Inloggen bij

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Onze reacties


Hoe kijk jij naar het conflict in Israël en de Palestijnse gebieden? Moeten we een kant kiezen of juist niet?


Is een inval van Israël in de Gazastrook verantwoord?

Klik hieronder om je antwoord te geven

Bombardementen Gaza

Welke rol kan Nederland spelen in de oorlog tussen Israël en Hamas: moeten we een kant kiezen of juist niet?

Geschreven door Luuk Rijneveld

18 oktober 2023 · 16:24

Update: 18 oktober 2023 · 19:27

In gesprek met

Foto van “Hamas is een terroristische organisatie die doelbewust kiest voor een strategie van dood en verderf, die ook weet dat als zij dit doen, de gevolgen ernstig zullen zijn.”
Mirjam BikkerChristenUnie
“Hamas is een terroristische organisatie die doelbewust kiest voor een strategie van dood en verderf, die ook weet dat als zij dit doen, de gevolgen ernstig zullen zijn.”
Foto van “We moeten vrede dichterbij brengen, niet nog meer burgerslachtoffers aanmoedigen.”
Thomas van GoolIsraël-Palestina expert
“We moeten vrede dichterbij brengen, niet nog meer burgerslachtoffers aanmoedigen.”

In het kort

Wereldwijd wordt er met afschuw en verdriet gekeken naar wat er deze weken rond de Gazastrook gebeurt. De oorlog tussen Israël en Hamas domineert de journaals en krantenkoppen. Dit roept de vraag op welke rol Nederland en Europa kunnen spelen in dit conflict. Kunnen we helpen en moeten we inzetten op de-escalatie of juist niet?

Wat denk jij?

Hoe kijk jij naar het conflict in Israël en de Palestijnse gebieden? Moeten we een kant kiezen of juist niet?

Dit is de situatie

Wat is er tussen Hamas en Israël aan de hand?

Zaterdag 7 oktober voerde de terreurorganisatie Hamas een verrassingsaanval uit in het zuiden van Israël. Ze vuurden raketten af vanuit de Gazastrook op verschillende doelen in het land. Ismail Haniya, de leider van Hamas, verklaarde dat de groep een militaire operatie tegen Israël begonnen is. In het zuiden van Israël, waar de Gazastrook zich bevindt, hebben veel vuurgevechten plaatsgevonden en zijn Israëlische burgers gedood en ontvoerd.

Kort daarna verklaarde Israël Hamas de oorlog. De aanvallen van Hamas op Israëlische burgers hielden stand en ook Jeruzalem en Tel Aviv werden bestookt met raketten vanuit de Gazastrook. Het leger van Israël (het IDF) ging het gevecht met Hamas en begon met het bombarderen van Hamas-bolwerken op de Gazastrook. Vele Palestijnen ontvluchten het gebied nadat er een totale blokkade was aangekondigd door de Israëlische regering. Dat houdt in dat de Gazastrook niet meer zal worden voorzien van water, voedsel elektriciteit en benzine.

Deze maatregelen doen veel stof opwaaien. Volker Türk, de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties heeft zich negatief over de totale blokkade uitgelaten. Het is volgens het internationaal humanitair recht verboden om een blokkade uit te voeren die burgers ontziet van essentiële basisbehoeften. Ook de bombardementen op Hamas-bolwerken wekken bij sommigen woede op, dit omdat er bij deze bombardementen ook burgerslachtoffers vallen.

Dit is de discussie

Wat moet Nederland doen in het conflict tussen Israël en Hamas?

Ook in Nederland heeft de oorlog tussen Hamas en Israël grote gevolgen. Allereerst leeft er een hevige discussie over de positie van Nederland in het conflict. Rutte maakte bekend dat Nederland zich achter Israël zal scharen in de oorlog met Hamas. In Nederland zijn er al meerdere pro-Palestijnse demonstraties georganiseerd, om steun te betuigen aan het Palestijnse volk in de strijd tegen Israël. Dat ook in Nederlandse samenleving de spanningen oplopen, is duidelijk.

