Gelukkiger worden door routines: 'Leg je telefoon weg en ga in gesprek'
28 november 2024 · 07:00| Leestijd: 5 min
Update: 28 november 2024 · 10:22
In het kort
Opgejaagd, verveeld en nooit tevreden, zo voelde journalist Ernst-Jan Pfauth zich. Na een dieptepunt in zijn leven, besloot hij anders te gaan leven. Hij schreef het boek 'Intentioneel Leven' over hoe hij gelukkiger is geworden door middel van dagelijkse gewoonten. In Dit is Tijs (EO) vertelt hij over 'geluksmakers' en 'gelukskrakers' en hoe die veel mensen kunnen helpen om meer geluk te ervaren.
Wat denk jij?
Ben jij gelukkig?
Aantal reacties: 0
"Ik denk dat we allemaal op een manier leven die ons niet echt gelukkig maakt." Pfauth ervoer dit ook zelf. Op zijn twintigste streefde hij naar zaken die hem gelukkig zouden moeten maken: populariteit, status en rijkdom. "Ik was daar heel hard achteraan aan het rennen en het ging best goed." Maar hij was opgejaagd, snel verveeld en nooit tevreden.
'We weten best wat ons gelukkig maakt'
Over het moment dat de eerste grote verantwoordelijkheid zich aandiende in zijn privéleven, zijn vrouw was zwanger van hun eerste kind, zegt hij: "Ik was overal, behalve daar waar ik moest zijn." Hij was alleen maar gericht op externe zaken en niet op de dingen die hij zelf waardevol en belangrijk vond. Toen zijn vrouw was uitgerekend stond hij in een kroeg en had hij zoveel bier gedronken dat het niet verstandig was om in de auto te stappen. Op dat moment dacht hij: "Waar ben ik in hemelsnaam mee bezig?" Dat was voor hem een dieptepunt.
"Breng tijd door met je dierbaren, verlies je in een activiteit en help anderen."
We weten als mensen best wel goed wat ons gelukkig maakt en dat zijn geen verbazingwekkende dingen, Pfauth noemt dat gelukmakers. "Dat je tijd doorbrengt met je dierbaren, dat je je helemaal verliest in een activiteit waar je van geniet, dat je in lijn leeft met je waarden, dat je geen financiële stress hebt, dat je verbinding voelt met anderen en dat je anderen helpt."
'We raken afgeleid van wat ons echt gelukkig maakt'
Tegenover geluksmakers staan gelukskrakers. Voorbeelden daarvan zijn volgens Pfauth: "Dat je veel te druk bent, dat je veel bezig bent met populariteit en status, dat je niet in lijn met je waarden leeft, dat je anderen als concurrenten ziet en dat je bij alles wat je doet denkt: wat gaat me dit opleveren?"
Gelukskrakers worden gevoed door social media, zegt hij. "Ze heten sociaal, maar het zijn eigenlijk advertentiebedrijven die onze aandacht als olie proberen op te pompen en ons zoveel mogelijk proberen te verkopen. Dat lukt ze helaas verschrikkelijk goed." We krijgen ieder jaar zeven miljard aan reclames over ons heen gestort, zegt Pfauth. Je kunt je best doen om je minder af te laten leiden, maar dat is "verschrikkelijk moeilijk". En we worden alleen maar meer afgeleid, denkt Pfauth: "Schermen worden steeds meer alomtegenwoordig." Hij wijst op slimme brillen en horloges en de metaverse waar we straks misschien in leven.
Wat is de metaverse?
De metaverse is een hypothetische online wereld waarin je elkaar kan ontmoeten via avatars, een soort virtuele dubbelgangers van onszelf. Alle aspecten van het online leven komen samen in één virtuele realiteit. Je kan er bijvoorbeeld samen met collega's werken, met vrienden naar een virtueel concert gaan en gamen. Het wordt gezien als de toekomst van het internet. De metaverse bestaat nu nog niet.
"Dat zijn allemaal dingen die ervoor zorgen dat steeds meer van onze aandacht gekapitaliseerd wordt en dat we afgeleid raken van wat ons écht gelukkig maakt", aldus Pfauth.
Dagelijkse gewoonten helpen om gelukkiger te worden
Door middel van zeven dagelijkse gewoontes probeert Pfauth zijn aandacht te verleggen van gelukskrakers naar geluksmakers. Het helpt hem enorm, maar het is "nog niet af". Hij is nu een betere echtgenoot en een aanwezige vader, zegt hij zelf. Het is iets waaraan hij moet blijven werken: "Maar juist in dat streven kan je betekenis ervaren. En als we betekenis ervaren ben je als mens gelukkig. Als je alleen bezig bent met je eigen ego, kan je nooit innerlijke rust ervaren." Als je gelovig bent, heb je een 'snelkoppeling' naar betekenis ervaren, want je leeft voor een God, zegt Pfauth. "Ik ben daar soms wel een beetje jaloers op."
Een dagelijkse gewoonte die je gelukkiger kan maken, is iedere dag opschrijven waar je dankbaar voor bent. "In plaats van dat je je blik richt op wat je nog niet hebt, kijk je naar wat je al wel hebt." Uit verschillende onderzoeken blijkt dat je optimistischer, tevredener en socialer wordt.
Hoe begin je? Pfauth geeft tips
Waar begin je als je anders wil gaan leven? Pfauth: "Je moet je afvragen waar je je geluk aan ontleent en waar je naar streeft? Wat maakt je boos en waar heb je passie voor?" Schrijf dat op, zegt Pfauth. "Dan kan je daar meer je aandacht naar verleggen." En daarnaast: leg je telefoon eens weg en voer een gesprek met je partner of huisgenoot. "Zoek verbinding in plaats van dat we in het scherm verdwijnen."
Praat mee
Hoe voel jij je na het lezen van dit artikel?
Inloggen bij eo
Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.
Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.
Hulp nodig?
Check de veelgestelde vragen.
Kijk Dit is Tijs terug
In Dit is Tijs (EO) gaat Tijs van den Brink verder over dit onderwerp in gesprek met Naomi Mestrum (directeur van het CIDI). Bekijk de volledige uitzending hieronder.
Wil jij de aflevering liever streamen? Klik hier om de aflevering te bekijken via NPO Start.
Dit maakten we ook- Kunnen psychische problemen ook thuis worden opgelost? ‘Mensen hoeven niet direct naar de ggz’
Kunnen psychische problemen ook thuis worden opgelost? ‘Mensen hoeven niet direct naar de ggz’
- Is een mobiele telefoon écht zo schadelijk voor kinderen?
Is een mobiele telefoon écht zo schadelijk voor kinderen?
- Impact van social media op jongeren groter dan gedacht: 'Enorme toename van mentale problemen'
Impact van social media op jongeren groter dan gedacht: 'Enorme toename van mentale problemen'
DIT zijn de makers
Dit artikel hoort bij het programma
Dit is Tijs