Inloggen bij

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Onze reacties

Wat denk jij?

Heb jij schulden (gehad)?

Wat denk jij?

Hoeveel procent van de Nederlanders staat maandelijks of altijd rood?

Wat denk jij?

Ben je het eens met het manifest van de Consumentenbond?

Schulden incassobureaus.
© Pexels

In­cas­so­bu­reaus verdienen veel geld aan jouw schulden: is dat eerlijk?

11 juli 2024 · 09:35| Leestijd: 3 min

Update: 18 juli 2024 · 12:16

Geschreven doorMariska

In dit artikel aan het woord

Paul Otter
Paul OtterGerechtsdeurwaarder
"Mensen met schulden hebben geen geld om rekeningen te betalen en wij verdienen daar dus ook niets aan."
Joyce Donat
Joyce DonatConsumentenbond
"Als een bedrijf geld mag verdienen aan de schuld van anderen, dan is het verdienmodel erop gericht om die schuld zo lang mogelijk in stand te houden."

In het kort

Schulden zijn een groot probleem in Nederland, misschien heb jij ook wel een schuld. Incassobureaus verdienen ondertussen miljarden aan die schulden, zegt de Consumentenbond. Hoe eerlijk is dat? En kan het anders?

Wat denk jij?

Heb jij schulden (gehad)?

Dit is de situatie

Consumentenbond wil einde aan verdienmodel incassobureaus

In Nederland heeft 1 op de 11 huishoudens problematische schulden. De incassobureaus die deze schulden moeten innen, verdienen ondertussen miljarden aan de schulden en dat moet stoppen, dat zegt de Consumentenbond in een manifest.

Wat doet een incassobureau?

Als je je rekeningen niet kan betalen, krijg je op den duur te maken met een incassobureau. Dit bureau kan bijvoorbeeld worden ingeschakeld door jouw energieleverancier, woningcoöperatie of zorgverzekeraar die geld van je wil zien. Het incassobureau wordt betaald om jou je rekeningen te laten betalen.

In het afgelopen jaar heeft 46% van de huishoudens al te maken gehad met één of meer betalingsproblemen. En een deel van die mensen krijgt problematische schulden. Dit komt onder andere door incassokosten, rentes en handel in vorderingen door incassobureaus. Hier verdienen die bureaus volgens de Consumentenbond miljarden mee en dit levert ze een winstmarge van 46% op.

De Consumentenbond wil met het manifest de nieuwe regering oproepen om het schuldensysteem aan te pakken. Want, zo zegt de bond: "Wij kunnen niet langer accepteren dat mensen die - om wat voor reden dan ook - in de schulden belanden, daar steeds verder in wegzakken." Met vier punten willen ze de 'schuldenindustrie' aanpakken.

Wat zijn de vier actiepunten?

Allereerst wil de Consumentenbond dat incassobureaus voldoen aan nieuwe normen voor verantwoord incasseren. Daarnaast willen ze dat de incassokosten eerlijker worden. Ook moet de volgorde van de schuldaflossing worden omgedraaid. Nu los je eerst de incassokosten af, dan de rente en daarna pas de schuld. Je moet beginnen met het aflossen van je schuld. Als laatste punt wil de bond dat er een verbod komt op het verkopen en kopen van schulden.

Meer lezen? Meer informatie vind je hier: manifest eerlijk incasseren.

Wat doet de politiek?

In de politiek is al veel nagedacht over het aanpakken van de schuldenproblematiek. Op 1 april trad de Wet Kwaliteitseisen incassodienstverlening in werking. Het doel van de wet was om consumenten met schulden beter te beschermen en schuldeisers meer duidelijkheid te geven over wat ze van incassobureaus kunnen verwachten. Daarnaast verscheen eind juni het eindrapport Problematische schulden van toen nog minister Schouten van Armoedebeleid. Dit rapport moet bijdragen aan een beter werkende schuldenketen. Maar volgens de Consumentenbond zijn deze maatregelen niet genoeg.

Wat denk jij?

Hoeveel procent van de Nederlanders staat maandelijks of altijd rood?

Het goede antwoord vind je onderaan dit artikel

Dit is de discussie

Mogen incassobureaus verdienen aan jouw schulden?

De Consumentenbond ziet dus hoe veel consumenten vastlopen in incassotrajecten en vindt daarom dat het incassosysteem op de schop moet. Woordvoerder Joyce Donat van de Consumentenbond benadrukt tegenover DIT (EO) de ernst van de schuldenproblematiek in Nederland.

Joyce Donat
Joyce Donat Consumentenbond

"Mensen komen in de schulden en komen er niet meer uit. Ze lopen volkomen vast in incassotrajecten. Doordat incassobureaus steeds kosten op de schuld blijven gooien, kan een relatief kleine schuld oplopen tot een groot bedrag. Mensen blijven dus in de problemen zitten. Dit is een grote groep Nederlanders. En die groep wordt maar niet kleiner."

Natuurlijk moeten mensen hun rekeningen betalen en ze is ook niet tegen incassobureaus, zegt Donat. Maar de manier waarop rekeningen nu geïnd worden door incassobureaus is niet goed.

"Bedrijven zouden geen geld mogen verdienen aan andermans schulden, het is een perverse prikkel. Want als je geld mag verdienen aan de schuld van anderen, dan is het verdienmodel erop gericht om die schuld zo lang mogelijk in stand te houden."

"Dat geldt niet voor alle bedrijven, maar bepaalde incassobureaus verdienen vooral als een consument in de schulden zit en blijft. Een duidelijk voorbeeld daarvan zijn de achterafbetaaldiensten zoals Klarna en Riverty. Die verdienen op het moment dat consumenten niet op tijd betalen. Dat is een verkeerde stimulans."

Dat bedrijven niet zouden mogen verdienen aan schulden, vindt gerechtsdeurwaarder Paul Otter erg kort door de bocht.

Paul Otter
Paul Otter Gerechtsdeurwaarder

"Onder mensen met problematische schulden zitten kwetsbare mensen. Dat betekent dat je professionals nodig hebt die goed opgeleid zijn die deze mensen goed kunnen begeleiden. En dat kost geld. En een deurwaarder wil ook brood op de plank en wil betaald worden. En dat geldt voor iedereen die in die sector werkt."

De winsten van incassobureaus zijn daarnaast niet zo groot als de Consumentenbond het nu schetst, zegt Otter.

Paul Otter
Paul Otter Gerechtsdeurwaarder

"De Consumentenbond noemt een winstmarge van 46% voor incassobureaus, maar dat is ongenuanceerd en niet de praktijk. Want de paradox is dat mensen met schulden geen geld hebben om rekeningen te betalen en wij daar dus ook niets aan verdienen. Ik snap dat dit het goed doet in de communicatie, maar het is gebakken lucht."

"Alle kosten die in rekening worden gebracht, zoals dagvaardings- en incassokosten, zijn bij wet geregeld en de rechter kijkt ook nog mee. Kritisch kijken naar kosten is logisch, maar realiseer je dat het een moeilijk vakgebied is met complexe materie. En als je het verdienmodel gaat aantasten, gaat dat ook invloed hebben op de kwaliteit en professionaliteit van deurwaarders."

Wat denk jij?

Ben je het eens met het manifest van de Consumentenbond?

Meer lezen?

Dit schreven we eerder

  • Hier & Nu

Deel dit artikel:

Meest gelezen

Lees ook

Neem een koekje.

Jammer! Door je cookie-instellingen kan je dit deel van de site niet zien. Als je meer cookies accepteert, kan je dit deel wel zien.

Toestemmingen aanpassen