Ga naar inhoud Ga naar menu

Inloggen bij

Jouw perspectief is belangrijk! Als je ingelogd bent kan je reacties plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Botsende principes

Zo verscheurt de oorlog tussen Israël en Hamas ook christelijk Nederland

Geschreven door Steve Oosterkamp

19 oktober 2023 · 13:51

Update: 19 oktober 2023 · 13:52

Zo verscheurt de oorlog tussen Israël en Hamas ook christelijk Nederland.
© ANP

In gesprek met

Foto van Eline van der Kaaden

Eline van der Kaaden

Collectief Geen Genocide Gaza

"Ik vind het ingewikkeld als mijn geloof, onze Bijbel, mijn God, wordt gebruikt om goed te praten wat er gebeurt. Ons geloof verlamt ons soms."
Foto van Nabil Sahhar

Nabil Sahhar

Palestijnse christen

"Ik protesteer als Palestijn, christen en mens. Maar ook als Nederlander. Ik protesteer tegen de eenzijdige en onevenredige sympathie voor Israël."
Foto van Jan van Benthem

Jan van Benthem

Buitenlandcommentator Nederlands Dagblad

"Er zijn voorgangers die bij een andere kerk niet kunnen preken vanwege hun Israël-standpunt. Daarmee komt de oorlog ook in onze samenleving."
Foto van Daphna Harpaz-Kuhr

Daphna Harpaz-Kuhr

Dochter Lenny Kuhr (vanuit Israël)

"De situatie is bar en boos. We kunnen nergens heen en hebben geen schuilkelder. Die kunnen we ook niet binnen anderhalve minuut bereiken."

In het kort

Vind jij het lastig om een mening te vormen over de oorlog tussen Israël en Hamas? Maak je geen zorgen, want je bent zeker niet de enige. De oorlog zorgt namelijk voor heel veel verschillende meningen binnen christelijk Nederland. Bijbelse principes van recht en onrecht botsen met de Bijbelse band van God met Zijn volk, de Joden.

Wat denk jij?

Vind jij het lastig om een mening te vormen over de oorlog tussen Israël en Hamas?

Klik hieronder om je antwoord te geven

48%

52%

aantal reacties: 1206

Wil je deze reactie verwijderen?

Dit is de situatie

Mening over Israël verandert

Het is bijna twee weken geleden dat de Palestijnse beweging Hamas een grootschalige aanval op Israël begon. In de tussentijd is er enorm veel gebeurd en inmiddels zijn er volgens berichten uit het Midden-Oosten meer slachtoffers gevallen aan Palestijnse zijde dan aan de kant van Israël.

"Israël heeft het volle recht om zich te verdedigen", zei premier Rutte na de bloedige aanval op 7 oktober. Veel Nederlanders vonden dat in eerste instantie ook. Maar is het nog gerechtvaardigd wat Israël nu allemaal doet?

Meeste mensen kiezen geen kant

Inmiddels zijn Nederlanders helemaal niet meer zo uitgesproken over waar hun sympathie ligt, zo blijkt uit een enquête van Ipsos. Een meerderheid van de ondervraagden kiest geen kant. Onder de mensen die wel een kant kiezen, is nog wel een voorkeur te zien voor Israël: ruim 30% vindt dat Nederland Israël moet blijven steunen, 8% zegt dat Nederland de Palestijnen moet steunen.

Wel is er veel interesse voor het conflict. Van de ondervraagden volgt 28% het nieuws erover intensief, 52% een beetje. Slechts 15% volgt het helemaal niet, blijkt uit het onderzoek. 

Lees ook:

Bekijken

Wat is het jodendom?

Het jodendom is in veel opzichten bijzonder. Het is een van de eerste en oudste religies met één God en de enige godsdienst die ook een volk is. Hoe is dit geloof ontstaan? En waar komt de jodenhaat vandaan?

Dit is de discussie

Wat vindt de kerk van de situatie tussen Israël en Hamas?

De verdeeldheid over de oorlog tussen Israël en Hamas is ook terug te zien in Nederlandse kerken, waar twee Bijbelse opvattingen botsen. Aan de ene kant gaat het in de Bijbel over het principe van recht en onrecht. Aan de andere kant is er de Bijbelse band van God met Zijn volk: de Joden.

Eline van der Kaaden is predikant in opleiding en onderdeel van het Collectief Geen Genocide Gaza, wat ontstaan is vanuit een christelijk collectief. Volgens haar werkt het geloof soms verlammend, zo zegt ze in Dit is de Kwestie (EO). Van der Kaaden organiseert met haar club een demonstratie tegen het geweld in Gaza, geweld dat in haar ogen zelfs genocide is. De demonstranten roepen de Tweede Kamer en politieke leiders in Nederland op om zich uit te spreken tegen het geweld dat Israël gebruikt. 

