Inloggen bij

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

De Satisfyer: bedreiging of verrijking voor ons seksleven?

10 januari 2024 · 14:26| Leestijd: 4 min

Update: 9 augustus 2024 · 15:58

In dit artikel aan het woord

Nynke Nijman
Nynke NijmanRelatietherapeut
"Het soort stimulatie dat die Satisfyer geeft is een vorm die door de mens eigenlijk nauwelijks nagebootst kan worden."
Anna Marah Jansen
Anna Marah JansenSpecialist seksuele ontwikkeling en oprichter van De Sekswijzer
"Kom allemaal lekker een miljoen keer klaar met die Satisfyer, en heb gewoon óók partnerseks."

In het kort

De Satisfyer, de bestverkochte vibrator van dit moment, ging al miljoenen keren over de toonbank (of, waarschijnlijker: door de brievenbus). Maar is dit nu goed nieuws voor ons seksleven, of zorgt dit juist voor (nog meer) misverstanden in de slaapkamer?

Wat denk jij?

Heb jij een seksspeeltje in huis liggen?

Dit is de situatie

Miljoenen vibrators die gebruikmaken van luchtdruk verkocht

Hoewel het voor velen misschien een beetje taboe is om over te praten, zullen veel mensen er 1 in een lade van het nachtkastje hebben liggen. Volgens de producent van de Satisfyer zijn namelijk er inmiddels 75 miljoen exemplaren verkocht. De Womanizer, de eerste luchtdrukvibrator, heeft inmiddels wereldwijd 10 miljoen producten verkocht. Hiermee zijn deze twee seksspeeltjes met afstand de populairsten op dit moment. Je kunt ze ook in allerlei bekende winkels zien liggen, zoals de Etos, Hema of Kruidvat.

Traditionele vibrators hebben vaak een bewegend motortje en lijken bovendien meestal heel erg op een penis. De Satisfyer ziet er heel anders uit en werkt, net als de Womanizer, ook anders dan de vibrators zoals we die al langer kennen: namelijk met behulp van luchtdruk. Met een tuutje wordt de clitoris 'contactloos gestimuleerd' door middel van luchtgolven en -druk. 

De Womanizer (en dus de Satisfyer) werd uitgevonden door een man

De Womanizer is bedacht door Michael Lenke, een 74-jarige Duitser met meer dan honderd patenten. Hij wilde iets doen aan het feit dat de helft van de vrouwen geen orgasme heeft bij heteroseks. Na onderzoek en gesprekken met experts ontdekte hij dat het vrouwelijk orgasme vooral clitoraal wordt geactiveerd, maar dat de clitoris vaak te gevoelig is voor aanraking. "Toen bedacht ik: wat is de zachtste manier om een clitoris te stimuleren? Das ist luft!", zegt hij tegen de Volkskrant. Vervolgens begon hij een aquariumpomp, waarmee luchtbellen in het water worden geblazen, om te bouwen. 

Zijn vrouw Brigitte werd 'gebruikt' als proefkonijn voor alle prototypen. De aquariumpomp was geen succes, maar het uiteindelijke hierdoor geïnspireerde product werd daarna verder getest op een panel van zestig vrouwen van 18 tot 65 jaar. Daarvan bereikte er slechts één iemand geen orgasme.

En dat taboe waar we het net over hadden, lijkt juist ook een beetje doorbroken te worden door dit product. Influencers zijn op sociale media openlijk lovend over de de orgasme-garanderende vibrator, en vriendinnen geven ze elkaar regelmatig cadeau. 

Wat is de orgasmekloof?

Jonge vrouwen komen veel minder vaak klaar dan jonge mannen als het gaat om partnerseks. Dat blijkt uit onderzoek dat 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, samen deed 3FM HUMAN. Het onderzoek werd gedaan onder jonge mensen van 16-35 jaar, en er deden 2.221 deelnemers aan mee. 

Bij 92% van de jonge mannen die aan penetratieseks doet, lukt het meestal of altijd om klaar te komen. Voor jonge vrouwen is dat 36%. Veel van deze vrouwen benadrukken dat hun clitoris dan wel tegelijkertijd gestimuleerd moet worden. De vagina is een geboortekanaal en dus, in tegenstelling tot de clitoris, geen supergevoelig seksueel orgaan, en zorgt dus niet vaak voor het klaarkomen. 

Bij soloseks liggen de cijfers heel anders. 91% van de jonge vrouwen vertelt daar bijna altijd door klaar te komen. Bij mannen ligt dat op 96%.

Dit is de discussie

Trillende handjes, concurrentie in de slaapkamer?

