Navigatie overslaan
zoeken

Gratis inloggen

Praat mee op onze sites, beheer je gegevens en abonnementen, krijg toegang tot jouw digitale magazines en lees exclusieve verhalen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

NPO
Persoon zoekt in huis verkoeling tijdens hittegolf.
© ANP

Onze huizen zijn helemaal niet ingericht op hitte: 'We hebben erg grote ramen'

gisteren · 20:44| Leestijd:4 min

Update: gisteren · 21:20

In het kort

Is het bij jou thuis ook flink warm geworden afgelopen dagen? Onze huizen zijn helemaal niet zo goed ingericht op hete zomers, zegt hitte-onderzoeker Lisanne Corpel. Dat moet anders.

Wat denk jij?

Hoe is de temperatuur in jouw huis tijdens hitte?

Aantal reacties: 0

De afgelopen dagen ging Nederland gebukt onder een hittegolf. Vijf dagen op rij was het boven de 25 graden en drie dagen meer dan 30 graden. Zeker in de nacht van dinsdag op woensdag was het tropisch warm. Dit gaan we in de toekomst vaker meemaken.

Maar onze huizen houden niet genoeg rekening met dit soort zomers, zegt hitte-onderzoeker Lisanne Corpel in Dit is de Dag (EO). "We hebben nog steeds erg grote ramen. Denk aan de typische doorzonwoning: het is een Nederlandse uitvinding die ontzettend veel zon binnen laat, maar de warmte ook vasthoudt door de betere isolatiemaatregelen. Dat is wenselijk in de winter, maar niet in de zomer."

Wat is een doorzonwoning?

Eigenlijk zegt de naam ‘doorzon’ het al: de zon schijnt volledig door het huis heen. Vooral in de jaren 50, 60 en 70 werden er veel van dit soort huizen gebouwd. In een doorzonwoning is de woonkamer net zo diep als het hele huis. Zowel aan de voor- als achterkant zijn grote ramen, waardoor er veel licht is. 

Een rijtje doorzonwoningen in het Openlucht Museum (Arnhem). Een typische Nederlandse uitvinding. Er komt veel zon door de ramen binnen.
© Wikimedia Commons

Zo ziet een Nederlandse doorzonwoning eruit

Ook wordt het steeds lastiger om de koele lucht binnen te houden of binnen te krijgen, vertelt Corpel, die veel weet over hittebestendig bouwen. "We moeten meer aan de slag met het plaatsen van buitenzonweringen voor de ramen om de zon te weren en betere mogelijkheden om de koele lucht ‘s nachts de woningen in te krijgen. Zodat we kunnen slapen tijdens tropische nachten."

Zon buiten houden

Dat hoeft geen einde verhaal te betekenen voor nieuwe doorzonwoningen. "Maar we moeten beter nadenken hoe we die zon ook buiten kunnen houden”, zegt Corpel. “Vroeger zag je de buitenzonwering in het straatbeeld, denk aan de bekende oranje luifeltjes. Die zie je nauwelijks meer."

Afbeelding van Lisanne Corpel

Lisanne Corpel

onderzoeker Klimaatbestendige Stad

"Het wordt steeds lastiger om koele lucht binnen te houden of krijgen."

We hebben dus nauwelijks nog zonwering én hebben ontzettend veel woningen met heel veel glas, zegt de onderzoeker. Ze vindt dat zonwering ook altijd moet worden meegenomen bij de ontwerp van huizen: "Bij alle nieuwbouwwoningen zie je dat er ontzettend veel glas is: grote ramen op het oosten, zuiden en westen."

Waarom airco niet de oplossing is

Ook kiezen veel mensen voor airco's om hun huis koel te houden. Zo werden er de afgelopen warme dagen een hoop ventilatoren en airco's verkocht. Toch is Corpel daar absoluut geen voorstander van: "We moeten ook gewoon wennen aan de hitte. Met een airco koelen we het binnenshuis zo koel dat we uiteindelijk de hitte buitenshuis minder goed aankunnen." En ze ziet nog een nadeel: "Met alle airconditioning blazen we de warme lucht weer de stad in, waardoor de stad nog meer opwarmt."

Al werkt airco voor veel mensen prima, het is de vraag of we het op zo’n manier willen gaan oplossen, zegt Corpel: "We hebben ook met een enorme energievraag te maken." Daarnaast wijst ze erop dat we vaker warme dagen krijgen: “We moeten ook gewoon een aangename buitenruimte kunnen creëren. Juist ook voor de mensen die zich geen airco kunnen veroorloven vanwege de prijs. Want die zijn er ook veel in Nederland."

Praat mee

Hoe voel je je na het lezen van dit artikel? En wil je nog iets kwijt?

Gratis inloggen

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Meer weten?

Luister Dit is de Dag terug als podcast

Zijn we wel goed voorbereid op hitte in de toekomst? In Dit is de Dag (EO) klinken drie plannen om ons te wapenen tegen hitte. In de uitzending spreekt presentator Margje Fikse met Ernst Brokmeier van de Reddingsbrigade, Jelmer Dam van de brandweer en Lisanne Corpel, onderzoeker Klimaatbestendige Stad. Beluister de uitzending hieronder als podcast. 

spotify

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Luister jij liever via een ander kanaal? Klik hier om het gesprek af te spelen op jouw favoriete podcast-app.

Dit maakten we ook

Beeld: Wikimedia Commons/Ziko van Dijk

Dit is de dag

Dit artikel hoort bij het programma

Dit is de dag

Dit is de dag

Meest gelezen

Lees ook