Eline van der Kaaden.
© EO / Dit is de Kwestie

Eline van der Kaaden

Collectief Geen Genocide Gaza

"Wat ik ingewikkeld vind is als mijn geloof, onze Bijbel, mijn God, wordt gebruikt om goed te praten wat er gebeurt. Ik sta zelf heel erg voor geweldloosheid. Soms is dat een beetje naïef, maar ik geloof in die derde weg, de vredelievende weg. Ik zie in het geloof een bepaalde inspiratie om ons daarvoor in te zetten. Doe een ander niet aan wat je bij jezelf ook niet zou willen."
"Ons geloof verlamt ons soms. We zitten stil en bidden om Gods ingrijpen. Maar we vergeten dat wij Gods handen zijn. God bouwt geen muren, maar breekt ze af. De mensen in Gaza en op de Westelijke Jordaanoever worden al jaren onderdrukt en zijn niet vrij. Ik geloof niet dat de één vrij kan zijn, zonder de vrijheid van de ander. Wij gaan door totdat iedereen vrij is."

De worsteling die Van der Kaaden heeft over de oorlog tussen Israël en Hamas is volgens Jan van Benthem tekenend voor de verdeeldheid die veel christenen hebben. De buitenlandcommentator van het Nederlands Dagblad zegt dat het sentiment enorm verdeeld is. Hij legt uit dat er aan de ene kant de traditionele achterban van Israël is, die nóg sterker achter hun land gaat staan, omdat de aanvallen op Israël feller zijn geworden. Maar hij ziet dat er aan de andere kant ook verzet tegen Israël is gekomen, met name over hoe Israël met Palestijnen omgaat.

Jan van Benthem.
© EO / Dit is de Kwestie

Jan van Benthem

Buitenlandcommentator Nederlands Dagblad

"Er ontstaan spanningen in de protestantse kerk in Nederland. Intern bij de PKN, één van de grootste protestantse kerken, is het heftig verdeeld. Er zijn voorgangers die bij een andere kerk niet kunnen preken, mede vanwege hun Israël-standpunt. Daarmee komt de oorlog ook in onze samenleving. Zowel in de politiek als binnen de kerken en families."
"Het verscheurt mijzelf ook. Omdat ik het bestaan van Israël steun, veel mensen in Israël ken en zie hoe ze verbonden zijn met het land. Dat is hun bestaansgrond. Maar ik ken ook mensen in de Palestijnse gebieden en ik zie dat zij ook verbonden zijn met hun land. En dat is ook hun bestaansgrond. En ook zij hebben te maken met het vastgelopen vredesproces."

Dit is haar verhaal

Kleinzoon van Lenny Kuhr werd neergeschoten door Hamas-terroristen

Zangeres Lenny Kuhr woonde zelf jarenlang in Israël en haar twee dochters wonen er nog altijd met hun gezinnen. Onlangs hoorde Kuhr, vlak voordat ze moest optreden, dat haar 19-jarige kleinzoon Ozz zwaargewond was geraakt toen Hamas-terroristen het vuur op hem opende tijdens een militaire actie. De tiener vecht als soldaat in het Israëlische leger en werd in zijn buik geschoten. Een aantal unitgenoten van Ozz overleefde het niet.

Inmiddels is Ozz voor de tweede keer geopereerd en is hij aan de beterende hand. Kuhr reist binnenkort af naar kleinzoon in Israël. Daar zal ze een paar dagen blijven, voor ze weer terugkeert. De kleinkinderen van Kuhr zijn 4, 7, 17 en 19. Ozz is de oudste. Haar kleindochter van 17 wordt binnenkort 18 jaar en moet dan ook het leger in.

Terwijl Lenny Kuhr met haar familie in Israël belt, gaat daar het luchtalarm af. Bekijk hier het fragment:

Video wordt geladen...

Dit is zijn verhaal

Nabil vluchtte als Palestijnse christen uit Israël

Nabil Sahhar is geboren in Jeruzalem en omschrijft zichzelf als een Palestijn van christelijke huize. In oktober 1986, vluchtte hij als Palestijns architect, onder druk van Israël naar Nederland. Onlangs deed hij mee aan de pro-Palestina-demonstratie op de Dam in Amsterdam.

"Vanaf mijn jeugd had ik altijd alleen maar vluchtelingen om me heen. In 1967 was er de Zesdaagse Oorlog. Toen zag ik voor het eerst Israëlische soldaten. Sinds dat moment ken ik niets anders dan bezetting, checkpoints en een soort apartheid. Nooit had ik het gevoel vrij te zijn in m’n eigen land."

Nabil Sahhar.
© EO / Dit is de Kwestie

Nabil Sahhar

Palestijnse christen

"Toen ik in de jaren 80 naar Nederland kwam was het echt ‘not done’ om je bestaansrecht te verdedigen. Ik merk dat de Palestijnse kwestie nu wel bespreekbaar is."

