Jongeren ontbijten vaker buiten de deur: 'We lopen in Nederland enorm achter met onze boterhammen'
8 maart 2025 · 08:00| Leestijd:4 min
Update: 8 maart 2025 · 08:00
In dit artikel aan het woord
In het kort
Geen boterham met pindakaas of een bakje havermout aan de keukentafel meer: steeds meer mensen ontbijten buiten de deur. Een smoothie bowl in een café of restaurant of een croissantje bij de supermarkt. Met name jongeren doen dit. Is dat erg?
Samenvatting van DIT artikel
Steeds meer jongeren ontbijten buiten de deur. Dat komt vaak voort uit gemak, maar daar is ook wel wat op af te dingen.
Wat denk jij?
Ontbijt jij wel eens buiten de deur?
Aantal reacties: 0
Dubbel zoveel mensen ontbijten buiten de deur
"Ontbijten buiten de deur is een vast onderdeel geworden van het dagelijks leven van veel Nederlanders", zegt het FoodService Instituut (FSIN) op haar website. Uit een onderzoek blijkt dat het aantal mensen dat wekelijks buiten de deur ontbijt verdubbeld is ten opzichte van zes jaar geleden. Toen was het 1 op de 10, nu is het 1 op de 5. Ook de gemiddelde besteding is flink toegenomen: van gemiddeld 6,80 naar 14,48 euro. Dit staat allemaal in de FSIN Foodshopper Monitor 2025.
Het buiten ontbijten geldt vooral voor millennials (generatie Y) en de generatie Z.
Wie behoort tot de generaties Y en Z?
De generatie Y zijn mensen die geboren zijn tussen 1985 en 2000. De generatie Z is daarna geboren, tussen 2000 en 2015. Deze definities zijn niet in steen gebeiteld: soms worden net iets andere jaren gehanteerd.
Waarom ontbijten mensen buiten de deur?
In Dit is de Dag (EO) gingen drie mensen in discussie over dit onderwerp. Vincent van Dijk, horeca-trendwatcher, sprak vanuit Barcelona, waar heel veel mensen buiten de deur ontbijten. Daar is het sowieso veel normaler, zegt hij.

"Het is een ontwikkeling die je in Zuid-Europese landen altijd al had en in wereldsteden ook. In Nederland liepen we enorm achter met onze boterhammen met kaas en vlokken. Het is zo leuk om de dag te beginnen in een hip zaakje. Gelukkig komen er steeds meer koffiezaakjes bij en all-day cafés."
Culinair journalist en -recensent Jacques Hermes vindt dat er in veel te veel clichés wordt gesproken over onze culinaire achtergrond. Hij snapt wel dat in Zuid-Europese landen veel buitenshuis wordt ontbeten, maar het is best logisch dat we dat hier minder doen. Hij vindt dat er thuis prima kan worden ontbeten.

"Heerlijk, Barcelona en Parijs, maar dat is een buitenwereldje. Daar kun je lekker buiten zitten. Maar het hele stereotype van een broodje kaas vind ik zo’n onzin: je kunt thuis van alles maken. Het is goedkoper en je bent sneller klaar."
Waarom doen jongeren dit vooral?
Uit het onderzoek blijkt dat vooral millennials en mensen uit de generatie z buitenshuis ontbijten. Dat is logisch, denkt millennialexpert Kim Jansen:

“Ik denk dat het enerzijds te maken heeft met gemak. Het is de gemaksgeneratie. Flexibiliteit, vrijheid, 24/7, daarmee zijn ze opgegroeid. Maar het gaat ook om genot: ze vinden het belangrijk dat eten een experience is. Niet iets heel standaards, maar een beetje luxe. Het is geen brandstof dat je moet nemen omdat je anders doodgaat. Het mag ook lekker zijn.”
Jacques Hermus vindt dat je ook prima lekker kunt eten in huis. Thuis eten als tegenstelling neerzetten van 'lekker buitenshuis eten' vindt hij onzin.

"Dit is geen tegenstelling! Je kunt thuis ook hele lekkere dingen maken. Dat kost wel tijd, maar naar die tentjes gaan kost nog meer tijd."
Praat mee
Hoe voel jij je na het lezen van dit artikel? En wil je nog iets kwijt?
Gratis inloggen
Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.
Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.
Hulp nodig?
Check de veelgestelde vragen.
Stoppen we met koken?
In sommige wereldsteden, zoals New York en Tokio, zijn er appartementen te huur waar geen keuken in zit. Daar gaat men er vanuit dat elke maaltijd buiten de deur wordt gegeten, of hoogstens wordt gehaald en dan op de bank opgegeten. Komen die er in Nederland ook?

“Daar gaan we steeds meer heen. Dat je eet en drinkt waar jij zin in hebt, dat kun je dan bestellen.”
Jacques Hermes denkt niet dat dit snel zal gebeuren in Nederland. Maar als het gebeurt, vindt hij het wel jammer.

“Ik zou dat jammer vinden. Het is een verwijdering van wat onze producten zijn, wat onze cultuur is.”
Kim Jansen sluit zich hierbij aan.

“Ik ben het daarmee eens. Koken geeft heel veel plezier. Ik denk dat het gevaarlijk wordt als we helemaal niet meer de pannen aanraken.”
We vroegen het WhatsApp-panel naar hun ervaringen!
We hebben de vraag ook uitgezet bij de DIT-community op Whatsapp. We kregen veel reacties. De meeste leden van ons panel ontbijten nooit buiten de deur.
"Zelf ontbijt ik zelden buiten de deur. Het geeft misschien iets aan van de haast in onze maatschappij en gebrek aan rust. Rust om de dag thuis te beginnen met aandacht voor elkaar."
Anderen doen het wel eens
"Soms leuk. Ik steun mijn kinderen zodat zij de keuze hebben om ergens te ontbijten."
Sommigen vinden het een indicatie dat de huidige generatie jongeren het veel te goed heeft.
"Nee ik als volwassene doe ik dat niet. Is iets van jongeren. Maar mijn vraag is... Hoe komen zij aan het geld??? Een totaal verwende generatie."
"De meesten van "ons" zijn opgevoed met het idee dat men eerst moet presteren voordat we een beloning in ontvangst mogen nemen."
De kritiek op jongeren kan weer op kritiek rekenen van Kim Jansen.

"De generatie die nu bejaard is, kon geen matcha latte bij de Starbucks halen of een crompouce of een Dubai-oliebol. Daar hadden ze ook helemaal geen geld voor. Nu is het geld er wel. Er is welvaart. Die cafétjes zijn er nu, en de Albert Heijn To Go’s, dus logisch dat jongeren er gebruik van maken. We kunnen ze dat niet verwijten."
Wil jij ook jouw mening met ons delen? Kom bij ons WhatsApp-panel! Wij sturen je vragen over actuele thema's voordat onze artikelen online komen. Je kunt reageren wanneer jij wilt.
Jouw meningen en verhalen verwerken wij in onze artikelen. Jouw visie telt! Klik hier om je aan te melden: stuur DIT AAN!
Meer weten?Luister Dit is de dag terug als podcast
In Dit is de Dag (EO) gaat Margje verder over dit onderwerp in gesprek met de drie deskundigen uit dit artikel. Beluister de uitzending hieronder als podcast.
De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.
Luister jij liever via een ander kanaal? Klik hier om het gesprek af te spelen op jouw favoriete podcast-app.
Dit maakten we ookPlastictaks bij de snackbar? 'Verdwijnt in de zakken van ondernemers'
Plastictaks bij de snackbar? 'Verdwijnt in de zakken van ondernemers'