Inloggen bij

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Onze reacties


Vind jij dat Nederland meer moet doen om Oekraïne te helpen?

Klik hieronder om je antwoord te geven

Wat moet Nederland doen in de oorlog tussen Oekraïne en Rusland?

Oorlog Rusland-Oekraïne

Wat kunnen we nog voor Oekraïne doen? 'Kan­ker­pa­ti­ën­tjes zaten tegen de muur na raketaanval'

Geschreven door Babette Englebert

10 juli 2024 · 14:49

Update: 10 juli 2024 · 15:32

Oekraïense families schuilen tijdens in de kelder van het Ohmatdyt-kinderziekenhuis na een Russische raketaanval in Kiev. Bron: ANP Foto.
© Roman Pilipey

In gesprek met

Foto van "De Russen proberen nu het moreel van het Oekraïense volk te breken."
Mart de KruifOud-commandant Landstrijdkrachten
"De Russen proberen nu het moreel van het Oekraïense volk te breken."
Foto van "De angst voelen ze, maar Oekraïners gaan uiteindelijk toch door met hun leven."
Daphne WesdorpOekraïnecorrespondent bij het Nederlands Dagblad
"De angst voelen ze, maar Oekraïners gaan uiteindelijk toch door met hun leven."
Foto van "Oekraïne moet luchtverdedigingssystemen hebben om steden te beschermen. Dat is weer niet gelukt de afgelopen dagen."
Dick ZandeeDefensiespecialist bij Instituut Clingendael
"Oekraïne moet luchtverdedigingssystemen hebben om steden te beschermen. Dat is weer niet gelukt de afgelopen dagen."

In het kort

Oekraïne is wederom getroffen door hevige raketaanvallen van het Kremlin. Heeft het Oekraïense volk nog hoop? En wat kunnen we nog doen om het land te steunen in de oorlog tegen Rusland?

Wat denk jij?

Vind jij dat Nederland meer moet doen om Oekraïne te helpen?

Klik hieronder om je antwoord te geven

Dit is de situatie

Oekraïne opgeschud door raketaanvallen van Rusland

Afgelopen maandag 8 juli werden meerdere steden in Oekraïne getroffen door Russische raketaanvallen. Deze keer werd onder andere het Okhmadyt-kinderziekenhuis in de hoofdstad Kiev geraakt.

Het ziekenhuisgebouw is verwoest. Er raakten 25 mensen gewond, waaronder 7 kinderen. Oekraïnecorrespondent Daphne Wesdorp vertelt in Dit is de Dag (EO) wat ze na de bombardementen op het terrein aantrof: "Het eerste wat ik zag waren de kankerpatiëntjes. Die zaten tegen de muur aan de achterkant van het gebouw, samen met hun moeders. Ambulances gingen op en neer. Het was een enorme, enorme chaos."

Meerdere NAVO-landen hebben inmiddels aangekondigd dat Oekraïne extra munitie krijgt. De NAVO-landen investeren samen voor ruim 600 miljoen euro in draagbare luchtdoelraketten voor het land, de Amerikaanse president Joe Biden heeft bevestigd dat hij vijf extra luchtverdedigingssystemen gaat sturen. Nederland verzamelt op dit moment ook onderdelen bij elkaar om een luchtverdedigingssysteem aan Oekraïne te schenken. Maar is dat alles wat we kunnen doen? En hebben de Oekraïners nog vechtlust, of regeert de angst?

Dit is de discussie

Hoe gaat het met de Oekraïense bevolking?

Volgens Daphne Wesdorp zijn de inwoners van Kiev 'beduusd' van wat er is gebeurd. Ze vertelt in Dit is de Dag (EO) over de veranderingen die zij op straat ziet:

Daphne Wesdorp

Oekraïnecorrespondent bij het Nederlands Dagblad

"Mensen hadden het idee dat Kiev een beetje op adem aan het komen was na twee jaar oorlog. Dit is een hele harde herinnering aan de onzekere toekomst die er is. (...) Ik zat net in een café, toen ging het luchtalarm. Normaal gesproken gaan er maar weinig mensen schuilen, maar nu was de kelder bij het metrostation overvol."

Mart de Kruif, oud-commandant der Landstrijdkrachten, vermoedt dat de Russen bewust bezig zijn om die collectieve angst bij de Oekraïners aan te wakkeren. Hij vertelt:

© ANP

Mart de Kruif

Oud-commandant Landstrijdkrachten

"Het fysiek vernietigen van het Oekraïens leger gaat heel moeilijk, dus wat zijn de Russen nu aan het doen? Ze proberen het moreel van het Oekraïense volk te breken. En dat doe je door het energiesysteem aan te vallen, door dit soort aanvallen uit te voeren. De Russen denken dat dat de kritieke zwakheid is van Oekraïne, dat de mensen het niet meer zien zitten en de strijd opgeven."

