Vitesse bijna failliet: is de KNVB te streng?
6 mei 2024 · 14:37| Leestijd: 2 min
Update: 9 augustus 2024 · 15:48
In dit artikel aan het woord
"Wie niet horen wil, moet maar voelen."
"Geldboetes lijken me geen goed instrument."
In het kort
Als je voetbal volgt weet je het vast wel: het gaat niet zo goed met Vitesse. De KNVB is onverbiddelijk, want Vitesse moet van de voetbalbond nóg sneller met een oplossing komen. Verdient de club meer tijd? Een gesprek in Dit is de Dag (EO).
Wat denk jij?
Ben jij voetbalfan?
Aantal reacties: 0
Vitesse bijna kopje onder
Ben jij weleens bij een voetbalwedstrijd geweest? Dan weet je wel hoe gek sommige supporters op hun club kunnen zijn. Voor fans van voetbalclub Vitesse is het nu spannend, want het is niet zeker of de voetbalclub uit 1892 blijft bestaan.
Vitesse heeft namelijk een schuld van 18,9 miljoen euro. Ook is de club in handen van een Russische eigenaar. Dat mag niet door de internationale sancties vanwege de oorlog. Voor 17 mei moet de club deze problemen oplossen, anders pakt de KNVB hun proflicentie af. Eerst was die deadline nog 15 juni.
Welke voetbalclubs verloren eerder hun proflicentie?
- SVV
- FC Wageningen
- SC Veendam
- RBC
- HFC Haarlem
- FC Amsterdam
- VC Vlissingen
- SC Amersfoort
- AGOVV
- Fortuna Vlaardingen
Maar er is hoop: Vitesse is geld aan het verzamelen via een crowdfunding. (Oud-)spelers, ondernemers uit Arnhem en trouwe fans hebben in één dag meer dan 1 miljoen euro ingezameld! Toch is het maar de vraag of dit genoeg is.
Dit is de discussieIs de KNVB te streng voor Vitesse?
Het zou toch zonde zijn als de club uit 1892 failliet gaat. Is de KNVB te streng door te eisen dat Vitesse nóg sneller het geld bij elkaar moet hebben? Job Gulikers, docent Sport en Bewegen aan de HAN, vindt van niet. De KNVB mag van hem zelfs strenger worden.
"Er zijn eigenlijk geen of nauwelijks sancties. Clubs krijgen één keer per jaar een rapportcijfer, waarbij ze minimaal 16 van de 40 punten moeten halen. Halen ze dat niet, dan moeten ze een plan van aanpak indienen. Daar zit verder geen enkele financiële consequentie aan. Er zit geen sportieve consequentie aan. Heb je een negatief eigen vermogen, dan mag je er in Nederland 20 jaar over doen om dat weg te poetsen. In België moet dat binnen vijf jaar."
"Wie niet horen wil, moet maar voelen. Als het verleden één ding heeft aangetoond, is het dat clubs over weinig tot geen zelfregulerend vermogen beschikken."
Daar is Pieter Nieuwenhuis, directeur bij het strategisch bureau Hypercube, het niet mee eens. Het huidige beleid heeft problemen voorkomen, die niet altijd het nieuws halen, legt Nieuwenhuis uit.
"[De licentiecommissie, red.] heeft het Nederlands voetbal in een aantal situaties, die we allemaal niet kennen, behoed voor problemen. Je zou het kunnen vergelijken met de geheime dienst, die je nooit ziet en toch dingen tegenhoudt. Zo heeft ook deze licentiecommissie een aantal dingen tegen weten te houden."
Bovendien zijn er wel degelijk sportieve consequenties, zegt Nieuwenhuis. Hij betwijfelt of verdere financiële straffen een goede oplossing zijn voor een voetbalclub die al geldproblemen heeft.
"FC Twente heeft destijds een aantal keren puntenaftrek gekregen. ADO Den Haag heeft een aantal keren puntenaftrek gekregen. En dat is ook, vind ik, een heel goed instrument. Ik zou zeggen: in een club die met het water tot aan zijn lippen staat, lijken sancties in de sfeer van geldboetes me een minder adequaat instrument. Verder is het einde oefening als je vijf keer gezondigd hebt. Dus het systeem is redelijk streng."
Praat mee
Luister onze podcast
Ben je benieuwd naar het hele gesprek in Dit is de Dag (EO)? Luister hieronder naar de podcast.
De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.
- Effectieve speeltijd, tijdstraffen, de self-pass: maken nieuwe spelregels voetbal leuker?
Effectieve speeltijd, tijdstraffen, de self-pass: maken nieuwe spelregels voetbal leuker?
- Oplossing voor toename voetbalgeweld: 'Dwangsom van 2500 euro'
Oplossing voor toename voetbalgeweld: 'Dwangsom van 2500 euro'
- Nieuwe voetbalcompetitie Super League goed voor het Europese voetbal?
Nieuwe voetbalcompetitie Super League goed voor het Europese voetbal?
Dit artikel hoort bij het programma
Dit is de dag
Dit artikel hoort bij de podcast
Dit is de dag