Ga naar inhoud Ga naar menu

Inloggen bij

Jouw perspectief is belangrijk! Als je ingelogd bent kan je reacties plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Nexit?

Gaat Nederland uit de Europese Unie nu PVV de grootste partij is?

Geschreven door Steve Oosterkamp

28 november 2023 · 15:00

Update: 4 december 2023 · 16:19

In gesprek met

Foto van Stefan de Vries

Stefan de Vries

Europa-correspondent

"Nederland staat in de top-drie van meest 'Eurofiele' landen."
Foto van Adriaan Schout

Adriaan Schout

Hoogleraar Radboud Universiteit Nijmegen

"Ook de achterban van de PVV zal een Nexit niet steunen."

In het kort

Nu Geert Wilders met de PVV de verkiezingen met groot verschil heeft gewonnen, is het de vraag wat zijn plannen precies betekenen voor Nederland. Het liefst ziet Wilders dat Nederland uit de Europese Unie gaat. Betekent de winst van PVV dat we een Nexit krijgen?

Wat denk jij?

Nederland moet uit de Europese Unie

Klik hieronder om je antwoord te geven

33%

62%

5%

aantal reacties: 1059

Wil je deze reactie verwijderen?

Dit is de situatie

PVV geen fan van Europa

Je kan het niet gemist hebben: de PVV heeft de Tweede Kamerverkiezingen met duidelijke cijfers gewonnen. De partij van Geert Wilders veroverde maar liefst 37 zetels en dat zijn er veel meer dan bijvoorbeeld GroenLinks-PvdA (25), VVD (24) en NSC (20). Daarmee lijkt de kans groot dat Wilders de komende jaren veel invloed gaat hebben op het beleid van de Nederlandse regering. Van Geert Wilders is bekend dat hij geen voorstander is van de Europese Unie (EU).

Wat is de Europese Unie?

De Europese Unie (EU) is een groep van 27 Europese landen die samenwerken op verschillende gebieden, zoals economie, handel en politiek. Het doel van de EU is om te zorgen voor vrede, stabiliteit en welvaart in de landen die samenwerken. De EU werd opgericht na de Tweede Wereldoorlog, met als doel om conflicten te voorkomen. Door de jaren heen is de EU gegroeid, kwamen er Europese wetten en een gezamenlijke munteenheid, de euro.

Welke landen zitten in de Europese Unie?
De landen die momenteel lid zijn van de Europese Unie zijn: België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, en Zweden.
Verenigd Koninkrijk verliet de EU

Je hebt vast wel eens gehoord van de Brexit, een samenvoeging van de woorden 'Britain' en 'exit'. Daarmee wordt de stap bedoeld van het Verenigd Koninkrijk, dat besloot om weg te gaan uit de Europese Unie. Mensen in het Verenigd Koninkrijk stemden in een referendum om te vertrekken. Het duurde een tijdje om alle regels en afspraken te maken over hoe dit zou gebeuren en hoe het VK en de EU met elkaar zouden omgaan nadat ze uit elkaar gingen.

Uiteindelijk vertrok het Verenigd Koninkrijk officieel op 31 januari 2020, maar er was nog een periode waarin ze oude afspraken bleven volgen tot eind december 2020. De Brexit zorgde voor veel veranderingen en gedoe over handel en andere zaken tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie.

Hoe werkt de Europese Unie? Artikel gaat verder onder de video.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
Voor- en nadelen van de Europese Unie
Belangrijkste voordelen van de Europese Unie:
 1. Betere handel: Landen in de EU kunnen gemakkelijk producten met elkaar verhandelen.
 2. Makkelijker reizen: Mensen kunnen zonder problemen naar andere EU-landen gaan om te werken, studeren of vakantie te vieren.
 3. De euro: Veel landen gebruiken dezelfde munt, wat het makkelijker maakt om geld uit te geven en te ontvangen.
 4. Geen oorlog: De EU is gemaakt om ervoor te zorgen dat landen vrede houden en niet meer met elkaar vechten.
Belangrijkste nadelen van de Europese Unie:
 1. Minder zeggenschap: Landen hebben minder te zeggen over wat er in hun land gebeurt, omdat de EU ook regels maakt.
 2. Niet eerlijk voor iedereen: Niet alle landen verdienen evenveel geld, waardoor sommige landen achterblijven.
 3. Ingewikkeld: De manier waarop de EU werkt, is soms lastig te begrijpen. Het lijkt soms te veel op gedoe met allerlei moeilijke regels.
 4. Migratie: Doordat verhuizen binnen de EU zo makkelijk is, ontstaat er discussie tussen landen over migratie.

