Vakantie in Nederland wordt duurder: gaan we straks massaal de grens over?
vandaag · 17:50| Leestijd:4 min
Update: vandaag · 18:04
In dit artikel aan het woord
In het kort
Weekendje weg? Dokken maar! Vanaf 2026 ga jij meer betalen als je ergens in Nederland wilt overnachten. De regering heeft namelijk besloten dat je voortaan 21% belasting (btw) moet betalen als je ergens blijft overnachten, bijvoorbeeld in een hotel, vakantiehuisje of bungalowpark. Nu is dat nog 9%.
Samenvatting van DIT artikel
Vakanties in Nederland worden duurder. De regering heeft besloten de btw te verhogen op logies (overnachtingen in bijvoorbeeld een hotel, vakantiehuisje of bungalowpark) naar 21%. Nu is dat nog maar 9%. Maar is dit wel een goed idee? Gaan we als gevolg hiervan niet allemaal juist buiten ons eigen land op vakantie? Margje Fikse bespreekt het is Dit is de dag (EO) met Arjo Klamer, gasthoogleraar Humane economie aan de VU en Geert Dijks, directeur van Recron: de brancheorganisatie voor ondernemers in de recreatiesector.
Wat denk jij?
Hoe vaak ga jij op vakantie in Nederland?
Zorgen om vakantie
Vanaf 2026 wordt het duurder om in Nederland te overnachten. Het btw-tarief van 9% gaat omhoog naar 21%. Dat betekent dat hotelovernachtingen, vakantiehuisjes en bungalowparken fors duurder worden.
De recreatiesector maakt zich zorgen. Op vakantie gaan is al niet voor iedereen even toegankelijk en als de prijzen zo zullen stijgen, wordt het al helemaal moeilijk. Vooral gezinnen met een lager inkomen zullen vaker afhaken of uitwijken naar goedkopere vakanties in het buitenland. Dat kan grote gevolgen hebben voor toeristische regio’s. Met name op het platteland, waar toerisme veel werkgelegenheid en inkomsten oplevert.
Eén voordeel voor kampeerders: dat blijft voorlopig wel onder het lage btw-tarief vallen. Al zorgt dat er wel voor dat de prijsverschillen tussen accommodaties vergroot worden. Brancheorganisaties roepen de overheid op de verhoging te heroverwegen.
Dit is de discussieVakantie een heilige koe?
De geplande btw-verhoging op overnachtingen zet de recreatiesector flink onder druk en leidt tot zorgen over de toekomst van vakanties in eigen land. Toch zijn die zorgen er niet bij Arjo Klamer, gasthoogleraar Humane economie aan de VU. Hij vindt dat we al genoeg op vakantie gaan:

Arjo Klamer
Gasthoogleraar Humane economie aan de VU"Vakantie is een heilige koe in Nederland. Ik vind vakanties zwaar overschat. Het loopt de spuigaten uit: najaarsvakantie, wintervakantie, krokusvakantie voorjaarsvakantie, grote vakantie."
Geert Dijks, directeur van recreatieplatform Recron, is het daar niet mee eens. Hij komt op voor de gezinnen die er graag een keer op uit willen, maar bij wie dat niet altijd mogelijk is:

Geert Dijks
Directeur van Recron"Vakantie is ook bijkomen van het harde werken en om de kinderen iets te geven die wat ze in huis niet hebben. Bijvoorbeeld als je drie verdiepingen hoog achterin Rotterdam woont. Het is eigenlijk een belangrijke basisbehoefte om te herstellen."
Maar wat is dan de oplossing? Klamer stelt voor om een vouchers/uitkeringen te geven aan mensen die het wat krapper hebben:

Arjo Klamer
Gasthoogleraar Humane economie aan de VU"Als je echt zo begaan bent met mensen die op vakantie willen die het niet kunnen betalen, geef hen dan extra geld."
Volgens Dijks levert het deze verhoging van de btw netto geen geld op, omdat er ook veel geld weglekt bij horeca, fietsverhuur, et cetera. Dijks geeft aan dat hij liever ziet dat de btw-verhoging niet zo abrupt plaatsvindt, maar dat het beter is om de belasting geleidelijk aan te passen richting het Europese niveau. Hij pleit dus voor een stapsgewijze aanpak in plaats van een directe verhoging naar 21%. Anders gaan we massaal naar het buitenland, denkt hij:

Geert Dijks
Directeur van Recron"Voor je het weet gaat iedereen naar buitenland en de rest gaat niet meer op vakantie."
We vroegen het WhatsApp-panel naar hun ervaringen!
Wat vindt de DIT-community van deze plannen? Wat zijn de gevolgen van deze btw verhoging?
Allard
"Het is al jaren belachelijk duur hier. Ik had vroeger voor 500 euro per week een huisje op Texel. Nu is dit nog gekker, soms 2000 euro of meer."
Henk
"Wij gaan regelmatig een paar dagen naar hotel Van der Valk. Meestal betalen we rond de 140 euro per nacht (inclusief ontbijt). Als daar nog eens 12% bijkomt, dan zullen we zeker minder op korte vakanties gaan.”
Gerjo
"Wij hebben ervoor gekozen om niet meer in een huisje vakantie te houden, maar om een vouwwagen aan te schaffen om op die manier op vakantie te gaan.”
Wil jij ook jouw mening met ons delen? Kom bij ons WhatsApp-panel! Wij sturen je vragen over actuele thema's voordat onze artikelen online komen. Je kunt reageren wanneer jij wilt.
Jouw meningen en verhalen verwerken wij in onze artikelen. Jouw visie telt! Klik hier om je aan te melden.
Praat mee
Hoe voel jij je na het lezen van dit artikel? En wil je nog iets kwijt?
Gratis inloggen
Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.
Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.
Hulp nodig?
Check de veelgestelde vragen.
Luister naar Dit is de dag
In Dit is de dag (EO) gaat Margje Fikse verder over dit onderwerp in gesprek. Beluister de uitzending hieronder als podcast.
De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.
Luister jij liever via een ander kanaal? Klik hier om het gesprek af te spelen op jouw favoriete podcast-app.
Dit maakten we ookWaarom onze steeds grotere auto's gevaarlijk zijn: 'Pas later zie je de nadelen'
Waarom onze steeds grotere auto's gevaarlijk zijn: 'Pas later zie je de nadelen'Aantal thuiszitters in Nederland groeit: 'Onderweg naar school probeerde ik uit de auto te springen'
Aantal thuiszitters in Nederland groeit: 'Onderweg naar school probeerde ik uit de auto te springen'