Achteraf betalen voor je festivalticket? 'Veel jongeren zien dat niet als schuld'
gisteren · 19:56| Leestijd:4 min
Update: vandaag · 09:14
In dit artikel aan het woord
In het kort
Een festivalkaartje in één keer betalen? Dat hoeft niet meer altijd. Steeds meer festivals, zoals Lowlands, bieden de mogelijkheid om achteraf of in termijnen te betalen, via Klarna bijvoorbeeld.
Samenvatting van DIT artikel
Steeds meer festivals bieden de mogelijkheid om tickets achteraf te betalen of in termijnen, zoals bij Lowlands. Dit komt omdat kaartjes steeds duurder worden door hogere kosten voor artiesten, personeel en veiligheid. Tegelijkertijd hebben veel jongeren minder te besteden door inflatie en stijgende kosten van levensonderhoud. Betaalmogelijkheden als Klarna maken het makkelijker om tóch te gaan, maar roepen ook vragen op: moedigt dit onverantwoord uitgeven aan, of maakt het festivals juist toegankelijker?
Wat denk jij?
Ga jij naar festivals?
Festivals zijn duurder dan ooit
Een shirtje, een paar sneakers of een wasmachine op afbetaling kopen is al helemaal ingeburgerd. Deze manier van afreken wordt op steeds meer plekken aangeboden, en nu dus ook bij festivals. Dat komt voor sommige jongeren misschien wel (eventjes) goed uit, want ieder jaar worden die tickets weer duurder.
Lowlands
Voor een weekend Lowlands betaal je dit jaar 349 euro. Niet iedereen kan dat bedrag in één keer missen. Daarom kiezen steeds meer festivals ervoor om bezoekers de optie te geven om later te betalen, of om het bedrag in meerdere delen te voldoen.
Waarom stijgen de prijzen van festivaltickets?
Festivals zijn de afgelopen jaren flink duurder geworden, en dat heeft meerdere oorzaken. Zo zijn de kosten voor artiesten, personeel en techniek gestegen, net als die voor beveiliging en materialen. Ook worden er strengere eisen gesteld aan duurzaamheid en veiligheid, waardoor festivals meer moeten investeren. Daarnaast zijn veel organisaties nog aan het herstellen van de financiële klappen tijdens de coronapandemie. Al deze factoren samen zorgen ervoor dat kaartjes duurder zijn dan ooit.
Ook bij Oranjebitter, North Sea Jazz, Down The Rabbit Hole, Pinkpop en Blijdorp Festival kun je kiezen voor het achteraf betalen van je ticket. Het Amerikaanse Coachella biedt deze optie al jaren aan.
Hoe vaak worden er kaartjes op afbetaling gekocht?
Volgens Boris van der Ham van de Vereniging van Evenementenmakers (VVEM) gaat dit om slechts 0 tot 5 procent van de bezoekers. "Het grootste deel daarvan kiest vervolgens voor de optie om binnen een maand alsnog helemaal te betalen, slechts een klein deel spreidt het echt over maanden uit", zegt hij tegen het AD.
Achteraf betalen voor je festivalticket: is dat wel zo slim?
Toch roept het ook vragen op. Want als je nu al moeite hebt om een kaartje te betalen, wat gebeurt er dan als je tijdens het festival ook nog eten, drinken of vervoer moet betalen? Vooral jongeren lopen het risico om in financiële problemen te komen.
Lowlandsdirecteur Eric van Eerdenburg legt in Dit is de Dag (EO) uit waarom zij de keuze hebben gemaakt:

Eric van Eerdenburg
Lowlandsdirecteur"We zijn uitverkocht. Ik heb de cijfers inmiddels ook binnen en iets minder van 4.000 mensen hebben gebruik gemaakt van Klarna. We hebben wel overwogen of we het wel of niet moesten doen: is het ethisch? We deden het eerst jaren zelf, maar dat kostte meer geld en gedoe, dus we zijn overgestapt op Klarna, want het is gewoon een geaccepteerd betaalmiddel geworden. Het is eigenlijk gewoon hetzelfde als een creditcard."
"Dit is een geaccepteerd betaalmiddel geworden. Als een overheid grenzen stelt, zou ik dat heel erg snappen. Maar als cultureel ondernemer moet ik mee met wat de mensen willen. We moeten concurreren met nieuwe gymschoenen van 300 euro. (...) Heel veel mensen hebben een creditcard, daar komen mensen ook mee in de problemen. Ik verkoop ook alcohol, daar komen mensen ook mee in de problemen. Het is niet mijn verantwoordelijkheid als mensen zich onverantwoordelijk gedragen."
Pedagoog Marina van der Wal vindt het een slecht idee om deze optie aan te bieden volgens haar is onze samenleving op financieel gebied de weg kwijt.

