Edin Mujagic, econoom en beheerder bij beleggingsfonds Hoofbosch, en Peter de Waard, financieel journalist bij de Volkskrant. Beluister de uitzending hieronder als podcast. 

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Luister jij liever via een ander kanaal? Klik hier om het gesprek af te spelen op jouw favoriete podcast-app.

Dit maakten we ook
Dit is Geld of je leven

Dit artikel hoort bij het programma

Dit is Geld of je leven

Dit is Geld of je leven

    Deel dit artikel:

    Meest gelezen

    Lees ook