Dit is de discussie

Na de Brexit ook een Nexit?

Krijgen we na de Brexit ook een Nexit? Oftewel, gaat Nederland ook uit de Europese Unie? Als het aan PVV-leider Geert Wilders ligt wel. In zijn partijprogramma staat dat hij wil dat er in Nederland een bindend referendum komt met de vraag of Nederland lid moet blijven van de EU. Dat betekent dat Wilders wil dat Nederlanders gaan stemmen over het EU-lidmaatschap. Als de meerderheid dan vóór een vertrek uit de EU zou stemmen, betekent het dat Nederland er ook echt uit gaat.

Volgens Europa-correspondent Stefan de Vries is een Nexit niet realistisch. In Dit is de Dag (EO) zegt hij dat het maar de vraag is of zo'n referendum er gaat komen. En als die er al komt, gaan veruit de meeste mensen tegen een vertrek uit de EU stemmen, verwacht De Vries.

Stefan de Vries

Europa-correspondent

"Het is wel duidelijk dat de PVV helemaal niets wil weten van de Europese Unie. Maar als er in Nederland een referendum zou komen, denk ik dat een grote meerderheid tegen een Nexit zou stemmen. Nederland staat in de top-drie van meest 'Eurofiele' landen, met Luxemburg en Ierland. De Nederlandse bevolking is soms kritisch op Brussel, maar tegelijkertijd hebben Nederlanders op de plek van hun hersenen vooral een portemonnee zitten. Ze weten heel goed hoeveel geld er verdiend wordt met de Europese Unie."

Adriaan Schout, Europa-deskundige en hoogleraar aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, is het daar mee eens. Hij ziet het niet gebeuren dat er in Nederland veel steun komt voor een Nexit. Ook de PVV-stemmers zijn niet per se voor een vertrek uit de EU, denkt Schout.

Adriaan Schout

Hoogleraar Radboud Universiteit Nijmegen

"Uit de EU stappen zou onze economie heel erg schaden. Als we uit de euro gaan, zijn de economische gevolgen enorm. Voor spaarders, pensioenen, banken. De achterban van de PVV zal dat niet graag steunen, dus ik zie het niet gebeuren. Uit de EU stappen, dat kan je als groot land nog wel bespreken. Frankrijk voelt zich een wereldmacht, de Britten ook. Maar als klein land uit de EU gaan, daar zie ik geen steun voor ontstaan."

Dit is het debat

Luister onze podcast

Benieuwd naar het hele gesprek? Luister hier naar Dit is de Dag (EO) waarin presentator Margje Fikse in gesprek gaat met Europa-correspondent Stefan de Vries en Adriaan Schout, hoogleraar aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Dit maakten we ook

Bekijken

Waarom zoveel Nederlanders op de PVV stemmen: 'Het gaat niet goed met ons landje'

Bekijken

Steeds meer politici kappen ermee: wat is er aan de hand?

Wat denk jij?

Waarom ben jij voor/tegen de Europese Unie?

 • 4 december 2023 · 19:46

  De EU dient zich te beperken waar het voor is opgericht: economische samenwerking zonder dat de nationale zelfstandigheid en identiteit wordt opgegeven.

 • 11 december 2023 · 16:49

  De EU is een groot geldverspilend orgaan. De ambtenaren en parlementsleden krijgen veel te hoge salarissen en onkostenvergoedingen. De soevereiniteit van deelnemende landen wordt telkens weer onderuit gehaald. Ursula trekt alle macht naar zich toe. Zonder verantwoording af te leggen. Veel mensen verwarren de EU met de EEG. De EEG was goed voor Nederland. De EU niet