Nabil is nu 37 jaar in Nederland en wat hem opvalt is dat de sympathie voor Israël hier met de paplepel wordt ingegoten. Daar had hij vooral in het begin moeite mee. "Als mensen wisten dat ik Palestijn was, hadden ze hun mening al klaar. Het is een soort draaiboek: in de Nederlandse opvoeding, de kerk en in de boeken. Wij zijn altijd de reden van het conflict."

En dat is reden voor Nabil om mee te doen aan de demonstratie op de Dam in Amsterdam. "Ik protesteer als Palestijn, christen en mens. Maar ook als Nederlander. Ik protesteer tegen de eenzijdige, onevenredige en asymmetrische sympathie voor Israël."

Aangekomen op de Dam springen de tranen in de ogen van Nabil. "Het is een bepaalde emotie die ik dagenlang heb opgekropt. Hier voel ik dat er toch mensen zijn die rechtvaardigheid zoeken. Ik zie vandaag niet alleen Palestijnen, maar ook heel veel Nederlanders."

Dit is de Kwestie

Benieuwd naar de volledige aflevering over dit onderwerp? Kijk dan hieronder naar de tv-uitzending van Dit is de Kwestie (EO). En wil je meer afleveringen van Dit is de Kwestie zien? Ga dan naar NPO Start.

Video wordt geladen...

Dit maakten we ook

Bekijken

Welke rol kan Nederland spelen in de oorlog tussen Israël en Hamas: moeten we een kant kiezen of juist niet?

Bekijken

'From the river to the sea, Palestine will be free': onschuldige leus of pure Jodenhaat?

Wat denk jij?

Hoe kijk jij naar het conflict in Israël en de Palestijnse gebieden? Moeten we een kant kiezen of juist niet?

 • 18 oktober 2023 · 21:01

  Hamas en al haar medestanders zijn uit op de totale vernietiging van Israël, niet op vrede, een tweestatenoplossing etc. Dat bleek ook uit de gruwelijke slachtpartij van Hamas in Israël. In dat licht vind ik dat Israël onze steun verdient; ze moeten deze terreur de kop indrukken, want het bedreigt hun voortbestaan. Tegelijk vind ik dat we als Christenen oog moeten hebben voor het leed van Palestijnse burgers die ook slachtoffer zijn van het huidige geweld. Vanuit Nederland moeten we bidden voor alle slachtoffers en voor vrede in Israël, ook al is die menselijk gesproken heel ver weg.

 • 19 oktober 2023 · 05:59

  Wauww.. ongelooflijk wat sommige mensen uitkramen.. Waar zijn de mensenrechten gebleven? Of gelden die alleen voor nederzettende Israëliërs? Kun je een heel volk jarenlang gevangen houden en stapsgewijs uitmoorden? Vinden we dat normaal? Ik word kotsmisselijk van mensen die dit allemaal maar prima vinden en alleen over Hamas praten.. Alsof Hamas nu dood aan het gaan is.

 • 18 oktober 2023 · 20:53

  Israël bombardeert onschuldige mensen maar niet Hamas strijders Israël doodt kinderen, vrouwen, ouderen. Dit is onmenselijk!!! Dit moet gestopt worden en de moordenaars berechtigen in Den Haag

 • 18 oktober 2023 · 20:51

  We moeten kiezen tegen geweld.

 • 18 oktober 2023 · 20:48

  Natuurlijk moet Israel Hamas van de kaart vegen. Er is geen mercy voor deze monsterlijke islamitische terroristen.....

 • 18 oktober 2023 · 21:02

  2,3 miljoen mensen zonder water, eten, medicijnen, en electricitijd…. en betsoken met 500 bommen per dag zonder dat ze kunnen vluchten en een gebied 2 x zo groot als texel… is ingekend wreed en sadistisch onmenselijk… en de hele wereld kijkt toe en grijpt niet in… ik vind dit niet te bevatten en ik kan deze massamoordaanslag geestelijk niet verdragen… zo wreed… we staan erbij en kijken erna… in Brabant leven 2,5 miljoen mensen. stel je voor dat je al 11 dagen geen water eten eletriciteit, medicijnen hebt en je bent een levende schietschijf maar je kunt nergens heen vluchten… ik zien bijna niets terug in de westerse media over deze ramp.. het is onwerkelijk… hartverscheurent…