Wesdorp herkent zich in het idee dat Rusland het moreel van het Oekraïense volk wil breken. Dat lukt ook in zekere mate, geeft ze toe, maar het lukt inwoners in haar ogen wél om zich staande te houden.

Daphne Wesdorp

Oekraïnecorrespondent bij het Nederlands Dagblad

"Het enige idee achter die aanvallen op kinderziekenhuizen en andere burgerlijke infrastructuur is om de bevolking bang te maken. Dat werkt dus ook. Zeker bij defensie, je ziet steeds meer soldaten met PTSS. Maar aan de andere kant, de Oekraïners zijn inmiddels gewend geraakt aan oorlog. Als ik hier om me heen kijk, zie ik nog steeds mensen met een aperol spritz op het terras. De angst voelen ze vanbinnen, maar Oekraïners gaan uiteindelijk wel door met hun leven."

Wat kunnen we nog voor Oekraïne doen?

Sinds de inval van Rusland heeft Nederland al voor 3,1 miljard euro militaire steun aan Oekraïne geleverd, en nu is een nieuw luchtverdedigingssysteem dus onderweg. Kunnen we nog meer doen om Oekraïne te helpen? Volgens Dick Zandee, defensiespecialist bij Instituut Clingendael, blijft het van groot belang om Oekraïne waar het kan nóg meer wapens te geven. Hij vertelt in Dit is de Dag (EO):

Dick Zandee

Defensiespecialist bij Instituut Clingendael

"De eerste grote behoefte blijft natuurlijk munitie (…), Oekraïne heeft nog veel meer luchtverdediging nodig. Het is namelijk één ding om de Russische toestellen uit te schakelen, maar je moet ook op de grond luchtverdedigingssystemen hebben waarmee je steden zoals Kiev kunt beschermen. Dat is toch weer niet gelukt de afgelopen dagen."
Waar heeft de overheid die 3,1 miljard precies aan uitgegeven?
Volgens het Ministerie van Defensie stuurt Nederland materieel (denk aan F-16's, tanks, drones en veldhospitalen), we geven training aan soldaten uit Oekraïne en we helpen met het onderhoud van defensiematerialen. Daarnaast stuurt Nederland opsporingsteams om bewijs van oorlogsmisdaden te verzamelen.

We kunnen ons ook nog harder inzetten om personeelstekorten in het Oekraïense leger op te lossen, stelt Zandee. Daarvoor hoeven we zelf niet mee te vechten: als wij Nederlanders bijvoorbeeld gaan werken bij de Oekraïense hulpdiensten, kunnen Oekraïners die nu bij de hulpdiensten werken in het leger gaan.

"Ik zie in Europa en de VS geen bereidheid om mee te vechten, maar we kunnen in Oekraïne wél proberen personeel vrij te maken in andere sectoren dan het leger. Waarom sturen we bijvoorbeeld niet Nederlanders om te assisteren bij de grensbewaking? Of bij de hulpdiensten, dat Nederlandse militairen brandweerman worden in Oekraïne. Dan sturen we geen gevechtstroepen vanuit Nederland, maar dan kunnen wel meer Oekraïense mannen het land verdedigen."

Mart de Kruif ziet het minder zitten om Nederlanders op de Oekraïense arbeidsmarkt in te zetten, omdat we dan buiten onze rol treden als NAVO-land. Hij benadrukt dat het vooral belangrijk is dat Europa, dus ook Nederland, flink gaat investeren in defensie. Europese landen investeren collectief nog altijd te weinig in defensie, stelt de oud-commandant.

© ANP

Mart de Kruif

Oud-commandant Landstrijdkrachten

"Op dit moment is Oekraïne nog veel te veel afhankelijk van steun uit de VS, er komt te weinig uit Europa. (...) Het beste wat we kunnen doen is dat we als Europa militair zelfstandiger worden, dat dat een sterke Europese pijler wordt binnen NAVO. En dat moeten we rap doen."

Wat denk jij?

Wat moet Nederland doen in de oorlog tussen Oekraïne en Rusland?

Meer horen?

Luister naar Dit is de Dag

In Dit is de Dag (EO) gaat presentator Jan Willem Wesselink in gesprek met Oekraïnecorrespondent Daphne Wesdorp, oud-commandant Mart de Kruif en defensiespecialist Dick Zandee. Beluister het volledige gesprek hieronder:

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Dit maakten we ook

Is Europa nog veilig als Trump president wordt?

Is Europa nog veilig als Trump president wordt?

Lees meer

4 scenario's: hoe loopt de oorlog in Oekraïne af?

4 scenario's: hoe loopt de oorlog in Oekraïne af?

Lees meer