Ga naar inhoud Ga naar menu

Inloggen bij

Jouw perspectief is belangrijk! Als je ingelogd bent kan je reacties plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Bombardementen Gaza

Welke rol kan Nederland spelen in de oorlog tussen Israël en Hamas: moeten we een kant kiezen of juist niet?

Geschreven door Luuk Rijneveld

18 oktober 2023 · 14:24

Update: 18 oktober 2023 · 17:27

In gesprek met

Foto van Mirjam Bikker

Mirjam Bikker

ChristenUnie

“Hamas is een terroristische organisatie die doelbewust kiest voor een strategie van dood en verderf, die ook weet dat als zij dit doen, de gevolgen ernstig zullen zijn.”
Foto van Thomas van Gool

Thomas van Gool

Israël-Palestina expert

“We moeten vrede dichterbij brengen, niet nog meer burgerslachtoffers aanmoedigen.”

In het kort

Wereldwijd wordt er met afschuw en verdriet gekeken naar wat er deze weken rond de Gazastrook gebeurt. De oorlog tussen Israël en Hamas domineert de journaals en krantenkoppen. Dit roept de vraag op welke rol Nederland en Europa kunnen spelen in dit conflict. Kunnen we helpen en moeten we inzetten op de-escalatie of juist niet?

Wat denk jij?

Hoe kijk jij naar het conflict in Israël en de Palestijnse gebieden? Moeten we een kant kiezen of juist niet?

 • 19 oktober 2023 · 05:59

  Wauww.. ongelooflijk wat sommige mensen uitkramen.. Waar zijn de mensenrechten gebleven? Of gelden die alleen voor nederzettende Israëliërs? Kun je een heel volk jarenlang gevangen houden en stapsgewijs uitmoorden? Vinden we dat normaal? Ik word kotsmisselijk van mensen die dit allemaal maar prima vinden en alleen over Hamas praten.. Alsof Hamas nu dood aan het gaan is.

 • 18 oktober 2023 · 21:01

  Hamas en al haar medestanders zijn uit op de totale vernietiging van Israël, niet op vrede, een tweestatenoplossing etc. Dat bleek ook uit de gruwelijke slachtpartij van Hamas in Israël. In dat licht vind ik dat Israël onze steun verdient; ze moeten deze terreur de kop indrukken, want het bedreigt hun voortbestaan. Tegelijk vind ik dat we als Christenen oog moeten hebben voor het leed van Palestijnse burgers die ook slachtoffer zijn van het huidige geweld. Vanuit Nederland moeten we bidden voor alle slachtoffers en voor vrede in Israël, ook al is die menselijk gesproken heel ver weg.

 • 18 oktober 2023 · 20:53

  Israël bombardeert onschuldige mensen maar niet Hamas strijders Israël doodt kinderen, vrouwen, ouderen. Dit is onmenselijk!!! Dit moet gestopt worden en de moordenaars berechtigen in Den Haag

 • 18 oktober 2023 · 20:51

  We moeten kiezen tegen geweld.

 • 18 oktober 2023 · 20:48

  Natuurlijk moet Israel Hamas van de kaart vegen. Er is geen mercy voor deze monsterlijke islamitische terroristen.....

 • 18 oktober 2023 · 21:02

  2,3 miljoen mensen zonder water, eten, medicijnen, en electricitijd…. en betsoken met 500 bommen per dag zonder dat ze kunnen vluchten en een gebied 2 x zo groot als texel… is ingekend wreed en sadistisch onmenselijk… en de hele wereld kijkt toe en grijpt niet in… ik vind dit niet te bevatten en ik kan deze massamoordaanslag geestelijk niet verdragen… zo wreed… we staan erbij en kijken erna… in Brabant leven 2,5 miljoen mensen. stel je voor dat je al 11 dagen geen water eten eletriciteit, medicijnen hebt en je bent een levende schietschijf maar je kunt nergens heen vluchten… ik zien bijna niets terug in de westerse media over deze ramp.. het is onwerkelijk… hartverscheurent…

 • 18 oktober 2023 · 20:57

  Terroristen moet je uitroeien. Als die de Palestijnse burgers als menselijk schild gebruiken, betekent dat niet dat Israël moet afzien van ingrijpen. Israël moet daarom op oud testamentische wijze afrekenen met haar vijanden. Dat daar onschuldige kinderen bij omkomen, is verschrikkelijk, maar helaas niet te voorkomen. Dat is niet de schuld van Israël, maar van Hamas. Vergeet niet dat God alleen met het Joodse volk een eeuwigdurend verbond heeft gesloten. God laat zijn oogappel nooit in de steek.

 • 19 oktober 2023 · 01:57

  Als je het van boven ziet (zoals een alien zou zien) dan laat je religie en huidskleur er buiten. Dan is er alleen maar leed, angst, verdriet, boosheid en aan beide kanten de angst er alleen voor te staan. Maar dan te roepen naar beide zijden “doe het niet” lijkt zinloos, door de emoties. Het probleem is dat de Palestijnse kant veel partijen heeft die van alles uitvreten en zich dan achter het volk verschuilen. Als Israël iets terug doet, is het meteen schuldig. Ik zou zeggen, zodra er een raket wordt afgevuurd vanuit Gaza of Libanon, op die plek meteen een raket terugsturen. Op den duur weten Palestijnen dat en kunnen ze vluchten zodra bijv Hamas ergens iets klaarzet. Israël is in de geschiedenis overal weggejaagd, vervolgd en uitgemoord. En van oudsher woont het volk van Israël hier. Dus kom niet met dat ze pas 75 jaar geleden zijn neergestreken. En waarom accepteren de gewone Palestijnen al die groeperingen zoals Hamas? Want ze schieten zichzelf in de voet. Nederland heeft geholpen om een haven te bouwen in Gaza. Vervolgens voeren terroristen materieel voor bommen in. En schiet Israël logischerwijs die haven aan gort. Volgens mij zit de eer-cultuur de Palestijnen ook in de weg.

