Ga naar inhoud Ga naar menu

Inloggen bij

Jouw perspectief is belangrijk! Als je ingelogd bent kan je reacties plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Bombardementen Gaza

Welke rol kan Nederland spelen in de oorlog tussen Israël en Hamas: moeten we een kant kiezen of juist niet?

Geschreven door Luuk Rijneveld

18 oktober 2023 · 14:24

Update: 18 oktober 2023 · 17:27

In gesprek met

Foto van Mirjam Bikker

Mirjam Bikker

ChristenUnie

“Hamas is een terroristische organisatie die doelbewust kiest voor een strategie van dood en verderf, die ook weet dat als zij dit doen, de gevolgen ernstig zullen zijn.”
Foto van Thomas van Gool

Thomas van Gool

Israël-Palestina expert

“We moeten vrede dichterbij brengen, niet nog meer burgerslachtoffers aanmoedigen.”

In het kort

Wereldwijd wordt er met afschuw en verdriet gekeken naar wat er deze weken rond de Gazastrook gebeurt. De oorlog tussen Israël en Hamas domineert de journaals en krantenkoppen. Dit roept de vraag op welke rol Nederland en Europa kunnen spelen in dit conflict. Kunnen we helpen en moeten we inzetten op de-escalatie of juist niet?

Wat denk jij?

Hoe kijk jij naar het conflict in Israël en de Palestijnse gebieden? Moeten we een kant kiezen of juist niet?

 • 18 oktober 2023 · 21:01

  Hamas en al haar medestanders zijn uit op de totale vernietiging van Israël, niet op vrede, een tweestatenoplossing etc. Dat bleek ook uit de gruwelijke slachtpartij van Hamas in Israël. In dat licht vind ik dat Israël onze steun verdient; ze moeten deze terreur de kop indrukken, want het bedreigt hun voortbestaan. Tegelijk vind ik dat we als Christenen oog moeten hebben voor het leed van Palestijnse burgers die ook slachtoffer zijn van het huidige geweld. Vanuit Nederland moeten we bidden voor alle slachtoffers en voor vrede in Israël, ook al is die menselijk gesproken heel ver weg.

 • 19 oktober 2023 · 05:59

  Wauww.. ongelooflijk wat sommige mensen uitkramen.. Waar zijn de mensenrechten gebleven? Of gelden die alleen voor nederzettende Israëliërs? Kun je een heel volk jarenlang gevangen houden en stapsgewijs uitmoorden? Vinden we dat normaal? Ik word kotsmisselijk van mensen die dit allemaal maar prima vinden en alleen over Hamas praten.. Alsof Hamas nu dood aan het gaan is.

 • 18 oktober 2023 · 20:51

  We moeten kiezen tegen geweld.

 • 18 oktober 2023 · 20:53

  Israël bombardeert onschuldige mensen maar niet Hamas strijders Israël doodt kinderen, vrouwen, ouderen. Dit is onmenselijk!!! Dit moet gestopt worden en de moordenaars berechtigen in Den Haag

 • 18 oktober 2023 · 20:48

  Natuurlijk moet Israel Hamas van de kaart vegen. Er is geen mercy voor deze monsterlijke islamitische terroristen.....

 • 19 oktober 2023 · 01:57

  Als je het van boven ziet (zoals een alien zou zien) dan laat je religie en huidskleur er buiten. Dan is er alleen maar leed, angst, verdriet, boosheid en aan beide kanten de angst er alleen voor te staan. Maar dan te roepen naar beide zijden “doe het niet” lijkt zinloos, door de emoties. Het probleem is dat de Palestijnse kant veel partijen heeft die van alles uitvreten en zich dan achter het volk verschuilen. Als Israël iets terug doet, is het meteen schuldig. Ik zou zeggen, zodra er een raket wordt afgevuurd vanuit Gaza of Libanon, op die plek meteen een raket terugsturen. Op den duur weten Palestijnen dat en kunnen ze vluchten zodra bijv Hamas ergens iets klaarzet. Israël is in de geschiedenis overal weggejaagd, vervolgd en uitgemoord. En van oudsher woont het volk van Israël hier. Dus kom niet met dat ze pas 75 jaar geleden zijn neergestreken. En waarom accepteren de gewone Palestijnen al die groeperingen zoals Hamas? Want ze schieten zichzelf in de voet. Nederland heeft geholpen om een haven te bouwen in Gaza. Vervolgens voeren terroristen materieel voor bommen in. En schiet Israël logischerwijs die haven aan gort. Volgens mij zit de eer-cultuur de Palestijnen ook in de weg.

