Een technofeest in een kerk, gaat dat niet een beetje ver?
5 maart 2024 · 16:30| Leestijd: 4 min
Update: 9 augustus 2024 · 15:53
In dit artikel aan het woord
"Een dancefeest hoort niet in de kerk, in de publieke ruimte moet plek blijven voor heilige plaatsen."
"Met een technofeest in een kerk heb ik niet zoveel moeite, ik vind het nogal selectieve verontwaardiging."
"Onze doelstelling is het in stand houden van de kerk, dus je wilt, op een redelijke manier, ook middelen binnenhalen."
In het kort
Waar denk jij aan bij een kerk? Misschien zie je een plek voor je waar mensen gedoopt worden, huwelijken worden voltrokken en begrafenissen plaatsvinden. Toch hebben kerken tegenwoordig veel meer functies, door te dienen als locatie voor een technofeest bijvoorbeeld. Maar gaat dat niet een beetje ver? Over die vraag gaat het in Dit is de Dag (EO).
Wat denk jij?
Een technofeest in een kerk?
Aantal reacties: 0
House en techno bij het altaar
Een kaarsje branden in de Grote Kerk in Apeldoorn? Dat zat er vrijdagavond niet in. Deze kerk was namelijk het decor voor een dancefeest: zo'n 700 mensen gingen tot middernacht los op house- en technomuziek. Nu worden er wel vaker feestjes gehouden in kerken, maar niet vaak in kerken waar ook nog diensten plaatsvinden. In de Grote Kerk in Apeldoorn was zondagochtend, zo'n dertig uur na de harde beats, gewoon weer een dienst.
Over de Grote Kerk in Apeldoorn
De Grote Kerk of Koninginnekerk in Apeldoorn werd in 1892 gebouwd. Daarvoor stond op deze plek een Waterstaatskerk. Niet lang trouwens, want deze brandde in 1890, nog geen 50 jaar na de oplevering, volledig af.
Het feest was een initiatief van twee jonge festivalondernemers, Daan Eikelenboom en Nicky Schuddebeurs. Met hun bedrijf Abnørmaal organiseren ze feesten op locaties waar je ze niet snel verwacht, zoals een kerk. De twee betaalden een bedrag aan het kerkbestuur om de locatie af te huren. In het Reformatorisch Dagblad zegt kerkbestuurder Arjen Sietsma dat dit soort verhuur noodzakelijk is: "Anders bestaat deze kerk over twintig jaar niet meer."
Hoe klinkt techno eigenlijk? Een van de acts in de Grote Kerk was Duncan Young, dit is zijn muziek:
De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.
Techno in de kerk: moeten we dat nou wel doen?
Het feest deed flink wat stof opwaaien onder de Apeldoorners. Want is zo'n kerkgebouw hier wel voor bedoeld? Vier kerkgemeenschappen uit Apeldoorn schrokken van de aankondiging van het feest en schreven een brief aan het kerkbestuur.
Jan Kloosterman, fractievoorzitter en raadslid van de SGP in Apeldoorn, vindt dat het feest niet had moeten plaatsvinden op deze locatie. Hij vroeg de organisatie om het feest te annuleren, maar dat verzoek werd afgewezen.
Volgens Kloosterman is een kerk geen geschikte plek voor een dancefeest. Hij vraagt zich in Dit is de Dag (EO) af of een heilige plaats zich verhoudt met dit soort kunstzinnige of culturele uitingen. Voor een aantal gelovigen is dat absoluut niet zo, legt Kloosterman uit. Ze vinden het kwetsend en daar moeten we volgens de SGP-fractievoorzitter rekening mee houden. Kloosterman zegt dat religieuze overtuigingen mensen diep raken en dat het goed is als de samenleving daar ruimte voor geeft en respect voor opbrengt.
"In onze samenleving is het, ook voor niet-gelovigen, goed dat er symbolen blijven die wijzen op afgezonderde plaatsen. Plaatsen waar onze cultuur groot mee is geworden, maar ook plaatsen waar religieuze overtuigingen van mensen een levende werkelijkheid zijn, waar God gediend wordt. Daar kunnen geen dingen plaatsvinden die daar tegenin gaan. Denken dat alles maar moet kunnen is voor ons problematisch, omdat in de publieke ruimte een plek moet blijven voor heilige plaatsen."
Joas van der Schoot is dominee in de Laurenskerk in Rotterdam. Hij is het ermee eens dat er ruimte moet blijven voor religieuze plaatsen, maar zegt ook dat een kerk een hele dure plek is. Die moet nou eenmaal geëxploiteerd worden, waardoor je volgens Van der Schoot als kerk heel vaak tegen de vraag aan loopt: wat willen we en wat niet? Van der Schoot vindt een technofeest in een kerk niet zo'n probleem.
"Er zijn heel veel andere dingen die in de kerk gebeuren waar ik meer moeite mee heb, maar daar hoor ik nooit iemand over. De commerciële verhuur voor grote evenementen met multinationals die daar galadiners doen, bijvoorbeeld. Ik vind het nogal selectieve verontwaardiging. Met een technofeest heb ik niet zoveel moeite, al ligt het wel een beetje aan het soort techno. Er zit muziek tussen waarvan ik wel snap dat mensen die niet zo leuk vinden, maar je hebt ook heel intelligente techno. Daarmee kan je, eventueel zelfs met een organist, wel wat moois doen, ook religieus."
Volgens Maarten Sas, voorzitter van de Grote Kerk in Goes, is het organiseren van een feest een goede manier om geld binnen te halen dat nodig is om de kerk in stand te houden. Als voorzitter bepaalt Sas welke activiteiten er in zijn kerk mogen plaatsvinden. Een van die activiteiten is het feest Thank Goes It's Friday. Als iemand de kerk wil afhuren probeert Sas met zijn medebestuursleden vooraf in te schatten of het idee wel passend is. Waar precies de grens ligt vindt hij lastig te zeggen.
"Af en toe denken we wel: 'dat moeten we niet doen', en dan weigeren we het. Onze doelstelling is het in stand houden van de kerk, dus je wilt ook middelen binnenhalen. Dat probeer je op een redelijke manier te doen. We houden wel rekening met de religieuze waarden van het gebouw. Moderne muziek moet best kunnen, maar we hebben wel afspraken met organisatoren. Er mag niets kapot gaan en er wordt niets van de kerk gebruikt, zoals het orgel. Wij proberen de kerk als maatschappelijk gebouw zo breed mogelijk in te zetten. Dus waarom ook niet voor jongere mensen die moderne muziek willen luisteren? Als je de kerk leuk aankleedt met licht, dan is het ook wel een hele aparte locatie om zoiets te beleven."
Luister onze podcast
Ben je benieuwd naar het hele gesprek in Dit is de Dag (EO)? Luister hieronder naar de podcast, waarin presentator Joram Kaat in gesprek gaat met Jan Kloosterman (SGP Apeldoorn), dominee Joas van der Schoot en Maarten Sas (voorzitter Grote Kerk Goes).
De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.
- Jezus inspireert nog maar 1 op de 5 Nederlanders: 'We hebben te maken met een zingevingscrisis'
Jezus inspireert nog maar 1 op de 5 Nederlanders: 'We hebben te maken met een zingevingscrisis'
- Oplopende spanningen in christelijk Oldebroek door komst azc: heeft naastenliefde een grens?
Oplopende spanningen in christelijk Oldebroek door komst azc: heeft naastenliefde een grens?
Praat mee
Kerken vervullen tegenwoordig steeds meer functies: wat vind je daarvan?
Dit artikel hoort bij het programma
Dit is de dag