Is thuisprostitutie straks landelijk toegestaan?
23 april 2024 · 14:45| Leestijd: 4 min
Update: 9 augustus 2024 · 15:49
In dit artikel aan het woord
"We willen het stigma van het sekswerk afhalen, en in de praktijk levert het ook niet veel overlastsituaties op."
"Bewoners hebben al overlast van kappers. Kun je nagaan hoe dat met sekswerkers zou zijn."
In het kort
Moet het voor sekswerkers legaal worden om vanuit huis te werken? Er wordt al jaren onderhandeld over een landelijk sekswerkbeleid, maar gemeenten worden het niet met elkaar eens. In Dit is de Dag (EO) gaan de burgemeesters van Hengelo en Deventer met elkaar in debat.
Wat denk jij?
Zou jij het oké vinden als een sekswerker bij jou in de straat klanten ontvangt?
Aantal reacties: 0
Sekswerk vanuit huis: legaliseren of niet?
Klop, klop, bonk, bonk... Zou jij het oké vinden als een sekswerker bij jou in de straat klanten ontvangt?
Of je antwoord nu ja of nee is, de overheid onderzoekt al een tijdje of ze dat landelijk kunnen legaliseren. Er wordt nu al vijftien jaar gewerkt aan nieuwe Wet regulering sekswerk, die ervoor moet zorgen dat sekswerkers thuis legaal cliënten kunnen ontvangen. De sekswerker moet dan wel 21 jaar zijn en een vergunning aanvragen.
De meningen over de vermeende nieuwe wet zijn verdeeld. Uit een recente peiling van NOS en regionale omroepen onder 150 gemeenten blijkt dat tientallen gemeentebesturen niets moeten hebben van thuisprostitutie, terwijl andere gemeenten thuisprostitutie allang gelegaliseerd hebben.
Wie zijn de sekswerkers van Nederland?
Sekswerkers die in Nederland actief zijn, zijn vooral afkomstig uit Zuid-Amerika, Oost-Europa en Nederland. Het overgrote deel van de sekswerkers is vrouw. Ze hebben vaak geen vaste standplaats; ze reizen door het land en verlenen hun diensten bijna elke dag wel op een andere plek in het land.
Voorstanders stellen dat het legaliseren van thuisprostitutie meer zicht geeft op de seksindustrie, terwijl tegenstanders vermoeden dat thuisprostitutie kwetsbare sekswerkers juist verder de illegaliteit in kan drijven. Hoe kan de overheid die onenigheid overbruggen - en, belangrijker, heeft één van de twee kanten gelijk?
Dit is de discussie'We willen het stigma van sekswerk halen'
Rob König, burgemeester van Deventer, is voorstander van thuisprostitutie. In zijn gemeente is het al gelegaliseerd en hij merkt dat inwoners er weinig last van hebben. Hij vertelt in Dit is de Dag (EO):
"We willen het stigma van sekswerk halen, en in de praktijk levert het ook niet veel overlastsituaties op. Wij hebben misschien één of twee keer per jaar een overlastmelding voor sekswerkers aan huis."
Schelberg, burgemeester van Hengelo, krijgt opvallend genoeg juist vaak overlastmeldingen in zijn gemeente. In Hengelo is thuisprostitutie illegaal, maar inwoners hebben zelfs al last van de lokale kapper. Wat als er straks ook nog prostitutieklanten door de straten dwalen?
"Een woonhuis is niet een werklocatie, en het af- en aanrijden van cliënten wordt als overlastgevend ervaren. Voor kappers geldt bijvoorbeeld wél die vrije vestiging en zelfs daar ervaren bewoners al overlast van. Kun je nagaan hoe dat met sekswerkers zou zijn. En er is gewoon een andere plek voor sekswerkers: een seksinrichting, ofwel een bordeel. Die plekken zijn op bezoekers aangepast."
