Meisjes minder gelukkig dan jongens: 23% geeft online-leven een onvoldoende
gisteren · 11:12| Leestijd: 2 min
Update: gisteren · 11:46
In het kort
Meisjes van dertien tot achttien jaar zijn minder gelukkig dan jongens van dezelfde leeftijd. Niet alleen online, maar ook offline. Zij geven hun online leven een 6,7. 23% van de meisjes geeft hun online-leven zelfs een onvoldoende. Dit blijkt uit onderzoek van de Kinderombudsman.
Wat denk jij?
Kan jij denk je zonder social media?
Aantal reacties: 0
Het onderzoek van de Kinderombudsman Als je het ons vraagt, is gehouden onder 3.000 kinderen en jongeren in de leeftijd van acht tot achttien jaar. Het is een tweejaarlijks onderzoek naar het welbevinden van kinderen en jongeren, dit jaar is het voor de vijfde keer uitgevoerd.
Kinderen ongelukkiger online
De verschillen tussen meisjes en jongens zijn online het grootst. Bijna de helft van de meisjes voelt zich (soms) onveilig online. Dat is 13% hoger dan jongens. 23% van de meisjes geeft hun online-leven een onvoldoende, bij jongens is dit iets meer dan 14%. Een meisje van zeventien zegt in het onderzoek: "Ik zou social media best graag willen missen. Ik denk oprecht dat ik dan wel gelukkiger ben." Ook geven tienermeiden de meeste onvoldoendes voor hun 'offline' kwaliteit van leven.
Uit het onderzoek blijkt verder dat ouders weinig interesse tonen in de online belevingswereld van kinderen en jongeren. Ook laten zij niet altijd goed voorbeeldgedrag zien. Een twaalfjarig meisje zegt: "Ze zitten zeg maar meer op hun telefoon dan met ons."
De Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer roept ouders met klem op om het gesprek an te gaan met hun kinderen over hun online-leven. "We moeten meer stil staan bij de digitale opvoeding van onze kinderen."
Benieuwd naar andere onderzoeksuitkomsten? Lees het hier: Als je het ons vraagt.
Lees meer over social media en jongeren
Je mag pas op social media als je zestien bent. Tenminste als je een kind bent in Australië. Dit is beter voor de mentale gezondheid van jongeren, zegt de Australische premier. Zouden we in Nederland ook een leeftijdsgrens moeten invoeren?
- Leeftijdsgrens voor social media? 'We willen onze kinderen beschermen'
Leeftijdsgrens voor social media? 'We willen onze kinderen beschermen'
Je mag pas op social media als je zestien bent. Tenminste als je een kind bent in Australië. Dit is beter voor de mentale gezondheid van jongeren, zegt de Australische premier. Zouden we in Nederland ook een leeftijdsgrens moeten invoeren?