 • 19 oktober 2023 · 01:57

  Als je het van boven ziet (zoals een alien zou zien) dan laat je religie en huidskleur er buiten. Dan is er alleen maar leed, angst, verdriet, boosheid en aan beide kanten de angst er alleen voor te staan. Maar dan te roepen naar beide zijden “doe het niet” lijkt zinloos, door de emoties. Het probleem is dat de Palestijnse kant veel partijen heeft die van alles uitvreten en zich dan achter het volk verschuilen. Als Israël iets terug doet, is het meteen schuldig. Ik zou zeggen, zodra er een raket wordt afgevuurd vanuit Gaza of Libanon, op die plek meteen een raket terugsturen. Op den duur weten Palestijnen dat en kunnen ze vluchten zodra bijv Hamas ergens iets klaarzet. Israël is in de geschiedenis overal weggejaagd, vervolgd en uitgemoord. En van oudsher woont het volk van Israël hier. Dus kom niet met dat ze pas 75 jaar geleden zijn neergestreken. En waarom accepteren de gewone Palestijnen al die groeperingen zoals Hamas? Want ze schieten zichzelf in de voet. Nederland heeft geholpen om een haven te bouwen in Gaza. Vervolgens voeren terroristen materieel voor bommen in. En schiet Israël logischerwijs die haven aan gort. Volgens mij zit de eer-cultuur de Palestijnen ook in de weg.

 • 18 oktober 2023 · 21:11

  Conservatief en fundamentalistisch Israël lijkt geen vrede te willen. Ze hebben hun eigen Dan in vermoord, toen na het Oslo akkoord vrede in zicht was. Ik zie en hoor al zoveel jaar zoveel onrecht van Israëlische kant tegenover Palestijnse burgers... landje pij door kolonisten op de West bank. Vernederingen, dagelijks, bij de toegangspoorten als Palestijnen naar hun werk willen in Israël, verdrijvingen uit Oost Jeruzalem, vernielingen van huizen van Palestijnen, bombardementen met tientallen, soms honderden doden als vergelding voor de moord op een enkele Israëli. Ik interpreteer dit als een gevolg van de basishouding Oog om oog, tand om tand. Het middel van Hamas is afkeurenswaardig. Maar na 75 jaar onrecht (Sabra en Shatila), na al dat treiteren en tergen, begrijp ik een tegenreactie wel. Het Christendom was voor mij een terechte correctie op deze basishouding in het Jodendom. Oog om oog... dan zijn er uiteindelijk nog maar twee rokende puinhopen en onnoemelijk veel onnodig leed.

 • 18 oktober 2023 · 20:57

  Terroristen moet je uitroeien. Als die de Palestijnse burgers als menselijk schild gebruiken, betekent dat niet dat Israël moet afzien van ingrijpen. Israël moet daarom op oud testamentische wijze afrekenen met haar vijanden. Dat daar onschuldige kinderen bij omkomen, is verschrikkelijk, maar helaas niet te voorkomen. Dat is niet de schuld van Israël, maar van Hamas. Vergeet niet dat God alleen met het Joodse volk een eeuwigdurend verbond heeft gesloten. God laat zijn oogappel nooit in de steek.

 • 7 november 2023 · 21:01

  Wat enorm verdrietig dat zo weinig christenen kennis hebben van de geschiedenis en van het Woord van God. En dat zovelen de eenzijdige tendentieuze berichtgeving voor zoete koek slikken. Lees alsjeblieft Psalm 2, Psalm 83, Joël 4 en wordt wijs!

 • 13 november 2023 · 12:52

  Ik ben diep geschokt door al die reacties hier. Vooral de pro-israēl reacties. Mensen die het gerechtvaardigd vinden een hele bevolking uit te roeien. Ongelofelijk!

 • 6 november 2023 · 22:45

  In Nazi Duitsland zijn ten tijde van WO II circa 5,6 miljoen soldaten én burgers omgekomen. Zo zijn er 420.000 burgers omgekomen tijdens de geallieerde bombardementen. Toch vieren wij nog elk jaar Bevrijdingsdag omdat wij vrijheid zo belangrijk vinden, maar Duitse burgerslachtoffers waren er wel degelijk. Hamas is een terroristische organisatie die het woord vrijheid absoluut niet in het woordenboek heeft staan en hun eigen bevolking als schild gebruikt om (zo staat/stond het in hun manifest) Israël van de kaart te willen vegen. De leiders zijn al 19 jaar aan de macht en er zijn nooit verkiezingen geweest. Voor de lezer, wat is vrijheid en wat zijn dan mensenrechten? Of is het zo dat het Westen vrij mag zijn en Israël mag buigen onder de terreur van Hamas?

 • 21 oktober 2023 · 14:22

  Het is vreselijk wat er gebeurd. Ik bid dat de oorlog(en) spoedig zal/ zullen stoppen. Voor God zijn wij allen gelijk. Het maakt niet uit hoe je eruit ziet en wat je afkomst is. Er is geen onderscheid te maken. Als alle mensen de 10 geboden zouden naleven dan hebben we vrede op aarde. Als je de 10 geboden nog niet kent, zoek het aub op in de bijbel. Ik kies de kant van vrede en liefde en dus zoals God het wil en gewild heeft. Degenen, die de oorlog(en) veroorzaken weten niet wat liefde is en kennen blijkbaar God niet of nog niet goed genoeg helaas. Tot de wederkomst van Jezus Christus (enig geboren zoon van God) zal de onvrede helaas zo blijven hier op aarde. We zijn allen zelf verantwoordelijk voor ons eigen daden dus ik probeer het zo goed mogelijk te doen en hulp te bieden op mijn manier.

