Geen social media onder de 15 jaar: een goede richtlijn?
gisteren · 16:57| Leestijd:3 min
Update: gisteren · 16:58
In het kort
Kinderen mogen pas vanaf hun vijftiende gebruikmaken van sociale media, althans, als het aan het demissionaire kabinet ligt. En een eigen smartphone? Die hoort pas thuis vanaf groep acht. Dat blijkt uit de presentatie rondom de richtlijn ‘Gezond schermgebruik’, die op dinsdag 17 juni naar buiten is gekomen.
Wat denk jij?
Hoeveel zit jij dagelijks op je telefoon?
Het gaat nadrukkelijk niet om een wettelijk verbod, maar om een advies van de overheid. Toch is de boodschap helder: kinderen moeten langer schermvrij blijven om gezond op te groeien. De richtlijn komt voort uit toenemende zorgen over de impact van schermgebruik op jonge kinderen: zorgen die breed gedeeld worden door artsen, ouders én politici.
Brandbrief van bezorgde deskundigen
De discussie rondom schermgebruik bij kinderen is de afgelopen maanden flink opgelaaid. Een brandbrief, ondertekend door ruim 3000 artsen, wetenschappers en jeugdexperts, riep de overheid onlangs op om duidelijke grenzen te stellen.
Ze waarschuwen dat het normaliseren van smartphones en apps bij jonge kinderen leidt tot ontregelingen in slaap, bijziendheid, obesitas en zelfs mentale klachten zoals depressie, concentratieproblemen en eetstoornissen. Ook wijzen ze op de risico’s van cyberpesten, grooming en ongecontroleerde blootstelling aan schadelijke content. In de brandbrief stellen ze: "Wij maken ons zorgen over de langetermijngevolgen vop de gezondheid en ontwikkeling van kinderen." Hun voorstel: geef kinderen pas een smartphone vanaf veertien jaar, en laat ze pas vanaf hun zestiende toe op sociale media.
Ondergetekenden smartphonevrij opgroeien
"Wij maken ons zorgen over de langetermijngevolgen op de gezondheid en ontwikkeling van kinderen."
Steun vanuit de Tweede Kamer
Ook in de politiek klinkt steeds vaker de roep om begrenzing. Op 10 juni 2025 stemde een Kamermeerderheid in met een voorstel van D66 om smartphones uit het klaslokaal op middelbare scholen te weren. De nieuwe richtlijn 'Gezond schermgebruik' van staatssecretaris Karremans (Jeugd, Preventie en Sport) is nu de volgende stap: geen social media onder vijftien jaar en een telefoon vanaf groep acht.
Richtlijn, geen verbod
Belangrijk om te benadrukken: het gaat niet om een wet. De richtlijn is niet bindend, maar geeft een duidelijke koers aan. Vergelijk het met de voedings- of slaapadviezen van het consultatiebureau: ouders mogen hierin zelf keuzes maken, maar worden wel geadviseerd.
Met de richtlijn hoopt het kabinet een maatschappelijke norm te helpen zetten. Want hoewel technologie niet meer weg te denken is, groeit ook het besef dat kinderen geen baat hebben bij social media op zo'n die jonge leeftijd.
Praat mee
Hoe voel je je na het lezen van dit artikel? En wil je nog iets kwijt?
Gratis inloggen
Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.
Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.
Hulp nodig?
Check de veelgestelde vragen.
Deze ouders maken strenge afspraken over eerste mobiel
De familie Van Leeuwen heeft een strak plan bedacht: hun kinderen krijgen pas een mobiele telefoon als ze naar de brugklas gaan én ze moeten een telefooncontract ondertekenen. Hierin staat onder andere hoe lang en hoe vaak hun kinderen op hun mobiel mogen, maar ook wanneer hun ouders wel en niet mogen meekijken, om de schermtijd te controleren bijvoorbeeld. We spraken hen eerder in het televisieprogramma Dit is de Kwestie (EO).
- Telefooncontract met je kind: deze ouders maken strenge afspraken over eerste mobiel
Telefooncontract met je kind: deze ouders maken strenge afspraken over eerste mobiel
- Je kind pas een mobiele telefoon geven op de middelbare school: goed idee?
Je kind pas een mobiele telefoon geven op de middelbare school: goed idee?