Stijgen de lonen te hard? 'Misschien kunnen bedrijven het niet betalen'
gisteren · 19:00| Leestijd: 4 min
Update: gisteren · 19:00
In dit artikel aan het woord
"Als we bijvoorbeeld kijken naar Duitsland, dan weten we niet hoe het economisch allemaal gaat lopen."
"Het zijn niet alleen de lonen die voor hogere prijzen zorgen. De overheid heeft zelf de prijzen ook flink opgedreven."
In het kort
De afgelopen tijd hoor je steeds vaker over stijgende lonen in Nederland. Dat klinkt goed, toch? Meer geld voor hetzelfde werk willen krijgen lijkt een no-brainer. Maar is het wel zo simpel? Want hoewel je salaris misschien groeit, kunnen er ook andere effecten op een negatieve manier meespelen. Tijd om eens te kijken naar de discussie achter die loonsverhogingen.
Wat denk jij?
Is jouw loon per 1 januari omhoog gegaan?
Aantal reacties: 0
Samenvatting van DIT artikel
De lonen in Nederland zijn de afgelopen jaren gestegen door de inflatie, vooral na de oorlog in Oekraïne. Inflatie betekent dat geld minder waard wordt, waardoor het leven duurder wordt. Vakbonden onderhandelen voor hogere lonen zodat werknemers kunnen blijven rondkomen. Er is echter discussie of de loonstijgingen bijdragen aan hogere inflatie. Werkgevers vinden dat loonstijgingen te snel gaan, terwijl vakbonden zich richten op de koopkracht van werknemers. Beide partijen zijn het eens dat we productiever moeten werken, zodat werknemers in minder tijd hetzelfde werk doen en de economie profiteert.
Een steeds dikkere portemonnee
De afgelopen jaren zijn de lonen in Nederland flink gestegen. Dat is goed nieuws, toch? Want hoe meer geld er binnenkomt, hoe groter de kans is dat je je rekeningen kunt blijven betalen
Waarom zijn de lonen eigenlijk gestegen?
Sinds de oorlog in Oekraïne is de inflatie in Nederland flink toegenomen. Als gevolg hiervan is ook het leven in Nederland duurder geworden. Vakbonden onderhandelden daarom namens werknemers over loonstijgingen. Afspraken hierover werden opgenomen in cao's. De belangrijkste reden om de lonen te laten stijgen, was dus om werknemers konden blijven rondkomen van hun salaris.
Wat is inflatie?
Inflatie betekent dat geld minder waard wordt. Stel: je kon eerst voor €1,- een brood kopen, maar nu is het brood duurder geworden, namelijk €1,20. Je euro is nog steeds een euro waard, maar wat je met die euro kunt is veranderd. Hij is in waarde gedaald, want je kunt er minder mee kopen dan je voorheen kon.
De Oekraïne-oorlog is echter niet de enige reden dat de inflatie oploopt. Ook accijnzen, hogere btw-tarieven en stijgende huurprijzen spelen een grote rol.
Vakbonden en werkgevers zijn het daar niet per se helemaal mee eens. Er is al een tijd lang discussie over de vraag of het niet té hard gaat met de loonstijgingen. Is het bijvoorbeeld zo dat de hogere lonen op hun beurt weer zorgen voor hogere inflatie?
Dit is de discussieZijn de lonen te hard gestegen?
Werknemers krijgen steeds meer geld op hun rekening gestort. Maar op basis waarvan wordt dat eigenlijk bepaald? En is het nog wel in verhouding? Jannes van der Velde, woordvoerder van werkgeversvereniging AWVN, vindt van niet.
"De lonen zijn harder gestegen dan de productiviteit rechtvaardigt. (...) Je kunt niet alleen de inflatie als uitgangspunt nemen voor loonstijgingen. Dat werkt niet voor bedrijven en dus uiteindelijk niet voor werknemers."
Hij benadrukt dat er meer elementen zijn om rekening mee te houden dan alleen het inflatiepercentage. Zo moeten we ook kijken hoe het er voor staat met onze economie. In hoeverre zijn we financieel gezond? En wat is de verwachting voor de komende jaren?
"Als we bijvoorbeeld kijken naar de economische situatie in Duitsland, dan weten we niet hoe het gaat lopen. Het kan zijn dat we niet de economische situatie kunnen handhaven die we nu hebben. Dan kunnen we wel loonsverhogingen beloven, maar misschien kunnen bedrijven dat helemaal niet betalen.
Wie het van een andere kant bekijkt, is Piet Fortuin. Als directeur van vakbond CNV is hij dagelijks bezig met de vraag of werknemers nog wel kunnen rondkomen, ondanks de inflatie. Het is volgens hem niet zo dat juist die loonsverhogingen aanjager zijn van de inflatie.
“Het zijn niet alleen de lonen die voor hogere prijzen zorgen. De overheid heeft zelf ook de prijzen flink opgedreven, bijvoorbeeld met hogere btw, accijnzen en energiekosten."
Waar Van der Velde en Fortuin het wel over eens zijn, is het idee dat we 'slimmer moeten gaan werken'. Hiermee bedoelen ze dat werknemers in minder tijd hetzelfde werk kunnen verzetten. Als de productiviteit per uur zou omhoog gaat, is dat goed voor de economie, leggen ze uit:
"Dan word je rijker, draait het bedrijf beter en is er ruimte voor loonsverhoging.”
"We verlummelen nu veel tijd met vergaderen en overleggen, dat is echt zonde. Maar dat vraagt een andere manier van denken. (...) Wij noemen dat sociale innovatie: ga meer robotiseren, slimmer roosteren en laat mensen meedenken over hoe ze hun werk beter kunnen inrichten."
Praat mee
Hoe voel jij je na het lezen van dit artikel? En wil je nog iets kwijt?
Inloggen bij eo
Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.
Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.
Hulp nodig?
Check de veelgestelde vragen.
Luister Geld of je Leven terug als podcast
In Geld of je Leven (EO) gaat Hans van der Steeg verder over dit onderwerp in gesprek met Jannes van der Velde, woordvoerder bij werkgeversvereniging AWVN en Piet Fortuin, voorzitter van vakbond CNV. Beluister de uitzending hieronder als podcast.
De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.
Luister jij liever via een ander kanaal? Klik hier om het gesprek af te spelen op jouw favoriete podcast-app.
- Nettoloon omhoog voor meeste werkenden door extra belastingschijf
Nettoloon omhoog voor meeste werkenden door extra belastingschijf
- Nederlanders zijn rijker, maar niet blijer: waarom economische groei geen garantie is voor geluk
Nederlanders zijn rijker, maar niet blijer: waarom economische groei geen garantie is voor geluk
- Je salaris pas ná je eerste werkdag horen: dit bedrijf doet het
Je salaris pas ná je eerste werkdag horen: dit bedrijf doet het
DIT zijn de makers
Dit artikel hoort bij het programma
Dit is Geld of je leven
Dit artikel hoort bij de podcast
Geld of je leven - Podcast