 • 18 oktober 2023 · 21:23

  Zowel he Israëlische als het Palestijnse volk zou afstand moeten nemen van geweld veroorzaakt door een klein groepje leiders, de regeringen en politieke partijen in beide landen. Het moet onmiddellijk afgelopen zijn met het gehoorzamen maar alle leiders in de hele wereld, die vrijwel allemaal ophitsers zijn onder de vlag van nationalisme. Weiger als Palestijn dus Hamas te volgen en als Jood de regering te gehoorzamen. Geen enkele normale burger over de hele wereld wil geweld en oorlog, dus ook een Joodse of Palestijnse burger niet. Het was vanaf het begin duidelijk dat beide volkeren recht hebben op een eigen land met een eigen cultuur. Elke Jood of Palestijn die zijn eigen huidige leider blijft volgen is per definitie ook schuldig aan deze vreselijke misdaad tegen de menselijkheid.

 • 18 oktober 2023 · 21:45

  Het is geen kwestie van 'een kant kiezen'. Deze oorlog is begonnen door Hamas, niet door de palestijnen of de israeliers. Dit geld trouwens voor elke oorlog, de burgers hebben er over het algemeen helemaal geen behoefte aan om een oorlog te beginnen, het zijn de extreme machtzoekers die net zolang manipuleren tot ze een oorlog mogen voeren. Dat zijn de mensen waar we ons tegen moeten verzetten. Er is geen voor of tegen een land, er is een voor of tegen de manier waarop de machthebbers in dat land omgaan met hun burgers en de wereld in zijn geheel. Men zou massaal een ieder die oproept tot haat en geweld, in welke vorm dan ook, op zijn/haar gedrag moeten aanspreken. Dus niet aanvallen, maar aanspreken.

 • 18 oktober 2023 · 20:53

  Ik hoor het aan en sta achter het standpunt van Israël, maar ik wil hier zelf niet voor demonstreren, omdat het een zaak van Israël en de Palestijnen is.

 • 14 november 2023 · 08:43

  Idd zien wij verschrikkelijke dingen en begrijpen het vaak niet. Maar een ding is zeker onze God heeft de overhand en zijn woord is de waarheid. Als wij de bijbel lezen weten wij hoe dit afloopt. Jezus waarschuwde ons o.a. in Mt.24:6-14. Dit is nog maar het beginsel der smarten.

 • 21 oktober 2023 · 07:53

  Geen kant kiezen, kiezen voor vrede! Ik denk dat beide kanten daar nog het meest gebaat bij zijn.

 • 18 december 2023 · 22:09

  In plaats van partij te kiezen, zouden we eerst moeten beoordelen hoe dit conflict ontstaan is; ofwel: we moeten hierbij terug naar de bron/oorzaak van dit conflict. In 2006 werd er in Israël een boek gepubliceerd; in het Hebreeuws. Later kwam er ook een Engelse vertaling van uit. In januari 2008 werd hier de Nederlandse van uitgegeven. Bij Uitgeverij Omniboek - Kampen. Precies een jaar later volgde hier ook de 2e druk van. De titel: "De Etnische Zuivering van Palestina." De auteur: de Joodse geleerde Ilan Pappe. Professor Pappe schrijft dat de Israëlische Onafhankelijkheidsoorlog (1948) tot een massale zuivering onder de Palestijnse bevolking geleid had. Circa een miljoen Palestijnen werden er door Israëlische troepen o.l.v. David Ben Gurion met gruwelijk geweld uit hun huizen en van hun grondgebied verdreven. Honderden Palestijnse dorpen werden er verwoest; op de ruïnes ervan werden Israëlische dorpen en steden gebouwd. Dit gruwelijke incident kennen de Palestijnen nu als de "Nakba" (Grote Ramp/Catastrofe). Een ramp die met gruwelijke slachtpartijen onder de Palestijnen gepaard ging. De overlevenden leven er nu al voor meer dan 75 jaar onder een wrede, kwaadaardige Joodse bezetting. Zolang deze trieste gebeurtenis niet zal worden erkend maar we hierbij weg bij blijven kijken, heeft het geen nut voor Hamas of Israël te kiezen

 • 9 december 2023 · 15:15

  Waarom zijn er überhaupt grenzen ? waarom zijn er wapens ? Waarom denkt men superieur te zijn aan een medemens ? We wonen allemaal op dezelfde wereldbol. Het zou ons veilige thuis moeten zijn ? Ik snap het 67 jaar al niet meer.