 • 18 oktober 2023 · 21:11

  Conservatief en fundamentalistisch Israël lijkt geen vrede te willen. Ze hebben hun eigen Dan in vermoord, toen na het Oslo akkoord vrede in zicht was. Ik zie en hoor al zoveel jaar zoveel onrecht van Israëlische kant tegenover Palestijnse burgers... landje pij door kolonisten op de West bank. Vernederingen, dagelijks, bij de toegangspoorten als Palestijnen naar hun werk willen in Israël, verdrijvingen uit Oost Jeruzalem, vernielingen van huizen van Palestijnen, bombardementen met tientallen, soms honderden doden als vergelding voor de moord op een enkele Israëli. Ik interpreteer dit als een gevolg van de basishouding Oog om oog, tand om tand. Het middel van Hamas is afkeurenswaardig. Maar na 75 jaar onrecht (Sabra en Shatila), na al dat treiteren en tergen, begrijp ik een tegenreactie wel. Het Christendom was voor mij een terechte correctie op deze basishouding in het Jodendom. Oog om oog... dan zijn er uiteindelijk nog maar twee rokende puinhopen en onnoemelijk veel onnodig leed.

 • 21 oktober 2023 · 14:22

  Het is vreselijk wat er gebeurd. Ik bid dat de oorlog(en) spoedig zal/ zullen stoppen. Voor God zijn wij allen gelijk. Het maakt niet uit hoe je eruit ziet en wat je afkomst is. Er is geen onderscheid te maken. Als alle mensen de 10 geboden zouden naleven dan hebben we vrede op aarde. Als je de 10 geboden nog niet kent, zoek het aub op in de bijbel. Ik kies de kant van vrede en liefde en dus zoals God het wil en gewild heeft. Degenen, die de oorlog(en) veroorzaken weten niet wat liefde is en kennen blijkbaar God niet of nog niet goed genoeg helaas. Tot de wederkomst van Jezus Christus (enig geboren zoon van God) zal de onvrede helaas zo blijven hier op aarde. We zijn allen zelf verantwoordelijk voor ons eigen daden dus ik probeer het zo goed mogelijk te doen en hulp te bieden op mijn manier.

 • 18 oktober 2023 · 21:23

  Zowel he Israëlische als het Palestijnse volk zou afstand moeten nemen van geweld veroorzaakt door een klein groepje leiders, de regeringen en politieke partijen in beide landen. Het moet onmiddellijk afgelopen zijn met het gehoorzamen maar alle leiders in de hele wereld, die vrijwel allemaal ophitsers zijn onder de vlag van nationalisme. Weiger als Palestijn dus Hamas te volgen en als Jood de regering te gehoorzamen. Geen enkele normale burger over de hele wereld wil geweld en oorlog, dus ook een Joodse of Palestijnse burger niet. Het was vanaf het begin duidelijk dat beide volkeren recht hebben op een eigen land met een eigen cultuur. Elke Jood of Palestijn die zijn eigen huidige leider blijft volgen is per definitie ook schuldig aan deze vreselijke misdaad tegen de menselijkheid.

 • 18 december 2023 · 22:09

  In plaats van partij te kiezen, zouden we eerst moeten beoordelen hoe dit conflict ontstaan is; ofwel: we moeten hierbij terug naar de bron/oorzaak van dit conflict. In 2006 werd er in Israël een boek gepubliceerd; in het Hebreeuws. Later kwam er ook een Engelse vertaling van uit. In januari 2008 werd hier de Nederlandse van uitgegeven. Bij Uitgeverij Omniboek - Kampen. Precies een jaar later volgde hier ook de 2e druk van. De titel: "De Etnische Zuivering van Palestina." De auteur: de Joodse geleerde Ilan Pappe. Professor Pappe schrijft dat de Israëlische Onafhankelijkheidsoorlog (1948) tot een massale zuivering onder de Palestijnse bevolking geleid had. Circa een miljoen Palestijnen werden er door Israëlische troepen o.l.v. David Ben Gurion met gruwelijk geweld uit hun huizen en van hun grondgebied verdreven. Honderden Palestijnse dorpen werden er verwoest; op de ruïnes ervan werden Israëlische dorpen en steden gebouwd. Dit gruwelijke incident kennen de Palestijnen nu als de "Nakba" (Grote Ramp/Catastrofe). Een ramp die met gruwelijke slachtpartijen onder de Palestijnen gepaard ging. De overlevenden leven er nu al voor meer dan 75 jaar onder een wrede, kwaadaardige Joodse bezetting. Zolang deze trieste gebeurtenis niet zal worden erkend maar we hierbij weg bij blijven kijken, heeft het geen nut voor Hamas of Israël te kiezen

 • 18 oktober 2023 · 21:45

  Het is geen kwestie van 'een kant kiezen'. Deze oorlog is begonnen door Hamas, niet door de palestijnen of de israeliers. Dit geld trouwens voor elke oorlog, de burgers hebben er over het algemeen helemaal geen behoefte aan om een oorlog te beginnen, het zijn de extreme machtzoekers die net zolang manipuleren tot ze een oorlog mogen voeren. Dat zijn de mensen waar we ons tegen moeten verzetten. Er is geen voor of tegen een land, er is een voor of tegen de manier waarop de machthebbers in dat land omgaan met hun burgers en de wereld in zijn geheel. Men zou massaal een ieder die oproept tot haat en geweld, in welke vorm dan ook, op zijn/haar gedrag moeten aanspreken. Dus niet aanvallen, maar aanspreken.

