Elektrisch rijden duurder dan benzine. Zou jij nog een elektrische auto kopen?
27 maart 2025 · 16:41| Leestijd:4 min
Update: 27 maart 2025 · 16:41
In dit artikel aan het woord
In het kort
Steeds meer Nederlanders twijfelen over elektrisch rijden, blijkt uit cijfers van autobrancheorganisatie Bovag. Begin vorig jaar was nog een derde van alle nieuw verkochte particuliere auto's elektrisch, maar dat percentage is inmiddels gedaald naar 23 procent. Hoe komt dat?
DIT is de samenvatting van het artikel
Steeds minder Nederlanders kiezen voor een elektrische auto, blijkt uit cijfers van Bovag. Waar begin 2023 nog een derde van de nieuw verkochte particuliere auto's elektrisch was, is dat nu gedaald naar 23 procent. Volgens Bovag-directeur Peter Niesink komt dit doordat subsidies en belastingvoordelen te snel zijn afgebouwd. Uit de ANWB Elektrisch Rijden Monitor blijkt bovendien dat elektrisch rijden per kilometer duurder is dan benzine rijden.
Binnen de DIT-community zijn de meningen verdeeld. Dolf vindt het opvallend dat de verkoop daalt, terwijl veel mensen zeggen dat ze uit klimaatprincipes elektrisch willen rijden. Jan overweegt op termijn elektrisch te rijden, maar vindt de technologie nog niet ver genoeg ontwikkeld en pleit voor meer zekerheid vanuit de overheid.
Europarlementariër Sander Smit (BBB) is het niet eens met Niesink en benadrukt dat er nog steeds voordelen zijn, zoals lagere BPM en subsidies. Hij wijst erop dat andere landen, zoals Zweden, Frankrijk en Duitsland, ook hun subsidies hebben afgebouwd. Smit vindt dat niet alleen elektrische auto's, maar ook brandstofmotoren duurzamer moeten worden.
Wat denk jij?
Wat voor auto wordt jouw volgende auto?
Aantal reacties: 0
Elektrisch rijden duurder
Uit de Elektrisch Rijden Monitor van de ANWB, die uitkwam in december 2024, blijkt dat elektrisch rijden tegenwoordig duurder is dan rijden op benzine. Als je het per kilometer berekent, is het 76 cent. Met een benzineauto is het 67 cent. In deze prijs zit alles inbegrepen (benzine of laden, verzekering, onderhoud, afschrijving en motorrijtuigenbelasting).
Dit is de discussieWaarom loopt elektrisch rijden terug?
Peter Niesink, directeur van Bovag, snapt wel dat het terugloopt:

"Het is nieuw en als iets nieuw is, dan moet je mensen helpen. Dat hebben we een tijdje gedaan met subsidies, lagere motorrijtuigenbelasting en lagere bijtelling. Maar eigenlijk heeft het kabinet dit te snel teruggedraaid en daarom stokt het nu."
DIT vindt de DIT-community
Bij onze community op Whatsapp hebben we de vraag uitgezet. Overweeg jij nog een elektrische auto?
Dolf vindt het frappant dat de verkoop terugloopt, terwijl veel mensen voor het klimaat zijn.
"Mensen zeggen: ik schaf een elektrische auto aan uit principes en voor het klimaat. Maar nu het om de knaken gaat blijkt van deze principes niets over en daalt de privéverkoop... Geld bepaalt onze keuzes."
Jan denkt dat hij 'op termijn' wel over wil op een elektrische auto, maar hij vindt dat de techniek nog niet goed genoeg is doorontwikkeld. Bovendien is er nog te veel onzeker.
"Ik denk dat de overheid meer zekerheid moet geven. Niemand weet op dit moment waar hij aan toe is. Ze moeten bijvoorbeeld zeggen: in 2030, of 2035 is er geen mogelijkheid meer om benzine of diesel te tanken, zoals in Noorwegen. Als je je auto inwisselt voor een elektrische auto, verkoop je je oude auto, en die blijft dan gewoon rijden."
Kan de belasting gelijk blijven?
Niesink herkent het verhaal van Jan wel. Hij hoort het veel: autokopers zijn bang dat hun belasting flink omhoog zal gaan, dus daarom kopen ze toch maar 'gewoon' een benzineauto. Hij pleit ervoor om de belasting laag te houden.

"Zorg ervoor dat mensen die over zo'n aankoop nadenken dat bijvoorbeeld voor vier of vijf jaar, de motorrijtuigenbelasting of bijtelling vaststaat. Dat mensen weten: dit moet ik betalen. We moeten de doelen die we hebben gesteld ook faciliteren."
Sander Smit, politicus van de BBB, is het oneens met Niesink. Er zijn nog heel veel voordelen, vindt hij.

"De situatie is niet zo slecht. Je hebt nog altijd subsidies en voordelen voor elektrisch rijden. Het BPM-tarief is een stuk lager dan bij benzineauto's. De consument is ook onzeker door overbelasting van het stroomnet, onzekerheid over laadtarieven en dat de infrastructuur nog onvoldoende is ontwikkeld."
Hij wijst erop dat in heel veel andere landen de subsidies ook zijn afgebouwd.
"Zweden heeft de klimaatbonus afgebouwd. Frankrijk heeft subsidies aanzienlijk verlaagd. In Duitsland is het in 2023 al afgeschaft. In Italië ook, om te voorkomen dat het allemaal terecht komt bij in China geproduceerde auto's."
Als het aan Smit ligt, proberen we niet alleen elektrische auto's te stimuleren, maar moeten we ook de benzine- en dieselmotor verduurzamen. Veel elektrische auto's komen van buiten Europa, bijvoorbeeld uit de Verenigde Staten (Tesla) of China (BYD), dus met subsidie stimuleren we niet onze 'eigen' autobedrijven.
Smit rijdt zelf overigens niet in een elektrische auto. "Het is voor mij niet praktisch bij de lange afstanden die ik moet afleggen als lid van het Europees parlement", zegt hij. Niesink rijdt in een hybride auto en probeert die zo vaak mogelijk op te laden, zodat hij zoveel mogelijk elektrisch rijdt.
Praat mee
Hoe voel jij je na het lezen van dit artikel? En wil je nog iets kwijt?
Gratis inloggen
Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.
Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.
Hulp nodig?
Check de veelgestelde vragen.
Wil jij ook jouw mening met ons delen? Kom bij ons WhatsApp-panel! Wij sturen je vragen over actuele thema's voordat onze artikelen online komen. Je kunt reageren wanneer jij wilt.
Jouw meningen en verhalen verwerken wij in onze artikelen. Jouw visie telt! Klik hier om je aan te melden: stuur DIT AAN
Meer weten?Luister naar Dit is de Dag
In Dit is de dag (EO) gaat Tijs van den Brink verder over dit onderwerp in gesprek met Peter Niesink, Sander Smit en Jan uit de DIT-community. Beluister de uitzending hieronder als podcast.
De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.
Luister jij liever via een ander kanaal? Klik hier om het gesprek af te spelen op jouw favoriete podcast-app.
Dit maakten we ookMassaclaim door eigenaren zonnepanelen, maar kan dat eigenlijk wel?
Massaclaim door eigenaren zonnepanelen, maar kan dat eigenlijk wel?