Inloggen bij

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Joost Klein in zijn Europapa-outfit op Pinkpop.
© ANP

Herkansing voor Joost Klein bij Eurovisie Songfestival in 2025? 'Geef die jongen een tweede kans'

gisteren · 18:04| Leestijd: 3 min

Update: gisteren · 19:05

In dit artikel aan het woord

Tony Neef
Tony NeefMusicalacteur en zanger
"Iedereen heeft gezien dat Joost Klein vooral zichzelf fantastisch vindt."
Katja Zwart
Katja ZwartMaakt podcast Songfestivalkoorts
"Áls we meedoen, dan alleen met Joost Klein."
Linda Wagenmans
Linda WagenmansOud-deelneemster Eurovisie Songfestival
"Joost Klein wordt ze door de strot geduwd."
Marco Dreijer
Marco DreijerVan de Songfestival-podcast Ding-a-Dong
"Hem een kans geven zal veel positiefs opleveren."

In het kort

Door een 'dreigende beweging' mocht Joost Klein niet meer optreden bij het Eurovisie Songfestival. Nu overweegt omroep AvroTros hem toch weer te sturen voor 2025. Maar verdient Joost Klein een tweede kans?

Update: Een halfuur na het plaatsen van dit artikel werd bekend dat Nederland meedoet aan het songfestival, zonder Joost Klein.

Samenvatting van DIT artikel

De kwestie rondom Joost Klein en zijn mogelijke terugkeer naar het Eurovisie Songfestival in 2025 verdeelt de meningen. Nadat hij in 2024 werd gediskwalificeerd vanwege een vermeende bedreiging richting een Zweedse cameravrouw, staat de vraag centraal of hij een tweede kans verdient. Sommigen, zoals zanger Tony Neef, vinden dat Klein zijn kans heeft verspeeld. Hij stelt dat het gedrag van Klein niet in lijn is met wat Nederland moet uitstralen op een internationaal podium. Neef benadrukt dat Klein vooral zichzelf belangrijk zou vinden en dat het risico te groot is om hem opnieuw te sturen.

Aan de andere kant pleiten anderen voor een herkansing voor Klein. Katja Zwart, een podcastmaker over het Songfestival, wijst erop dat het onderzoek naar de bedreiging werd gesloten en dat Klein geen slechte bedoelingen had. Ze ziet hem als de enige geschikte kandidaat voor 2025 vanwege zijn populariteit. Ook Eurovision-podcastmaker Marco Dreijer ziet voordelen in een nieuwe deelname van Klein, omdat hij veel nieuwe fans heeft aangetrokken. Volgens Dreijer zou het negeren van Klein de populariteit van het Songfestival in Nederland kunnen schaden.

Stelling

Joost Klein verdient een tweede kans voor het Songfestival

Dit is de situatie

Joost Klein misschien enige optie door tijdsdruk

Laten we even teruggaan naar vorig jaar. Joost Klein werd toen onze inzending voor het Eurovisie Songfestival. Hij werd gediskwalificeerd, nadat hij een Zweedse cameravrouw zou hebben bedreigd. De vrouw deed zelfs aangifte, maar uiteindelijk werd het onderzoek gesloten. Wat er precies is gebeurd, blijft onduidelijk.

Volgens omroep AvroTros was de sfeer tijdens het Songfestival onveilig in de 'bubbel' voor artiesten. Niet alleen voor Nederland, maar ook voor andere landen. De organisatie van het Songfestival, de European Broadcasting Union (EBU), gaat daarom zorgen dat artiesten meer privacy krijgen. De 'ruzie' tussen AvroTros en EBU lijkt daarmee (grotendeels) opgelost.

Nederland doet in 2025 dus gewoon weer mee met het Songfestival, meldt Het Parool. Maar met wie? De tijd dringt, want op 1 maart 2025 moet onze inzending klaar liggen. Daarom is AvroTros nu druk bezig met kandidaten zoeken. En ja, ook Joost Klein is weer in beeld. Maar is dat wel zo'n goed idee?

Dit is de discussie

Verdient Joost Klein een herkansing voor het Eurovisie Songfestival?

Met een "dreigende beweging" en een diskwalificatie, vinden sommige mensen dat Joost Klein geen tweede kans verdiend. Zanger Tony Neef is daar heel duidelijk over:

Tony Neef
Tony Neef Musicalacteur en zanger

"Ik denk dat Nederland weer mee moet doen, het moet niet zo zijn dat die Joost onze deur heeft dichtgesmeten. Ik had niet veel met het liedje van Joost, maar ik vond hoe hij zich presenteerde wel leuk. We moeten niet het risico nemen om Joost Klein weer te sturen. Er is ergens iets te ver gegaan. Iedereen heeft gezien dat hij vooral zichzelf fantastisch vindt."

Oud-deelneemster Linda Wagenmakers vindt dat de schuld bij het Songfestival ligt. Toch wordt een tweede kans voor Joost Klein wel lastig, want Wagenmakers denkt dat mensen zich dan tegen hem zouden keren.

Linda Wagenmakers
Linda Wagenmakers Oud-deelneemster Eurovisie Songfestival

"Het is de schuld van het Eurovisie Songfestival. Ze zijn er onzorgvuldig mee omgegaan. Voordat ze hem uit de wedstrijd haalden, hadden ze veel meer onderzoek moeten doen. Ze zouden publiekelijk hun excuses moeten aanbieden. Maar ik weet niet of een tweede poging werkt... Mensen zijn nu te gepolariseerd en we moeten ze Joost Klein niet door de strot duwen."

Aan de andere kant zijn er mensen die vinden dat hij wél een herkansing verdient. Bijvoorbeeld Katja Zwart, die een podcast maakte over het Songfestival. Áls we dit jaar meedoen met het Songfestival, dan moet het met Joost Klein, vindt Zwart.

Katja Zwart
Katja Zwart Maakt podcast Songfestivalkoorts

"Er is bewezen dat Joost Klein geen kwade bedoelingen had. De diskwalificatie was voor niks. Ik zou zeggen: laat ze maar, we doen een jaartje niks. Maar áls we meedoen, dan alleen met Joost Klein. Zijn populariteit was ongekend. Geef die jongen een tweede kans!"

Podcastmaker Marco Dreijer staat daar anders in, Nederland moet laten zien dat we hierboven staan en dat doen we door mee te doen, vindt hij. Of Joost een tweede kans verdient? Daar kan je op twee manieren naar kijken, aldus Dreijer.

Marco Dreijer
Marco Dreijer Van de Songfestival-podcast Ding-a-Dong

"Ik denk dat het een goed signaal afgeeft dat de AvroTros weer met de EBU door een deur kan. Ik zou toch gewoon gaan. We gaan dit jaar veel stemmen krijgen, maakt niet uit wie of wat we sturen. Als je Joost een kans geeft dan zal dat veel positiefs opleveren, maar gaat hij met net zoiets goeds komen als afgelopen jaar? Dat weten we nog niet."

Praat mee

Hoe voel jij je na het lezen van dit artikel?

Inloggen bij

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Dit maakten we ook

DIT zijn de makers

Meest gelezen

Lees ook

Neem een koekje.

Jammer! Door je cookie-instellingen kan je dit deel van de site niet zien. Als je meer cookies accepteert, kan je dit deel wel zien.

Toestemmingen aanpassen