 • 18 oktober 2023 · 21:02

  2,3 miljoen mensen zonder water, eten, medicijnen, en electricitijd…. en betsoken met 500 bommen per dag zonder dat ze kunnen vluchten en een gebied 2 x zo groot als texel… is ingekend wreed en sadistisch onmenselijk… en de hele wereld kijkt toe en grijpt niet in… ik vind dit niet te bevatten en ik kan deze massamoordaanslag geestelijk niet verdragen… zo wreed… we staan erbij en kijken erna… in Brabant leven 2,5 miljoen mensen. stel je voor dat je al 11 dagen geen water eten eletriciteit, medicijnen hebt en je bent een levende schietschijf maar je kunt nergens heen vluchten… ik zien bijna niets terug in de westerse media over deze ramp.. het is onwerkelijk… hartverscheurent…

 • 18 oktober 2023 · 20:57

  Terroristen moet je uitroeien. Als die de Palestijnse burgers als menselijk schild gebruiken, betekent dat niet dat Israël moet afzien van ingrijpen. Israël moet daarom op oud testamentische wijze afrekenen met haar vijanden. Dat daar onschuldige kinderen bij omkomen, is verschrikkelijk, maar helaas niet te voorkomen. Dat is niet de schuld van Israël, maar van Hamas. Vergeet niet dat God alleen met het Joodse volk een eeuwigdurend verbond heeft gesloten. God laat zijn oogappel nooit in de steek.

 • 18 oktober 2023 · 21:11

  Conservatief en fundamentalistisch Israël lijkt geen vrede te willen. Ze hebben hun eigen Dan in vermoord, toen na het Oslo akkoord vrede in zicht was. Ik zie en hoor al zoveel jaar zoveel onrecht van Israëlische kant tegenover Palestijnse burgers... landje pij door kolonisten op de West bank. Vernederingen, dagelijks, bij de toegangspoorten als Palestijnen naar hun werk willen in Israël, verdrijvingen uit Oost Jeruzalem, vernielingen van huizen van Palestijnen, bombardementen met tientallen, soms honderden doden als vergelding voor de moord op een enkele Israëli. Ik interpreteer dit als een gevolg van de basishouding Oog om oog, tand om tand. Het middel van Hamas is afkeurenswaardig. Maar na 75 jaar onrecht (Sabra en Shatila), na al dat treiteren en tergen, begrijp ik een tegenreactie wel. Het Christendom was voor mij een terechte correctie op deze basishouding in het Jodendom. Oog om oog... dan zijn er uiteindelijk nog maar twee rokende puinhopen en onnoemelijk veel onnodig leed.

 • 6 november 2023 · 22:45

  In Nazi Duitsland zijn ten tijde van WO II circa 5,6 miljoen soldaten én burgers omgekomen. Zo zijn er 420.000 burgers omgekomen tijdens de geallieerde bombardementen. Toch vieren wij nog elk jaar Bevrijdingsdag omdat wij vrijheid zo belangrijk vinden, maar Duitse burgerslachtoffers waren er wel degelijk. Hamas is een terroristische organisatie die het woord vrijheid absoluut niet in het woordenboek heeft staan en hun eigen bevolking als schild gebruikt om (zo staat/stond het in hun manifest) Israël van de kaart te willen vegen. De leiders zijn al 19 jaar aan de macht en er zijn nooit verkiezingen geweest. Voor de lezer, wat is vrijheid en wat zijn dan mensenrechten? Of is het zo dat het Westen vrij mag zijn en Israël mag buigen onder de terreur van Hamas?

 • 21 oktober 2023 · 14:22

  Het is vreselijk wat er gebeurd. Ik bid dat de oorlog(en) spoedig zal/ zullen stoppen. Voor God zijn wij allen gelijk. Het maakt niet uit hoe je eruit ziet en wat je afkomst is. Er is geen onderscheid te maken. Als alle mensen de 10 geboden zouden naleven dan hebben we vrede op aarde. Als je de 10 geboden nog niet kent, zoek het aub op in de bijbel. Ik kies de kant van vrede en liefde en dus zoals God het wil en gewild heeft. Degenen, die de oorlog(en) veroorzaken weten niet wat liefde is en kennen blijkbaar God niet of nog niet goed genoeg helaas. Tot de wederkomst van Jezus Christus (enig geboren zoon van God) zal de onvrede helaas zo blijven hier op aarde. We zijn allen zelf verantwoordelijk voor ons eigen daden dus ik probeer het zo goed mogelijk te doen en hulp te bieden op mijn manier.

