Inloggen bij

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Onze reacties


Zou een vuurwerkverbod zorgen voor minder vuurwerkslachtoffers?

Klik hieronder om je antwoord te geven

Wat moet er (nog meer) gebeuren om het aantal vuurwerkslachtoffers omlaag te brengen?

Inktzwarte jaarwisseling

Anthony (33) verloor zijn duim door illegaal vuurwerk: 'Mijn leven viel in duigen'

Geschreven door Steve Oosterkamp

15 december 2023 · 13:00

Update: 19 december 2023 · 14:05

In gesprek met

Foto van "Een Cobra 6 is als een handgranaat die ze in het leger gebruiken. Ik stak het af en het ontplofte meteen in mijn hand."
AnthonyVuurwerkslachtoffer
"Een Cobra 6 is als een handgranaat die ze in het leger gebruiken. Ik stak het af en het ontplofte meteen in mijn hand."
Foto van "Vuurwerk wordt steeds veiliger. Er wordt in Nederland echt heel veel getest en ook heel veel afgekeurd."
Ricardo NielsenVuurwerkverkoper
"Vuurwerk wordt steeds veiliger. Er wordt in Nederland echt heel veel getest en ook heel veel afgekeurd."
Foto van "Legaal en illegaal wordt heel vaak over één kam geschoren: er wordt gedacht dat vuurwerk an sich het probleem is."
Tinjo Klein SevertHet Vuurwerk Liefhebbers Verbond
"Legaal en illegaal wordt heel vaak over één kam geschoren: er wordt gedacht dat vuurwerk an sich het probleem is."
Foto van "Het mag maar acht uurtjes per jaar, dus daar leef je helemaal naar toe. Op zo'n dag komt alles eruit."
Mitchell LaingPyro Team Utrecht
"Het mag maar acht uurtjes per jaar, dus daar leef je helemaal naar toe. Op zo'n dag komt alles eruit."

In het kort

De jaarwisseling van 2014 naar 2015 staat bij Anthony voor altijd in zijn geheugen gegrift. Het was de meest verschrikkelijke oud en nieuw uit zijn leven. Een Cobra 6, illegaal vuurwerk, ontplofte in zijn hand en in één klap viel zijn leven in duigen. We zochten Anthony op om terug te blikken op dat bewuste moment én om hem te vragen: hoe kijkt hij als vuurwerkslachtoffer naar de vuurwerkdiscussie?

Wat denk jij?

Zou een vuurwerkverbod zorgen voor minder vuurwerkslachtoffers?

Klik hieronder om je antwoord te geven

Dit is zijn verhaal

Anthony verloor zijn duim door illegaal vuurwerk

De nu 33-jarige Anthony uit Lelystad leeft inmiddels negen jaar met een vinger minder. Terugkijken doet hij niet veel meer, maar voor ons maakt hij een uitzondering. Wat gebeurde er op die bewuste oudejaarsdag in 2014? En hoe kijkt Anthony als vuurwerkslachtoffer naar de discussie over vuurwerk, nu steeds meer gemeenten het geknal verbieden?

Lees Anthony's verhaal: 'Mijn leven viel in duigen'
"Een Cobra 6 kan je vergelijken met een handgranaat die ze in het leger gebruiken. Het meest illegale vuurwerk dat er is. Ik stak het af en het ontplofte meteen in mijn hand. Met alle toeters en bellen werd ik naar het AMC in Amsterdam gebracht. De volgende ochtend werd ik wakker en had ik geen duim meer. Dan stort je wereld wel even in. 

Tja, waarom ik het deed? Het is een kick, je grenzen opzoeken. En nee, met legaal vuurwerk was dit niet gebeurd. Maar of het mijn ideeën over vuurwerk heeft veranderd? Dat niet. Vuurwerk moet gewoon vuurwerk blijven. Het is ieder jaar een discussie en iedereen heeft er een mening over. Maar vuurwerk is al honderd jaar een traditie bij ons, dus hou het zo."

Vuurwerkverbod
Dat nu steeds meer gemeenten vuurwerk verbieden, vindt Anthony geen goede ontwikkeling. "Mijn opa en oma, mijn ouders en ik, we zijn er allemaal mee opgegroeid. En ik laat m’n zoon van drie er ook mee opgroeien. Dat doe ik wel veilig. Ik sta er altijd bij en het is gewoon siervuurwerk dat uit de winkel komt. Hij vindt het geweldig, het is wat dat betreft net z’n vader."