 • 9 december 2023 · 15:15

  Waarom zijn er überhaupt grenzen ? waarom zijn er wapens ? Waarom denkt men superieur te zijn aan een medemens ? We wonen allemaal op dezelfde wereldbol. Het zou ons veilige thuis moeten zijn ? Ik snap het 67 jaar al niet meer.

 • 18 oktober 2023 · 20:53

  Ik hoor het aan en sta achter het standpunt van Israël, maar ik wil hier zelf niet voor demonstreren, omdat het een zaak van Israël en de Palestijnen is.

 • 22 oktober 2023 · 20:42

  Twee staten is enige oplossing

 • k0

  k0t0ra

  27 februari 2024 · 10:51

  Hoe meer ik over de Islam lees in de koran, hadieth, boechari enzovoorts, hoe meer ik begrijp dat de Islam vanaf het begin anti-Joods is. Mohamed heeft omstreeks 624 Joden uit Mekka en Medina verdreven. Van 1 Joodse stam heeft hij alle mannen laten vermoorden om vervolgens de vrouwen en kinderen tot slaaf te maken. Om het Arabisch schiereiland als voorbeeld te nemen kan men zien dat de Islamitische staten die daar door de eeuwen heen zijn ontstaan geen Joden tolereren. Met deze voorgeschiedenis, naast voorbeelden uit de moderne geschiedenis begrijp ik dat de oorlog met Hamas in Israel als een existentiële oorlog gezien wordt. Het is er op of er onder voor de Joden. Zij hebben geen andere Joodse staat waarheen zij kunnen vluchten. De Palestijnen hebben in 1948 Jordanië gesticht als staat voor de Palestijnen. Het eerste wat ze gedaan hebben is een oorlog tegen Israel beginnen om de Golan hoogvlakte. En nu over de zogenoemde genocide in Gaza. Hamas offert hun eigen volk op voor hun doel: Israel ondermijnen en uiteindelijk vernietigen. Als Hamas de gijzelaars vrijlaat en de Palestijnen de Hamas terroristen uitlevert zullen de Israëlische bombardementen onmiddellijk stoppen.

 • de

  deadlyeye

  19 januari 2024 · 08:29

  Jezus zou momenteel stenen gooien het dna van christus stroomt door het bloed van de palestijnen niet door die europeze russische zionisten ...vers john. 8:44 joden zijn kinderen van de duivel zijn jezus zijn worden ...palestijnse christenen en christus geboorte kerk huilen om hun moslim broeders en snappen niet hoe de christelijken zich zo makkelijk hebben laten manipuleren door zionistische joden na de 2de wereld oorlog ....je bent schijnheilig als je achter de gruweldaden van israel staat

 • 21 oktober 2023 · 07:53

  Geen kant kiezen, kiezen voor vrede! Ik denk dat beide kanten daar nog het meest gebaat bij zijn.

 • nf

  nfinadorina

  16 januari 2024 · 12:48

  STRAFBAAR MAKEN. doe normaal, een swastika vinden we in nederland toch ook niet kunnen?