 • 7 november 2023 · 21:01

  Wat enorm verdrietig dat zo weinig christenen kennis hebben van de geschiedenis en van het Woord van God. En dat zovelen de eenzijdige tendentieuze berichtgeving voor zoete koek slikken. Lees alsjeblieft Psalm 2, Psalm 83, Joël 4 en wordt wijs!

 • 18 oktober 2023 · 20:53

  Ik hoor het aan en sta achter het standpunt van Israël, maar ik wil hier zelf niet voor demonstreren, omdat het een zaak van Israël en de Palestijnen is.

 • 13 november 2023 · 12:52

  Ik ben diep geschokt door al die reacties hier. Vooral de pro-israēl reacties. Mensen die het gerechtvaardigd vinden een hele bevolking uit te roeien. Ongelofelijk!

 • 18 oktober 2023 · 21:23

  Zowel he Israëlische als het Palestijnse volk zou afstand moeten nemen van geweld veroorzaakt door een klein groepje leiders, de regeringen en politieke partijen in beide landen. Het moet onmiddellijk afgelopen zijn met het gehoorzamen maar alle leiders in de hele wereld, die vrijwel allemaal ophitsers zijn onder de vlag van nationalisme. Weiger als Palestijn dus Hamas te volgen en als Jood de regering te gehoorzamen. Geen enkele normale burger over de hele wereld wil geweld en oorlog, dus ook een Joodse of Palestijnse burger niet. Het was vanaf het begin duidelijk dat beide volkeren recht hebben op een eigen land met een eigen cultuur. Elke Jood of Palestijn die zijn eigen huidige leider blijft volgen is per definitie ook schuldig aan deze vreselijke misdaad tegen de menselijkheid.

 • 18 oktober 2023 · 21:45

  Het is geen kwestie van 'een kant kiezen'. Deze oorlog is begonnen door Hamas, niet door de palestijnen of de israeliers. Dit geld trouwens voor elke oorlog, de burgers hebben er over het algemeen helemaal geen behoefte aan om een oorlog te beginnen, het zijn de extreme machtzoekers die net zolang manipuleren tot ze een oorlog mogen voeren. Dat zijn de mensen waar we ons tegen moeten verzetten. Er is geen voor of tegen een land, er is een voor of tegen de manier waarop de machthebbers in dat land omgaan met hun burgers en de wereld in zijn geheel. Men zou massaal een ieder die oproept tot haat en geweld, in welke vorm dan ook, op zijn/haar gedrag moeten aanspreken. Dus niet aanvallen, maar aanspreken.

 • 5 november 2023 · 18:43

  https://www.youtube.com/live/pe3LSs4pJSE?si=WPGrTNASsI2WCLKu

 • 14 november 2023 · 08:43

  Idd zien wij verschrikkelijke dingen en begrijpen het vaak niet. Maar een ding is zeker onze God heeft de overhand en zijn woord is de waarheid. Als wij de bijbel lezen weten wij hoe dit afloopt. Jezus waarschuwde ons o.a. in Mt.24:6-14. Dit is nog maar het beginsel der smarten.

 • 21 oktober 2023 · 07:53

  Geen kant kiezen, kiezen voor vrede! Ik denk dat beide kanten daar nog het meest gebaat bij zijn.

 • 22 oktober 2023 · 20:42

  Twee staten is enige oplossing

Wil je deze reactie verwijderen?

Dit is de situatie

Wat is er tussen Hamas en Israël aan de hand?

Zaterdag 7 oktober voerde de terreurorganisatie Hamas een verrassingsaanval uit in het zuiden van Israël. Ze vuurden raketten af vanuit de Gazastrook op verschillende doelen in het land. Ismail Haniya, de leider van Hamas, verklaarde dat de groep een militaire operatie tegen Israël begonnen is. In het zuiden van Israël, waar de Gazastrook zich bevindt, hebben veel vuurgevechten plaatsgevonden en zijn Israëlische burgers gedood en ontvoerd.

