Inloggen bij

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Onze reacties


Heb jij last van jonge fatbike-bestuurders op straat?

Klik hieronder om je antwoord te geven

Moeten we dezelfde regels voor fatbikes invoeren als voor bromfietsen?

Fat gevaarlijk

Moet de mi­ni­mum­leef­tijd voor fatbikes naar 16 jaar? De VVD wil nieuwe regels

Geschreven door Babette Englebert

1 juli 2024 · 15:00

Update: 2 juli 2024 · 13:00

In gesprek met

Foto van "We moeten nu gaan ingrijpen, want het is gewoon onveilig voor kinderen op onze wegen."
Bas van LeeuwenD66-wethouder in Haarlem
"We moeten nu gaan ingrijpen, want het is gewoon onveilig voor kinderen op onze wegen."
Foto van "Die illegale fatbikes, die met codes en schermpjes op te voeren zijn, dié moeten worden aangepakt."
Peter EiselinOprichter van Doppio, een fatbike-fabrikant
"Die illegale fatbikes, die met codes en schermpjes op te voeren zijn, dié moeten worden aangepakt."
Foto van "Je kunt de toestroom van opvoerbare fatbikes beperken, maar dan nog kan een jonge bestuurder zorgen voor gevaarlijke situaties."
Beau LuytenRij-instructeur
"Je kunt de toestroom van opvoerbare fatbikes beperken, maar dan nog kan een jonge bestuurder zorgen voor gevaarlijke situaties."

In het kort

VVD-Kamerlid Hester Veltman-Kamp vindt dat we strengere regels voor fatbikes moeten invoeren. Heeft ze een punt?

Wat denk jij?

Heb jij last van jonge fatbike-bestuurders op straat?

Klik hieronder om je antwoord te geven

Dit is de situatie

VVD wil nieuwe regels voor fatbikes: minimumleeftijd naar 16 jaar

De afgelopen jaren neemt het aantal ernstige ongelukken met fatbikes gestaag toe. Daar zijn vaak kinderen bij betrokken: 17 van de 33 fatbikers die dit jaar op de spoedeisende hulp terechtkwamen, waren tussen de 11 en de 14 jaar. Het werkelijke aantal slachtoffers ligt waarschijnlijk hoger, omdat de spoedeisende hulp na een ongeluk niet altijd noteert op wat voor fiets het slachtoffer reed.

Wat zijn mogelijke gevolgen van een fatbike-ongeluk?
Een fatbike-ongeluk kan leiden tot hevige, soms blijvende gezondheidsproblemen.

Twee op de vijf slachtoffers die de spoedeisende hulp bezoekt, heeft letsel aan het hoofd. Ongeveer eenderde van deze slachtoffers heeft ook (ernstig) hersenletsel. Ernstig hersenletsel kan onomkeerbare gevolgen hebben, zoals (gedeeltelijke) verlamming, schade aan de zintuigen en cognitieve stoornissen. 

Een fatbike-ongeluk kan ook zorgen voor flinke schade aan andere delen van je lichaam. Ongeveer een kwart van de slachtoffers op de spoedeisende hulp heeft letsel aan de bovenste extremiteiten. Denk daarbij aan armen, polsen en schouders. 

Nu wil VVD-Kamerlid Hester Veltman-Kamp dat er actie ondernomen wordt. In het AD roept ze het kabinet op om voor fatbikes dezelfde regels in te voeren als voor bromfietsen. Dat betekent dat je zo'n fiets alleen mag besturen als je een helm draagt, een bromfietsrijbewijs hebt én ouder bent dan 16 jaar.

Wat zijn nu de regels voor fatbikes?
Een fatbike heeft wettelijk dezelfde status als een e-bike. Dat betekent dat kinderen van alle leeftijden op een fatbike mogen fietsen, zonder aantoonbare kennis van de verkeersregels en zonder bescherming. 

Dat we kinderen nu op fatbikes laten rijden, is volgens Veltman-Kamp "naïef". Ze schrijft: "Als je tien jaar geleden als 12-jarige op een scooter reed, had je een groot probleem met de politie. Nu noemen we diezelfde scooter een fatbike en is er niks aan de hand."

Heeft Veltman-Kamp gelijk? Wordt het tijd voor nieuwe regelgeving?

Dit is de discussie

'Die illegale fatbikes, dié moeten worden aangepakt'

In Dit is de Dag (EO) reageert fatbike-fabrikant Peter Eiselin op het pleidooi van Hester Veltman-Kamp. Volgens Eiselin is het niet handig om de regels te veranderen.

Fatbikes zijn in de basis niet gevaarlijk, stelt hij; het probleem is dat sommige illegale fatbikes opgevoerd kunnen worden. Daardoor kunnen ze veel sneller rijden dan wettelijk toegestaan. Het is efficiënter om te gaan handhaven op de import van die illegale fatbikes, en de wetgeving te laten zoals het is.

Peter Eiselin

Oprichter van Doppio, een fatbike-fabrikant

"Als een fatbike een motor heeft van meer dan 250 watt en opvoerbaar is, dan is het geen e-bike. (…) We moeten daarom met z'n allen zorgen dat buitenlandse, opvoerbare fatbikes niet met containerladingen Nederland binnenkomen. Die illegale fatbikes, dié moeten worden aangepakt."
Hoe hard mag je volgens de wet met een fatbike rijden?
Voor een fatbike geldt dezelfde maximumsnelheid als voor andere e-bikes, 25 km/u. In de praktijk gaan ze vaak echter veel harder, want het opvoeren van fatbikes is populair. Een opgevoerde fatbike kan soms harder dan 45 km/u.

Rij-instructeur Beau Luyten is het met Eiselin eens dat we we beter moeten controleren op illegale fatbikes, maar die maatregel alleen is niet genoeg. Kinderen veroorzaken volgens Luyten namelijk ook gevaarlijke situaties op legale, niet-opgevoerde fatbikes. Je moet echt wel 16 zijn om met 25 km/u op de weg te rijden, stelt ze.

Beau Luyten

Rij-instructeur, o.a. bekend van 'De slechtste chauffeur van Nederland'

"Je kunt de import van opvoerbare fatbikes wel beperken, maar dan nog kan een jonge bestuurder zorgen voor gevaarlijke situaties. Vaak weten [jonge fatbikebestuurders] de verkeersregels niet. Een snorfiets kan ook maar 25 km/u, maar daarvoor moet je ook een rijbewijs hebben. Zet dan bijvoorbeeld een limiet van 12 jaar op fatbikes, maar zorg wel dat jonge bestuurders daar geen 25 km/u mee mogen rijden."

Bas van Leeuwen, D66-wethouder in Haarlem, sluit zich bij Luyten aan. Hij weet niet precies wat de perfecte minimumleeftijd voor een fatbike zou zijn, maar er moét iets gedaan worden.

Bas van Leeuwen

D66-wethouder in Haarlem

"We moeten nu gaan ingrijpen, want het is gewoon onveilig voor kinderen op onze wegen. En dat moeten we met elkaar echt niet willen."

Wat denk jij?

Moeten we dezelfde regels voor fatbikes invoeren als voor bromfietsen?

Meer weten?

Luister naar Dit is de Dag

Meer weten over dit onderwerp? Luister hier naar het hele gesprek uit Dit is de Dag (EO) over fatbikes.

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Dit maakten we ook