 • jo

  joycebeukema

  5 maart 2024 · 09:21

  Ik groeide op als kind met W.W.J.D 'What Would Jesus Do'. Ik ben dankbaar hoewel ik niet meer geloof op de manier dat mij is geleerd als kind, dat ik hierdoor een enorm gevoel van rechtvaardigheid heb mee mogen krijgen. Als ik nu kijk en ook toen ik in Palestina en Israël was, is dit en de afgelopen tientallen jaren niet hoe Jezus (en God) het gewild hadden. Ik zie een getraumatiseerd volk die ergens een (het beloofde) land heeft toegewezen gekregen door mensen en landen die destijds niet het recht hadden dit land, wat in eerste instantie niet van hen was, uit schuldgevoel toe te bedelen aan hen. Nu is vanuit onverwerkte, niet-geheelde trauma dit alles-behalve-goddelijke-eerder-goddeloze, maar in essentie prachtige volk met hun enorme macht (door de enorme steun die zij genieten van ons westerlingen) al tientallen jaren een ander volk aan het traumatiseren, bezetten, onderdrukken en een volkerenmoord op hun aan het uitvoeren. Ik zie tevens op de filmpjes die zowel geen fake news, als ook niet op tv te zien zijn, soldaten die vanuit het generationele slachtofferschap naar daderschap zijn gegaan en Palestijnen (waaronder kinderen) ontvoeren en zonder proces, onder de noemer 'administratieve detentie', vasthouden. Waaronder 2 jongens van 18 en 19 die ik in 2014 als 8 en 9 jarige heb mogen ontmoeten toen ik liefdevol ontvangen werd en bij hun ouders gelogeerd heb in Palestina. Ik wilde leren hoe 'de kwestie' echt in elkaar stak door er naartoe te gaan omdat ik mij bewust werd van de eenzijdige informatiestroom vanuit mijn evangelische opvoeding, en onze westers georiënteerde berichtgeving in de media en mijn westers genoten onderwijs. etc. Het raakte mij enorm dat mijn tante's waar ik als kind zo trots op was, destijds dingen deden als Bijbels smokkelen naar China in de jaren 90 met grote gevolgen indien ze gepakt werden. Maar hun geloof was groot net zo groot als de Hamas-strijders die 'Allah Akbar' roepen (zoals wij 'God is groot' roepen), zo zionistisch waren en zich al tientallen jaren op alle mogelijke manier inzetten om hetgeen te bewerkstelligen waarvan ik de verschrikkelijke gevolgen had gezien aan de andere kant van de muur. Gezien mijn evangelische opvoeding, naastenliefde en waar ook zij voor stonden kon ik niet anders dan constateren bij zowel hen als alle andere christenen achter het beleid van de Israëlische regering staan van de afgelopen tientallen jaren dat ze écht niet helemaal doorhebben wat er aan de hand is en waar zij aan meewerken; 'Forgive them Father for they don't know what they do'. Het geloof en de strijdkracht waar ik hen zo om bewonder en mij deels heeft gevormd van mijn tante's en moeder, zijn zo groots en krachtig dat ik bijna durf te constateren dat, als mijn evangelische tante's in een land waren geboren als Palestina, zij zich hadden verzet tegen onderdrukking, bezetting en genocide. Hamas is breder dan alleen het beeld dat nu geschetst wordt in de media met name door 7 oktober, ik heb zelf enkelen ontmoet destijds, en ik denk dat deze zelfde tante's zich in geval zij in Palestina waren geboren hadden aangesloten bij Hamas. Ik ben mij ervan bewust dat dit nogal controversieel kan klinken en kan binnenkomen maar ik hoop dat u met mij mee vanuit een breder perspectief wil kijken. Dan zie ik kinderen van God met een prachtig hart en een sterke geest. Ik zie ze in mijn tante's, mijn moeder en wanneer ik door de verziekte geest kan kijken die veroorzaakt is door (intergenerationele)trauma zie ik het ook bij Hamasstrijders en IDF-soldaten. En daarom MOETEN WIJ ABSOLUUT een kant kiezen: Namelijk de kant van ingrijpen en niet loslaten, alles op alles zetten dag- en nacht de komende decennia, om een duurzame oplossing voor 'de kwestie' te vinden, waarin heling, gebed en educatie voorop mogen staan. JUIST WIJ, wij westerlingen die dachten te mogen bepalen wanneer en hoe een land toe te eigenen, deze aan anderen te geven, om vervolgens onze handen er vanaf te trekken. Verschrikkelijk ik schaam mij diep voor allen; Palestijnen, Joden en Israëliërs. De verantwoordelijkheid ligt bij ons. Al jaren. Het is nu dan ook echt nú het kookpunt deze verantwoordelijkheid te nemen, en de pan die inmiddels vlam is gaan vatten, van het vuur te halen. Laten we ons er vooral wél aan branden, aan 'de kwestie'. Het is namelijk onze kwestie in den beginne, als westerlingen en alleen door ons er eerst even aan te branden kunnen we tot as komen. Gods Zegen, Joyce Toscanini

Wil je deze reactie verwijderen?

Dit is de situatie

Wat is er tussen Hamas en Israël aan de hand?

Zaterdag 7 oktober voerde de terreurorganisatie Hamas een verrassingsaanval uit in het zuiden van Israël. Ze vuurden raketten af vanuit de Gazastrook op verschillende doelen in het land. Ismail Haniya, de leider van Hamas, verklaarde dat de groep een militaire operatie tegen Israël begonnen is. In het zuiden van Israël, waar de Gazastrook zich bevindt, hebben veel vuurgevechten plaatsgevonden en zijn Israëlische burgers gedood en ontvoerd.

Kort daarna verklaarde Israël Hamas de oorlog. De aanvallen van Hamas op Israëlische burgers hielden stand en ook Jeruzalem en Tel Aviv werden bestookt met raketten vanuit de Gazastrook. Het leger van Israël (het IDF) ging het gevecht met Hamas en begon met het bombarderen van Hamas-bolwerken op de Gazastrook. Vele Palestijnen ontvluchten het gebied nadat er een totale blokkade was aangekondigd door de Israëlische regering. Dat houdt in dat de Gazastrook niet meer zal worden voorzien van water, voedsel elektriciteit en benzine.

Deze maatregelen doen veel stof opwaaien. Volker Türk, de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties heeft zich negatief over de totale blokkade uitgelaten. Het is volgens het internationaal humanitair recht verboden om een blokkade uit te voeren die burgers ontziet van essentiële basisbehoeften. Ook de bombardementen op Hamas-bolwerken wekken bij sommigen woede op, dit omdat er bij deze bombardementen ook burgerslachtoffers vallen.

Dit is de discussie

Wat moet Nederland doen in het conflict tussen Israël en Hamas?

Ook in Nederland heeft de oorlog tussen Hamas en Israël grote gevolgen. Allereerst leeft er een hevige discussie over de positie van Nederland in het conflict. Rutte maakte bekend dat Nederland zich achter Israël zal scharen in de oorlog met Hamas. In Nederland zijn er al meerdere pro-Palestijnse demonstraties georganiseerd, om steun te betuigen aan het Palestijnse volk in de strijd tegen Israël. Dat ook in Nederlandse samenleving de spanningen oplopen, is duidelijk.

Het verschil tussen Hamas en de Palestijnen
Hamas wordt vaak als synoniem voor de Palestijnse bevolking gezien. Het is belangrijk dat er een duidelijk verschil wordt gemaakt tussen de burgers van Palestina en de terreurorganisatie Hamas. Hoewel Hamas al sinds 2006 na verkiezingen aan de macht is gekomen in Palestina, zijn zij niet geliefd bij de Palestijnse bevolking. Er zijn sindsdien ook nooit meer rechtmatige verkiezingen gehouden. Nog tot kort voor de inval van Hamas waren er vanuit de Palestijnse bevolking grote protesten tegen het terroristische regime. Midden-Oostendeskundige Omar Dweik legt uit: “Uit publieke peilingen blijkt dat 82% van de Palestijnen niet achter de Hamas-ideologie staat.” Dat zegt hij bij De NieuwsBV op NPO Radio 1.