Kort daarna verklaarde Israël Hamas de oorlog. De aanvallen van Hamas op Israëlische burgers hielden stand en ook Jeruzalem en Tel Aviv werden bestookt met raketten vanuit de Gazastrook. Het leger van Israël (het IDF) ging het gevecht met Hamas en begon met het bombarderen van Hamas-bolwerken op de Gazastrook. Vele Palestijnen ontvluchten het gebied nadat er een totale blokkade was aangekondigd door de Israëlische regering. Dat houdt in dat de Gazastrook niet meer zal worden voorzien van water, voedsel elektriciteit en benzine.

Deze maatregelen doen veel stof opwaaien. Volker Türk, de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties heeft zich negatief over de totale blokkade uitgelaten. Het is volgens het internationaal humanitair recht verboden om een blokkade uit te voeren die burgers ontziet van essentiële basisbehoeften. Ook de bombardementen op Hamas-bolwerken wekken bij sommigen woede op, dit omdat er bij deze bombardementen ook burgerslachtoffers vallen.

Dit is de discussie

Wat moet Nederland doen in het conflict tussen Israël en Hamas?

Ook in Nederland heeft de oorlog tussen Hamas en Israël grote gevolgen. Allereerst leeft er een hevige discussie over de positie van Nederland in het conflict. Rutte maakte bekend dat Nederland zich achter Israël zal scharen in de oorlog met Hamas. In Nederland zijn er al meerdere pro-Palestijnse demonstraties georganiseerd, om steun te betuigen aan het Palestijnse volk in de strijd tegen Israël. Dat ook in Nederlandse samenleving de spanningen oplopen, is duidelijk.

Het verschil tussen Hamas en de Palestijnen
Hamas wordt vaak als synoniem voor de Palestijnse bevolking gezien. Het is belangrijk dat er een duidelijk verschil wordt gemaakt tussen de burgers van Palestina en de terreurorganisatie Hamas. Hoewel Hamas al sinds 2006 na verkiezingen aan de macht is gekomen in Palestina, zijn zij niet geliefd bij de Palestijnse bevolking. Er zijn sindsdien ook nooit meer rechtmatige verkiezingen gehouden. Nog tot kort voor de inval van Hamas waren er vanuit de Palestijnse bevolking grote protesten tegen het terroristische regime. Midden-Oostendeskundige Omar Dweik legt uit: “Uit publieke peilingen blijkt dat 82% van de Palestijnen niet achter de Hamas-ideologie staat.” Dat zegt hij bij De NieuwsBV op NPO Radio 1.

Nu is de vraag: wat kan Nederland in deze situatie betekenen? Niet alleen onder de bevolking heerst er verdeeldheid, ook in de politiek komen ze er nog niet uit. Moeten we onvoorwaardelijke steun geven aan Israël of kunnen we misschien de-escaleren in het conflict?

Thomas van Gool, Israël-Palestina expert voor vredesorganisatie PAX, ziet graag dat er ingezet wordt op de-escalatie van het conflict. Op dit moment vallen er nog te veel burgerslachtoffers bij de bombardementen die Israël uitvoert op de Gazastrook. De uitspraken die Rutte heeft gedaan, over de onvoorwaardelijke steun aan Israël, helpen volgens hem daar niet bij.

Thomas van Gool

Israël-Palestina expert

“Stroom wordt afgesloten, water wordt afgesloten, er gaat geen voedsel Gaza in. Dat is gewoon een collectieve straf richting de bevolking. Dat kan nooit het antwoord zijn op dit soort geweld. Dat zorgt alleen maar dat die geweldspiraal verder en verder gaat.”

Partijleider Mirjam Bikker zegt dat de ChristenUnie achter de boodschap van Rutte te staat. Zij deelt met van Gool de mening dat burgerslachtoffers te allen tijde voorkomen dienen te worden, maar de-escaleren is volgens haar niet de juiste manier om af te rekenen met Hamas.

Mirjam Bikker

ChristenUnie

“Hamas is een terroristische organisatie die doelbewust kiest voor een strategie van dood en verderf, die ook weet dat als zij dit doen, de gevolgen ernstig zullen zijn. En zij hebben de macht in Gaza.”

