Kreeft levend koken in een restaurant: moet dat kunnen?
12 december 2024 · 16:15| Leestijd: 3 min
Update: 13 december 2024 · 09:12
In dit artikel aan het woord
"Het is van vangst tot bord een martelgang voor die dieren."
"Voor een heleboel restaurants is het een dingetje."
"Het is onnodig om een kreeft in een restaurant te houden."
In het kort
Een bekende scène in sommige restaurants: kies een levende kreeft uit een aquarium, en die wordt speciaal voor jou gekookt. Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dit zo snel mogelijk verbieden, omdat het onnodig leed zou veroorzaken voor de dieren.
Samenvatting van DIT artikel
In Nederland groeit het debat over het levend koken van kreeften in restaurants, een praktijk die volgens velen onnodig dierenleed veroorzaakt. Onderzoek toont aan dat kreeften pijn kunnen voelen, wat de basis vormt voor een toenemend pleidooi om deze methode te verbieden. Niels Kalkman van de Dierenbescherming noemt het hele proces, van vangst tot bereiding, een martelgang voor de dieren. Bioloog Werner de Gier pleit voor diervriendelijke alternatieven, zoals verdoven of doden op de boot, terwijl chef-kok Hans van Wolde aangeeft zelf geen levende kreeften te gebruiken, maar wijst op de complexiteit van alternatieven die de smaak kunnen beïnvloeden.
Ondanks politieke steun voor een verbod in de Tweede Kamer, blijft de invoering ervan uitgesteld omdat de BBB eerst een alternatief voor de horeca wil vinden. Dit leidt tot verdeeldheid: voorstanders van het verbod benadrukken het dierenleed, terwijl tegenstanders wijzen op praktische en culinaire uitdagingen. Intussen blijft de vraag centraal staan of het serveren van kreeften hun pijn en welzijn waard is.
Wat denk jij?
Heb jij weleens kreeft klaargemaakt?
Aantal reacties: 0
Krabben en kreeften reageren net als mensen op pijn
Levend gekookt worden... dat klinkt niet als een pretje. Krabben en kreeften kunnen pijn lijden, blijkt uit onderzoek van de London School of Economics (LSE). Ze hebben complexe hersenen een zenuwstelsels. Daardoor reageren ze vergelijkbaar met mensen op pijn. Ook vermijden ze schade aan hun lichaam, zeggen de onderzoekers.
Al sinds 2013 pleit Partij voor de Dieren voor een verbod op het levend koken van krabben en kreeften in restaurants. Daar stemde de Tweede Kamer tot twee keer toe tegen. Sinds het onderzoek van LSE stemde de Tweede Kamer wel voor in zowel 2021 als 2022. Maar een verbod is er nog niet van gekomen.
BBB wil namelijk eerst een alternatief voor de horeca, maar dat onderzoek laat nog zo'n twee jaar op zich wachten. Met uitzondering van Forum voor Democratie stemde de hele Kamer daarom voor een motie om haast te maken met het verbod.
Dit is de discussieKrabben en kreeften doden in een restaurant: moet dat kunnen?
Kreeft hoor je zo vers mogelijk te eten. Anders smaakt die minder lekker en zijn er zelfs gezondheidsrisico's. Chef-kok Hans van Wolde vertelt bij Dit is de Dag (EO) dat hij geen levende kreeften in kokend water stopt, maar hij begrijpt wel dat anderen dit doen.
"Wij kopen geen levende beesten. Daar ben ik absoluut helemaal op tegen. Maar voor een heleboel restaurants is het een dingetje. (...) Het alternatief is met een mes dwars door de hersenen heen. Dat is dus helemaal vreselijk. En voor een liefhebber... dan lopen dus alle lekkere sappen uit de kreeft."
Niels Kalkman van de Dierenbescherming vindt het altijd onnodig om dieren in kokend water te gooien.
"Een levend dier in kokend water is niet leuk, dat spreekt voor zich. Maar daarnaast is het ook geen pretje om zo'n dier vanuit de zee naar dat bord te krijgen. Ze worden gevangen, samengedrukt, op ijs vervoerd en onderkoeld. In een restaurant worden ze vaak gehouden met tie-wraps om hun scharen. Het is eigenlijk van vangst tot bord een martelgang voor die dieren."
Bioloog Werner de Gier legt uit dat kreeften en krabben pijn kunnen voelen, maar dat het moeilijk is om te bepalen of ze op dezelfde manier pijn voelen als mensen. Hij ziet een oplossing in alternatieven.
"Hoe kunnen we dit diervriendelijk doen? De wetenschap wijst uit dat we ze eerst kunnen verdoven, bijvoorbeeld in de vriezer. Dan ervaren ze iets minder van die zogenaamde pijn. (...) Een andere oplossing is het doden op de boot. Het is onnodig om het dier in een restaurant te houden en het natuurlijke gedrag te ontnemen."
Praat mee
Hoe voel jij je na het lezen van dit artikel? En wil je nog iets kwijt?
Inloggen bij eo
Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.
Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.
Hulp nodig?
Check de veelgestelde vragen.
Luister Dit is de Dag terug als podcast
In Dit is de Dag (EO) gaat Margje Fikse verder over dit onderwerp in gesprek met chef-kok Hans van Wolde, Niels Kalkman van de Dierenbescherming en bioloog Werner de Gier. Beluister de uitzending hieronder als podcast.
De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.
Luister jij liever via een ander kanaal? Klik hier om het gesprek af te spelen op jouw favoriete podcast-app.
Dit maakten we ook- Is ons kraanwater wel veilig? 'We gaan er niet zuinig mee om'
Is ons kraanwater wel veilig? 'We gaan er niet zuinig mee om'
- Vleesvervanger naast de hamburger in het schap: goed plan of verwarrend?
Vleesvervanger naast de hamburger in het schap: goed plan of verwarrend?
- Mag je als christen halalvlees eten?
Mag je als christen halalvlees eten?
DIT zijn de makers
Dit artikel hoort bij het programma
Dit is de dag