Navigatie overslaan

Gratis inloggen

Praat mee op onze sites, beheer je gegevens en abonnementen, krijg toegang tot jouw digitale magazines en lees exclusieve verhalen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Een jongen met mazelen.
© Shutterstock

Mazelen breidt zich razendsnel uit, vooral op scholen met lage vac­ci­na­tie­graad

26 maart 2025 · 13:17| Leestijd:3 min

Update: 26 maart 2025 · 15:47

In het kort

Mazelen gaat steeds sneller rond in Nederland, vooral op basisscholen waar weinig kinderen zijn gevaccineerd, en binnen gezinnen van mensen die niet zijn gevaccineerd.

Wat denk jij?

Was jij op de hoogte van de snelle verspreiding van mazelen?

Afgelopen week steeg het aantal besmettingen met bijna 50% naar 158 gevallen. Het RIVM waarschuwt ouders om kinderen met mazelenverschijnselen thuis te houden, in ieder geval tot vier dagen nadat de vlekjes op de huid zijn verschenen. Ook wordt aangeraden om de huisarts te bellen.

Waar zijn de uitbraken?

Er is nog geen landelijke uitbraak, maar op vijf basisscholen in verschillende regio’s zijn wel besmettingshaarden. Het virus duikt vooral op bij kinderen onder de 10 jaar, onder andere in Amsterdam, Rotterdam, Flevoland en Brabant-Zuidoost. In Rotterdam is een grote groep besmettingen op een basisschool, waar de GGD inmiddels meer dan veertig gevallen telt. Gezondheidsdiensten proberen verdere verspreiding tegen te gaan met bron- en contactonderzoek.

Ook in andere landen zijn er uitbraken. In Marokko zijn minstens 24 mensen besmet, in Roemenië drie. De meeste Nederlandse besmettingen zijn ook opgelopen in het buitenland, meldt het RIVM.

Wat denk jij?

Zou jij jouw kind laten inenten tegen infectieziektes?

Wie met een baby naar een land reist waar veel mazelen voorkomen, kan ervoor kiezen de BMR-vaccinatie eerder te halen. Normaal krijgen kinderen deze prik tegen bof, mazelen en rodehond op veertien maanden, maar in sommige gevallen kan dit al vanaf zes maanden.

Hoe gevaarlijk is mazelen?

Mazelen is een van de meest besmettelijke virussen en kan gevaarlijker zijn dan veel mensen denken. Vooral jonge kinderen, zwangere vrouwen en mensen met een verzwakt immuunsysteem lopen risico op ernstige complicaties.

  • Mazelen kan leiden tot longontsteking, oorontsteking, ernstige diarree en uitdroging. Bij 1 op de 1.000 gevallen kan het zelfs een dodelijke hersenontsteking veroorzaken.
  • In zeldzame gevallen kan mazelen jaren later nog een dodelijke hersenziekte (SSPE) veroorzaken, vooral bij jonge kinderen die de ziekte hebben doorgemaakt.
  • Eén besmet persoon kan het virus al verspreiden voordat de symptomen beginnen. Het virus blijft uren in de lucht hangen, waardoor het makkelijk wordt overgedragen.
  • Er is geen medicijn dat mazelen geneest. De enige manier om jezelf en anderen te beschermen is vaccinatie.

'Wake-upcall'

Het aantal mensen met mazelen in Europa en omliggende landen in Azië steeg vorig jaar al flink. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en UNICEF waren er 127.350 besmettingen, twee keer zoveel als een jaar eerder. Dat is het hoogste aantal sinds 1997. De organisaties noemen dit een "wake-upcall". Ze waarschuwen dat de vaccinatiegraad dringend omhoog moet om verdere uitbraken te voorkomen.

Hoe kun je je het beste beschermen tegen mazelen?

De BMR-prik (tegen bof, mazelen en rodehond) is de beste bescherming. Dit vaccin wordt in Nederland aangeboden aan kinderen van 14 maanden en 9 jaar. Mensen die niet gevaccineerd zijn, lopen een groter risico op besmetting en complicaties.

Het RIVM roept ouders dus op om kinderen met symptomen van mazelen thuis te houden. Ook broertjes en zusjes kunnen het best thuisblijven. Bovendien doen ouders er goed aan om de huisarts te bellen als hun kind verschijnselen heeft.

Praat mee

Hoe voel jij je na het lezen van dit artikel? En wil je nog iets kwijt?

Gratis inloggen

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Meer weten?

Luister naar Dit is de Dag

In Dit is de Dag (EO) ging Tijs van den Brink vorig jaar al over dit onderwerp in gesprek. Beluister de uitzending hieronder als podcast. 

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Luister jij liever via een ander kanaal? Klik hier om het gesprek af te spelen op jouw favoriete podcast-app.

Dit maakten we ook

Dit zijn de makers

    Deel dit artikel:

    Meest gelezen

    Lees ook