Volgens Van Gool zou de Palestijnse bevolking niet moeten lijden onder de maatregelen tegen Hamas. Door met een harde hand terug te slaan vallen er onnodig veel burgerslachtoffers aan Palestijnse kant.

Thomas van Gool

Israël-Palestina expert

“De-escaleren is stoppen met bombardementen op bevolking, op huizenblokken waar Palestijnen wonen. We moeten vrede dichterbij brengen, niet nog meer burgerslachtoffers aanmoedigen.”

Bikker heeft er geen vertrouwen in dat de-escaleren veel nut heeft op dit moment. Volgens haar kiest Hamas bewust voor een tactiek van dood en verderf, en het maken van vele Israëlische burgerslachtoffers. Daar kun je volgens haar niet op reageren doormiddel van de-escalatie.

Mirjam Bikker

ChristenUnie

“Als wij daarop reageren met de-escaleren, dan is dat eigenlijk een knieval voor het terrorisme (…) Vrede is ook mijn verlangen. Maar met alle respect, een terreurgroep die op het grondgebied van Israël dit uitvoert met zoveel gruwelijkheden. Dan begint het niet met de-escaleren, maar dan begint het met gerechtigheid en het aanpakken van zo'n terreurgroep.”

Dit is de Dag

Benieuwd naar het hele debat? Luister de hele aflevering van Dit is de Dag (EO) hier: 

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Wat denk jij?

Is een inval van Israël in de Gazastrook verantwoord?

Klik hieronder om je antwoord te geven

41%

9%

7%

43%

aantal reacties: 318

Wil je deze reactie verwijderen?

WhatsApp

Iets toevoegen?

Een onderwerp tippen?

app direct de redactie

Onze reacties


Hoe kijk jij naar het conflict in Israël en de Palestijnse gebieden? Moeten we een kant kiezen of juist niet?

 • 18 oktober 2023 · 21:01

  Hamas en al haar medestanders zijn uit op de totale vernietiging van Israël, niet op vrede, een tweestatenoplossing etc. Dat bleek ook uit de gruwelijke slachtpartij van Hamas in Israël. In dat licht vind ik dat Israël onze steun verdient; ze moeten deze terreur de kop indrukken, want het bedreigt hun voortbestaan. Tegelijk vind ik dat we als Christenen oog moeten hebben voor het leed van Palestijnse burgers die ook slachtoffer zijn van het huidige geweld. Vanuit Nederland moeten we bidden voor alle slachtoffers en voor vrede in Israël, ook al is die menselijk gesproken heel ver weg.

 • 19 oktober 2023 · 05:59

  Wauww.. ongelooflijk wat sommige mensen uitkramen.. Waar zijn de mensenrechten gebleven? Of gelden die alleen voor nederzettende Israëliërs? Kun je een heel volk jarenlang gevangen houden en stapsgewijs uitmoorden? Vinden we dat normaal? Ik word kotsmisselijk van mensen die dit allemaal maar prima vinden en alleen over Hamas praten.. Alsof Hamas nu dood aan het gaan is.

 • 18 oktober 2023 · 20:51

  We moeten kiezen tegen geweld.

 • 18 oktober 2023 · 20:53

  Israël bombardeert onschuldige mensen maar niet Hamas strijders Israël doodt kinderen, vrouwen, ouderen. Dit is onmenselijk!!! Dit moet gestopt worden en de moordenaars berechtigen in Den Haag

 • 18 oktober 2023 · 20:48

  Natuurlijk moet Israel Hamas van de kaart vegen. Er is geen mercy voor deze monsterlijke islamitische terroristen.....

 • 19 oktober 2023 · 01:57

  Als je het van boven ziet (zoals een alien zou zien) dan laat je religie en huidskleur er buiten. Dan is er alleen maar leed, angst, verdriet, boosheid en aan beide kanten de angst er alleen voor te staan. Maar dan te roepen naar beide zijden “doe het niet” lijkt zinloos, door de emoties. Het probleem is dat de Palestijnse kant veel partijen heeft die van alles uitvreten en zich dan achter het volk verschuilen. Als Israël iets terug doet, is het meteen schuldig. Ik zou zeggen, zodra er een raket wordt afgevuurd vanuit Gaza of Libanon, op die plek meteen een raket terugsturen. Op den duur weten Palestijnen dat en kunnen ze vluchten zodra bijv Hamas ergens iets klaarzet. Israël is in de geschiedenis overal weggejaagd, vervolgd en uitgemoord. En van oudsher woont het volk van Israël hier. Dus kom niet met dat ze pas 75 jaar geleden zijn neergestreken. En waarom accepteren de gewone Palestijnen al die groeperingen zoals Hamas? Want ze schieten zichzelf in de voet. Nederland heeft geholpen om een haven te bouwen in Gaza. Vervolgens voeren terroristen materieel voor bommen in. En schiet Israël logischerwijs die haven aan gort. Volgens mij zit de eer-cultuur de Palestijnen ook in de weg.