 • 14 december 2023 · 15:44

  De EU heeft Nederland in het begin een ‘zekere’ welvaart gebracht wat nu begint af te kalven doordat steeds meer minder welvarende landen uit het voormalige Oostblok zich al, bijna lid zijn geworden of als kandidaat lid. Die landen hopen na toestemming op een flinke kapitaalsinjectie om o.m. hun vaak belabberde infrastructuur te herstellen. Geld wat we allemaal moeten ophoesten, want dat wordt vaak vergeten als er gesproken over hulp aan dergelijke gebieden. Daarnaast geeft het hun, mede door de grootte van land en bevolking direct al meer zeggenschap dan landen die (destijds) waren betrokken bij de oprichting van de Unie. Zodra een land lid wordt gaan alle grenzen voor hen open en zijn we verplicht hen toegang te verlenen. Met alle gevolgen van dien.Europa voor ons allemaal wordt regelmatig en zeker als er EU-verkiezingen aan komen door fanatici geroepen. Maar neem als voorbeeld het verzekeren van de gezondheidszorg. Anders dan dat Nederlandse zorgverkeringen je wel voor een operatie naar het buitenland mogen laten brengen mag je je daarvoor niet in het buitenland laten verzekeren, wat daar veel goedkoper is. Feitelijk een stukje rechtsongelijkheid, dus niet EU voor ons allemaal. En zo kan ik nog even doorgaan wat wel of niet is toegestaan in die zogenaamde vrije democratie.Nederland hoeft niet (direct) uit de EU te stappen zoals Engeland dat deed. Overigens ook in stukjes en beetjes tot alles (vaak binnenskamers) besproken was. EU deed ons geloven dat de Engelse economie al snel op hun kont zou gaan maar nu blijkt het tegendeel. Het gaat daar – natuurlijk waren overgangsproblemen – redelijk voor de wind. Ga er anders zelf maar eens kijken in plaats van te luisteren wat er op televisie aan ons wordt verteld. Ik ben het in grote lijnen met Wilders eens; EU hoeft niet alles voor ons te beslissen. Dat kunnen we zelf ook heel goed. Maar juist dát willen ze niet, denkend aan wat in 2004 gebeurde tijdens het referendum van de Europese Grondwet (formeel: Verdrag tot vaststelling van een Grondwet voor Europa). Er werd massaal tegengestemd. Balkenende stond te trillen op zijn benen toen hij naar Brussel afreisde om dat te bespreken. In heb die zogenaamde Grondwet hier staan en ook de bijbehorende boeken, dus weet waar ik over praat. Mij boekenkast puilt uit van juridische lectuur en wetboeken. Nederland heeft zich in de loop der jaren verkwanseld, we zijn Nederland niet meer.

 • bl

  blackcobra

  23 december 2023 · 10:23

  De eu bemoeit zich met nationale zaken zoals rijbewijs gezamenlijk indentietijd bewijs ik hoef niet en wil mijn privé gegevens niet in de data bank van brussel ik vertrouwen brussel niet .ik zie het nut er ook niet van in ik kom nooit in een andre EU land dus mijn gegevens zijn niet nodig heel simpel de EU moet doen waar het voor is opgericht economische samenwerking nu zijn ze openlijk een overname aan het doen een coup en onze domme regering wil dat niet inzien dus graag een nexit die Ursula von der Leyen is een gevaarlijke narcist zij heeft het doel totale overname zij wil het doel 1945 af maken

 • wa

  watgoed

  3 januari 2024 · 19:59

  Ik ben vóór samenwerking maar tégen Europese wetgeving boven Nederlandse wetgeving. Ik ben tégen een uni-polaire wereld. Er wordt steeds meer toegewerkt naar één wereldregering door de samenwerking van de EU-top met de NAVO en het WEF. Gelukkig werken niet Westerse landen tegen. Het WHO gaat straks bepalen wanneer we gevaccineerd moeten worden, terwijl de vaccinproducenten hier alleen baat bij hebben en steeds rijker, groter en machtiger worden. Het grote geld bepaalt straks alles, in plaats van de burger. Wanneer de CBCD ingevoerd wordt (terwijl geen een burger dat wil, maar gewoon wordt doorgeduwd, net als de euro en het Verdrag van Maastricht) zijn burgers helemaal compleet machteloos en onder totale controle. Het wordt hier erger dan in China. Het is ongelofelijk

Wil je deze reactie verwijderen?

WhatsApp

Iets toevoegen?

Een onderwerp tippen?

app direct de redactie

Onze reacties


Nederland moet uit de Europese Unie

Klik hieronder om je antwoord te geven

33%

62%

5%

aantal reacties: 1059

Wil je deze reactie verwijderen?


Waarom ben jij voor/tegen de Europese Unie?

 • 4 december 2023 · 19:46

  De EU dient zich te beperken waar het voor is opgericht: economische samenwerking zonder dat de nationale zelfstandigheid en identiteit wordt opgegeven.

