Navigatie overslaan

Gratis inloggen

Praat mee op onze sites, beheer je gegevens en abonnementen, krijg toegang tot jouw digitale magazines en lees exclusieve verhalen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Anneloes van 't Licht werd misbruikt door haar vader, De 10 geboden, Ik was een kind.
© Dit is Tijs (EO)

Anneloes' vader had een hoge positie in de kerk en misbruikte haar: 'Ik geloof nu in een andere God'

31 maart 2025 · 16:32| Leestijd:5 min

Update: gisteren · 10:14

In het kort

De vader van Anneloes van 't Licht misbruikte haar als tiener. Hij was een belangrijke man in een reformatorische kerk. Toch gelooft ze nog steeds, al is haar godsbeeld wel veranderd: "Van een God van duisternis, naar een God van licht."

Wat denk jij?

Ken jij een slachtoffer van seksueel misbruik?

Haar vader was ouderling in de kerk: een Gereformeerde Gemeente. En hij was bekeerd, dat betekende dat hij naar de hemel zou gaan. Andere mensen in de kerk keken op naar bekeerde mensen. "God had hen uitverkoren", vertelt Anneloes. Dat het misbruik plaatsvond in de Gereformeerde Gemeenten is te verklaren volgens Anneloes: "Het is een gesloten systeem, waar veel mannen aan de macht zijn en waar niet wordt gesproken over liefde, seksualiteit en emoties. Dat zorgt voor grote risico's." De laatste jaren is er wel een verschuiving gaande binnen de reformatorische zuil. Je hebt nu bijvoorbeeld het Reformatorisch Meldpunt: "Dat zijn fijne, warme en capabele mensen." Maar er is volgens Anneloes ook nog "veel werk aan de winkel".

Wat zijn de Gereformeerde Gemeenten?

De Gereformeerde Gemeenten zijn een kerkgemeenschap die onderdeel is van de reformatorische zuil. Deze orthodoxe christenen hebben eigen scholen, en laten zich politiek representeren door de SGP.

'Ik geloof nu in een andere God'

Als kind geloofde Anneloes dat God bestond: "Dat stond buiten kijf: de lucht is blauw en God bestaat." Haar vader en God vielen een beetje samen en dat maakte het heel verwarrend: "Mijn vader was een kind van God, hij stond in de kerk als ouderling op de preekstoel, hij was een man van statuur tegen wie ik opkeek. En ondertussen was er ook God. En mijn vader was een kind van God en daardoor een stukje van God."

Vroeger zocht ze God, maar vond hem niet. Nu heeft ze hem wel gevonden. Al zit er wel een groot verschil tussen de God met wie ze opgegroeide en de God die ze nu kent: "Je zou bijna kunnen zeggen dat het een andere God is." De God uit haar verleden noemt ze een God van "duisternis" en de God die ze nu kent is een God van "licht, liefde en ruimte". "Als kind had ik graag meer willen horen over zijn liefde en genade", zegt Anneloes.

"Ik draaide joints met bladzijden uit de Bijbel, dat was heel goed vloeipapier."

'Ik heb God vergeven'

Lange tijd worstelde ze met het geloof en met God: "Ik zette me heel erg af, ik draaide bijvoorbeeld jointjes van bladzijden uit de Bijbel, dat was heel goed vloeipapier." Het heeft veel tijd gekost, maar uiteindelijk vond ze een manier "om God te vergeven", vertelt ze. Vergeven, omdat hij niet ingreep toen haar vader haar misbruikte.

In haar cynische periode gaf een pastoor haar een Bijbel en daarin schreef hij: "Zij die genade brengt en licht draagt." Hij vroeg haar: hoe zou je het vinden als er iemand was die je 24 uur per dag zag en hoorde en die er altijd voor je wil zijn? "Het raakte mij en die Bijbel heb ik nog steeds."

De tekst die de pastoor schreef, kwam terug toen ze besloot haar achternaam te wijzigen. Ze moest een naam kiezen die nog niet bestond in Nederland: "Dat vond ik heel eenzaam, dan kom je in je eentje op een eiland zonder familie." Ze wist niet goed waar ze voor moest gaan, tot ze zich opeens realiseerde: "Naast dat ik een kind ben van mijn ouders, ben ik ook een kind van het Licht, van God. Vandaar dat ik mijn naam heb laten veranderen naar Van 't Licht." Ze zegt: "Dat is waar ik werkelijk vandaan kom en ik ben nu nooit meer alleen."

Benieuwd naar het verhaal van Anneloes? Dat lees je hier:

Voor meisjes die nu in dezelfde situatie zitten als Anneloes toen ze jong was, heeft ze een boodschap: "Het is nooit jouw schuld en die verwarring die je voelt, dat ligt niet aan jou. Zoek hulp bij iemand die je vertrouwt, want alleen kan je het niet."

Heb jij te maken gehad met (seksueel) misbruik binnen de kerk of daarbij aangesloten gezinnen? Kijk voor informatie en advies op veiligekerk.nl.

Praat mee

Hoe voel jij je na het lezen van dit artikel? En wil je nog iets kwijt?

Gratis inloggen

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Meer weten?

Kijk Dit is Tijs

In Dit is Tijs (EO) gaat Tijs van den Brink verder over dit onderwerp in gesprek met Anneloes van 't Licht. Bekijk de volledige uitzending hieronder. 

Wil jij de aflevering liever streamen? Klik hier om de aflevering te bekijken via NPO Start.

Kijk naar 'Ik was een kind'

'Ik was een kind' (EO) is de tiende documentaire van de serie 'De 10 geboden' (EO). Een gereformeerd meisje doet aangifte van seksueel misbruik in haar familie, maar de beschuldigden worden vrijgesproken. Hoe blikt haar omgeving vijfentwintig jaar later terug? Je ziet de documentaire hier:

Wil jij de aflevering liever streamen? Dat kan via NPO Start.

Dit zijn de documentaires van 'De 10 geboden'
  • Gebod 8: De Thuiskomst - nu te zien op NPO Start
  • Gebod 10: The Story of Ne Kuko – 22.20 uur NPO 2 - nu te zien op NPO Start
  • Gebod 9: Boom des leugens – 22.45 uur NPO 2 - nu te zien op NPO Start
  • Gebod 6: Ben ik een moordenaar? – 22.20 uur NPO 2 - nu te zien op NPO Start
  • Gebod 3: Vergeef ons onze schulden – 22.20 uur NPO 2 - nu te zien op NPO Start
  • Gebod 4: Sta op en rust! – 22.20 uur NPO 2 - nu te zien op NPO Start
  • Gebod 7: Nowhere Man – 22.20 uur NPO 2 - nu te zien op NPO Start
  • Gebod 2: Beelden uit Tuvalu – 22.50 uur NPO 2 - nu te zien op NPO Start
  • Gebod 1: Hoe te verdwijnen – nu te zien op NPO Start
  • Gebod 5: Ik was een kind – nu te zien op NPO Start
Dit maakten we ook
Dit is Tijs

Dit artikel hoort bij het programma

Dit is Tijs

Dit is Tijs

    Deel dit artikel:

    Meest gelezen

    Lees ook