 • 18 oktober 2023 · 21:02

  2,3 miljoen mensen zonder water, eten, medicijnen, en electricitijd…. en betsoken met 500 bommen per dag zonder dat ze kunnen vluchten en een gebied 2 x zo groot als texel… is ingekend wreed en sadistisch onmenselijk… en de hele wereld kijkt toe en grijpt niet in… ik vind dit niet te bevatten en ik kan deze massamoordaanslag geestelijk niet verdragen… zo wreed… we staan erbij en kijken erna… in Brabant leven 2,5 miljoen mensen. stel je voor dat je al 11 dagen geen water eten eletriciteit, medicijnen hebt en je bent een levende schietschijf maar je kunt nergens heen vluchten… ik zien bijna niets terug in de westerse media over deze ramp.. het is onwerkelijk… hartverscheurent…

 • 18 oktober 2023 · 20:57

  Terroristen moet je uitroeien. Als die de Palestijnse burgers als menselijk schild gebruiken, betekent dat niet dat Israël moet afzien van ingrijpen. Israël moet daarom op oud testamentische wijze afrekenen met haar vijanden. Dat daar onschuldige kinderen bij omkomen, is verschrikkelijk, maar helaas niet te voorkomen. Dat is niet de schuld van Israël, maar van Hamas. Vergeet niet dat God alleen met het Joodse volk een eeuwigdurend verbond heeft gesloten. God laat zijn oogappel nooit in de steek.

 • 18 oktober 2023 · 21:11

  Conservatief en fundamentalistisch Israël lijkt geen vrede te willen. Ze hebben hun eigen Dan in vermoord, toen na het Oslo akkoord vrede in zicht was. Ik zie en hoor al zoveel jaar zoveel onrecht van Israëlische kant tegenover Palestijnse burgers... landje pij door kolonisten op de West bank. Vernederingen, dagelijks, bij de toegangspoorten als Palestijnen naar hun werk willen in Israël, verdrijvingen uit Oost Jeruzalem, vernielingen van huizen van Palestijnen, bombardementen met tientallen, soms honderden doden als vergelding voor de moord op een enkele Israëli. Ik interpreteer dit als een gevolg van de basishouding Oog om oog, tand om tand. Het middel van Hamas is afkeurenswaardig. Maar na 75 jaar onrecht (Sabra en Shatila), na al dat treiteren en tergen, begrijp ik een tegenreactie wel. Het Christendom was voor mij een terechte correctie op deze basishouding in het Jodendom. Oog om oog... dan zijn er uiteindelijk nog maar twee rokende puinhopen en onnoemelijk veel onnodig leed.

 • 6 november 2023 · 22:45

  In Nazi Duitsland zijn ten tijde van WO II circa 5,6 miljoen soldaten én burgers omgekomen. Zo zijn er 420.000 burgers omgekomen tijdens de geallieerde bombardementen. Toch vieren wij nog elk jaar Bevrijdingsdag omdat wij vrijheid zo belangrijk vinden, maar Duitse burgerslachtoffers waren er wel degelijk. Hamas is een terroristische organisatie die het woord vrijheid absoluut niet in het woordenboek heeft staan en hun eigen bevolking als schild gebruikt om (zo staat/stond het in hun manifest) Israël van de kaart te willen vegen. De leiders zijn al 19 jaar aan de macht en er zijn nooit verkiezingen geweest. Voor de lezer, wat is vrijheid en wat zijn dan mensenrechten? Of is het zo dat het Westen vrij mag zijn en Israël mag buigen onder de terreur van Hamas?

