Inloggen bij

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

Hon­den­trai­ner Yvette vertelt: hoe breng je je valse hond weer terug in de maatschappij?

23 september 2024 · 16:37| Leestijd: 3 min

Update: 24 september 2024 · 11:01

In het kort

Wat moet je doen als je hond iemand heeft gebeten? Is een hondencursus dan een goed idee? En kan je erachter komen waardoor je hond gevaarlijk werd? Yvette is hondentrainer en heeft dagelijks te maken met deze gevaarlijke honden en vertelt hoe zij met deze dieren werkt.

Wat denk jij?

Een verplichte cursus als je een hond wil nemen: goed idee?

Een hondenbeet komt veel vaker voor dan je denkt: elk jaar overkomt het ruim 150.000 Nederlanders. Van deze gevallen moeten ongeveer 50.000 mensen medische zorg krijgen, en enkele duizenden moeten zelfs naar de spoedeisende hulp. Er zijn zelfs ernstige gevallen waarbij mensen de rest van hun leven last houden van zo'n heftig ongeval. Maar wat moet je eigenlijk doen als een hond iemand gebeten heeft? Moet hij gelijk afgemaakt worden of zijn er ook andere opties?

Gevaarlijke honden meteen afmaken?

Een meerderheid van de Nederlanders wil dat honden die mensen of dieren ernstig verwond hebben, afgemaakt worden. Dat bleek uit onderzoek van het EO-programma Dit is de Kwestie. Daarin waren ook slachtoffers te zien die blijvende schade hebben overgehouden na een aanval van een hond.

'Gevaarlijke honden bijten vaak door pijn'

Niet iedereen vindt dat een hond gelijk afgemaakt moet worden na een bijtincident. Yvette van Veldhuijsen van Hond Veilig Nederland is hondentrainer en zij vertelt dat er ook naar andere opties gekeken worden.

Volgens Yvette is pijn of stress vaak de aanleiding van het bijten. Daar legt ze alles over uit in Langs de Lijn en Omstreken (EO) op Radio 1:

Yvette van Veldhuijsen
Yvette van Veldhuijsen Hond Veilig Nederland

"92% van de honden die bij ons komt, en dat waren het afgelopen jaar ruim 1800 honden, blijkt pijn te hebben. [...] Vaak door chronische aandoeningen waardoor dat heel geleidelijk ontstaat. Dat heb je als mens niet zo snel in de gaten. Door de pijn bouwt de stress zich op en op een gegeven moment heb je een uitbarsting."

Als de hond vanuit pijn gebeten heeft en die pijn is medisch op te lossen, kan het helpen om het gedrag van de hond te trainen, verklaart de hondentrainer: "Soms is dat nuttig. We zien heel veel honden met maag-darmproblemen en dat is vaak gemakkelijk op te lossen. En die bijten eigenlijk daarna nooit meer. Maar dat is niet bij alle honden het geval."

Wanneer het gedrag van een hond gevaarlijk blijft en hij niet terug de maatschappij in kan, moet hij helaas afgemaakt worden. Dat gaat haar niet in de koude kleren zitten: "Dan huilen we er met z’n allen een flink potje om. En ik denk ook dat dat normaal is en dat dat belangrijk is. Maar soms is dood meer welzijn dan blijven leven."

Je kan het hele gesprek met hondentrainer Yvonne van Veldhuijsen in Langs de Lijn en Omstreken (EO/NOS) hier terugluisteren en kijken.

Hondencursus verplicht in Duitsland

Ook in Duitsland zijn er heftige bijtincidenten geweest. Daarom pakken ze het nu preventief aan: iedereen die een hondenbaasje wordt moet een hondencursus volgen, dat is al jarenlang verplicht. Is dat een betere aanpak dan hoe we dat hier in Nederland doen?

Meer weten?

Kijk Dit is de Kwestie (EO) terug

Het televisieprogramma Dit is de Kwestie (EO) maakte een uitzending over de vraag of we hondenbaasjes altijd op cursus moeten sturen. Bekijk de volledige uitzending hieronder.

Wil jij de aflevering liever streamen? Klik hier om de aflevering te bekijken via NPO Start. 

Deel dit artikel:

Meest gelezen

Lees ook

Neem een koekje.

Jammer! Door je cookie-instellingen kan je dit deel van de site niet zien. Als je meer cookies accepteert, kan je dit deel wel zien.

Toestemmingen aanpassen