Nu is de vraag: wat kan Nederland in deze situatie betekenen? Niet alleen onder de bevolking heerst er verdeeldheid, ook in de politiek komen ze er nog niet uit. Moeten we onvoorwaardelijke steun geven aan Israël of kunnen we misschien de-escaleren in het conflict?

Thomas van Gool, Israël-Palestina expert voor vredesorganisatie PAX, ziet graag dat er ingezet wordt op de-escalatie van het conflict. Op dit moment vallen er nog te veel burgerslachtoffers bij de bombardementen die Israël uitvoert op de Gazastrook. De uitspraken die Rutte heeft gedaan, over de onvoorwaardelijke steun aan Israël, helpen volgens hem daar niet bij.

Thomas van Gool

Israël-Palestina expert

“Stroom wordt afgesloten, water wordt afgesloten, er gaat geen voedsel Gaza in. Dat is gewoon een collectieve straf richting de bevolking. Dat kan nooit het antwoord zijn op dit soort geweld. Dat zorgt alleen maar dat die geweldspiraal verder en verder gaat.”

Partijleider Mirjam Bikker zegt dat de ChristenUnie achter de boodschap van Rutte te staat. Zij deelt met van Gool de mening dat burgerslachtoffers te allen tijde voorkomen dienen te worden, maar de-escaleren is volgens haar niet de juiste manier om af te rekenen met Hamas.

Mirjam Bikker

ChristenUnie

“Hamas is een terroristische organisatie die doelbewust kiest voor een strategie van dood en verderf, die ook weet dat als zij dit doen, de gevolgen ernstig zullen zijn. En zij hebben de macht in Gaza.”

Volgens Van Gool zou de Palestijnse bevolking niet moeten lijden onder de maatregelen tegen Hamas. Door met een harde hand terug te slaan vallen er onnodig veel burgerslachtoffers aan Palestijnse kant.

Thomas van Gool

Israël-Palestina expert

“De-escaleren is stoppen met bombardementen op bevolking, op huizenblokken waar Palestijnen wonen. We moeten vrede dichterbij brengen, niet nog meer burgerslachtoffers aanmoedigen.”

Bikker heeft er geen vertrouwen in dat de-escaleren veel nut heeft op dit moment. Volgens haar kiest Hamas bewust voor een tactiek van dood en verderf, en het maken van vele Israëlische burgerslachtoffers. Daar kun je volgens haar niet op reageren doormiddel van de-escalatie.

Mirjam Bikker

ChristenUnie

“Als wij daarop reageren met de-escaleren, dan is dat eigenlijk een knieval voor het terrorisme (…) Vrede is ook mijn verlangen. Maar met alle respect, een terreurgroep die op het grondgebied van Israël dit uitvoert met zoveel gruwelijkheden. Dan begint het niet met de-escaleren, maar dan begint het met gerechtigheid en het aanpakken van zo'n terreurgroep.”

Dit is de Dag

Benieuwd naar het hele debat? Luister de hele aflevering van Dit is de Dag (EO) hier: 

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Wat denk jij?

Is een inval van Israël in de Gazastrook verantwoord?

Klik hieronder om je antwoord te geven

41%

9%

6%

44%

aantal reacties: 312

Wil je deze reactie verwijderen?

WhatsApp

Iets toevoegen?

Een onderwerp tippen?

app direct de redactie

Onze reacties


Hoe kijk jij naar het conflict in Israël en de Palestijnse gebieden? Moeten we een kant kiezen of juist niet?

 • 19 oktober 2023 · 05:59

  Wauww.. ongelooflijk wat sommige mensen uitkramen.. Waar zijn de mensenrechten gebleven? Of gelden die alleen voor nederzettende Israëliërs? Kun je een heel volk jarenlang gevangen houden en stapsgewijs uitmoorden? Vinden we dat normaal? Ik word kotsmisselijk van mensen die dit allemaal maar prima vinden en alleen over Hamas praten.. Alsof Hamas nu dood aan het gaan is.

 • 18 oktober 2023 · 21:01

  Hamas en al haar medestanders zijn uit op de totale vernietiging van Israël, niet op vrede, een tweestatenoplossing etc. Dat bleek ook uit de gruwelijke slachtpartij van Hamas in Israël. In dat licht vind ik dat Israël onze steun verdient; ze moeten deze terreur de kop indrukken, want het bedreigt hun voortbestaan. Tegelijk vind ik dat we als Christenen oog moeten hebben voor het leed van Palestijnse burgers die ook slachtoffer zijn van het huidige geweld. Vanuit Nederland moeten we bidden voor alle slachtoffers en voor vrede in Israël, ook al is die menselijk gesproken heel ver weg.

 • 18 oktober 2023 · 20:53

  Israël bombardeert onschuldige mensen maar niet Hamas strijders Israël doodt kinderen, vrouwen, ouderen. Dit is onmenselijk!!! Dit moet gestopt worden en de moordenaars berechtigen in Den Haag

 • 18 oktober 2023 · 20:51

  We moeten kiezen tegen geweld.

 • 18 oktober 2023 · 20:48

  Natuurlijk moet Israel Hamas van de kaart vegen. Er is geen mercy voor deze monsterlijke islamitische terroristen.....