Schelberg is zelf vaak betrokken bij illegale prostitutiezaken, omdat hij naast burgemeester ook voorzitter is van de gemeentelijke stuurgroep tegen ondermijnende criminaliteit. Als voorzitter ziet hij dat het legaliseren van prostitutie helemaal geen positieve effecten heeft. Buitenlandse vrouwen en zelfs minderjarigen die niet beter weten worden alsnog uitgebuit door criminelen.
"Het gekke is dat sinds wij de prostitutie in Nederland gelegaliseerd hebben, het volledig in de illegaliteit is vertrokken. Wat we hebben aangetroffen in de afgelopen jaren bij sekswerkers, is dat het altijd gaat om dames uit exotische landen. Als ze überhaupt de Nederlands spreken, zijn we al blij. We moeten we diep graven om te kijken wat er dan achter zit. Er is veel geld te verdienen met sekswerk en het is kennelijk te verleidelijk voor criminelen om sekswerkers te ondermijnen. Ik heb het bordeel in Hengelo ook al een paar keer dicht moeten doen, omdat we zagen dat er minderjarigen aanwezig waren."
König is het ermee eens dat mensenhandel aangepakt moet worden, maar dat kun je beter doen door effectiever te toezicht te houden op illegale praktijken.
"Je zou denken dat thuisprostituees relatieve vrijheid hebben, niet werken bij een pooier, maar dat is soms toch wél het geval. Ik vind daarom dat de controles voor het sekswerkers aan huis geïntensiveerd moeten worden. Toezicht houden is best ingewikkeld, maar we kunnen bijvoorbeeld vaker online seksadvertenties bekijken en daar achteraan gaan. (...) Deze mensen adverteren allemaal op internet, want dat is de manier waarop ze cliënten vinden. De politie richt zich nu alleen op de meest extreme seksadvertenties, maar met slimme algoritmes kun je die opsporing verder verbeteren."
Wat doet de politie als ze een online seksadvertentie vinden?
De precieze aanpak verschilt per regio, maar seksadvertenties worden vaak gevonden op speciale sekswebsites. De politie Tilburg heeft in 2020 bijvoorbeeld een illegaal bordeel gevonden via Kinky.nl, een soort marktplaats voor sekswerkers. Op de website staan alleen telefoonnummers, geen adressen. Klanten gebruiken dat telefoonnummer om via WhatsApp of SMS een afspraak te maken met de sekswerker. Ze krijgen dan een locatie door die vlak in de buurt ligt bij het sekswerk-adres; het exacte adres krijgen ze niet gelijk door. Zodra ze met hun telefoonlocatie kunnen aantonen dat ze in de buurt zijn, krijgen ze het huisnummer door.
Toezichthouders gaan nu alleen op onderzoek uit in extreme gevallen, zoals König uitlegt. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een advertentie van een sekswerker die 24/7 voor boekingen beschikbaar is.
Praat mee
Wat vind jij: moet thuisprostitutie landelijk toegestaan worden?
Luister deze uitzending terug
Wil je meer horen over dit onderwerp? Luister dan naar Dit is de Dag (EO) als podcast:
De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.
NB: heb jij het vermoeden dat er een illegale prostitutiepraktijk in jouw buurt is? Zo kun je actie ondernemen
Heb je een vermoeden dat iemand in jouw buurt gedwongen sekswerk doet, slachtoffer is van mensenhandel of op een andere manier betrokken is bij illegale prostitutie? Er zijn twee nummers die je kunt bellen om een melding te maken:
- Het algemene nummer van de politie: 0900-8844
- Meld Misdaad Anoniem, een anoniem politienummer: 0800-7000
- Moeten we sekszorg voor mensen met een beperking vergoeden?
Moeten we sekszorg voor mensen met een beperking vergoeden?
- De Satisfyer: bedreiging of verrijking voor ons seksleven?
De Satisfyer: bedreiging of verrijking voor ons seksleven?
- Week van de Lentekriebels: ophef om niks of terechte kritiek?
Week van de Lentekriebels: ophef om niks of terechte kritiek?
Dit artikel hoort bij het programma
Dit is de dag
Dit artikel hoort bij de podcast
Dit is de dag