Moet het Dolfinarium de deuren sluiten? 'Dieren doen geen trucjes voor hun plezier'
2 september 2024 · 15:48| Leestijd: 4 min
Update: 2 september 2024 · 16:05
In dit artikel aan het woord
"Het Dolfinarium is niet meer van deze tijd."
"De dolfijnen zijn er... Dus we moeten ze goed bezighouden."
In het kort
Zwaaiende zeeleeuwen, springende dolfijnen en zeehonden die hun tong uitsteken: het is allemaal te vinden bij het Dolfinarium in Harderwijk. Maar zijn de shows nog wel van deze tijd?
Samenvatting van DIT artikel
Het Dolfinarium in Nederland is het grootste zeezoogdierenpark van Europa en trekt jaarlijks veel bezoekers die dolfijnen willen zien of walrussen willen spotten. Ondanks de populariteit is er al jaren kritiek van dierenactivisten die vinden dat het Dolfinarium niet goed omgaat met de dieren. In 2019 werd het park op de vingers getikt omdat de verblijven en shows niet voldeden aan Europese regels. Volgens dierenrechtenorganisatie Bite Back heeft het park nog steeds niet genoeg verbeterd en zij willen dat het Dolfinarium zijn deuren sluit. Het park zelf zegt dat ze zich wel aan de regels houden.
Er is veel discussie over of het Dolfinarium nog wel van deze tijd is. Het aantal bezoekers daalt al jaren, maar dierenactivisten zijn nog niet tevreden en willen dat het Dolfinarium zo snel mogelijk sluit. Volgens dierenarts Peter Klaver moeten we goed zorgen voor de zeedieren in gevangenschap, die niet zomaar kunnen worden vrijgelaten. Hij betoogt dat trainen voor shows beter is dan niets doen. Activisten, zoals Raymond Olivers van Bite Back, zeggen dat de dieren trucjes doen voor voedsel en niet voor hun plezier. Zij blijven pleiten voor sluiting van het Dolfinarium, terwijl Klaver vindt dat de huidige situatie niet slecht genoeg is om het park per direct te sluiten.
Wat denk jij?
Stelling: 'Het Dolfinarium moet zo snel mogelijk sluiten'
Aantal reacties: 0
Dolfinarium onder vuur
Ben jij weleens bij het Dolfinarium geweest? Elk jaar trekt het grootste zeezoogdierenpark van Europa honderdduizenden bezoekers. Je kan er niet alleen roggen aaien, maar ook zwemmen met dolfijnen en walrussen spotten. Voor velen is dit een unieke kans om in contact te komen met de zeedieren, wat het park tot een populaire bestemming maakt voor families, scholen en toeristen.
Toch komen er niet alleen opa's en oma's met hun kleinkinderen naar het park. Al jaren is het Dolfinarium onderwerp van discussie en kritiek vanuit dierenrechtenorganisaties. Regelmatig protesteren dierenactivisten tegen de dolfijnenshows door bijvoorbeeld in het water te springen. Deze activisten maken zich zorgen om het welzijn van de dieren en eisen dat het Dolfinarium haar deuren sluit.
In 2019 kreeg het park te horen dat verblijven en shows niet voldoen aan Europese regels voor dierentuinen. De bassins waren bijvoorbeeld te klein en de dolfijnen werden te veel als ‘performers’ ingezet. Dierenrechtenorganisatie Bite Back heeft onlangs een handhavingsverzoek ingediend, omdat het Dolfinarium zich volgens hen nog steeds niet aan de gemaakte afspraken houdt. Het Dolfinarium zegt dat ze zich wél aan alle gemaakte afspraken houden.
Dit is de discussieIs het Dolfinarium nog wel van deze tijd?
Het Dolfinarium heeft veel last van de kritiek: al jaren neemt het aantal bezoekers af. Toch zijn dierenrechtenorganisaties nog niet tevreden. Het Dolfinarium moet zo snel mogelijk haar deuren sluiten, vindt Raymond Olivers van Bite Back.
"Wat ons betreft is het Dolfinarium niet meer van deze tijd. Veel wetenschappers en biologen vinden dat ook. Het Dolfinarium houdt zich op meerdere plekken niet aan de regels en daar moet tegen worden opgetreden."
Dierenarts Peter Klaver is het daar niet helemaal mee eens. De zeedieren zitten nou eenmaal in gevangenschap, en kan je niet zomaar weer loslaten in het wild. Als dolfijnen kunnen kiezen tussen niks doen en trainen voor een show, vindt Klaver dat laatste toch beter voor de dieren.
"De dolfijnen zijn er. We moeten goed voor ze zorgen en ze goed bezighouden. Als je dolfijnen de keuze geeft tussen weinig doen, of trainen en shows geven, kiezen de meeste dolfijnen toch voor de show. Je kunt zeggen dat je ze niet in gevangenschap moet houden, maar we hebben ze in gevangenschap. Ik ben het er niet mee eens dat de dolfijnen het slecht hebben in het Dolfinarium."
Zulke uitspraken leiden tot verkeerde verwachtingen, zegt Olivers. Dolfijnen doen namelijk geen trucjes voor hun plezier. De dieren leren dat ze eten krijgen na het doen van een trucje. Vervolgens doen ze zo'n show om eten te krijgen.
"Op dit moment mag je de dolfijnen onder bepaalde voorwaarden trucjes laten doen, bijvoorbeeld voor onderwijs of gezondheidscontroles. Maar we hebben meerdere keren gezien dat het vooral wordt gedaan om bezoekers te vermaken."
Dierenarts Peter Klaver denkt dat dolfinaria niet lang meer zullen bestaan. In de tussentijd moeten we goed zorgen voor dolfijnen in gevangenschap.
"De vraag is: wat doe je met de dolfijnen die nu nog in gevangenschap zijn? Je kunt proberen de dieren zo goed mogelijk te houden. Daar moet je je als park enorm voor inzetten. Ik ben het niet eens dat dolfijnen het zo slecht hebben dat het morgen moet sluiten."
Praat mee
Hoe denk jij over het Dolfinarium?
Inloggen bij eo
Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.
Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.
Hulp nodig?
Check de veelgestelde vragen.
Luister Dit is de Dag (EO) terug als podcast
In Dit is de Dag (EO) gaat presentator Margje Fikse verder over dit onderwerp in gesprek met dierenarts Peter Klaver en dierenactivist Raymond Olivers. Beluister de uitzending hieronder als podcast.
De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.
Luister jij liever via een ander kanaal? Klik hier om het gesprek af te spelen op jouw favoriete podcast-app.
Dit maakten we ook- Wolf beschieten met paintballs: goed idee?
Wolf beschieten met paintballs: goed idee?
- Vergassen van ganzen tegen overlast: overdreven of broodnodig?
Vergassen van ganzen tegen overlast: overdreven of broodnodig?
- Nederlandse chimpansee dood na vechtpartij: zijn apenparken onveilig?
Nederlandse chimpansee dood na vechtpartij: zijn apenparken onveilig?
DIT zijn de makers
Dit artikel hoort bij het programma
Dit is de dag
Dit artikel hoort bij de podcast
Dit is de dag