 • 18 oktober 2023 · 21:02

  2,3 miljoen mensen zonder water, eten, medicijnen, en electricitijd…. en betsoken met 500 bommen per dag zonder dat ze kunnen vluchten en een gebied 2 x zo groot als texel… is ingekend wreed en sadistisch onmenselijk… en de hele wereld kijkt toe en grijpt niet in… ik vind dit niet te bevatten en ik kan deze massamoordaanslag geestelijk niet verdragen… zo wreed… we staan erbij en kijken erna… in Brabant leven 2,5 miljoen mensen. stel je voor dat je al 11 dagen geen water eten eletriciteit, medicijnen hebt en je bent een levende schietschijf maar je kunt nergens heen vluchten… ik zien bijna niets terug in de westerse media over deze ramp.. het is onwerkelijk… hartverscheurent…

 • 18 oktober 2023 · 20:57

  Terroristen moet je uitroeien. Als die de Palestijnse burgers als menselijk schild gebruiken, betekent dat niet dat Israël moet afzien van ingrijpen. Israël moet daarom op oud testamentische wijze afrekenen met haar vijanden. Dat daar onschuldige kinderen bij omkomen, is verschrikkelijk, maar helaas niet te voorkomen. Dat is niet de schuld van Israël, maar van Hamas. Vergeet niet dat God alleen met het Joodse volk een eeuwigdurend verbond heeft gesloten. God laat zijn oogappel nooit in de steek.

 • 19 oktober 2023 · 01:57

  Als je het van boven ziet (zoals een alien zou zien) dan laat je religie en huidskleur er buiten. Dan is er alleen maar leed, angst, verdriet, boosheid en aan beide kanten de angst er alleen voor te staan. Maar dan te roepen naar beide zijden “doe het niet” lijkt zinloos, door de emoties. Het probleem is dat de Palestijnse kant veel partijen heeft die van alles uitvreten en zich dan achter het volk verschuilen. Als Israël iets terug doet, is het meteen schuldig. Ik zou zeggen, zodra er een raket wordt afgevuurd vanuit Gaza of Libanon, op die plek meteen een raket terugsturen. Op den duur weten Palestijnen dat en kunnen ze vluchten zodra bijv Hamas ergens iets klaarzet. Israël is in de geschiedenis overal weggejaagd, vervolgd en uitgemoord. En van oudsher woont het volk van Israël hier. Dus kom niet met dat ze pas 75 jaar geleden zijn neergestreken. En waarom accepteren de gewone Palestijnen al die groeperingen zoals Hamas? Want ze schieten zichzelf in de voet. Nederland heeft geholpen om een haven te bouwen in Gaza. Vervolgens voeren terroristen materieel voor bommen in. En schiet Israël logischerwijs die haven aan gort. Volgens mij zit de eer-cultuur de Palestijnen ook in de weg.

 • 18 oktober 2023 · 21:11

  Conservatief en fundamentalistisch Israël lijkt geen vrede te willen. Ze hebben hun eigen Dan in vermoord, toen na het Oslo akkoord vrede in zicht was. Ik zie en hoor al zoveel jaar zoveel onrecht van Israëlische kant tegenover Palestijnse burgers... landje pij door kolonisten op de West bank. Vernederingen, dagelijks, bij de toegangspoorten als Palestijnen naar hun werk willen in Israël, verdrijvingen uit Oost Jeruzalem, vernielingen van huizen van Palestijnen, bombardementen met tientallen, soms honderden doden als vergelding voor de moord op een enkele Israëli. Ik interpreteer dit als een gevolg van de basishouding Oog om oog, tand om tand. Het middel van Hamas is afkeurenswaardig. Maar na 75 jaar onrecht (Sabra en Shatila), na al dat treiteren en tergen, begrijp ik een tegenreactie wel. Het Christendom was voor mij een terechte correctie op deze basishouding in het Jodendom. Oog om oog... dan zijn er uiteindelijk nog maar twee rokende puinhopen en onnoemelijk veel onnodig leed.

 • 21 oktober 2023 · 14:22

  Het is vreselijk wat er gebeurd. Ik bid dat de oorlog(en) spoedig zal/ zullen stoppen. Voor God zijn wij allen gelijk. Het maakt niet uit hoe je eruit ziet en wat je afkomst is. Er is geen onderscheid te maken. Als alle mensen de 10 geboden zouden naleven dan hebben we vrede op aarde. Als je de 10 geboden nog niet kent, zoek het aub op in de bijbel. Ik kies de kant van vrede en liefde en dus zoals God het wil en gewild heeft. Degenen, die de oorlog(en) veroorzaken weten niet wat liefde is en kennen blijkbaar God niet of nog niet goed genoeg helaas. Tot de wederkomst van Jezus Christus (enig geboren zoon van God) zal de onvrede helaas zo blijven hier op aarde. We zijn allen zelf verantwoordelijk voor ons eigen daden dus ik probeer het zo goed mogelijk te doen en hulp te bieden op mijn manier.

 • 18 oktober 2023 · 21:23

  Zowel he Israëlische als het Palestijnse volk zou afstand moeten nemen van geweld veroorzaakt door een klein groepje leiders, de regeringen en politieke partijen in beide landen. Het moet onmiddellijk afgelopen zijn met het gehoorzamen maar alle leiders in de hele wereld, die vrijwel allemaal ophitsers zijn onder de vlag van nationalisme. Weiger als Palestijn dus Hamas te volgen en als Jood de regering te gehoorzamen. Geen enkele normale burger over de hele wereld wil geweld en oorlog, dus ook een Joodse of Palestijnse burger niet. Het was vanaf het begin duidelijk dat beide volkeren recht hebben op een eigen land met een eigen cultuur. Elke Jood of Palestijn die zijn eigen huidige leider blijft volgen is per definitie ook schuldig aan deze vreselijke misdaad tegen de menselijkheid.

