Navigatie overslaan

Gratis inloggen

Doe je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen op alle sites van de EO.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Minister Klever komt met nieuw plan: Minder geld voor ont­wik­ke­lings­hulp en meer focus op eigenbelang

21 februari 2025 · 15:26| Leestijd:3 min

Update: 22 februari 2025 · 10:27

In het kort

Minister Klever heeft aangekondigd dat het ontwikkelingshulpbeleid van Nederland gaat veranderen. Er wordt moet vanaf 2027 zo'n 2,4 miljard bezuinigd worden op ontwikkelingshulp. De focus komt te liggen op Nederlandse belangen. Critici, zoals ontwikkelingswerker Betteke de Gaay Fortman en voormalig ambassadeur Kees Rade, vrezen dat deze koers ten koste gaat van solidariteit en de effectiviteit van hulp.

Wat denk jij?

Vind jij dat we moeten bezuinigen op ontwikkelingshulp?

Kritiek op de aanpak

Betteke de Gaay Fortman, actief in ontwikkelingswerk over de hele wereld, bekritiseert de nieuwe koers van het Nederlandse ontwikkelingshulpbeleid. Ze vertelt in Geld of je Leven (EO): "Ten eerste vind ik het morele armoede dat we niet meer denken aan de mensen die het minder goed hebben dan wij. En ten tweede vind ik het kortzichtig, want op de lange termijn is de ontwikkeling van hele kwetsbare groepen heel belangrijk voor een stabiele wereld en een rechtvaardige wereld."

Betteke de Gaay Fortman
Betteke de Gaay FortmanOntwikkelingswerker

"In principe moet je zelf niet iets terug willen op de korte termijn.”

Kees Rade, voormalig ambassadeur, bevestigt dat solidariteit vroeger een belangrijke rol speelde in de Nederlandse ontwikkelingssamenwerking. Hij waarschuwt dat de bezuinigingen van 2,4 miljard euro de effectiviteit van de hulp zullen verminderen. Beide critici zijn het erover eens dat het prioriteren van Nederlandse belangen in ontwikkelingssamenwerking problematisch is, aangezien dit slechts als bijeffect zou moeten dienen en niet het hoofddoel mag zijn. Rade merkt bovendien op dat zelfs het Nederlandse bedrijfsleven twijfels heeft over de bezuinigingen: "Er is een onderzoek geweest van de Europese Unie uit 2023 waaruit blijkt dat meer dan 50% van de Nederlandse kiezer vindt dat de Nederlandse overheid ontwikkelingssamenwerking moet doen. Dus de vraag is ook of dit nou iets is wat de Nederlandse samenleving ook wil."

Kees Rade
Kees RadeVoormalig ambassadeur

"De vraag is ook of dit nou iets is wat de Nederlandse samenleving wil."

De toekomst van ontwikkelingshulp

Betteke de Gaay Fortman stelt dat er een grotere rol zal zijn voor burgers, bedrijven, filantropen en stichtingen om het financiële gat te vullen dat de overheid achterlaat in de ontwikkelingshulp. Ze benadrukt dat investeren in kwetsbare samenlevingen en groepen op lange termijn kan bijdragen aan de preventie van migratie, conflicten en ziekte. Ze stelt dat deze benadering niet alleen om eigenbelang draait. Kees Rade voegt hieraan toe dat ontwikkelingshulp ook kansen biedt voor handel, waarmee Nederlandse bedrijven mogelijk in de toekomst kunnen profiteren, maar dat deze kansen nu op het spel staan door de bezuinigingen.

Praat mee

Hoe voel jij je na het lezen van dit artikel? En wil je nog iets kwijt?

Gratis inloggen

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Luister Geld of je Leven terug als podcast

In Geld of je Leven (EO) gaat presentator Hans van der Steeg verder over dit onderwerp in gesprek met ontwikkelingswerker Betteke de Gaay Fortman en voormalig ambassadeur Kees Rade. Beluister de uitzending hieronder als podcast. 

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Luister jij liever via een ander kanaal? Klik hier om het gesprek af te spelen op jouw favoriete podcast-app.

Dit zijn de makers

Dit is Geld of je leven

Dit artikel hoort bij het programma

Dit is Geld of je leven

Dit is Geld of je leven

    Deel dit artikel:

    Meest gelezen

    Lees ook