 • 5 november 2023 · 18:43

  https://www.youtube.com/live/pe3LSs4pJSE?si=WPGrTNASsI2WCLKu

 • de

  deadlyeye

  19 januari 2024 · 08:29

  Jezus zou momenteel stenen gooien het dna van christus stroomt door het bloed van de palestijnen niet door die europeze russische zionisten ...vers john. 8:44 joden zijn kinderen van de duivel zijn jezus zijn worden ...palestijnse christenen en christus geboorte kerk huilen om hun moslim broeders en snappen niet hoe de christelijken zich zo makkelijk hebben laten manipuleren door zionistische joden na de 2de wereld oorlog ....je bent schijnheilig als je achter de gruweldaden van israel staat

 • 22 oktober 2023 · 20:42

  Twee staten is enige oplossing

 • nf

  nfinadorina

  16 januari 2024 · 12:48

  STRAFBAAR MAKEN. doe normaal, een swastika vinden we in nederland toch ook niet kunnen?

Wil je deze reactie verwijderen?

WhatsApp

Iets toevoegen?

Een onderwerp tippen?

app direct de redactie

Onze reacties


Vind jij het lastig om een mening te vormen over de oorlog tussen Israël en Hamas?

Klik hieronder om je antwoord te geven

48%

52%

aantal reacties: 1206

Wil je deze reactie verwijderen?


Hoe kijk jij naar het conflict in Israël en de Palestijnse gebieden? Moeten we een kant kiezen of juist niet?

 • 18 oktober 2023 · 21:01

  Hamas en al haar medestanders zijn uit op de totale vernietiging van Israël, niet op vrede, een tweestatenoplossing etc. Dat bleek ook uit de gruwelijke slachtpartij van Hamas in Israël. In dat licht vind ik dat Israël onze steun verdient; ze moeten deze terreur de kop indrukken, want het bedreigt hun voortbestaan. Tegelijk vind ik dat we als Christenen oog moeten hebben voor het leed van Palestijnse burgers die ook slachtoffer zijn van het huidige geweld. Vanuit Nederland moeten we bidden voor alle slachtoffers en voor vrede in Israël, ook al is die menselijk gesproken heel ver weg.

 • 19 oktober 2023 · 05:59

  Wauww.. ongelooflijk wat sommige mensen uitkramen.. Waar zijn de mensenrechten gebleven? Of gelden die alleen voor nederzettende Israëliërs? Kun je een heel volk jarenlang gevangen houden en stapsgewijs uitmoorden? Vinden we dat normaal? Ik word kotsmisselijk van mensen die dit allemaal maar prima vinden en alleen over Hamas praten.. Alsof Hamas nu dood aan het gaan is.

 • 18 oktober 2023 · 20:53

  Israël bombardeert onschuldige mensen maar niet Hamas strijders Israël doodt kinderen, vrouwen, ouderen. Dit is onmenselijk!!! Dit moet gestopt worden en de moordenaars berechtigen in Den Haag

 • 18 oktober 2023 · 20:51

  We moeten kiezen tegen geweld.

 • 18 oktober 2023 · 20:48

  Natuurlijk moet Israel Hamas van de kaart vegen. Er is geen mercy voor deze monsterlijke islamitische terroristen.....

 • 18 oktober 2023 · 21:02

  2,3 miljoen mensen zonder water, eten, medicijnen, en electricitijd…. en betsoken met 500 bommen per dag zonder dat ze kunnen vluchten en een gebied 2 x zo groot als texel… is ingekend wreed en sadistisch onmenselijk… en de hele wereld kijkt toe en grijpt niet in… ik vind dit niet te bevatten en ik kan deze massamoordaanslag geestelijk niet verdragen… zo wreed… we staan erbij en kijken erna… in Brabant leven 2,5 miljoen mensen. stel je voor dat je al 11 dagen geen water eten eletriciteit, medicijnen hebt en je bent een levende schietschijf maar je kunt nergens heen vluchten… ik zien bijna niets terug in de westerse media over deze ramp.. het is onwerkelijk… hartverscheurent…

 • 19 oktober 2023 · 01:57

  Als je het van boven ziet (zoals een alien zou zien) dan laat je religie en huidskleur er buiten. Dan is er alleen maar leed, angst, verdriet, boosheid en aan beide kanten de angst er alleen voor te staan. Maar dan te roepen naar beide zijden “doe het niet” lijkt zinloos, door de emoties. Het probleem is dat de Palestijnse kant veel partijen heeft die van alles uitvreten en zich dan achter het volk verschuilen. Als Israël iets terug doet, is het meteen schuldig. Ik zou zeggen, zodra er een raket wordt afgevuurd vanuit Gaza of Libanon, op die plek meteen een raket terugsturen. Op den duur weten Palestijnen dat en kunnen ze vluchten zodra bijv Hamas ergens iets klaarzet. Israël is in de geschiedenis overal weggejaagd, vervolgd en uitgemoord. En van oudsher woont het volk van Israël hier. Dus kom niet met dat ze pas 75 jaar geleden zijn neergestreken. En waarom accepteren de gewone Palestijnen al die groeperingen zoals Hamas? Want ze schieten zichzelf in de voet. Nederland heeft geholpen om een haven te bouwen in Gaza. Vervolgens voeren terroristen materieel voor bommen in. En schiet Israël logischerwijs die haven aan gort. Volgens mij zit de eer-cultuur de Palestijnen ook in de weg.