 • 21 oktober 2023 · 14:22

  Het is vreselijk wat er gebeurd. Ik bid dat de oorlog(en) spoedig zal/ zullen stoppen. Voor God zijn wij allen gelijk. Het maakt niet uit hoe je eruit ziet en wat je afkomst is. Er is geen onderscheid te maken. Als alle mensen de 10 geboden zouden naleven dan hebben we vrede op aarde. Als je de 10 geboden nog niet kent, zoek het aub op in de bijbel. Ik kies de kant van vrede en liefde en dus zoals God het wil en gewild heeft. Degenen, die de oorlog(en) veroorzaken weten niet wat liefde is en kennen blijkbaar God niet of nog niet goed genoeg helaas. Tot de wederkomst van Jezus Christus (enig geboren zoon van God) zal de onvrede helaas zo blijven hier op aarde. We zijn allen zelf verantwoordelijk voor ons eigen daden dus ik probeer het zo goed mogelijk te doen en hulp te bieden op mijn manier.

 • 7 november 2023 · 21:01

  Wat enorm verdrietig dat zo weinig christenen kennis hebben van de geschiedenis en van het Woord van God. En dat zovelen de eenzijdige tendentieuze berichtgeving voor zoete koek slikken. Lees alsjeblieft Psalm 2, Psalm 83, Joël 4 en wordt wijs!

 • 18 oktober 2023 · 20:53

  Ik hoor het aan en sta achter het standpunt van Israël, maar ik wil hier zelf niet voor demonstreren, omdat het een zaak van Israël en de Palestijnen is.

 • 13 november 2023 · 12:52

  Ik ben diep geschokt door al die reacties hier. Vooral de pro-israēl reacties. Mensen die het gerechtvaardigd vinden een hele bevolking uit te roeien. Ongelofelijk!

 • 18 oktober 2023 · 21:23

  Zowel he Israëlische als het Palestijnse volk zou afstand moeten nemen van geweld veroorzaakt door een klein groepje leiders, de regeringen en politieke partijen in beide landen. Het moet onmiddellijk afgelopen zijn met het gehoorzamen maar alle leiders in de hele wereld, die vrijwel allemaal ophitsers zijn onder de vlag van nationalisme. Weiger als Palestijn dus Hamas te volgen en als Jood de regering te gehoorzamen. Geen enkele normale burger over de hele wereld wil geweld en oorlog, dus ook een Joodse of Palestijnse burger niet. Het was vanaf het begin duidelijk dat beide volkeren recht hebben op een eigen land met een eigen cultuur. Elke Jood of Palestijn die zijn eigen huidige leider blijft volgen is per definitie ook schuldig aan deze vreselijke misdaad tegen de menselijkheid.

 • 18 oktober 2023 · 21:45

  Het is geen kwestie van 'een kant kiezen'. Deze oorlog is begonnen door Hamas, niet door de palestijnen of de israeliers. Dit geld trouwens voor elke oorlog, de burgers hebben er over het algemeen helemaal geen behoefte aan om een oorlog te beginnen, het zijn de extreme machtzoekers die net zolang manipuleren tot ze een oorlog mogen voeren. Dat zijn de mensen waar we ons tegen moeten verzetten. Er is geen voor of tegen een land, er is een voor of tegen de manier waarop de machthebbers in dat land omgaan met hun burgers en de wereld in zijn geheel. Men zou massaal een ieder die oproept tot haat en geweld, in welke vorm dan ook, op zijn/haar gedrag moeten aanspreken. Dus niet aanvallen, maar aanspreken.

 • 5 november 2023 · 18:43

  https://www.youtube.com/live/pe3LSs4pJSE?si=WPGrTNASsI2WCLKu

 • 14 november 2023 · 08:43

  Idd zien wij verschrikkelijke dingen en begrijpen het vaak niet. Maar een ding is zeker onze God heeft de overhand en zijn woord is de waarheid. Als wij de bijbel lezen weten wij hoe dit afloopt. Jezus waarschuwde ons o.a. in Mt.24:6-14. Dit is nog maar het beginsel der smarten.

 • 21 oktober 2023 · 07:53

  Geen kant kiezen, kiezen voor vrede! Ik denk dat beide kanten daar nog het meest gebaat bij zijn.

 • 22 oktober 2023 · 20:42

  Twee staten is enige oplossing

Wil je deze reactie verwijderen?


Is een inval van Israël in de Gazastrook verantwoord?

Klik hieronder om je antwoord te geven

41%

9%

7%

43%

aantal reacties: 318

Wil je deze reactie verwijderen?

Inloggen bij

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.