Specialist seksuele ontwikkeling en oprichter van De Sekswijzer is enthousiast over de populariteit van het seksspeeltje. Volgens haar zorgt het ervoor dat er (eindelijk) meer aandacht is voor vrouwelijke seksualiteit, zo zegt ze bij Dit is de Dag (EO).

Anna Marah Jansen
Anna Marah JansenSpecialist seksuele ontwikkeling en oprichter van De Sekswijzer

"Vrouwen komen meestal niet klaar van enkel vaginale penetratie. En hij is dus op heel veel plekken te koop, en voor een seksspeeltje is het niet duur. (...) Wat die Satisfyer zo mooi doet, is het normaliseren van vrouwelijk seksueel plezier. (...) Er heerst een enorm taboe op vrouwelijk seksueel genot."

Volgens Jansen komen veel vrouwen er door dit seksspeeltje achter dat ze überhaupt kunnen klaarkomen, omdat dit met een partner of met een andere vibrator nooit eerder lukte. 

"De waarde is dat we echt als vrouwen zo'n inhaalslag te maken hebben dat ik echt denk: kom allemaal lekker een miljoen keer klaar met die Satisfyer, en heb gewoon óók partnerseks. En zie het ook gewoon als iets anders. Het is niet of-of, het draagt juist heel erg bij aan gevoel van seksueel plezier, seksueel genot en überhaupt het op de kaart zetten van pleasure voor vrouwen."

Als mannen onzeker worden door het seksspeeltje, moeten ze die onzekerheid even opzij zetten, vindt Jansen.

"Ik heb het ook meegemaakt dat iemand zei: maar zo'n speeltje, ben ik dan niet goed genoeg? Nee, het komt er gewoon bij. Het is een ander soort stimulatie. Het zorgt voor veel meer zelfvertrouwen in je eigen lichaam en in überhaupt het feit dat seksueel plezier voor jou belangrijk is. En ik denk, die mannen, ja, die hebben al zoveel geluk eigenlijk bij hoe we seks hebben, want dat is toch penis-in-vagina-seks."

Dat de Satisfyer zo makkelijk te verkrijgen is, is juist reden voor kritiek van relatietherapeut Nynke Nijman. Volgens haar is het wel heel, en misschien té, makkelijk om op deze manier een (snel) orgasme te krijgen.

Nynke Nijman
Nynke NijmanRelatietherapeut

"Wat is de betekenis en de waarde daarvan? Ik denk dat er een heel groot verschil is als je het hebt over het krijgen van orgasmes. Krijg je een orgasme omdat je een apparaatje of speeltje gebruikt, of bereik je het echt door middel van samen of alleen in contact met je eigen lijf die opwinding echt op te zoeken en op te bouwen naar een orgasme als gevolg van voldoende opwinding? Ik weet wel waar ik voor zou kiezen."

Nijman is het met Jansen eens dat alles wat bijdraagt aan het gesprek over vrouwelijke seksualiteit gevierd moet worden, maar plaatst ook een kanttekening.

"Waar ligt dan de nuance weer? Want ik weet ook van vrouwen die een boel zelfvertrouwen hebben gekregen doordat zij in eerste instantie dachten dat zij geen orgasme konden krijgen en dat dit door het gebruik van die Satisfyer vervolgens wel lukte. Alleen het soort stimulatie wat die Satisfyer geeft, door middel van lucht, dat is natuurlijk ook een vorm die door de mens eigenlijk nauwelijks nagebootst kan worden."

Volgens Nijman moet jet speeltje bovendien op de millimeter precies geplaatst worden, en is dat eigenlijk iets dat alleen zelf kan doen. Hierdoor wordt het moeilijk om de Satisfyer samen met je partner te gebruiken.

"Er zijn een heleboel mannelijke partners die heel onzeker worden door het gebruik ervan. En heel veel vrouwen die gewend zijn aan dit gevoel, aan deze sensatie, deze stimulatie, en als gevolg daarvan klaarkomen, die vinden het dus ook heel lastig om op andere manieren te genieten van dergelijke aanraking."

Dit is de uitzending

Dit is de Dag

Wil je dit gesprek uit Dit is de Dag (EO) terugluisteren als podcast? Dat kan via al jouw favoriete podcast-apps, zoals bijvoorbeeld Spotify:

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Praat mee

Denk jij dat de Satisfyer goed is voor het seksleven van een stel, of juist niet?

Inloggen bij

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Dit maakten we ook
Dit is de dag
Dit is de dag

Dit artikel hoort bij het programma

Dit is de dag

    Deel dit artikel:

    Meest gelezen

    Lees ook