Volgens Anthony mag je al vrij weinig in Nederland. "En dan willen ze vuurwerk ook nog gaan verbieden. Mag je dan helemaal niets meer in dit land? Als je het gaat verbieden denk ik dat er alleen maar meer illegaal vuurwerk op de markt gaat komen. Dat kan je dan niet tegenhouden. Hou het lekker bij legaal vuurwerk."

Als we Anthony voorleggen dat er ieder jaar weer veel vuurwerkslachtoffers bij komen, plaatst hij het in perspectief. "Ik denk dat er op de weg meer ongevallen gebeuren, 365 dagen per jaar, dan wat wij met vuurwerk doen. En er zijn ook meer bedrijfsongevallen dan ongelukken met vuurwerk. Dus dan kan je alles wel gaan verbieden in Nederland."

Blik op de toekomst
"Terugkijken naar het verleden doe ik niet meer. Kijk naar waar ik nu sta: ik ben drukker met negen vingers dan destijds met tien vingers. Ik kijk positief vooruit, helemaal omdat die wond elk jaar rond de jaarwisseling toch al open gaat."

Met zijn negen vingers heeft Anthony alsnog zijn weg kunnen vinden in zijn werk als tegelzetter. Artsen draaiden zijn wijsvinger op zo’n manier dat deze nu functioneert als duim. "Het gaat behoorlijk goed, ik heb niets te klagen in m’n werk. Bij het ongeluk sta ik niet te veel meer stil, af en toe maak ik er een flauw grapje over. Het boek is gesloten, het leven gaat door. Ik ben de gelukkigste man op de wereld."

Anthony

Vuurwerkslachtoffer

"Tja, waarom ik het deed? Het is een kick, je grenzen opzoeken. En nee, met legaal vuurwerk was dit niet gebeurd. Maar of het mijn ideeën over vuurwerk heeft veranderd? Dat niet. Vuurwerk moet gewoon vuurwerk blijven. Het is al honderd jaar een traditie in Nederland, dus hou het zo."

Dit is het gesprek

Hoe gevaarlijk is legaal vuurwerk eigenlijk?

Het vuurwerkverbod waar steeds meer gemeenten voor kiezen, is ook onderwerp van gesprek aan tafel bij Dit is de Middag (EO), waar drie vuurwerkfanaten aanschoven. Ze spreken over de gevaren van legaal en illegaal vuurwerk. Hoe gevaarlijk is het vuurwerk eigenlijk dat gewoon in onze winkels ligt?

Een van de gasten aan tafel is Ricardo Nielsen. Hij verkoopt vuurwerk in Schiedam, een gemeente waar geen vuurwerk meer afgestoken mag worden. De gemeente Schiedam wilde zelfs nog een stap verder gaan door de verkoopvergunning van Nielsen in te trekken. De ondernemer spande echter een rechtszaak aan en won. Volgens Nielsen is het vuurwerk dat hij verkoopt hartstikke veilig en is het vooral het illegale vuurwerk dat voor problemen zorgt.

Ricardo Nielsen

Vuurwerkverkoper

"Met legaal vuurwerk vallen ook slachtoffers, maar die aantallen zijn ontzettend klein. Wat veel mensen niet weten is dat het vuurwerk in Nederland niet zomaar de markt op mag. Er wordt heel veel getest en ook heel veel afgekeurd. Het vuurwerk wordt steeds veiliger gemaakt. Het wordt nog wel vuurwerk genoemd, maar eigenlijk verkopen we alleen nog maar potten met siervuurwerk."

Tinjo Klein Severt is van Het Vuurwerk Liefhebbers Verbond. Dat verbond richtte hij in 2020 op, toen er voor het eerst een vuurwerkverbod was in Nederland. Hoewel dat destijds gold vanwege de coronamaatregelen, zag Klein Severt de bui toen al hangen. Met zijn verbond strijdt hij voor het behoud van de vuurwerktraditie. Klein Severt is het ermee eens dat legaal vuurwerk nauwelijks voor problemen zorgt.

Tinjo Klein Severt

Het Vuurwerk Liefhebbers Verbond

"Wij zijn in gesprek met de lokale en landelijke politiek om ze te informeren hoe consumentensiervuurwerk in elkaar zit in vergelijking met illegaal vuurwerk. Legaal en illegaal wordt heel vaak over één kam geschoren: er wordt gedacht dat vuurwerk an sich het probleem is. Maar als het legale siervuurwerk wegvalt, wordt de illegale markt groter. En de problemen blijven, omdat die uit de hoek van het illegale vuurwerk komen."

