Navigatie overslaan
zoeken

Gratis inloggen

Praat mee op onze sites, beheer je gegevens en abonnementen, krijg toegang tot jouw digitale magazines en lees exclusieve verhalen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

NPO
Uitgelichte afbeelding

Zo ver moet je gaan om op staande voet ontslagen te worden

12 februari 2025 · 16:41| Leestijd:5 min

Update: 12 februari 2025 · 16:42

In het kort

Een dag vrij nemen omdat je huis is afgebrand. Dat klinkt best wel terecht, toch? Dit overkwam een werknemer van een Gelders grondzetbedrijf: maar zijn baas ontsloeg hem op staande voet, meldde De Gelderlander eerder. De rechter oordeelde dat dit ontslag niet had mogen gebeuren, en de man kreeg bijna 12.000 euro van zijn werkgever. Het terugdraaien van een ontslag gebeurt regelmatig. Hoe bont moet je het eigenlijk maken om op staande voet ontslagen te worden?

Wat denk jij?

Ben jij wel eens ontslagen?

Aantal reacties: 0

Het antwoord? Erg bont, want het je wordt niet heel snel op staande voet ontslagen, zegt arbeidsrechtadvocaat Suzanne Meijers in Geld of je Leven (EO). Een werkgever mag je alleen op staande voet ontslaan als hij hiervoor een geldige reden heeft. Deze reden moet hij direct bij het ontslag vertellen.

De regels zijn erg streng, en op het eerste gezicht ook wel logisch: "In de wet staan een aantal redenen opgesomd, zoals fraude en diefstal, maar dat betekent niet dat andere zaken niet ook een dringende reden zouden kunnen zijn."

Zo'n ontslag is ook echt heftig, zegt Meijers. "Je staat direct op straat. Geen salaris, geen uitkering. Dus dat daar strenge beperkingen mee gepaard gaan, is wel logisch."

Cocaïne

Maar waar sommige gevallen heel logisch kunnen zijn, is de wetgeving rond een ontslag over het algemeen best ingewikkeld. Meijers geeft een voorbeeld: "Een advocaat stelde samen met een collega − die naar een ander kantoor ging − voor om een lijntje cocaïne te snuiven als afscheidsfeestje", aldus Meijers. De vertrekkende collega, een vrouw, weigerde de drugs, maar dacht dat de eerstgenoemde advocaat wél een lijntje nam. Daarna probeerde hij haar te zoenen, en daar was de vertrekkende collega niet van gediend. Die stapte naar haar leidinggevende, en de advocaat werd ontslagen. Is dat terecht?

"Een advocaat stelde samen met een collega − die naar een ander kantoor ging − voor om een lijntje cocaïne te snuiven als afscheidsfeestje."

De kantonrechter vond van wel, maar het Hof van Justitie niet. Het ontslag werd dus teruggedraaid. Waarom? Het was niet aantoonbaar dat er coke werd gebruikt op de werkvloer. "De avances waren wel verwijtbaar, maar vormden geen dringende reden om te ontslaan omdat hij er na zijn blauwtje meteen mee stopte", aldus Meijers.

Joint op Teams

Nog een boeiend voorbeeld: een leidinggevende stak een joint op tijdens een Teams-vergadering. "De werkgever vond dat hij het niet kon maken in zijn functie, maar hij zei dat hij last had van zijn nek. Er was een zero tolerence-beleid tijdens werktijd, maar hij zei: ik zit thuis en het is al na vijf uur…"

Zijn ontslag bleef wél staan, omdat je als manager ook wel eens na vijf uur werkt en omdat thuis werken óók werken is.

De man waar De Gelderlander eerder over schreef werd overigens onterecht ontslagen omdat zijn werkweigering volgens de rechter gerechtvaardigd was. Omdat de partijen al eerder ruzie hadden, kreeg hij 11.643 euro en niet de 42.000 euro die hij had geëist.

Praat mee

Hoe voel jij je na het lezen van dit artikel? En wil je nog iets kwijt?

Gratis inloggen

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Meer weten?

Luister naar Geld of je Leven

In Geld of je Leven (EO) gaat Hans van der Steeg verder over dit onderwerp in gesprek. Beluister de uitzending hieronder als podcast. 

spotify

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Luister jij liever via een ander kanaal? Klik hier om het gesprek af te spelen op jouw favoriete podcast-app.

Dit is Geld of je leven

Dit artikel hoort bij het programma

Dit is Geld of je leven

Dit is Geld of je leven

Meest gelezen

Lees ook