 • 18 oktober 2023 · 21:11

  Conservatief en fundamentalistisch Israël lijkt geen vrede te willen. Ze hebben hun eigen Dan in vermoord, toen na het Oslo akkoord vrede in zicht was. Ik zie en hoor al zoveel jaar zoveel onrecht van Israëlische kant tegenover Palestijnse burgers... landje pij door kolonisten op de West bank. Vernederingen, dagelijks, bij de toegangspoorten als Palestijnen naar hun werk willen in Israël, verdrijvingen uit Oost Jeruzalem, vernielingen van huizen van Palestijnen, bombardementen met tientallen, soms honderden doden als vergelding voor de moord op een enkele Israëli. Ik interpreteer dit als een gevolg van de basishouding Oog om oog, tand om tand. Het middel van Hamas is afkeurenswaardig. Maar na 75 jaar onrecht (Sabra en Shatila), na al dat treiteren en tergen, begrijp ik een tegenreactie wel. Het Christendom was voor mij een terechte correctie op deze basishouding in het Jodendom. Oog om oog... dan zijn er uiteindelijk nog maar twee rokende puinhopen en onnoemelijk veel onnodig leed.

 • 18 oktober 2023 · 20:57

  Terroristen moet je uitroeien. Als die de Palestijnse burgers als menselijk schild gebruiken, betekent dat niet dat Israël moet afzien van ingrijpen. Israël moet daarom op oud testamentische wijze afrekenen met haar vijanden. Dat daar onschuldige kinderen bij omkomen, is verschrikkelijk, maar helaas niet te voorkomen. Dat is niet de schuld van Israël, maar van Hamas. Vergeet niet dat God alleen met het Joodse volk een eeuwigdurend verbond heeft gesloten. God laat zijn oogappel nooit in de steek.

 • 7 november 2023 · 21:01

  Wat enorm verdrietig dat zo weinig christenen kennis hebben van de geschiedenis en van het Woord van God. En dat zovelen de eenzijdige tendentieuze berichtgeving voor zoete koek slikken. Lees alsjeblieft Psalm 2, Psalm 83, Joël 4 en wordt wijs!

 • 13 november 2023 · 12:52

  Ik ben diep geschokt door al die reacties hier. Vooral de pro-israēl reacties. Mensen die het gerechtvaardigd vinden een hele bevolking uit te roeien. Ongelofelijk!

 • 6 november 2023 · 22:45

  In Nazi Duitsland zijn ten tijde van WO II circa 5,6 miljoen soldaten én burgers omgekomen. Zo zijn er 420.000 burgers omgekomen tijdens de geallieerde bombardementen. Toch vieren wij nog elk jaar Bevrijdingsdag omdat wij vrijheid zo belangrijk vinden, maar Duitse burgerslachtoffers waren er wel degelijk. Hamas is een terroristische organisatie die het woord vrijheid absoluut niet in het woordenboek heeft staan en hun eigen bevolking als schild gebruikt om (zo staat/stond het in hun manifest) Israël van de kaart te willen vegen. De leiders zijn al 19 jaar aan de macht en er zijn nooit verkiezingen geweest. Voor de lezer, wat is vrijheid en wat zijn dan mensenrechten? Of is het zo dat het Westen vrij mag zijn en Israël mag buigen onder de terreur van Hamas?

 • 21 oktober 2023 · 14:22

  Het is vreselijk wat er gebeurd. Ik bid dat de oorlog(en) spoedig zal/ zullen stoppen. Voor God zijn wij allen gelijk. Het maakt niet uit hoe je eruit ziet en wat je afkomst is. Er is geen onderscheid te maken. Als alle mensen de 10 geboden zouden naleven dan hebben we vrede op aarde. Als je de 10 geboden nog niet kent, zoek het aub op in de bijbel. Ik kies de kant van vrede en liefde en dus zoals God het wil en gewild heeft. Degenen, die de oorlog(en) veroorzaken weten niet wat liefde is en kennen blijkbaar God niet of nog niet goed genoeg helaas. Tot de wederkomst van Jezus Christus (enig geboren zoon van God) zal de onvrede helaas zo blijven hier op aarde. We zijn allen zelf verantwoordelijk voor ons eigen daden dus ik probeer het zo goed mogelijk te doen en hulp te bieden op mijn manier.

