Navigatie overslaan
zoeken

Gratis inloggen

Praat mee op onze sites, beheer je gegevens en abonnementen, krijg toegang tot jouw digitale magazines en lees exclusieve verhalen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

NPO
Uitgelichte afbeelding

Ge­zond­heids­raad: 'Gei­ten­hou­de­rij­en waar­schijn­lijk oorzaak long­ont­ste­king omwonenden'

vandaag · 17:47| Leestijd:3 min

Update: vandaag · 17:47

In het kort

Woon jij dichtbij een geitenhoudenrij? Mensen die in de buurt van een geitenhouderij wonen, hebben vaker longontsteking dan mensen die verder weg wonen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de Gezondheidsraad. Op basis van meerdere studies concluderen de onderzoekers dat geitenbedrijven waarschijnlijk een belangrijke rol spelen in het ontstaan van de klachten.

Wat denk jij?

Wist jij dat geiten het risico op een longontsteking vergroten?

Aantal reacties: 0

In delen van Noord-Brabant en Noord-Limburg, waar veel veehouderijen zijn, lag het aantal gevallen van longontsteking tussen 2014 en 2016 tot wel 60 procent hoger dan in gebieden met weinig veehouderijen, verklaart de Gezondheidsraad. Ook blijkt dat de longfunctie van omwonenden slechter is, en dat ze na een coronabesmetting gemiddeld ernstigere klachten ontwikkelen dan anderen.

Waar zijn de meeste geitenboerderijen in Nederland?

Geiten worden in bijna heel Nederland gehouden, maar sommige gebieden springen eruit. De meeste melkgeiten staan in:

  • Noord-Brabant: ruim 137.000 geiten
  • Gelderland: ruim 118.000 geiten

Ook in Overijssel, Limburg en Utrecht zijn relatief veel geitenbedrijven actief, maar in kleinere aantallen.
De gemeenten met de meeste geiten zijn:

  • Ede (Gelderland)
  • Hardenberg (Overijssel)
  • Barneveld (Gelderland)
  • Maasdriel (Gelderland)
  • Uden (Noord-Brabant)
  • Land van Cuijk (Noord-Brabant)

Meer onderzoek

Niet alleen de Gezondheidsraad houdt zich met deze kwestie bezig. Ook het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) doet al jarenlang onderzoek naar de mogelijke gezondheidsrisico’s van wonen naast geitenhouderijen. In meerdere rapporten heeft het RIVM gewezen op het verhoogde aantal longontstekingen in de omgeving van geitenbedrijven. Uit studies binnen het zogeheten VGO-onderzoek (Veehouderij en Gezondheid Omwonenden) bleek eerder dat mensen in die gebieden vaker ziek zijn, en dat bacteriën uit stallen mogelijk een rol spelen.

De Gezondheidsraad deed in 2018 al onderzoek naar het verband tussen geitenhouderijen en longklachten, maar kwam toen nog niet tot een eenduidige conclusie. Dat is nu anders. Volgens de onderzoekers is het beeld duidelijker geworden. Ze denken niet dat één enkele bron de oorzaak is, maar spreken van een “samenspel van factoren”, zoals uitstoot uit stallen, fijnstof, bacteriën en ammoniak.

Nog geen maatregelen, vervolgadvies volgt

De Gezondheidsraad komt op dit moment nog niet met concrete aanbevelingen om de gezondheidsrisico’s voor omwonenden te beperken. Die volgen in een tweede deel van het onderzoek, dat eind dit jaar verschijnt. Ministers Femke Wiersma (Landbouw, BBB) en Daniëlle Jansen (Volksgezondheid, NSC) hebben aangegeven dat zij dat vervolgadvies willen afwachten voordat zij besluiten nemen.

De Tweede Kamer heeft eerder via een motie uitgesproken dat er geen nieuwe geitenhouderijen bij mogen komen, vanwege de gezondheidsrisico’s. In veel provincies kunnen boeren momenteel al geen vergunning meer krijgen voor een nieuw geitenbedrijf of uitbreiding. Het kabinet denkt nog na over hoe dit landelijke beleid verder vorm moet krijgen.

Praat mee

Hoe voel je je na het lezen van dit artikel? En wil je nog iets kwijt?

Gratis inloggen

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Meer weten?

Kijk Dit is de Kwestie terug

In Dit is de Kwestie (EO) gaat Johan Eikelboom verder over dit onderwerp in gesprek. Bekijk de uitzending hieronder. Wil jij de aflevering liever streamen? Klik hier om de aflevering te bekijken via NPO Start na de uitzending.

Dit maakten we ook
Dit is de kwestie

Dit artikel hoort bij het programma

Dit is de kwestie

Dit is de kwestie

Meest gelezen

Lees ook