Heeft NSC nog toekomst? 'Terugkeer Omtzigt gaat partij niet helpen'
gisteren · 16:30| Leestijd: 4 min
Update: gisteren · 16:45
In dit artikel aan het woord
"Voor een partij die zegt voor goed bestuur en transparantie te zijn, is het volslagen idioot dat ze geen vragen willen beantwoorden."
"De enige keus die NSC heeft is doorgaan binnen dit kabinet, anders blijft er electoraal niks van ze over."
"Voor Wilders maakt het niet uit hoe het met NSC gaat, hij is de grote winnaar."
In het kort
Na de kabinetscrisis rond het vertrek van NSC-staatssecretaris Achahbar, is de rust nog niet teruggekeerd in Den Haag. Het rommelt vooral binnen NSC. Heeft de partij nog toekomst? En gaat de terugkeer van Pieter Omtzigt helpen?
Samenvatting van DIT artikel
Het blijft onrustig in Den Haag. Het opstappen van NSC-staatssecretaris Achahbar zorgde voor een kabinetscrisis. Eerder stapte staatssecretaris Idsinga al op, ook hij was van NSC. Ook twee NSC-Kamerleden vertrokken. Maar Pieter Omtzigt, die sinds september ziek thuis was, keert nu terug als partijleider.
Journalist Elodie Verweij ziet NSC’s toekomst als onzeker door interne spanningen en gebrek aan transparantie, maar denkt dat uitstappen uit het kabinet ademruimte kan geven. Gerard Beverdam stelt dat doorgaan NSC’s enige optie is om electorale schade te voorkomen. Victor Pak twijfelt of Omtzigts terugkeer kiezers terugwint.
Wat denk jij?
Zou jij op NSC stemmen?
Aantal reacties: 0
NSC-politici verlaten de Kamer
Nooit een stil moment in Den Haag. Na de kabinetscrisis van afgelopen weekend, blijft het onrustig. Met name bij NSC zijn de gemoederen nog niet bedaard.
Een klein overzicht: staatssecretaris Folkert Idsinga stapt op na druk van de Kamer om inzicht te geven in zijn financiële belangen en staatssecretaris Nora Achahbar diende haar ontslag in vanwege 'polariserende omgangsvormen' binnen het kabinet. Het vertrek van Achahbar leidde tot een kabinetscrisis. Alle NSC-bewindslieden dreigden op te stappen. Maar na crisisoverleg op het Catshuis, besloten de coalitiepartijen door te gaan.
In de nasleep van het vertrek van Achahbar, verlieten Femke Zeedijk en Rosanne Hertzberger de NSC-fractie. Ook dit had te maken met de taal die gebruikt is door de kabinetsleden. Hertzberger zei hierover: "Er worden volstrekt ongepaste uitspraken gedaan, zowel voor als achter de schermen van deze regering." Oud-staatssecretaris Idsinga kondigde daarna weer aan dat hij terugkeert in de Tweede Kamer.
Terugkeer Pieter Omtzigt
De nieuwste NSC-ontwikkeling is dat Pieter Omtzigt terugkeert als partijleider. Hij zat sinds september op doktersadvies thuis. Zijn taak van fractievoorzitter werd in de tussentijd waargenomen door de nummer twee van NSC, Nicolien van Vroonhoven. Op X schrijft Omtzigt dat hij zijn werk als Kamerlid weer oppakt. Dat is "voorlopig nog niet fulltime", maar "rustig stap-voor-stap". Verder zegt hij dat hij de taken van het fractievoorzitterschap zal gaan delen met Van Vroonhoven.
Dit is de discussieHeeft NSC nog toekomst?
Na alle ontwikkelingen binnen NSC is de vraag of de partij nog deel uit blijft maken van kabinet-Schoof en of NSC nog wel toekomstperspectief heeft.
Het vertrek van de Kamerleden Zeedijk en Hertzberger volgde na een "hele heftige" fractievergadering die ochtend, waarin de "emoties hoog zijn opgelopen", zegt journalist Elodie Verweij in Dit is de Dag (EO). Voorlopig blijven de andere NSC-Kamerleden zitten, denkt Verweij.
"Andere Kamerleden hebben gezegd: dit is jullie persoonlijke keuze en wij staan nog steeds achter het kabinetsbeleid en wij staan er nog steeds achter dat NSC onderdeel is van dit kabinet."
Verweij heeft verschillende NSC'ers gevraagd wat hun motivatie is om te blijven en waarom NSC niet uit het kabinet stapt.
"Het enige wat je hoort is: 'We hebben een missie af te maken.' Maar ik denk wel: tegen welke prijs? Is het nog wel haalbaar? Aankomende zaterdag is het partijcongres van NSC en daar zal deze vraag ook een heel groot deel van de dag beslaan. De leden gaan zich daar ook over buigen."
Hoewel NSC pleit voor transparantie in de politiek, zijn ze juist niet open over zaken die spelen, zegt Verweij.
"Over de asieldeal is geen debat geweest om verantwoording af te leggen. Folkert Idsinga stapte op, daar is ook nooit verantwoording over afgelegd. Nora Achahbar stapte op en het kabinet viel bijna, daar is ook nooit verantwoording over afgelegd. Kamerleden stappen op en we hebben ze geen vragen kunnen stellen. Dat is toch volslagen idioot als je een partij bent van goed bestuur en transparantie."
