Navigatie overslaan

Gratis inloggen

Praat mee op onze sites, beheer je gegevens en abonnementen, krijg toegang tot jouw digitale magazines en lees exclusieve verhalen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Frans Timmermans presenteerde dit weekend zijn visie voor een nieuwe linkse volkspartij: een fusie tussen GroenLinks en PvdA.
© ANP

Nieuwe linkse superpartij in de maak: dit is het plan van Frans Timmermans

8 april 2025 · 10:04| Leestijd:3 min

Update: 8 april 2025 · 15:58

In dit artikel aan het woord

Julia Wouters
Julia WoutersPoliticoloog
"Het is een hoopvol en toekomstgericht verhaal."
Reshma Roopram
Reshma RoopramOud-PVDA-wethouder
"Ik ben nog op zoek naar wat het betekent en wat de meerwaarde is van die fusie."

In het kort

Frans Timmermans presenteerde dit weekend zijn visie voor een nieuwe linkse volkspartij waarin GroenLinks en PvdA fuseren. De nieuwe partij zou zich vooral inzetten voor de middenklasse. Kan hij hiermee de linkse kiezer voor zich winnen?

Samenvatting van DIT artikel

Frans Timmermans wilt dat GroenLinks en PvdA fuseren. Timmermans ziet dit als een manier om de verdeeldheid op links te doorbreken en beter op te komen voor sociale en groene thema’s. Met een investeringsfonds van 25 miljard euro wil hij investeren in onder andere snelle treinen en wetenschap. Op 21 juni stemmen de leden over het plan. Bij goedkeuring volgt in 2026 de oprichting van de nieuwe partij. Politicoloog Julia Wouters vindt het een goeie zet van Frans Timmermans. Oud-PvdA wethouder Reshma Roopram twijfelt nog of dit de linkse kiezer over de streep gaat trekken.

Wat denk jij?

Moeten GroenLinks en PvdA fuseren?

Aantal reacties: 0

Dit is de situatie

Frans Timmermans, leider van de gezamenlijke fractie van GroenLinks en PvdA, wil dat de twee partijen samen één nieuwe linkse partij vormen. Die moet een brede beweging worden die mensen verbindt en zich inzet voor een eerlijker en duurzamer Nederland. Hij vindt dat links nu te verdeeld is, waardoor het lastig is om tegenwicht te bieden aan rechtse partijen. Als GroenLinks en PvdA samen verdergaan, gelooft Timmermans dat links sterker wordt en beter kan opkomen voor sociale en groene plannen.

Zijn eerste plannen heeft hij al bekend gemaakt: hij wil een speciaal fonds van 25 miljard oprichten. Met dat geld wil hij de komende vier jaar investeren in bijvoorbeeld snelle treinen, goed wetenschappelijk onderzoek en duurzame vernieuwing.

Dit is de discussie

Kan Frans Timmermans meer linkse kiezers trekken?

Op 21 juni 2025 mogen de leden van GroenLinks en PvdA stemmen over het plan. Als zij voor stemmen, komt er in 2026 een nieuwe gezamenlijke partij. Voor het zover is, is de grote vraag: wat het is nut is van deze mogelijke fusie van rood (PvdA) en groen (GroenLinks). En kan het plan van Frans Timmermans de kiezer over de streep trekken?

Julia Wouters ziet het rooskleurig in en zegt in het radioprogramma Dit is de dag (EO):

Afbeelding van Julia Wouters

Julia Wouters

Politicoloog

"Inhoudelijk werd ik enthousiast omdat het een hoopvol, toekomstgericht verhaal is waar trots uitklinkt, wat offensief is in plaats van defensief. Wat heel waardegedreven is, wat trots op het verleden is met wat we al gedaan hebben."

Oud-PvdA wethouder Reshma Roopram is niet gelijk enthousiast:

Afbeelding van Reshma Roopram

Reshma Roopram

Oud-PvdA wethouder

"Het visiestuk is een persoonlijk document. Het is nog niet aan de leden voorgelegd, dus ook niet door de leden onderschreven. Het is een prachtig PvdA-verhaal, maar ik ben nog op zoek wat het betekent en wat de meerwaarde is van die fusie."

Daarnaast twijfelt Roopram over het feit of dit de manier is om kiezers naar links te trekken:

Afbeelding van Reshma Roopram

Reshma Roopram

Oud-PvdA wethouder

"Uiteindelijk is het bedoeld om de kiezers in dat hokje aan te trekken. Is dit nu het verhaal wat de mensen, die hopelijk op ons gaan stemmen, gaat binden? Als je het mij vraagt, denk ik dat er een aantal stukken echt in ontbreken, zoals de geleerde lessen uit het verleden."

Politicoloog Julia Wouters is het oneens met Roopman en denkt juist niet dat het helpt om jezelf naar beneden te halen in zo'n visiedocument:

Afbeelding van Julia Wouters

Julia Wouters

Politicoloog

"Niemand wil bij een club horen die het allerbeste is met zichzelf. Dus ja, je moet open zijn over waar je van geleerd hebt. Maar in zo'n visiestuk moet je gewoon zeggen, wij zijn de beste, wij hebben de beste ideeën. Kom bij ons, dan wordt het gezellig."

Praat mee

Hoe voel jij je na het lezen van dit artikel? En wil je nog iets kwijt?

Gratis inloggen

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Meer weten?

Luister naar Dit is de dag

In Dit is de dag (EO) gaat Tijs van den Brink verder over dit onderwerp in gesprek met politicoloog Julia Wouters en oud-PvdA wethouder Reshma Roopram.

Beluister de uitzending hieronder als podcast. 

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Luister jij liever via een ander kanaal? Klik hier om het gesprek af te spelen op jouw favoriete podcast-app.

Dit maakten we ook

Dit zijn de makers

Dit is de dag

Dit artikel hoort bij de podcast

Dit is de dag

Dit is de dag

    Deel dit artikel:

    Meest gelezen

    Lees ook