 • 11 december 2023 · 16:49

  De EU is een groot geldverspilend orgaan. De ambtenaren en parlementsleden krijgen veel te hoge salarissen en onkostenvergoedingen. De soevereiniteit van deelnemende landen wordt telkens weer onderuit gehaald. Ursula trekt alle macht naar zich toe. Zonder verantwoording af te leggen. Veel mensen verwarren de EU met de EEG. De EEG was goed voor Nederland. De EU niet

 • 14 december 2023 · 15:44

  De EU heeft Nederland in het begin een ‘zekere’ welvaart gebracht wat nu begint af te kalven doordat steeds meer minder welvarende landen uit het voormalige Oostblok zich al, bijna lid zijn geworden of als kandidaat lid. Die landen hopen na toestemming op een flinke kapitaalsinjectie om o.m. hun vaak belabberde infrastructuur te herstellen. Geld wat we allemaal moeten ophoesten, want dat wordt vaak vergeten als er gesproken over hulp aan dergelijke gebieden. Daarnaast geeft het hun, mede door de grootte van land en bevolking direct al meer zeggenschap dan landen die (destijds) waren betrokken bij de oprichting van de Unie. Zodra een land lid wordt gaan alle grenzen voor hen open en zijn we verplicht hen toegang te verlenen. Met alle gevolgen van dien.Europa voor ons allemaal wordt regelmatig en zeker als er EU-verkiezingen aan komen door fanatici geroepen. Maar neem als voorbeeld het verzekeren van de gezondheidszorg. Anders dan dat Nederlandse zorgverkeringen je wel voor een operatie naar het buitenland mogen laten brengen mag je je daarvoor niet in het buitenland laten verzekeren, wat daar veel goedkoper is. Feitelijk een stukje rechtsongelijkheid, dus niet EU voor ons allemaal. En zo kan ik nog even doorgaan wat wel of niet is toegestaan in die zogenaamde vrije democratie.Nederland hoeft niet (direct) uit de EU te stappen zoals Engeland dat deed. Overigens ook in stukjes en beetjes tot alles (vaak binnenskamers) besproken was. EU deed ons geloven dat de Engelse economie al snel op hun kont zou gaan maar nu blijkt het tegendeel. Het gaat daar – natuurlijk waren overgangsproblemen – redelijk voor de wind. Ga er anders zelf maar eens kijken in plaats van te luisteren wat er op televisie aan ons wordt verteld. Ik ben het in grote lijnen met Wilders eens; EU hoeft niet alles voor ons te beslissen. Dat kunnen we zelf ook heel goed. Maar juist dát willen ze niet, denkend aan wat in 2004 gebeurde tijdens het referendum van de Europese Grondwet (formeel: Verdrag tot vaststelling van een Grondwet voor Europa). Er werd massaal tegengestemd. Balkenende stond te trillen op zijn benen toen hij naar Brussel afreisde om dat te bespreken. In heb die zogenaamde Grondwet hier staan en ook de bijbehorende boeken, dus weet waar ik over praat. Mij boekenkast puilt uit van juridische lectuur en wetboeken. Nederland heeft zich in de loop der jaren verkwanseld, we zijn Nederland niet meer.

 • bl

  blackcobra

  23 december 2023 · 10:23

  De eu bemoeit zich met nationale zaken zoals rijbewijs gezamenlijk indentietijd bewijs ik hoef niet en wil mijn privé gegevens niet in de data bank van brussel ik vertrouwen brussel niet .ik zie het nut er ook niet van in ik kom nooit in een andre EU land dus mijn gegevens zijn niet nodig heel simpel de EU moet doen waar het voor is opgericht economische samenwerking nu zijn ze openlijk een overname aan het doen een coup en onze domme regering wil dat niet inzien dus graag een nexit die Ursula von der Leyen is een gevaarlijke narcist zij heeft het doel totale overname zij wil het doel 1945 af maken

 • wa

  watgoed

  3 januari 2024 · 19:59

  Ik ben vóór samenwerking maar tégen Europese wetgeving boven Nederlandse wetgeving. Ik ben tégen een uni-polaire wereld. Er wordt steeds meer toegewerkt naar één wereldregering door de samenwerking van de EU-top met de NAVO en het WEF. Gelukkig werken niet Westerse landen tegen. Het WHO gaat straks bepalen wanneer we gevaccineerd moeten worden, terwijl de vaccinproducenten hier alleen baat bij hebben en steeds rijker, groter en machtiger worden. Het grote geld bepaalt straks alles, in plaats van de burger. Wanneer de CBCD ingevoerd wordt (terwijl geen een burger dat wil, maar gewoon wordt doorgeduwd, net als de euro en het Verdrag van Maastricht) zijn burgers helemaal compleet machteloos en onder totale controle. Het wordt hier erger dan in China. Het is ongelofelijk

Wil je deze reactie verwijderen?

Inloggen bij

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.