 • 18 december 2023 · 22:09

  In plaats van partij te kiezen, zouden we eerst moeten beoordelen hoe dit conflict ontstaan is; ofwel: we moeten hierbij terug naar de bron/oorzaak van dit conflict. In 2006 werd er in Israël een boek gepubliceerd; in het Hebreeuws. Later kwam er ook een Engelse vertaling van uit. In januari 2008 werd hier de Nederlandse van uitgegeven. Bij Uitgeverij Omniboek - Kampen. Precies een jaar later volgde hier ook de 2e druk van. De titel: "De Etnische Zuivering van Palestina." De auteur: de Joodse geleerde Ilan Pappe. Professor Pappe schrijft dat de Israëlische Onafhankelijkheidsoorlog (1948) tot een massale zuivering onder de Palestijnse bevolking geleid had. Circa een miljoen Palestijnen werden er door Israëlische troepen o.l.v. David Ben Gurion met gruwelijk geweld uit hun huizen en van hun grondgebied verdreven. Honderden Palestijnse dorpen werden er verwoest; op de ruïnes ervan werden Israëlische dorpen en steden gebouwd. Dit gruwelijke incident kennen de Palestijnen nu als de "Nakba" (Grote Ramp/Catastrofe). Een ramp die met gruwelijke slachtpartijen onder de Palestijnen gepaard ging. De overlevenden leven er nu al voor meer dan 75 jaar onder een wrede, kwaadaardige Joodse bezetting. Zolang deze trieste gebeurtenis niet zal worden erkend maar we hierbij weg bij blijven kijken, heeft het geen nut voor Hamas of Israël te kiezen

 • 18 oktober 2023 · 21:45

  Het is geen kwestie van 'een kant kiezen'. Deze oorlog is begonnen door Hamas, niet door de palestijnen of de israeliers. Dit geld trouwens voor elke oorlog, de burgers hebben er over het algemeen helemaal geen behoefte aan om een oorlog te beginnen, het zijn de extreme machtzoekers die net zolang manipuleren tot ze een oorlog mogen voeren. Dat zijn de mensen waar we ons tegen moeten verzetten. Er is geen voor of tegen een land, er is een voor of tegen de manier waarop de machthebbers in dat land omgaan met hun burgers en de wereld in zijn geheel. Men zou massaal een ieder die oproept tot haat en geweld, in welke vorm dan ook, op zijn/haar gedrag moeten aanspreken. Dus niet aanvallen, maar aanspreken.

 • 9 december 2023 · 15:15

  Waarom zijn er überhaupt grenzen ? waarom zijn er wapens ? Waarom denkt men superieur te zijn aan een medemens ? We wonen allemaal op dezelfde wereldbol. Het zou ons veilige thuis moeten zijn ? Ik snap het 67 jaar al niet meer.

 • 18 oktober 2023 · 20:53

  Ik hoor het aan en sta achter het standpunt van Israël, maar ik wil hier zelf niet voor demonstreren, omdat het een zaak van Israël en de Palestijnen is.

 • 22 oktober 2023 · 20:42

  Twee staten is enige oplossing

 • k0

  k0t0ra

  27 februari 2024 · 10:51

  Hoe meer ik over de Islam lees in de koran, hadieth, boechari enzovoorts, hoe meer ik begrijp dat de Islam vanaf het begin anti-Joods is. Mohamed heeft omstreeks 624 Joden uit Mekka en Medina verdreven. Van 1 Joodse stam heeft hij alle mannen laten vermoorden om vervolgens de vrouwen en kinderen tot slaaf te maken. Om het Arabisch schiereiland als voorbeeld te nemen kan men zien dat de Islamitische staten die daar door de eeuwen heen zijn ontstaan geen Joden tolereren. Met deze voorgeschiedenis, naast voorbeelden uit de moderne geschiedenis begrijp ik dat de oorlog met Hamas in Israel als een existentiële oorlog gezien wordt. Het is er op of er onder voor de Joden. Zij hebben geen andere Joodse staat waarheen zij kunnen vluchten. De Palestijnen hebben in 1948 Jordanië gesticht als staat voor de Palestijnen. Het eerste wat ze gedaan hebben is een oorlog tegen Israel beginnen om de Golan hoogvlakte. En nu over de zogenoemde genocide in Gaza. Hamas offert hun eigen volk op voor hun doel: Israel ondermijnen en uiteindelijk vernietigen. Als Hamas de gijzelaars vrijlaat en de Palestijnen de Hamas terroristen uitlevert zullen de Israëlische bombardementen onmiddellijk stoppen.

 • de

  deadlyeye

  19 januari 2024 · 08:29

  Jezus zou momenteel stenen gooien het dna van christus stroomt door het bloed van de palestijnen niet door die europeze russische zionisten ...vers john. 8:44 joden zijn kinderen van de duivel zijn jezus zijn worden ...palestijnse christenen en christus geboorte kerk huilen om hun moslim broeders en snappen niet hoe de christelijken zich zo makkelijk hebben laten manipuleren door zionistische joden na de 2de wereld oorlog ....je bent schijnheilig als je achter de gruweldaden van israel staat

 • 21 oktober 2023 · 07:53

  Geen kant kiezen, kiezen voor vrede! Ik denk dat beide kanten daar nog het meest gebaat bij zijn.

