Navigatie overslaan

Gratis inloggen

Praat mee op onze sites, beheer je gegevens en abonnementen, krijg toegang tot jouw digitale magazines en lees exclusieve verhalen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Waarom onze steeds grotere auto's gevaarlijk zijn: 'Pas later zie je de nadelen', SUV aan Amsterdamse gracht.
© ANP

Waarom onze steeds grotere auto's gevaarlijk zijn: 'Pas later zie je de nadelen'

gisteren · 16:35| Leestijd:3 min

Update: gisteren · 16:39

In het kort

Onze auto's worden steeds groter en zwaarder, blijkt uit CBS-cijfers. Dat heeft gevolgen voor de leefbaarheid in steden, zegt mobiliteitsexpert Geert Kloppenburg. "Degene die rijdt, zit hoog en stevig. De fietser en de wandelaar worden veel minder snel gezien."

Wat denk jij?

Heb jij een grote auto?

Aantal reacties: 0

Kloppenburg is niet enthousiast over grote auto’s, zegt hij in Geld of je Leven (EO). "Als je kijkt naar een gemiddelde stadswijk, dan zie je aan beide kanten van de weg parkeerplaatsen van twee bij vijf meter. Nu de auto’s groter worden, zie je dat het niet meer past."

Maar het is ook onveilig, zegt hij, omdat fietsers niet meer goed zichtbaar zijn. "Als je aan mensen vraagt wat ze belangrijk vinden aan hun woonplek, zeggen ze allemaal: veiligheid. Kinderen moeten veilig naar school kunnen fietsen."

Grote auto geeft status

Toch lijken mensen bij het kopen van een auto niet te letten op deze veiligheid. Al is op een andere manier zo’n grote auto ook een veilige keuze, zegt autojournalist Frank Jacobs. "Mensen voelen zich veiliger in zo'n auto."

Geert Kloppenburg

Mobiliteitsexpert

"Mensen kiezen een grote auto voor het individuele genot en zien pas later de nadelen."

Een grote auto is al zo'n tien à vijftien jaar in de mode. We doen elkaar na, zegt Jacobs. "De buurman heeft er ook een, dus wil jij het ook. Het is een beetje pikkie meten: de grootste auto geeft status." Hij zegt: "Hoe hoger hoe beter, hoe groter hoe beter."

Dat vindt Kloppenburg typisch: "Mensen kiezen in eerste instantie voor het individuele genot, maar zien pas later de nadelen: meer onveiligheid, moeilijker parkeren, enzovoort."

Op sommige plekken komen bewoners in actie tegen de autobesitas. In Parijs gaat het parkeertarief voor SUV's van 6 euro naar 18 euro per uur, vertelt Kloppenburg. En ook in Den Haag willen ze grote auto's meer parkeergeld laten betalen: een 'asobakbelasting'.

Dit vindt onze community

We vroegen ons WhatsApp-panel naar hun ervaringen

Wat vinden de leden van ons WhatsApp-panel van grote auto's? Hebben ze zelf een SUV en waarom dan? Of rijden ze liever in een kleine auto?

Corry

"Persoonlijk rijd ik liever in m'n Peugeotje. Maar ben in m'n eentje. Als je een groot gezin hebt, kan ik me er nog iets bij voorstellen. Maar meestal zie ik maar een of twee personen erin. Ik vind het vaak nogal een beetje overdone."

Arjan

"Wij hebben ruim een jaar geleden onze Audi A3 ingeruild vooral een Mitsubishi Outlander. Dit hebben we gedaan vanwege gezinsuitbreiding, met vier kinderen onder de 5 jaar moet je een zevenzitter hebben om veilig over de weg te komen, daarbij is het ook wel handig om nog een kinderwagen mee te kunnen nemen."

Patrick

"Ik heb dertien jaar een hybride auto gereden, met name voor meer dan 200 kilometer per dag voor woon-werkverkeer. Met name wegens onbetrouwbaar overheidsbeleid wordt de vervanger géén elektrisch model, maar een SUV."

Gerrie

"Ik heb mijn hele leven in kleine auto's gereden, Renault 5, Nissan Micra. Ik ben nu naar een hogere instap gegaan, omdat het nodig was voor het in- en uitstappen en ik me ook wat safer voel in een wagen die iets vaster op de weg ligt. Ik heb nu een Kia Stonic."

Marijke

"Wij gaan altijd voor de kleinste en lichtste in de categorie die we op dat moment nodig hebben. Scheelt wegenbelasting en een hoop brandstof en is wel zo gemakkelijk op smalle wegen en met parkeren. Ik snap die dikke wagens echt niet. Heb het idee dat een hoop mensen hun wankele zelfvertrouwen ermee compenseren."

Praat mee

Hoe voel jij je na het lezen van dit artikel? En wil je nog iets kwijt?

Gratis inloggen

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Meer weten?

Luister naar Geld of je Leven

In Geld of je Leven (EO) gaat Joram Kaat verder over dit onderwerp in gesprek. Beluister de uitzending hieronder als podcast. 

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Luister jij liever via een ander kanaal? Klik hier om het gesprek af te spelen op jouw favoriete podcast-app.

Dit maakten we ook
Dit is Geld of je leven

Dit artikel hoort bij het programma

Dit is Geld of je leven

Dit is Geld of je leven

    Deel dit artikel:

    Meest gelezen

    Lees ook