De opkomst van de 'tradwife': is de traditionele vrouw weer het toekomstbeeld?
13 december 2023 · 15:00| Leestijd: 5 min
Update: 9 augustus 2024 · 15:59
In dit artikel aan het woord
"Ik ben mijn man tot hulp. Als mijn man zelf eten moet koken na een werkdag, dan help ik hem niet."
"Het liefst werk ik niet en focus ik me gewoon op de kinderen en het huishouden. Dat is al zwaar genoeg vind ik."
"In Nederland moeten we juist af van vrouwen die elkaar beoordelen op wat voor soort moeder ze zijn."
In het kort
Vrouwen die gelukkig worden van een ouderwetse rolverdeling: haar man is kostwinner en zij zorgt thuis voor het gezin. Het fenomeen 'tradwife' wordt online steeds populairder. Keren we in de toekomst terug naar een traditionele rolverdeling?
Wat denk jij?
Vind jij dat we terug moeten naar de traditionele rolverdeling in het gezin?
Aantal reacties: 0
Waar is de traditionele rolverdeling gebleven?
Je weet vast wel hoe mannen vroeger werden gezien. Toen dachten mensen dat alle mannen stoer en bazig moesten zijn, terwijl vrouwen vooral thuis moesten blijven om voor het gezin te zorgen.
Vandaag de dag lijken die ideeën over de traditionele rollen grotendeels te zijn verdwenen. We omarmen nu allerlei ideeën over man-zijn en vrouw-zijn. Mannen vinden het prima om hun gevoelige kant te laten zien, terwijl vrouwen steeds meer streven naar een carrière buiten huis.
Mannen en vrouwen steeds meer gelijk
Die omslag begon in de vorige eeuw, toen vrouwen meer kansen kregen op school en werk. Ze kozen voor beroepen die eerder vooral door mannen werden gedaan. Ook veranderden wetten om te zorgen voor gelijke rechten en kansen voor mannen en vrouwen.
Nu zie je steeds vaker dat mannen en vrouwen samen de touwtjes in handen hebben, zowel thuis als op het werk. Hoewel de verwachtingen nog wel verschillen, hebben mannen en vrouwen nu meer vrijheid om zelf te kiezen hoe ze hun leven willen invullen.
Kijk op moderne rolverdeling verandert: is de traditionele vrouw weer terug?
Maar de laatste jaren klinkt er ook een ander geluid. Inmiddels zijn er namelijk steeds meer mensen die zich verzetten tegen deze verandering. Ze vinden het bijvoorbeeld lastiger om mee te gaan in de ratrace van het moderne, snelle leven waarin iedereen alles moet doen en kunnen, waarbij ze alle ballen in de lucht moeten houden. Zij willen voor hun eigen gezin liever de traditionele genderrollen: mannen werken en zorgen voor het geld zorgen en vrouwen richten zich vooral op thuis om te zorgen voor de kinderen en voor het huishouden.
Zo komen we aan bij de termen 'tradwife' en 'tradman', wat afkortingen zijn voor 'traditional wife' en 'traditional man'.
Extreemrechts?
Sommige tradwives in de Verenigde Staten hebben een duidelijke link met uiterst rechtse alt-right beweging. Deze politieke stroming streeft een ‘blanke etnostaat’ na. Ook promoten ze zeer conservatieve normen en waarden als het gaat om de rolverdeling in het gezin en de maatschappij. Ze moeten niets hebben van woke en hebben een sterke afkeer van de ‘genderideologie’.
De term tradwives komt uit de man-o-sphere, een onlinenetwerk van traditionele mannen die onder meer het feminisme zien als een bedreiging. Er zijn ook tradwives die zich red-pill-women noemen (de rode pil uit de film de Matrix). Zij zeggen dat ze de waarheid over het feminisme kennen en dat het in ‘de wereld is gebracht om deze te verzwakken’.
Aantekening:
De meeste mensen die de traditionele genderrollen graag nastreven, zoals de vrouwen in dit artikel en de uitzending van Dit is de Kwestoe (EO) is omdat ze zich daar zelf fijner bij voelen. Dat werkt voor hun gezinssituatie het beste en het is hun overtuiging. Zij staan volledig los van de extreemrechtse beweging.
Is de traditionele vrouw de toekomst?
Als het aan tradmen en tradwives ligt, keren we dus terug naar de ouderwetse rolverdeling. Een verdeling waarbij de vrouw zich richt op de huishoudelijke taken, de zorg voor de kinderen en het ondersteunen van hun echtgenoot. En waarbij de man voorziet in het levensonderhoud van het gezin, beslissingen neemt en zijn gezin beschermt. Maar is Nederland er wel klaar voor om terug te keren naar een samenleving waarin de taken in het gezin op de traditionele manier verdeeld zijn?
