Ga naar inhoud Ga naar menu

Inloggen bij

Jouw perspectief is belangrijk! Als je ingelogd bent kan je reacties plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Taylor's Version

Hoe is popfenomeen Taylor Swift zo'n geldmagneet geworden?

Geschreven door Michelle Went

31 oktober 2023 · 12:58

Update: 3 november 2023 · 11:42

In gesprek met

Foto van Atze de Vrieze

Atze de Vrieze

Popjournalist 3voor12

"Zij heeft gedacht: ik ga gewoon iets ongekends doen, ik grijp de macht totaal terug."
Foto van Sander Petit

Sander Petit

Muziekadvocaat

"Taylor is zich ontzettend bewust van haar rechten, daardoor heeft ze slimmere deals kunnen maken."

In het kort

Van liedjes schrijven in haar slaapkamer toen ze nog maar 14 was, tot tours, awards en bakken met geld: Taylor Swift is een intens fenomeen voor muziekliefhebbers. Hoe heeft zij dit voor elkaar gekregen?

Wat denk jij?

Waardoor is Taylor Swift vooral zo groot geworden, volgens jou?

Klik hieronder om je antwoord te geven

36%

41%

7%

16%

aantal reacties: 162

Wil je deze reactie verwijderen?

Dit is de situatie

Grote naam

Taylor Swift is een ontzettend grote naam in de muziekwereld. Dit is al jaren zo. Al sinds ze doorbrak in 2006 in de countrymuziekscène en in 2014 haar popalbum '1989' uitbracht, werd ze bekend onder een wereldwijd publiek. Hierdoor heeft ze een sterke en loyale fanbase opgebouwd.

Wie is Taylor Swift?
Taylor Alison Swift is een bekende Amerikaanse zangeres, songwriter en actrice. Ze werd geboren op 13 december 1989 in Reading, Pennsylvania, Verenigde Staten. Taylor Swift is een van de meest succesvolle en invloedrijke artiesten in de hedendaagse muziekindustrie. Ze begon haar carrière als countrymuzikant en brak in 2006 door met haar debuutalbum "Taylor Swift." 

In de jaren daarna maakte ze de overstap naar popmuziek en bracht ze hitalbums uit zoals "Fearless," "Speak Now," "Red," "1989," "Reputation," "Lover," en meer.

Taylor Swift staat bekend om haar singer-songwritingtalent en heeft talloze hits geschreven, waaronder "Love Story," "You Belong with Me," "Shake It Off," "Blank Space," "Bad Blood," "Look What You Made Me Do," en vele andere. Ze heeft talloze prijzen en onderscheidingen mogen ontvangen, waaronder meerdere Grammy Awards.

Naast haar muzikale carrière heeft Taylor Swift ook geacteerd in films en televisieprogramma's en is ze betrokken bij liefdadigheidswerk en activisme.

Inmiddels is zij een megamerk. Met haar wereldtour, die 'ERAS' heet, verdient Taylor Swift meer geld dan landen als Suriname, Andorra en Liberia in een heel jaar verdienen. Wel 4,3 miljard dollar, volgens Bloomberg.

Geld lijkt Taylor Swift te volgen. Om een voorbeeld te geven: toen er roddels waren dat ze een relatie had met een American footballspeler, schoot de kaartverkoop van wedstrijden de lucht in. Ze is dus echt een geldmagneet.

Dit is de discussie

Van popmuzikant tot geldmagneet

Hoe is zij dan van popmuzikant veranderd in dit megamerk en in zo'n grote geldmagneet?

In Geld Of Je Leven (EO) vertelt popjournalist Atze de Vrieze waarom Taylor Swift volgens hem het bijzondere fenomeen is geworden dat ze nu is.

Atze de Vrieze

Popjournalist 3voor12

"Ze heeft in de loop van de jaren niet alleen hits geschreven die scoren over de hele wereld, maar ze heeft ook een fanschare opgebouwd die voor haar door het vuur gaat."

Sander Petit, die muziekadvocaat is, ziet nog een heel andere verklaring: ze is gewoon ontzettend slim geweest.

Om te begrijpen hoe dit werkt, moeten we eerst begrijpen wat de rechten zijn van artiesten. In heel veel platencontracten, legt Petit uit, staat een bepaling over titelexclusiviteit. Dat betekent eigenlijk dat een bepaalde partij de rechten heeft om een liedje uit te brengen, te verkopen en er geld mee te verdienen. Zij bepalen wie dat mag doen en wie niet. In Taylor’s geval heeft haar platenmaatschappij deze rechten verkocht aan iemand aan wie ze ze absoluut niet wilde verkopen, Scooter Braun. Zij heeft toen de keuze gemaakt om deze liedjes opnieuw uit te brengen, onder de naam 'Taylor’s Version'. Hiermee heeft zij heel veel nieuwe streams gekregen, is haar merk sterk gegroeid en heeft zij opnieuw heel veel geld gemaakt met deze liedjes.

Sander Petit

Muziekadvocaat

"Het laat zien dat Taylor ontzettend bewust is van haar rechten, en zij heeft daardoor slimmere deals kunnen maken. Slimmere deals zorgen doorgaans voor minder risico en meer geld. Minder risico en meer geld leiden tot meer vrijheid. Meer vrijheid leidt tot meer creativiteit. En zo maak je meer en betere werken. Dus dat heeft ze heel goed bedacht."

 Dat klinkt heel makkelijk, zegt de Vrieze, maar dat vergt heel veel controle.

Atze de Vrieze

Popjournalist 3voor12

"Het is de bedoeling dat het echt precies hetzelfde klinkt, en dat is vrij uniek. En daar schuilt een soort controle in die zij ook zakelijk heeft. Die controle heeft Taylor Swift nadrukkelijk in handen genomen. Zij heeft gedacht: ik ga gewoon iets ongekends doen, ik grijp de macht totaal terug."

Het merk 'Taylor Swift' is dus heel veel geld waard. Is zij dan ook echt uit op geld? Volgens de Vrieze zou dat alleen maar logisch zijn.

"Ze is natuurlijk de grootste popster ter wereld, en als je aan de bovenkant van het segment zit, dan zijn ze dat allemaal wel een beetje. Ze is er niet bang voor."

Sander Petit kijkt hier net iets anders naar.

Sander Petit

Muziekadvocaat

"Waarom ik denk dat ze misschien niet helemaal 100% een doorgewinterde geldwolf is, is omdat ze zich ook wel echt hard maakt voor de rechten van artiesten en zich uitspreekt tegen de hele grote partijen. Als je echt alleen maar voor het geld gaat, dan doe je dat denk ik niet. Ik denk dat zij op die manier toch haar steentje bijdraagt aan een eerlijke muziekindustrie."

Wat denk jij?

Wat vind jij van Taylor Swift?

Wil je deze reactie verwijderen?

Wil je het hele gesprek beluisteren? Dat kan hier!

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Dit maakten wij ook 

Bekijken

Tweedehands kaarten voor Taylor Swift? Dan moet je flink in de buidel tasten

WhatsApp

Iets toevoegen?

Een onderwerp tippen?

app direct de redactie

Onze reacties


Waardoor is Taylor Swift vooral zo groot geworden, volgens jou?

Klik hieronder om je antwoord te geven

36%

41%

7%

16%

aantal reacties: 162

Wil je deze reactie verwijderen?


Wat vind jij van Taylor Swift?

Wil je deze reactie verwijderen?

Inloggen bij

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.