Het verschil tussen Hamas en de Palestijnen
Hamas wordt vaak als synoniem voor de Palestijnse bevolking gezien. Het is belangrijk dat er een duidelijk verschil wordt gemaakt tussen de burgers van Palestina en de terreurorganisatie Hamas. Hoewel Hamas al sinds 2006 na verkiezingen aan de macht is gekomen in Palestina, zijn zij niet geliefd bij de Palestijnse bevolking. Er zijn sindsdien ook nooit meer rechtmatige verkiezingen gehouden. Nog tot kort voor de inval van Hamas waren er vanuit de Palestijnse bevolking grote protesten tegen het terroristische regime. Midden-Oostendeskundige Omar Dweik legt uit: “Uit publieke peilingen blijkt dat 82% van de Palestijnen niet achter de Hamas-ideologie staat.” Dat zegt hij bij De NieuwsBV op NPO Radio 1.

Nu is de vraag: wat kan Nederland in deze situatie betekenen? Niet alleen onder de bevolking heerst er verdeeldheid, ook in de politiek komen ze er nog niet uit. Moeten we onvoorwaardelijke steun geven aan Israël of kunnen we misschien de-escaleren in het conflict?

Thomas van Gool, Israël-Palestina expert voor vredesorganisatie PAX, ziet graag dat er ingezet wordt op de-escalatie van het conflict. Op dit moment vallen er nog te veel burgerslachtoffers bij de bombardementen die Israël uitvoert op de Gazastrook. De uitspraken die Rutte heeft gedaan, over de onvoorwaardelijke steun aan Israël, helpen volgens hem daar niet bij.

Thomas van Gool

Israël-Palestina expert

“Stroom wordt afgesloten, water wordt afgesloten, er gaat geen voedsel Gaza in. Dat is gewoon een collectieve straf richting de bevolking. Dat kan nooit het antwoord zijn op dit soort geweld. Dat zorgt alleen maar dat die geweldspiraal verder en verder gaat.”

Partijleider Mirjam Bikker zegt dat de ChristenUnie achter de boodschap van Rutte te staat. Zij deelt met van Gool de mening dat burgerslachtoffers te allen tijde voorkomen dienen te worden, maar de-escaleren is volgens haar niet de juiste manier om af te rekenen met Hamas.

Mirjam Bikker

ChristenUnie

“Hamas is een terroristische organisatie die doelbewust kiest voor een strategie van dood en verderf, die ook weet dat als zij dit doen, de gevolgen ernstig zullen zijn. En zij hebben de macht in Gaza.”

Volgens Van Gool zou de Palestijnse bevolking niet moeten lijden onder de maatregelen tegen Hamas. Door met een harde hand terug te slaan vallen er onnodig veel burgerslachtoffers aan Palestijnse kant.

Thomas van Gool

Israël-Palestina expert

“De-escaleren is stoppen met bombardementen op bevolking, op huizenblokken waar Palestijnen wonen. We moeten vrede dichterbij brengen, niet nog meer burgerslachtoffers aanmoedigen.”

Bikker heeft er geen vertrouwen in dat de-escaleren veel nut heeft op dit moment. Volgens haar kiest Hamas bewust voor een tactiek van dood en verderf, en het maken van vele Israëlische burgerslachtoffers. Daar kun je volgens haar niet op reageren doormiddel van de-escalatie.

Mirjam Bikker

ChristenUnie

“Als wij daarop reageren met de-escaleren, dan is dat eigenlijk een knieval voor het terrorisme (…) Vrede is ook mijn verlangen. Maar met alle respect, een terreurgroep die op het grondgebied van Israël dit uitvoert met zoveel gruwelijkheden. Dan begint het niet met de-escaleren, maar dan begint het met gerechtigheid en het aanpakken van zo'n terreurgroep.”

Dit is de Dag

Benieuwd naar het hele debat? Luister de hele aflevering van Dit is de Dag (EO) hier: 

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Wat denk jij?

Is een inval van Israël in de Gazastrook verantwoord?

Klik hieronder om je antwoord te geven