Marilène Loendersloot is zo'n traditionele vrouw. Ze werkt niet voor een werkgever, maar richt zich volledig op het moederschap. Volgens Marilène is de manier waarop onze maatschappij is ingericht, niet de juiste. Ze zegt in Dit is de Kwestie (EO) dat ze denkt dat het beter zou zijn als de man een baan heeft en de vrouw het huishouden runt.
"De Bijbel zegt heel duidelijk dat jonge vrouwen geleerd moet worden om hun man lief te hebben, hun kinderen lief te hebben en hun huis te bewaren. Ik ben mijn man tot hulp. Dat betekent echt niet dat mijn man misbruik van mij kan maken, er is heel veel respect over en weer. Maar uiteindelijk ben ik geschapen tot hulp. Als mijn man zelf eten moet koken als hij thuiskomt na een werkdag, dan help ik hem niet."
Bonicia Reijke zou het liefst ook stoppen met werken en elke dag thuis zijn voor haar kinderen. Maar rondkomen van alleen het salaris van haar man, is op dit moment onmogelijk. Ze werkt daarom 27 uur per week als administratief medewerker bij de Sociale Verzekeringsbank. Na een werkdag merkt Bonicia dat ze uitgeput is en het is volgens haar moeilijk om er dan ook nog voor haar kinderen te zijn. Volgens haar is het feminisme doorgedraaid. Dat vrouwen de keuze hebben om te werken, vindt ze goed. Maar dat het in onze samenleving voor veel vrouwen haast een verplichting is geworden om te werken, staat haar tegen.
"Het liefst werk ik niet en focus ik me gewoon op de kinderen en het huishouden. Dat is al zwaar genoeg vind ik. Mijn prioriteit ligt bij mijn gezin en werk belemmert dat. Ik heb een hbo-opleiding gedaan, maar als ik het over zou kunnen doen, dan zou ik die studie niet hebben gedaan. Ik heb heel veel gemist van m'n eerste zoon, doordat ik naar school ging. Of de samenleving anders ingericht moet worden? Ik vind wel dat het makkelijker gemaakt moet worden om van één inkomen rond te komen. Nu móét een vrouw wel werken, omdat het gezin anders niet rond kan komen. Dat vind ik jammer."
Journalist Liesbeth Staats maakte een serie met de provocatieve titel Waarom werken vrouwen niet? (KRO-NCRV) en ze schreef een boek over de positie van de vrouw in de arbeidsmarkt. Staats vindt het logisch dat ze werkt en dat ze samen met haar man het gezin runt en voor de kinderen zorgt. De tradwives vindt ze een ingewikkelde beweging. Staats waarschuwt hen voor de economische gevolgen wanneer de man bijvoorbeeld werkloos raakt of de relatie strandt.
"Dan maak je een enorme economische terugval, waarin je eventuele kinderen meesleept. Dat vind ik zorgelijk. De tradwives laten ook een soort ideaal moederbeeld zien. Alsof er maar één soort moeder een goede moeder is. Ze kleden zich ouderwets, veel zachte pasteltinten. Een heel eenzijdig traditioneel beeld van het moederschap. Ik vind dat bezwaarlijk."
"In Nederland moeten we juist af van vrouwen die elkaar beoordelen op wat voor soort moeder ze zijn. Een alleenstaande moeder die hard moet werken om voor haar kind te zorgen, is een moeder die heel goed zorgt voor haar kind: ze zet iedere dag een warme maaltijd op tafel en zorgt dat haar kind een dak boven het hoofd heeft. Dat vind je niet terug bij de tradwives."
Dit is de Kwestie
Benieuwd naar de tv-uitzending van over dit onderwerp? Kijk dan hieronder naar de uitzending van Dit is de Kwestie (EO). En wil je meer afleveringen van Dit is de Kwestie zien? Ga dan naar NPO Start.
- Doe de test!
Doe de test!
Praat mee
Hoe is de rolverdeling bij jullie thuis? En zijn jullie daar tevreden mee?
- Traditional wives baseren hun ideeën op de Bijbel. Is dat terecht?
Traditional wives baseren hun ideeën op de Bijbel. Is dat terecht?
- Waarom een Internationale Mannendag nodig is... of niet?
Waarom een Internationale Mannendag nodig is... of niet?