Ga naar inhoud Ga naar menu

Inloggen bij

Jouw perspectief is belangrijk! Als je ingelogd bent kan je reacties plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Miljonairstaks

Moeten Nederlandse miljonairs meer belasting gaan betalen?

Geschreven door Mariska van der Veen

2 mei 2024 · 09:33

Update: 2 mei 2024 · 14:28

Miljonair.
© Pexels (bewerkt met AI)

In gesprek met

Foto van Jort Kelder

Jort Kelder

Journalist

"Als je wil dat we straks geen werkgelegenheid meer hebben, moet je dit vooral doen."
Foto van Jimmy Dijk

Jimmy Dijk

SP-leider

"De allerrijksten in de samenleving moeten een eerlijk deel gaan betalen."

In het kort

Als je meer bezit dan vijf miljoen euro moet je even goed opletten. De SP wil namelijk dat miljonairs 5% belasting gaan betalen over vermogen boven de vijf miljoen. Dit belastinggeld wil de politieke partij investeren in onder andere zorg en onderwijs. Is dit plan goed voor Nederland?

Wat denk jij?

Moeten miljonairs meer belasting gaan betalen?

Klik hieronder om je antwoord te geven

59%

41%

aantal reacties: 34

Wil je deze reactie verwijderen?

Dit is de situatie

Meer belasting voor multimiljonairs

Meer belasting voor de rijken. Dat klinkt als een plan van de... SP, jawel. Op de Dag van de Arbeid (1 mei) lanceerde de Socialistische Partij een wet en een petitie om een miljonairsbelasting in te voeren.

Het idee: multimiljonairs moeten een belasting van 5% gaan betalen op vermogen boven de vijf miljoen euro. Dat zou 12,7 miljard euro op kunnen leveren voor de Nederlandse schatkist. Met dat geld wil de SP de ongelijkheid in Nederland aanpakken. De SP kiest voor de grens van vijf miljoen euro, zodat zelfstandigen en kleine ondernemers worden ontzien.

Hoe ongelijk is Nederland?
In vergelijking met andere Europese landen is de inkomensongelijkheid in Nederland klein. We staan op de vijfde plek. Alleen België, Tsjechië, Slovenië en Slowakije doen het beter dan Nederland.

Maar als je kijkt naar de vermogensongelijkheid in Nederland, zie je een veel schever beeld. Vermogen kan bestaan uit woningen, grond en aandelen. De bovenste 10% van de Nederlandse huishoudens heeft bijna 60% van het vermogen. En de top 1% heeft zelfs een kwart. Vorig jaar telde Nederland 51 miljardairs. Terwijl de onderste 10% van de Nederlandse huishoudens juist meer schulden dan bezittingen heeft. 

Bron: NOS Nieuws

De miljarden kan de overheid investeren in de zorg, onderwijs, volkshuisvesting en energie. In het persbericht zegt SP-leider Jimmy Dijk daarover: "De superrijken gaan het niet voelen, maar de levens van miljoenen Nederlanders ga je er compleet mee veranderen."

Dit is de discussie

Moeten miljonairs meer belasting betalen?

De SP wil dus een miljonairstaks. Maar gaat dit plan Nederland beter maken? Niet zo verrassend, maar SP-leider Jimmy Dijk denkt van wel. In Dit is de Dag (EO) zegt hij:

Jimmy Dijk (SP-leider).
© ANP

Jimmy Dijk

SP-leider

"Het gaat er ons echt om de allerrijksten in de samenleving, die zich nu vaak onttrekken van de samenleving, om die te gaan belasten en hun een eerlijk deel te laten betalen. En dan hebben we het over de 0,3% van de allerrijksten in ons land. Als je niet op onze publieke voorzieningen wil bezuinigen, als je niet wil dat de gewone werkende mensen nog meer belasting gaan betalen, dan moet je het daar halen waar het zit. En dat is onder andere bij de allerrijksten."

Dat de superrijken belasting moeten betalen, daar is journalist Jort Kelder het helemaal mee eens. Maar hij denkt dat de echt rijken Nederland allang ontvlucht zijn.

Jort Kelder (journalist).
© ANP

Jort Kelder

Journalist

"Ontzettend veel echt rijke mensen betalen geen belasting in Nederland, omdat ze al weg zijn. En de reden dat ze al weg zijn, is omdat ze de tarieven al te hoog vonden. Het probleem is natuurlijk dat ze in Londen, Portugal, Italië of Zwitserland veel minder betalen. En het zijn altijd mensen met internationale vertakkingen die kunnen kiezen waar ze wonen. Ik schat dat een derde tot de helft van de echt rijken al weg is. Ik denk dus niet dat je 12,5 miljard kan ophalen."

Het argument dat rijken Nederland ontvluchten, hoort Dijk heel vaak. Hij heeft denkt daarbij: vertrek maar lekker. Daarnaast komt er door een SP-voorstel een 'exittaks'.

Jimmy Dijk (SP-leider).
© ANP

Jimmy Dijk

SP-leider

"Het vermogen dat je hebt opgebouwd in Nederland, blijven we belasten. Dat werkt, heel veel andere Europese landen doen dat al. We blijven blauwe brieven sturen. We hebben een keihard beleid gevoerd als het gaat om toeslagenouders, bij hen werd door de Belastingdienst het vel over de neus getrokken, dan kunnen we dat bij miljonairs ook doen. Als je zegt: dan vertrekken ze, dan laat je je democratie gijzelen door extreem rijke mensen. Dat moet je niet toestaan."

Kelder vreest toch dat dit plan nadelige gevolgen gaat hebben voor Nederland.

Jort Kelder (journalist).
© ANP

Jort Kelder

Journalist

"Weet je wat vast zit aan hele rijke mensen? Ongeveer alle bedrijven in Nederland. Als je nou wil dat voortaan iedereen op 1 mei vrij heeft, dat we helemaal geen werkgelegenheid meer hebben, dan moet je vooral dit doen. Ze nemen uiteindelijk hun bedrijf mee."

Wat denk jij?

Kan je je vinden in het plan van de SP?

Wil je deze reactie verwijderen?

Meer weten?

Luister naar Dit is de Dag

Meer weten over dit onderwerp? Luister naar Dit is de Dag (EO). Dat kan hier of via je favoriete podcast-app.

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Meer lezen?

Dit schreven we eerder

Bekijken

Rijken steeds rijker: hoe verdelen we het geld beter in Nederland?

Bekijken

Moet er een limiet komen op rijkdom?

WhatsApp

Iets toevoegen?

Een onderwerp tippen?

app direct de redactie

Onze reacties


Moeten miljonairs meer belasting gaan betalen?

Klik hieronder om je antwoord te geven

59%

41%

aantal reacties: 34

Wil je deze reactie verwijderen?


Kan je je vinden in het plan van de SP?

Wil je deze reactie verwijderen?

Inloggen bij

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.