 • 18 oktober 2023 · 21:23

  Zowel he Israëlische als het Palestijnse volk zou afstand moeten nemen van geweld veroorzaakt door een klein groepje leiders, de regeringen en politieke partijen in beide landen. Het moet onmiddellijk afgelopen zijn met het gehoorzamen maar alle leiders in de hele wereld, die vrijwel allemaal ophitsers zijn onder de vlag van nationalisme. Weiger als Palestijn dus Hamas te volgen en als Jood de regering te gehoorzamen. Geen enkele normale burger over de hele wereld wil geweld en oorlog, dus ook een Joodse of Palestijnse burger niet. Het was vanaf het begin duidelijk dat beide volkeren recht hebben op een eigen land met een eigen cultuur. Elke Jood of Palestijn die zijn eigen huidige leider blijft volgen is per definitie ook schuldig aan deze vreselijke misdaad tegen de menselijkheid.

 • 18 oktober 2023 · 21:45

  Het is geen kwestie van 'een kant kiezen'. Deze oorlog is begonnen door Hamas, niet door de palestijnen of de israeliers. Dit geld trouwens voor elke oorlog, de burgers hebben er over het algemeen helemaal geen behoefte aan om een oorlog te beginnen, het zijn de extreme machtzoekers die net zolang manipuleren tot ze een oorlog mogen voeren. Dat zijn de mensen waar we ons tegen moeten verzetten. Er is geen voor of tegen een land, er is een voor of tegen de manier waarop de machthebbers in dat land omgaan met hun burgers en de wereld in zijn geheel. Men zou massaal een ieder die oproept tot haat en geweld, in welke vorm dan ook, op zijn/haar gedrag moeten aanspreken. Dus niet aanvallen, maar aanspreken.

 • 18 oktober 2023 · 20:53

  Ik hoor het aan en sta achter het standpunt van Israël, maar ik wil hier zelf niet voor demonstreren, omdat het een zaak van Israël en de Palestijnen is.

 • 14 november 2023 · 08:43

  Idd zien wij verschrikkelijke dingen en begrijpen het vaak niet. Maar een ding is zeker onze God heeft de overhand en zijn woord is de waarheid. Als wij de bijbel lezen weten wij hoe dit afloopt. Jezus waarschuwde ons o.a. in Mt.24:6-14. Dit is nog maar het beginsel der smarten.

 • 21 oktober 2023 · 07:53

  Geen kant kiezen, kiezen voor vrede! Ik denk dat beide kanten daar nog het meest gebaat bij zijn.

 • 18 december 2023 · 22:09

  In plaats van partij te kiezen, zouden we eerst moeten beoordelen hoe dit conflict ontstaan is; ofwel: we moeten hierbij terug naar de bron/oorzaak van dit conflict. In 2006 werd er in Israël een boek gepubliceerd; in het Hebreeuws. Later kwam er ook een Engelse vertaling van uit. In januari 2008 werd hier de Nederlandse van uitgegeven. Bij Uitgeverij Omniboek - Kampen. Precies een jaar later volgde hier ook de 2e druk van. De titel: "De Etnische Zuivering van Palestina." De auteur: de Joodse geleerde Ilan Pappe. Professor Pappe schrijft dat de Israëlische Onafhankelijkheidsoorlog (1948) tot een massale zuivering onder de Palestijnse bevolking geleid had. Circa een miljoen Palestijnen werden er door Israëlische troepen o.l.v. David Ben Gurion met gruwelijk geweld uit hun huizen en van hun grondgebied verdreven. Honderden Palestijnse dorpen werden er verwoest; op de ruïnes ervan werden Israëlische dorpen en steden gebouwd. Dit gruwelijke incident kennen de Palestijnen nu als de "Nakba" (Grote Ramp/Catastrofe). Een ramp die met gruwelijke slachtpartijen onder de Palestijnen gepaard ging. De overlevenden leven er nu al voor meer dan 75 jaar onder een wrede, kwaadaardige Joodse bezetting. Zolang deze trieste gebeurtenis niet zal worden erkend maar we hierbij weg bij blijven kijken, heeft het geen nut voor Hamas of Israël te kiezen

 • 9 december 2023 · 15:15

  Waarom zijn er überhaupt grenzen ? waarom zijn er wapens ? Waarom denkt men superieur te zijn aan een medemens ? We wonen allemaal op dezelfde wereldbol. Het zou ons veilige thuis moeten zijn ? Ik snap het 67 jaar al niet meer.

 • 5 november 2023 · 18:43

  https://www.youtube.com/live/pe3LSs4pJSE?si=WPGrTNASsI2WCLKu

 • de

  deadlyeye

  19 januari 2024 · 08:29

  Jezus zou momenteel stenen gooien het dna van christus stroomt door het bloed van de palestijnen niet door die europeze russische zionisten ...vers john. 8:44 joden zijn kinderen van de duivel zijn jezus zijn worden ...palestijnse christenen en christus geboorte kerk huilen om hun moslim broeders en snappen niet hoe de christelijken zich zo makkelijk hebben laten manipuleren door zionistische joden na de 2de wereld oorlog ....je bent schijnheilig als je achter de gruweldaden van israel staat