Inloggen bij

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

Fatbike-ongelukken nemen explosief toe, vooral onder jonge tieners

23 september 2024 · 21:14| Leestijd: 3 min

Update: 23 september 2024 · 21:14

In het kort

Het aantal ongelukken met fatbikes is de afgelopen maanden sterk gestegen. Het gaat vaak om jonge tieners: bijna de helft van de slachtoffers was tussen de 12 en 15 jaar oud. 24% daarvan liep hersenletsel op. Moet de minimumleeftijd voor fatbikes naar 16 jaar?

Wat denk jij?

Mooi als er een minimumleeftijd komt voor fatbikes

Het aantal ongelukken met fatbikes waardoor mensen in het ziekenhuis belanden, is in het tweede kwartaal van dit jaar fors toegenomen. Dat laten de cijfers van VeiligheidNL zien. Van april tot en met juni belandden 115 gewonden na een ongeluk met de fatbike op de spoedeisende hulp. In de eerste maanden van dit jaar waren dat er nog 25. Dat is nu al veel meer dan in heel 2023: waren er 75 slachtoffers.

Jonge tieners in het ziekenhuis door ongeluk met fatbike

Het gaat vaak om jonge tieners die door een ongeluk met een fatbike in het ziekenhuis terecht komen: bijna de helft van de slachtoffers was tussen de 12 en 15 jaar oud. Van deze groep jonge gewonden liep 24% hersenletsel op. Dat is twee keer zo vaak in vergelijking met jonge gewonden met een normale fiets. Ook andere e-bikes zijn vaker betrokken bij een ongeval. Van de jongeren liep 22 procent hersenletsel op door een ongeluk met een e-bike van een andere soort dan de fatbike.

Dat blijkt uit cijfers die gerapporteerd zijn door 14 van de 83 SEH-afdelingen in Nederland. Omdat maar een deel van de ziekenhuizen de cijfers aanleverde en niet bij alle fietsongelukken genoteerd werd welke soort fiets betrokken was, noemt VeiligheidNL deze cijfers de ondergrens van het werkelijke aantal slachtoffers.

‘Minimum leeftijd niet 14 maar 16’

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil nu een minimumleeftijd van 14 jaar en een helmplicht voor fatbikes. VeiligheidNL vindt 14 jaar te jong en ziet liever een minimumleeftijd van 16 jaar. Ook wil het kenniscentrum voor letselpreventie dat die minimumleeftijd geldt voor alle e-bikes en niet alleen voor fatbikes. 

Ook minister Barry Madlener van Infrastructuur en Waterstaat ziet geen nut in onderscheid maken tussen fatbikes en andere elektrische fietsen, zoals de Kamer voorstelt. Volgens hem zullen producenten de fatbikes dan aanpassen, bijvoorbeeld door de dikke banden te vervangen door smallere of een verstelbaar zadel te installeren.

Of er ook echt een wet komt, moet nog blijken, dinsdag stemt de Kamer over een motie om een minimum leeftijd van 14 jaar en een helmplicht voor fatbikes in te voeren. 

DIT zijn de makers

Deel dit artikel:

Meest gelezen

Lees ook

Neem een koekje.

Jammer! Door je cookie-instellingen kan je dit deel van de site niet zien. Als je meer cookies accepteert, kan je dit deel wel zien.

Toestemmingen aanpassen