Misschien mag je straks wonen op een vakantiepark
vandaag · 16:25| Leestijd: 3 min
Update: vandaag · 16:38
In dit artikel aan het woord
"Er zijn echt mensen gaan wonen die dachten: prachtig vrijstaand huis."
"Mensen met een vakantiehuis zijn redelijk bemiddeld. Dat is niet voor de meeste Nederlanders weggelegd."
In het kort
Om het woningtekort aan te pakken, wil het kabinet landelijk door de vingers zien als mensen permanent in vakantiehuizen wonen. Vakantiehuizen worden daardoor tot wel 300% meer waard. Maar zijn deze woningen wel geschikt voor permanente bewoning?
DIT is de samenvatting
Het kabinet overweegt om permanente bewoning in vakantiehuizen toe te staan om het woningtekort te verlichten. Volgens makelaar Romy Olthof biedt dit voordelen, vooral voor vakantieparken met goedgebouwde woningen in aantrekkelijke gebieden zoals Harderwijk. Daar blijkt dat vakantiehuizen door de waardestijging lucratief kunnen zijn voor eigenaren. Olthof benadrukt dat veel mensen een vakantiehuis als een betaalbare en mooie woonoptie zien, zeker in omgevingen die lijken op reguliere woonwijken. Permanente bewoning kan gemeenten ook kosten besparen op handhaving van regels rondom tijdelijk verblijf, wat voor sommige gebieden aantrekkelijk kan zijn.
Toch zijn er kritische geluiden, bijvoorbeeld vanuit woningmarktexpert Nic Vrieselaar. Hij wijst erop dat vakantiehuizen vaak duurder zijn en zich buiten het bereik van veel Nederlanders bevinden. Bovendien stelt hij dat niet alle vakantieparken geschikt zijn voor permanente bewoning door het gebrek aan voorzieningen zoals winkels en medische zorg. Volgens Vrieselaar kan dit ook extra druk leggen op lokale infrastructuur en gemeenschapsvoorzieningen, waarvoor investeringen nodig zijn. Hij twijfelt dan ook of dit plan het woningtekort significant zal verminderen, omdat het vooral een oplossing lijkt voor een specifieke groep en niet voor de brede Nederlandse bevolking.
Wat denk jij?
Heb jij een vakantiehuis?
Aantal reacties: 0
Vakantiehuisjes niet meer voor... vakantie?
Er zijn geen exacte cijfers, maar men schat dat 60.000 mensen permanent wonen op hun vakantieadres. Dat is nu nog niet toegestaan, omdat de huisjes écht bedoeld zijn voor vakantie. Nu wil het kabinet het toch landelijk door de vingers zien als mensen permanent in hun vakantiehuis wonen, om het woningtekort in te dammen.
Meer dan een ton winst bij de verkoop - dat is wat eigenaren van vakantiehuisjes zagen toen permanent wonen werd toegestaan in Harderwijk. Daar kwamen wel weer kosten bij kijken: ze moesten meebetalen aan een nieuw vakantiepark én een geluidswal tegen de snelweg financieren. Vervolgens konden ze wel een waardestijging van 300% binnenharken.
Maar niet alle vakantiewoningen zijn geschikt om permanent te wonen. Bedenk dat er geen huisarts of supermarkt om de hoek zit. Ook zijn vakantiewoningen vaak van hout, wat minder veilig is. Is het dan wel zo'n goed plan?
Dit is de discussiePermanent wonen in een vakantiehuis: goed idee?
Om het woningtekort op te lossen moet er veel gebeuren. We komen namelijk 400.000 huizen tekort op dit moment. Maar of het wonen in een vakantiehuis de oplossing is? Ja, zegt makelaar Romy Olthof bij Geld of je Leven (EO).
"Het ligt er aan op wat voor park je gaat wonen. Harderwijk heeft een bosrijke omgeving. Gewoon steen, beton, pannendak, goedgebouwde huizen. Daar zijn echt mensen gaan wonen die dachten: prachtig vrijstaand huis. (...) Er woonden al veel mensen permanent. De gemeente gaf veel geld uit aan handhaving. Toen is dit traject gestart. (...) Tien jaar geleden raakte je zo'n huis aan de straatstenen niet kwijt. Het duurste vakantiehuis is nu verkocht voor 680.000 euro."
Toch betwijfelt woningmarktexpert Nic Vrieselaar of dit dé oplossing is voor het woningtekort. Er zijn namelijk ook andere factoren die een rol spelen, zoals de kwaliteit van de woningen en de beschikbaarheid van voorzieningen.
"Je kan natuurlijk zeggen: elk huis minder op de woningnood is er eentje. Maar je moet ook goed bedenken: wie woont daar? Mensen met een vakantiehuis zijn redelijk bemiddeld. Dat is niet voor de meeste Nederlanders weggelegd. Als je permanent wonen toestaat, leidt dat ook tot druk op lokale voorzieningen, zoals de wegen, riolering en internet. (...) Dat vraagt investering van de gemeenschap."
Praat mee
Hoe voel jij je na het lezen van dit artikel?
Luister Geld of je Leven terug als podcast
In Geld of je Leven (EO) gaat Hans van der Steeg verder over dit onderwerp in gesprek met woningmarktexpert Nic Vrieselaar en makelaar Romy Olthof. Beluister de uitzending hieronder als podcast.
De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.
Luister jij liever via een ander kanaal? Klik hier om het gesprek af te spelen op jouw favoriete podcast-app.
Dit maakten we ook- Moeten ouderen ruimte maken voor jongeren op de woningmarkt?
Moeten ouderen ruimte maken voor jongeren op de woningmarkt?
Hopelijk voel jij volledig op je plek in je huis. In Nederland zit namelijk bijna een kwart van de bevolking ongewild ‘vast’ in hun woning. Jongeren zijn daarvan de grootste groep. Kunnen ouderen de jongeren niet helpen door ruimte voor ze te maken?
- Hospita's en knarrenhofjes: oplossingen voor de woningnood?
Hospita's en knarrenhofjes: oplossingen voor de woningnood?
Als je een nieuwe woning wil, moet je hard zoeken. De overheid doet hard haar best om woningen bij te laten bouwen, maar in de tussentijd zitten we met een probleem. Wat kunnen we nu al doen tegen de woningnood?
- Woon je straks in een huis uit een woningfabriek? 'Niet divers en ook niet duurzaam'
Woon je straks in een huis uit een woningfabriek? 'Niet divers en ook niet duurzaam'
In woningfabrieken worden in sneltreinvaart huizen gemaakt. Dit is goed nieuws voor de huidige woningnood. Maar wonen we straks allemaal in hetzelfde type huis? En hoe duurzaam is zo'n fabriekshuis eigenlijk?
DIT zijn de makers
Dit artikel hoort bij het programma
Dit is Geld of je leven
Dit artikel hoort bij de podcast
Geld of je leven - Podcast