Tot de dood ons scheidt...
Is het verstandig om al vroeg in je relatie een scheidingsplan op te stellen?
11 september 2023 · 08:45
Update: 13 oktober 2023 · 14:50

In gesprek met

Mei Li Vos
Eerste Kamerlid PvdA
"Het is het meest onromantische wat we ooit hebben gedaan, maar ik ben er heel blij mee."

Roos Boer
Relatie- en scheidingsexpert
"Op het moment dat je de afspraken maakt, vind je elkaar heel lief. Maar op het moment dat je uit elkaar gaat, spelen hele andere processen."

Glenda Raap
Vereniging van familie- en erfrecht advocaten
"Ik kan me voorstellen dat het taboe op uit elkaar gaan misschien minder groot is geworden in de afgelopen jaren."
In het kort
Wat doen we met de kinderen? Een heftige vraag, maar als het aan de Vereniging van familie- en erfrecht advocaten ligt denk je hier al zo vroeg mogelijk over na. En ergens is het geen gek idee, want in 2022 eindigden bijna 24.000 huwelijken. Is het dus verstandig om al vroeg na te denken over een scheidingsplan of loop je daarmee het risico het einde van je relatie in te luiden?
Wat denk jij?
Zou jij een scheidingsplan opstellen met je partner als je relatie nog goed is?
Dit is de situatie
Zorg voor de kinderen
Al vroeg in je relatie nadenken over wat je doet met de kinderen als jij en je partner uit elkaar gaan. Het klinkt wat cynisch, maar volgens de Vereniging van familie- en erfrecht advocaten (vFAS) is het heel verstandig, juist als alles nog op rolletjes loopt in je relatie.
Een scheidingsplan of ouderschapsplan is niet een uitvinding van de vFAS, het is namelijk wettelijk verplicht. Als je uit elkaar gaat en je hebt kinderen jonger dan achttien jaar, dan moet je een ouderschapsplan maken. Hierin zet je afspraken over hoe je alles rondom de kinderen regelt. Hierbij kan je denken aan hoe je de zorg en de opvoeding verdeelt, hoe vaak je elkaar informatie geeft over het kind, de alimentatie en hoe je samen beslissingen neemt over belangrijke onderwerpen zoals de keuze voor een school.
Hulp nodig bij het opstellen van een ouderschapsplan?
Geen overbodige luxe
Dat een ouderschapsplan geen overbodige luxe is, blijkt uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Veel huwelijken en geregistreerde partnerschappen eindigen in een scheiding. In 2022 gingen 23.603 echtparen uit elkaar. Daarnaast gingen 3.116 stellen met een geregistreerd partnerschap uit elkaar. Bij deze scheidingen waren bijna 42.000 kinderen betrokken.
Wat denk jij?
Wat is volgens jou de meerwaarde van een ouderschapsplan?
Dit is de discussie
Onromantisch of heel verstandig?
Veel relaties met kinderen eindigen dus in een scheiding, is het dan niet heel verstandig om een scheidingsplan op te stellen? Advocaat Glenda Raap zegt in Dit is de Dag (EO) dat ze zich daar zeker in kan vinden. Uit onderzoek blijkt volgens haar ook dat ouders voorstander zijn van het op tijd maken van afspraken voor het geval ze uit elkaar gaan.
"Voor ons was dat ook wel een verrassende en bijzondere uitkomst. Ik kan me voorstellen dat het taboe op uit elkaar gaan misschien minder groot is geworden in de afgelopen jaren. Je ziet ook dat onder jonge ouders de behoefte aan het maken van afspraken of in ieder geval het gesprek daarover aangaan met elkaar groter is dan onder oudere ouders."
Relatie- en scheidingsexpert Roos Boer is niet enthousiast over het van tevoren opstellen van een scheidingsplan. Ze moedigt stellen wel aan om in gesprek te gaan, maar het gesprek moet een ander onderwerp hebben.
"Op het moment dat je de afspraken maakt, vind je elkaar heel lief. Maar op het moment dat je uit elkaar gaat, spelen hele andere processen. Waarom loopt het uit de hand als stellen uit elkaar gaan? Dat komt door emoties, de pijn die eronder zit en de onderliggende problemen. Waarom voel ik me afgewezen of waarom vind ik het lastig om gelijkwaardig in een relatie te zitten? Je moet die problemen eerst bespreken en oplossen."
Veel ouders maken al op tijd een scheidingsplan, Mei Li Vos is zo'n ouder. Ze is nog gewoon samen met haar partner, maar ze vindt het belangrijk dat op het moment dat het toch misgaat haar kind daar zo min mogelijk van merkt.
"Het is het meest onromantische wat we ooit hebben gedaan. Maar ik ben heel blij dat we dat gedaan hebben, omdat we dat deden op het moment dat we gigantisch veel van elkaar en van het kind hielden. We hebben het allemaal heel zakelijk vastgelegd. We hebben bijvoorbeeld afgesproken dat we allebei een appartement kopen driehonderd meter van elkaar, zodat zij heen en weer kan lopen. Stel dat we elkaar het licht in de ogen niet gunnen, dan staat het belang van het kind voorop. "
Will je meer horen? Luister naar het hele gesprek in Dit is de Dag (EO):
De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.
Meer perspectieven hoor je in podcast Deze Week
Relatiecoach Cocky Drost moest er naar eigen zeggen niet aan denken om een dergelijk plan met haar man op te stellen. Maar na een bezinning op het thema kwam ze tot de conclusie dat het “onmetelijk krachtig” is als je in een gezonde relatie over dit thema kan praten. In de podcast Deze Week (EO) gaat ze erover in gesprek met psychiater Esther van Fenema en presentator Talitha Muusse. Luister de aflevering hieronder.
De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.