Marina van der Wal
Pedagoog"We zien dat veel jongeren het achteraf betalen niet als schuld zien. Kleding moet je ook niet op afbetaling kopen. (...) De webwinkel weet dat er sneller gekocht wordt als je achteraf kunt betalen omdat er vanuit gegaan wordt: dat betaal ik later. Die pijn komt ook later."
Het probleem ligt volgens haar al in de opvoeding, ziet zij in haar werk.
"Als het over financiële opvoeding gaat, hebben we het niet over uitgeven. Ouders praten daar niet zo over. Kinderen die niet hebben geleerd hoe ze met geld om moeten gaan, hebben later als jongvolwassene een veel groter risico om in serieuze financiële problemen te komen."
Dit komt ook omdat contant geld veel minder gebruikt wordt: kinderen zien hun ouders alleen nog maar pinnen, waardoor geld onzichtbaar wordt en oneindig kan lijken.
"In 2023 waren er 600.000 minderjarigen die spullen kochten met Klarna en daardoor in de financiële problemen raakten. En die problemen hebben heel veel invloed op de gezondheid."
CEO van betalingsplatform in3 Hans Langenhuizen staat er anders in dan Van der Wal. Zelf bieden zij ook achteraf betalen aan, in drie termijnen, maar enkel voor 'duurzame goederen', dus producten die bedoeld zijn om lang mee te gaan, zoals auto's, koelkasten en wasmachines.

Hans Langenhuizen
CEO van betalingsplatform in3"Het kan bijvoorbeeld dat je je vaskantiegeld nog moet krijgen. Maar wat voor ons belangrijk is: voordat het festival begint moet het kaartje wel betaald zijn. Wij willen dat wel op een sociaal verantwoorde manier doen. (...) Het kan tot problemen leiden, maar het ligt eraan. Wij bieden het alleen aan via drie termijnen. Bij ons móét je een aankoop doen en moet je een eerste betaling via iDeal voldoen. Er wordt ook een 20+-check gedaan."
Langenhuizen heeft wel kritiek op Klarna.
"Klarna verdient aan mensen die niet betalen. Dat moet gewoon stoppen, daar zou wetgeving ook een rol in kunnen spelen. Wij verdienen geld, maar niet op de consument. De webwinkel betaalt ons een fee."
Stelling:
Achteraf betalen voor festivals moet mogelijk zijn.
We vroegen het WhatsApp-panel naar hun ervaringen!
Wat vindt de DIT-community van deze optie? Kunnen we tegenwoordig nog wel sparen?
Dolf
"We moeten stoppen met lenen. Zeker op de pof direct mee stoppen. Waarom? Omdat jongeren straks massaal bij schuldhulpverlening lopen."
Wim
"Ik ben niet van "op de pof", maar meer van de "tering naar de nering zetten". Bovendien staan festivals voor mij te veel synoniem met drank, drugs en ongeremdheid. Zonde van het geld sowieso."
Coen
"Waanzin! We glijden meer en meer af. Ik begrijp niet dat niemand ziet dat het leven steeds minder waard wordt en juist jeugd leeft voor de dag die ze hebben. Juist de jeugd die hierin trapt, heeft een ander perspectief nodig."
Marjan
"Onze dochters sparen voor hun toekomst, want ze weten dat ze zonder eigen geld geen eigen huis kunnen kopen. Ze gaan ook naar festivals. Ze betalen dit van geld dat ze verdiend hebben. Ze hebben een duidelijk beeld van hun inkomsten en een vast deel daarvan gaat naar de spaarrekening. Van de rest kunnen ze doen wat ze graag willen doen. Lenen of op afbetaling lijkt me niet verstandig. Leren omgaan met geld is ook een onderdeel van de opvoeding. Nu alles digitaal gaat, hebben ze soms geen overzicht meer."
Benthe
"Ik ben zelf een jongere (20) en ik denk inderdaad dat mensen tegenwoordig steeds slechter kunnen sparen. We leven echt in een maatschappij waar het 'hoort' dat je bijna elke dag een nieuw setje kleding aan hebt en dan weer eens op vakantie gaat. Dat is eigenlijk best gek en ik denk dat dat er ook voor zorgt dat mensen gewoon steeds minder sparen. Er heerst iets van: 'als ik het nu niet doe, dan nooit', wat maakt dat mensen slechts kortetermijndoelen hebben. Ze kunnen bijvoorbeeld wel sparen voor een vakantie over 6 weken, maar niet voor een nieuwe auto voor over 2 jaar. En met dit gegeven werkt het natuurlijk helemaal niet mee dat tegenwoordig bijna alles achteraf betaald kan worden. Op deze manier storten jongeren (en ouderen) zich massaal de schulden in, omdat ze geen overzicht meer hebben waar ze hun geld aan uitgeven of al aan hebben uitgegeven."
Wil jij ook jouw mening met ons delen? Kom bij ons WhatsApp-panel! Wij sturen je vragen over actuele thema's voordat onze artikelen online komen. Je kunt reageren wanneer jij wilt.
Jouw meningen en verhalen verwerken wij in onze artikelen. Jouw visie telt! Klik hier om je aan te melden.
Praat mee
Hoe voel jij je na het lezen van dit artikel? En wil je nog iets kwijt?
Gratis inloggen
Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.
Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.
Hulp nodig?
Check de veelgestelde vragen.
Luister naar Dit is de Dag
In Dit is de Dag (EO) gaat Margje Fikse verder over dit onderwerp in gesprek. Beluister de uitzending hieronder als podcast.
De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.
Luister jij liever via een ander kanaal? Klik hier om het gesprek af te spelen op jouw favoriete podcast-app.
Dit maakten we ookOphef over 'vlaggenverbod' op het Songfestival: 'Regenboogvlag op dit moment gepolitiseerd'
Ophef over 'vlaggenverbod' op het Songfestival: 'Regenboogvlag op dit moment gepolitiseerd'Moet de minimumleeftijd voor achteraf betalen naar 21 jaar?
Moet de minimumleeftijd voor achteraf betalen naar 21 jaar?