Navigatie overslaan

Gratis inloggen

Praat mee op onze sites, beheer je gegevens en abonnementen, krijg toegang tot jouw digitale magazines en lees exclusieve verhalen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Zonnepaneeleigenaren voelen zich in de steek gelaten nu de salderingsregeling per 2027 verdwijnt.
© ANP

Sal­de­rings­re­ge­ling afgeschaft: zijn er al al­ter­na­tie­ven?

9 april 2025 · 09:49| Leestijd:3 min

Update: 9 april 2025 · 10:08

In dit artikel aan het woord

Wijnand van Hooff
Wijnand van HooffDirecteur van Holland Solar, de branchevereniging van zonne-energiebedrijven
"Als je stroom niet teruglevert, maar meteen gebruikt of opslaat, is dat veel slimmer."
Oscar van OorschotAdvocaat
"Niemand wist dit. De verwachting was dat het zou worden afgebouwd in een periode van acht tot tien jaar, maar nu is het binnen twee jaar. Dat is veel te snel."

In het kort

Veel zonnepaneeleigenaren voelen zich in de steek gelaten nu de salderingsregeling per 2027 verdwijnt. Ruim 145.000 mensen hebben zich aangemeld voor een claim om de regeling te redden, misschien jij ook wel. Zijn er eigenlijk alternatieven?

Samenvatting van DIT artikel

145.000 mensen tekenenden voor een massaclaim tegen de overheid omdat ze vinden dat de salderingsregeling te snel is afgeschaft. De branchevereniging van zonnepanelen wil dat de overheid inzet op alternatieven.

Wat denk jij?

Zou jij nog zonnepanelen laten leggen, als de salderingsregeling wordt afgeschaft?

Aantal reacties: 0

Dit is de situatie

145.000 woeste mensen

Veel mensen met zonnepanelen voelen zich benadeeld nu de salderingsregeling per 1 januari 2027 wordt afgeschaft. Deze regeling zorgde ervoor dat zij de stroom die ze terugleverden aan het net konden verrekenen met hun eigen verbruik, wat hun energiekosten verlaagde.

Een groep van 145.000 mensen heeft zich inmiddels aangemeld bij salderingsclaim.nl, waar twee advocaten proberen de regeling te redden of schadevergoeding te eisen. Maar zonne-energiebedrijven zijn niet blij met de claim. Ze vrezen dat het de toekomst van zonne-energie schaadt en pleiten voor overleg met de overheid voor betere oplossingen.

De overheid heeft beloofd dat zonnepanelen nog steeds rendabel blijven, maar de vergoeding voor teruggeleverde stroom wordt wel lager. Hoe dit verder zal gaan, is nog onzeker.

Dit is de discussie

Is het terecht?

Wijnand van Hooff, directeur van de branchevereniging van zonnepaneelbedrijven (Holland Solar), snapt die 145.000 mensen best, maar hij vindt dat mensen best op de hoogte hadden kunnen zijn van het afschaffen van de regeling.

Afbeelding van Wijnand van Hooff

Wijnand van Hooff

Directeur van Holland Solar, de branchevereniging van zonne-energiebedrijven

"Heel vervelend dat mensen een verkeerde perceptie hebben gehad van deze regeling. Het is ooit opgezet om zonnepanelen te stimuleren in het begin van de ontwikkeling, maar je wil dat een markt op een gegeven moment subsidievrij wordt. Deze discussie loopt al 8 jaar, dus mensen hadden het kunnen weten."

Advocaat Oscar van Oorschot is het totaal niet eens met Wijnand van Hooff.

Oscar van Oorschot

Advocaat

"Ik hoor Wijnand wel zeggen dat er veel duidelijkheid was, maar dat is helemaal niet zo. Niemand wist dit. De verwachting was dat het zou worden afgebouwd in een periode van acht tot tien jaar, maar nu is het binnen twee jaar. Dat is veel te snel!"

Omdat er nu superveel zonnepanelen zijn - waarvan er heel veel stroom terugleveren aan het net - krijgen heel veel mensen korting op hun energierekening. Dit moet betaald worden door mensen die geen zonnepanelen hebben. Zij betalen daardoor meer voor hun stroom. Dit is een bekend argument tegen de salderingsregeling. Hier is advocaat Van Oorschot het niet mee eens.

Oscar van Oorschot

Advocaat

"Energiebedrijven maken heel veel winst. Daar kan ook wel iets veranderen."

Zijn er al alternatieven?

Van Hooff vindt dat de overheid nu moet inzetten op alternatieven. Als je stroom niet teruglevert, maar meteen gebruikt of opslaat, is dat veel slimmer. Hij pleit voor een zogenoemde 'flexbonus':

Afbeelding van Wijnand van Hooff

Wijnand van Hooff

Directeur van Holland Solar, de branchevereniging van zonne-energiebedrijven

"Een flexbonus is een bonus die mensen krijgen als ze de stroom die ze zelf opwekken, ook daadwerkelijk gebruiken."

Op deze manier krijgen mensen dus geld als ze hun 'eigen' stroom gebruiken. Als voorbeelden noemt hij dat de warmtepomp op het moment dat de zon schijnt het water op kan warmen, zodat je ’s avonds kunt douchen, of snel je elektrische auto opladen als je die hebt. Hij denkt dat dit ook een stimulans kan zijn voor thuisbatterijen – iets wat heel weinig mensen op dit moment nog hebben.

Oscar van Oorschot ziet dit alemaal totaal niet gebeuren.

Oscar van Oorschot

Advocaat

"Ik hoor dat mensen een elektrische auto moeten kopen. Daar hebben veel mensen het geld niet voor. Daarnaast moet je thuis zijn als de zon schijnt want dan moet je je auto opladen, maar dan zijn mensen op hun werk. Een batterij is nog niet goed genoeg. Je hebt de energie nodig als de zon niet schijnt, maar je laadt hem op als het mooi weer is. Wie gaat er nog eens 7000 euro investeren in een batterij die niet goed werkt?"

Wat Van Oorschot en ruim 145.000 anderen betreft, blijft de salderingsregeling dus gewoon bestaan. De rechter zal daar een uitspraak over moeten doen.

Praat mee

Hoe voel jij je na het lezen van dit artikel? En wil je nog iets kwijt?

Gratis inloggen

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Meer weten?

Luister naar Dit is de dag

In Dit is de dag (EO) gaat Tijs van den Brink verder over dit onderwerp in gesprek. Beluister de uitzending hier.

Luister jij liever via een ander kanaal? Klik hier om het gesprek af te spelen op jouw favoriete podcast-app.

Dit maakten we ook
Dit is de dag

Dit artikel hoort bij het programma

Dit is de dag

Dit is de dag
Dit is de dag

Dit artikel hoort bij de podcast

Dit is de dag

Dit is de dag

    Deel dit artikel:

    Meest gelezen

    Lees ook