Op zijn YouTube-kanaal met ruim 12.000 abonnees maakt Mitchell Laing van Pyro Team Utrecht, samen met zijn schoonzus, video's over vuurwerk. Daarmee wil hij laten zien dat, als je veilig en verantwoord omgaat met vuurwerk, het gewoon kan. In zijn video's geeft hij vuurwerkfans mee dat ze rekening moeten houden met de medemens.

Mitchell Laing

Pyro Team Utrecht

"Loopt iemand met een hond op straat? Dan wacht je even. Zie je een papa of mama met een kinderwagen? Dan stop je even. Zo krijg je wederzijds begrip en respect."
"Vuurwerk is ontzettend mooi en indrukwekkend. Het mag maar acht uurtjes per jaar, dus daar leef je dan helemaal naar toe, want je hebt maar één dag. Als je dan ziet dat de buurt buiten komt, dat de mensen juichend en klappend aan de straat gaan staan voor jouw vuurwerkshow, dat is ontzettend tof. Iedereen heeft een hobby waar hij mee bezig is. Je zit bijvoorbeeld vaak in het stadion, bent met postzegels bezig, of juist met modeltreintjes. Maar als je van vuurwerk houdt, heb je maar één moment. En dan komt alles er op zo'n dag uit."

Als legaal vuurwerk helemaal niet zo gevaarlijk is, gaat een landelijk vuurwerkverbod incidenten tijdens de jaarwisseling dan wel voorkomen? Vuurwerkverkoper Nathalie de Vries denkt van niet. In Dit is de Dag (EO) zegt ze dat er twee soorten vuurwerkafstekers zijn. 

Nathalie de Vries

Vuurwerkverkoper

"Er lopen twee dingen door elkaar heen. Je hebt de traditiemensen die veilig siervuurwerk afsteken én de raddraaiers die illegaal vuurwerk afsteken en naar hulpverleners gooien. Die kan je totaal niet met elkaar vergelijken en die raddraaiers hebben ook niets met traditie te maken. De traditie van oud en nieuw is juist dat je elkaar om twaalf uur een gelukkig nieuwjaar wenst, je gaat de straat op, je ziet je buren voor het eerst in lange tijd."

In dit artikel komen vuurwerkliefhebbers aan het woord, maar er zijn ook mensen die het liefst zien dat al het vuurwerk zo snel mogelijk verboden wordt. Waarom ze dat vinden, lees je hier:

Dit vindt Nederland

'Hogere straffen voor bezit illegaal vuurwerk'

Uit onderzoek van EenVandaag (AVROTROS) blijkt dat 77% van de Nederlanders vindt dat zwaar illegaal vuurwerk, zoals Cobra's, onder de wapenwet moet vallen, omdat ze zo gevaarlijk zijn. De Tweede Kamer wil dit ook, maar demissionair minister Dilan Yeşilgöz wil eerst onderzoeken hoe effectief dit zou zijn.

Veel mensen vinden de straffen voor het bezit van 'lichter' illegaal vuurwerk niet zwaar genoeg. Nu variëren de straffen tussen een geldboete van 400 euro en maximaal negen maanden gevangenisstraf. Ongeveer 56% van de mensen vindt dit te soft en wil zwaardere straffen om mensen af te schrikken van gevaarlijk vuurwerk.

Een kwart van alle ondervraagden is bang voor vuurwerk, vooral vanwege het illegale vuurwerk dat wordt afgestoken. Ongeveer 64% past hun gedrag aan rond de jaarwisseling vanwege vuurwerk.

Dit is de Middag

Benieuwd naar het hele gesprek dat presentator Hans van der Steeg bij Dit is de Middag (EO) voerde met Ricardo Nielsen, Tinjo Klein Severt en Mitchell Laing? Kijk hieronder de uitzending (vanaf 1.18). En wil je meer afleveringen van Dit is de Middag zien? Ga dan naar NPO Start.

Dit is de Dag

In Dit is de Dag (EO) gaat Tijs van den Brink met Martijntje Bakker (directeur VeiligheidNL), Henk van Dijk (Nationale Politie) en Nathalie de Vries (vuurwerkverkoper) in gesprek over de stelling 'Moet er een landelijk vuurwerkverbod komen?'. Luister de uitzending terug als podcast: 

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Dit maakten we ook

Wat denk jij?

Wat moet er (nog meer) gebeuren om het aantal vuurwerkslachtoffers omlaag te brengen?