Alle vrijwillige ouderbijdrages in een fonds: solidair of overdreven?
15 april 2024 · 10:51| Leestijd: 3 min
Update: 9 augustus 2024 · 15:49
In dit artikel aan het woord
"Als ouder betaal je de ouderbijdrage omdat je wilt dat het ten goede komt van je eigen kind."
"Het moet onder schooltijd niet uitmaken hoeveel je ouders verdienen."
In het kort
Minder ongelijkheid op basisscholen, dat wil de gemeente Utrecht door alle vrijwillige ouderbijdrages in een fonds te stoppen. Alle activiteiten buiten lestijd om kunnen daar dan mee betaald worden. Maar is dit wel zo'n goed plan?
Wat denk jij?
Alle vrijwillige ouderbijdrages voor extra activiteiten in een fonds is een:
Aantal reacties: 0
Grote verschillen in vrijwillige ouderbijdrages
Als je een kind op de basisschool hebt zitten, betaal je - als het goed is - een vrijwillige ouderbijdrage. Daarmee organiseert de basisschool extra activiteiten voor je kind. De bijdrage die je betaalt gaat direct naar de school. In Utrecht gaan ze dat anders doen: alle ouderbijdrages moeten in een fonds komen.
Wat is de vrijwillige ouderbijdrage?
Basisscholen mogen jaarlijks een vrijwillige financiële bijdrage aan ouders vragen voor extra activiteiten buiten het lesprogramma. Voorbeelden van zulke activiteiten zijn: schoolreisje, museumbezoek, sportdag, huiswerkbegeleiding, tweetalig onderwijs en extra lessen in dans, cultuur, muziek of sport. De bijdrage is vrijwillig, kinderen van ouders die niet betalen mogen dus wel meedoen aan de activiteiten. De hoogte van de vrijwillige ouderbijdrage verschilt per basisschool.
De gemeente Utrecht start samen met schoolbesturen een solidariteitsfonds. Een school is dan niet meer afhankelijk van wat ouders inleggen, maar van het fonds. In het nieuwsbericht van de gemeente staat dat 'niet alle ouders in onze stad zich een bijdrage kunnen veroorloven'. Er zijn in Utrecht grote verschillen in ouderbijdrages, van nul tot enkele honderden euro's. Het fonds moet er voor zorgen dat de kosten eerlijker worden verdeeld, zodat 'alle scholen de mogelijkheid hebben om extra activiteiten te organiseren'. De meerderheid van de Utrechtse basisscholen doet mee. Het solidariteitsfonds zou in 2025 moeten starten.
Dit is de discussieAlle ouderbijdrages in een gezamenlijk fonds?
In Utrecht komt er dus een fonds waarin de vrijwillige ouderbijdrages worden verzameld om te gebruiken voor alle Utrechtse basisschoolkinderen. Dit is hard nodig vindt het Utrechtse raadslid Ilse Raaijmakers. Ze ziet grote verschillen tussen scholen in Utrecht, zegt ze in Dit is de Dag (EO).
"We vinden die ongelijkheid niet eerlijk en je gunt ook alle kinderen gelijke kansen. De wet bepaalt dat je niet uitgesloten mag worden van activiteiten als je ouders niet betalen, maar in de praktijk zien we dat toch vaak gebeuren. Dat de bijdrage vrijwillig is, wordt niet altijd even goed gecommuniceerd en ook niet zo ervaren. En het schrikt natuurlijk enorm af als je als ouder ziet dat er zo'n hoog bedrag wordt gevraagd. Dus dat is al een drempel om überhaupt je kind in te schrijven voor zo'n school."
"Je ziet al zo'n grote ongelijkheid van ouders die buiten schooltijd om al de hockeyclub, de muziekles en de theaterschool kunnen betalen. Als het in schooltijd ook nog uitmaakt hoeveel geld je ouders verdienen in de activiteiten die je kan ondernemen, dat moeten we echt niet willen in Nederland."
Voor het Utrechtse raadslid Mariam Al-Saqaff hoeft zo'n solidariteitsfonds er niet te komen. Ouders weten straks niet meer wat er met hun geld gebeurt.
"Als ouder betaal je de ouderbijdrage omdat je wilt dat het ten goede komt van je kind. Je wilt het terugzien in de dingen die je kind kan doen. Als ze het gaan storten in een solidariteitsfonds, dan stop je het in een soort van zwart gat. Je weet niet wat er mee gebeurt en of het ten goede komt van je kind. Wij denken niet dat ouders dan nog de vrijwillige ouderbijdrage gaan betalen zoals ze dat nu doen."
Dat ouders straks hun ouderbijdrage niet meer willen betalen, daar is Raaijmakers niet zo bang voor.
"Er zijn genoeg ouders die al extra willen betalen. Zeker in een linkse en progressieve stad als Utrecht. Dus er zijn er genoeg ouders die solidair willen zijn. Het hele besef dat je de ouderbijdrage alleen ten goede wil laten komen van je eigen kind. Dat vind ik van een soort egoïsme getuigen. Ik hoop dat we als school niet op die manier onze kinderen willen opvoeden. Ik vind het een mooie gedachte dat je solidair bent."
Het is volgens Al-Saqaff helemaal niet egoïstisch.
"Het gaat erover dat je het beste wil voor je eigen kind en voor de school van je kind. We willen uiteindelijk allemaal dat alle kinderen op een uitje kunnen. Maak gericht beleid op de scholen waar het niet zo goed gaat. Er zijn al fondsen beschikbaar. Het risico is dat we aan afpakkertje doen. We hebben een aantal scholen waar het wel kan, laten we het daar eens even afpakken. Als je het gaat herverdelen dan hou je gewoon minder geld over."
Praat mee
Lijkt een gezamenlijk fonds voor vrijwillige ouderbijdrages jou iets?
Luister naar Dit is de Dag
Meer weten over dit onderwerp? Luister naar Dit is de Dag (EO). Dat kan hier of via je favoriete podcast-app.
De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.
Dit schreven we eerder
- Mogen basisscholen aan leerlingen vragen of ze wel gevaccineerd zijn?
Mogen basisscholen aan leerlingen vragen of ze wel gevaccineerd zijn?
- Week van de Lentekriebels: ophef om niks of terechte kritiek?
Week van de Lentekriebels: ophef om niks of terechte kritiek?
Dit artikel hoort bij het programma
Dit is de dag