 • nf

  nfinadorina

  16 januari 2024 · 12:48

  STRAFBAAR MAKEN. doe normaal, een swastika vinden we in nederland toch ook niet kunnen?

 • jo

  joycebeukema

  5 maart 2024 · 09:21

  Ik groeide op als kind met W.W.J.D 'What Would Jesus Do'. Ik ben dankbaar hoewel ik niet meer geloof op de manier dat mij is geleerd als kind, dat ik hierdoor een enorm gevoel van rechtvaardigheid heb mee mogen krijgen. Als ik nu kijk en ook toen ik in Palestina en Israël was, is dit en de afgelopen tientallen jaren niet hoe Jezus (en God) het gewild hadden. Ik zie een getraumatiseerd volk die ergens een (het beloofde) land heeft toegewezen gekregen door mensen en landen die destijds niet het recht hadden dit land, wat in eerste instantie niet van hen was, uit schuldgevoel toe te bedelen aan hen. Nu is vanuit onverwerkte, niet-geheelde trauma dit alles-behalve-goddelijke-eerder-goddeloze, maar in essentie prachtige volk met hun enorme macht (door de enorme steun die zij genieten van ons westerlingen) al tientallen jaren een ander volk aan het traumatiseren, bezetten, onderdrukken en een volkerenmoord op hun aan het uitvoeren. Ik zie tevens op de filmpjes die zowel geen fake news, als ook niet op tv te zien zijn, soldaten die vanuit het generationele slachtofferschap naar daderschap zijn gegaan en Palestijnen (waaronder kinderen) ontvoeren en zonder proces, onder de noemer 'administratieve detentie', vasthouden. Waaronder 2 jongens van 18 en 19 die ik in 2014 als 8 en 9 jarige heb mogen ontmoeten toen ik liefdevol ontvangen werd en bij hun ouders gelogeerd heb in Palestina. Ik wilde leren hoe 'de kwestie' echt in elkaar stak door er naartoe te gaan omdat ik mij bewust werd van de eenzijdige informatiestroom vanuit mijn evangelische opvoeding, en onze westers georiënteerde berichtgeving in de media en mijn westers genoten onderwijs. etc. Het raakte mij enorm dat mijn tante's waar ik als kind zo trots op was, destijds dingen deden als Bijbels smokkelen naar China in de jaren 90 met grote gevolgen indien ze gepakt werden. Maar hun geloof was groot net zo groot als de Hamas-strijders die 'Allah Akbar' roepen (zoals wij 'God is groot' roepen), zo zionistisch waren en zich al tientallen jaren op alle mogelijke manier inzetten om hetgeen te bewerkstelligen waarvan ik de verschrikkelijke gevolgen had gezien aan de andere kant van de muur. Gezien mijn evangelische opvoeding, naastenliefde en waar ook zij voor stonden kon ik niet anders dan constateren bij zowel hen als alle andere christenen achter het beleid van de Israëlische regering staan van de afgelopen tientallen jaren dat ze écht niet helemaal doorhebben wat er aan de hand is en waar zij aan meewerken; 'Forgive them Father for they don't know what they do'. Het geloof en de strijdkracht waar ik hen zo om bewonder en mij deels heeft gevormd van mijn tante's en moeder, zijn zo groots en krachtig dat ik bijna durf te constateren dat, als mijn evangelische tante's in een land waren geboren als Palestina, zij zich hadden verzet tegen onderdrukking, bezetting en genocide. Hamas is breder dan alleen het beeld dat nu geschetst wordt in de media met name door 7 oktober, ik heb zelf enkelen ontmoet destijds, en ik denk dat deze zelfde tante's zich in geval zij in Palestina waren geboren hadden aangesloten bij Hamas. Ik ben mij ervan bewust dat dit nogal controversieel kan klinken en kan binnenkomen maar ik hoop dat u met mij mee vanuit een breder perspectief wil kijken. Dan zie ik kinderen van God met een prachtig hart en een sterke geest. Ik zie ze in mijn tante's, mijn moeder en wanneer ik door de verziekte geest kan kijken die veroorzaakt is door (intergenerationele)trauma zie ik het ook bij Hamasstrijders en IDF-soldaten. En daarom MOETEN WIJ ABSOLUUT een kant kiezen: Namelijk de kant van ingrijpen en niet loslaten, alles op alles zetten dag- en nacht de komende decennia, om een duurzame oplossing voor 'de kwestie' te vinden, waarin heling, gebed en educatie voorop mogen staan. JUIST WIJ, wij westerlingen die dachten te mogen bepalen wanneer en hoe een land toe te eigenen, deze aan anderen te geven, om vervolgens onze handen er vanaf te trekken. Verschrikkelijk ik schaam mij diep voor allen; Palestijnen, Joden en Israëliërs. De verantwoordelijkheid ligt bij ons. Al jaren. Het is nu dan ook echt nú het kookpunt deze verantwoordelijkheid te nemen, en de pan die inmiddels vlam is gaan vatten, van het vuur te halen. Laten we ons er vooral wél aan branden, aan 'de kwestie'. Het is namelijk onze kwestie in den beginne, als westerlingen en alleen door ons er eerst even aan te branden kunnen we tot as komen. Gods Zegen, Joyce Toscanini

Wil je deze reactie verwijderen?


Is een inval van Israël in de Gazastrook verantwoord?

Klik hieronder om je antwoord te geven

41%

9%

6%

44%

aantal reacties: 312

Wil je deze reactie verwijderen?

Inloggen bij

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.