Het NSC overkomt wat het CDA overkwam in het gedoogkabinet Rutte-I (2010-2012) met VVD en PVV, zegt journalist Gerard Beverdam. Toen werd volgens hem ook gedacht: als je met populisten gaat samenwerken dan gedragen ze zich wel een beetje.
"Maar eigenlijk gebeurde het tegengestelde. Het is haast ironie: destijds werd het CDA daardoor gedecimeerd en nu zie je met NSC precies hetzelfde gebeuren. Eigenlijk is de enige keus die ze hebben doorgaan met dit kabinet, omdat er anders electoraal niks van ze overblijft."
Verweij denkt dat het juist ook goed kan zijn voor NSC om uit het kabinet te stappen:
"Als je de stekker er nu uit trekt, dan heb je gewoon weer ademruimte en dan ga je weer terug naar je principes."
Of NSC overeind blijft en of de partij in het kabinet blijft of vertrekt, dat maakt voor PVV-leider Geert Wilders niet uit, zegt journalist Victor Pak.
"Wilders is de enige in deze coalitie die op beide manieren wint. Als het kabinet valt, kan hij winnen. Want hij staat er nog steeds subliem voor in de peilingen. En als het kabinet doorgaat, wint hij ook nog steeds. Want hij krijgt toch redelijk zijn zin. Wilders zit in de meest comfortabele en luxe positie die je kan bedenken."
Terugkeer Omtzigt goed voor NSC?
De terugkeer van partijleider Pieter Omtzigt, gaat NSC niet helpen, denkt Pak.
"Een paar jaar geleden was Omtzigt onder kiezers nog echt populair. Maar als kiezers in de peilingen beoordelingen geven aan de fractievoorzitters, scoort Omtzigt ook gewoon een onvoldoende."
"NSC klampt zich heel wanhopig vast aan het idee: of we gaan resultaten boeken of Pieter Omtzigt komt weer terug en dan komen de kiezers ook weer terug. Maar dat is niet waar, dat gaat niet gebeuren denk ik."
Omtzigt kan toch het verschil maken, denkt Verweij.
"Voor een partij is het altijd beter, als je eigen leider gewoon weer terug is. Dus het gaat echt verschil maken."
Ook Beverdam denkt dat de terugkeer van Omtzigt het verschil kan maken:
"Al die mensen die in de fractie zitten en die in het kabinet zitten, die zijn wel allemaal naar NSC gegaan om Pieter Omtzigt. In die zin kan hij wel wat gezag laten gelden."
Op de vraag of het kabinet de kerst gaat halen, antwoorden ze eensgezind 'ja'. Maar Verweij denkt dat het kabinet net na de feestdagen gaat vallen.
Praat mee
Hoe voel jij je na het lezen van dit artikel?
Luister Dit is de Dag terug als podcast
In Dit is de Dag (EO) gaat Tijs van den Brink verder over dit onderwerp in gesprek met Gerard Beverdam (Nederlands Dagblad), Elodie Verweij (Algemeen Dagblad) en Victor Pak (EW Magazine). Beluister de uitzending hieronder als podcast.
De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.
Luister jij liever via een ander kanaal? Klik hier om het gesprek af te spelen op jouw favoriete podcast-app.
Dit maakten we ook- Racisme in ministerraad? Druk om notulen vrij te geven neemt toe: 'Ik vind dat de samenleving dat moet weten'
Racisme in ministerraad? Druk om notulen vrij te geven neemt toe: 'Ik vind dat de samenleving dat moet weten'
Wat er precies is gezegd tijdens de ministerraad na de rellen in Amsterdam bij de wedstrijd Ajax - Maccabi Tel Aviv, blijft onduidelijk. Maar één ding is zeker: staatssecretaris Nora Achahbar stapte erdoor op. Hoewel het kabinet de crisis overleefde, blijft de vraag: zijn er wel of geen racistische opmerkingen gemaakt? En kan premier Dick Schoof niet beter de notulen openbaar maken om het vertrouwen te herstellen?
- Te harde woorden in integratiedebat? 'Dit raakt niet alleen relschoppers, maar de hele Marokkaanse gemeenschap'
Te harde woorden in integratiedebat? 'Dit raakt niet alleen relschoppers, maar de hele Marokkaanse gemeenschap'
Politici spraken zich na de gebeurtenissen in Amsterdam fel uit over de daders van de aanvallen op Israëlische voetbalsupporters. Het ging veel over Marokkaans-Nederlandse jongeren en jongeren met een migratieachtergrond. Is het goed dat politici zich zo duidelijk uitspreken of leidt dit alleen maar tot polarisatie?
- Heeft Nederland een integratieprobleem? 'Hierover praten is olie op het vuur'
Heeft Nederland een integratieprobleem? 'Hierover praten is olie op het vuur'
Opeens hoor je het overal: we hebben een integratieprobleem. Maar is dat wel zo?
DIT zijn de makers
Dit artikel hoort bij het programma
Dit is de dag