Inloggen bij

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

Grote verschillen in zorgpremies in 2025: 'Kan oplopen tot 433 euro'

13 november 2024 · 11:02| Leestijd: 2 min

Update: 13 november 2024 · 11:02

In het kort

In 2025 kunnen zorgverzekeringen flink in prijs verschillen. Tussen de duurste en goedkoopste basisverzekering, die in principe dezelfde zorg vergoedt, zit komend jaar een kloof van 433 euro per jaar. Dit blijkt uit een analyse van Zorgwijzer, die alle zorgpremies voor het nieuwe jaar op een rij heeft gezet.

Alle zorgverzekeraars hebben hun basispremie voor 2025 bekendgemaakt. Vrijwel iedereen gaat meer betalen voor de basisverzekering.

Stijgende premies van de zorgverzekering

Volgens de cijfers van Zorgwijzer kost de gemiddelde basisverzekering in 2025 ongeveer 158,72 euro per maand. Dat is ruim 11 euro meer per maand dan in 2024. Vier grote verzekeraars – Zilveren Kruis, CZ, VGZ en Menzis – verhogen hun premies flink. Zij verzekeren samen zo'n 85 procent van alle Nederlanders.

CZ verhoogt de premie het meest, namelijk met 15,53 euro per maand. Zilveren Kruis, VGZ en Menzis volgen met verhogingen van respectievelijk 9,62 euro, 11,77 euro en 10,75 euro per maand.

Prijsverschillen

Ondanks de prijsstijgingen zijn er nog manieren om te besparen. Koen Kuijper van Zorgwijzer zegt dat het verschil tussen de duurste en goedkoopste basisverzekering ongeveer 433 euro per jaar is, terwijl de dekking hetzelfde is.

Koen Kuijper
Koen KuijperExpert zorgverzekeringen bij Zorgwijzer

"Het verschil tussen de goedkoopste en duurste basisverzekering bedraagt ongeveer 433 euro per jaar, terwijl beide dezelfde zorg moeten dekken. Dit is wettelijk vastgelegd."

"Naast overstappen naar een goedkopere polis zijn er andere manieren om te besparen," vervolgt Kuijper. "Denk aan het verhogen van het eigen risico, de premie voor een heel jaar vooruit te betalen en controleren of de aanvullende verzekering nog nodig is."

Restitutiepolis afgeschaft

Vanaf 1 januari 2025 kunnen mensen niet meer kiezen voor een restitutiepolis, die vrije zorgkeuze geeft. Zorgverzekeraars Menzis, a.s.r. en Aevitae (EUCARE) stoppen komend jaar met het aanbieden van deze polis. Eerder, in 2024, beëindigden Zilveren Kruis en CZ hun restitutiepolissen al.

Verzekerden met een restitutiepolis worden automatisch overgezet naar een combinatiepolis. Deze polis vergoedt meestal maar 75 tot 90 procent van de kosten als je zorg afneemt van een zorgaanbieder zonder contract met de verzekeraar.

Voor mensen die zorg krijgen zonder contract, zoals geestelijke gezondheidszorg (GGZ) en wijkverpleging, an dit extra kosten betekenen, waardoor verzekerden zelf meer moeten betalen.

  • Zorgpremie wordt in 2025 weer hoger: is dit nog redelijk?Zorgpremie wordt in 2025 weer hoger: is dit nog redelijk?

    Zorgpremie wordt in 2025 weer hoger: is dit nog redelijk?

    Onze zorgpremies worden steeds hoger. Is dat terecht, of betalen we allemaal onredelijk veel geld?

  • Zouden mensen met overgewicht meer zorgpremie moeten betalen?Zouden mensen met overgewicht meer zorgpremie moeten betalen?

    Zouden mensen met overgewicht meer zorgpremie moeten betalen?

    Het aantal Nederlanders met overgewicht stijgt al jaren. Dat is schadelijk: mensen met overgewicht hebben een grotere kans op medische problemen en leggen extra druk op het zorgpersoneel. Als zij de zorg extra belasten, moeten ze dan niet ook meer zorgpremie betalen?

  • De zorgpremie gaat flink omhoog, kan dat niet anders?De zorgpremie gaat flink omhoog, kan dat niet anders?

    De zorgpremie gaat flink omhoog, kan dat niet anders?

    Het is, na de kosten van je hypotheek of huur, misschien wel de grootste uitgave die je elke maand doet: je zorgpremie. En volgend jaar gaat dat bedrag nog eens flink omhoog. Verzekeraar DSW is de eerste die de nieuwe premies bekendmaakt: er komt volgend jaar € 11,50 bij per maand. Kan dat niet anders?

DIT zijn de makers

Deel dit artikel:

Meest gelezen

Lees ook

Neem een koekje.

Jammer! Door je cookie-instellingen kan je dit deel van de site niet zien. Als je meer cookies accepteert, kan je dit deel wel zien.

Toestemmingen aanpassen