Navigatie overslaan
zoekenNPO
Saskia Belleman, rechtbankverslaggever De Telegraaf, femicide, vrouwenmoord.
© ANP

'We kunnen veel meer doen om vrouwenmoord te voorkomen', zegt journalist Saskia Belleman

gisteren · 05:45| Leestijd:4 min

Update: gisteren · 15:26

In het kort

Vrouwen die aangifte doen tegen hun (ex-)partner worden volgens rechtbankverslaggever Saskia Belleman te weinig serieus genomen met soms hun dood tot gevolg: "We doen te weinig om vrouwenmoord tegen te gaan."

Wat denk jij?

Ken jij een slachtoffer van huiselijk geweld?

Aantal reacties: 0

Vrouwenmoord, ook wel femicide genoemd, is een groot probleem. Eén keer in de 8 tot 10 dagen wordt een vrouw vermoord, in 60% van de gevallen door haar partner of ex-partner. Dit zijn de officiële cijfers. De echte cijfers zouden nog weleens hoger kunnen liggen, denkt rechtbankverslaggever Belleman: "Er zijn ook gevallen van zelfmoord waar je je vraagtekens bij kan plaatsen, maar die door de politie worden afgedaan als zelfmoord."

Vrouwen die slachtoffer zijn van partnergeweld of bang zijn dat hun partner ze iets aan gaat doen en naar de politie stappen, worden vaak niet serieus genomen stelt Belleman. Ze noemt als voorbeeld het verhaal van Reagan Perez. De vrouw uit Kerkrade deed in twee maanden tijd meer dan twintig meldingen over haar ex, die gingen onder andere over stalking, bedreiging en vernielingen aan haar huis. Ze moest iedere keer opnieuw haar verhaal doen. "Het patroon werd nooit zichtbaar, omdat de politie er elke keer een ander etiket opplakte", zegt Belleman. Uiteindelijk werd Perez door haar ex vermoord.

We kunnen veel meer doen om vrouwenmoord te voorkomen, stelt Belleman. Met deze punten moeten we volgens haar aan de slag.

Opvoeden en bijsturen

Het begint bij de opvoeding volgens Belleman. "We moeten als jongens nog heel jong zijn ze duidelijk maken dat ze respectvol omgaan met meisjes." In 2022 kwamen Amsterdamse studenten in het nieuws, omdat ze vrouwen sperma-emmers noemden. Het verbaast Belleman dat er geen hartig woordje is gesproken met deze jongens. Terwijl dit mogelijk de toekomstige rechters, advocaten en officieren van justitie zijn. "Wat hebben vrouwen van dit soort mannen te verwachten? Niets, helemaal niets."

We moeten mannen daarnaast meer aanspreken op fout gedrag richting vrouwen. Niet alleen vrouwen moeten dit doen, maar ook mannen, zegt Belleman. "Als het gedrag van mannen respectloos is, zeg er wat van."

Vragenlijst politie

Belleman snapt goed dat het lastig is voor een agent om te beoordelen of bij een aangifte direct actie moet worden ondernomen, omdat iedere dag heel veel meldingen binnenkomen. Maar je kan volgens haar wel een standaard vragenlijst invoeren voor vrouwen die aangifte doen tegen hun (ex-)partner. "Aan de hand van die vragenlijst kan je bepalen of je er een rode vlag aanhangt of dat er misschien nog andere interventies mogelijk zijn."

Afbeelding van Saskia Belleman

Saskia Belleman

Rechtbankverslaggever

"Als je meer weet van het verleden van je partner, kan je besluiten: hier stap ik liever niet in."

Enkelband

Mannen die zich schuldig maken aan geweld tegen vrouwen, moeten volgens Belleman harder worden aangepakt. "Je kan ze bijvoorbeeld oppakken en een enkelband geven." In Rotterdam experimenteren ze daar nu mee. Als een man met een enkelband in de buurt komt van zijn ex gaat er een alarm af. "Dan weet zo'n vrouw: ik moet of de politie bellen of maken dat ik wegkom." Die enkelband zou volgens haar landelijk moet worden ingevoerd.

Strafblad openbaar

We kunnen leren van Engeland, vindt Belleman. Daar hebben ze Clare's Law. De wet is vernoemd naar een vrouw die vermoord is door haar ex die al drie keer veroordeeld was voor geweld. "Als Clare wist van het gewelddadige verleden van haar partner, was ze die relatie misschien nooit begonnen." De wet geeft vrouwen de mogelijkheid om bij de politie het strafblad van hun partners op te vragen. "Als je meer weet, kan je besluiten: hier stap ik liever niet in."

Wat denk jij?

Welke maatregel heeft volgens jou het meeste effect?

Aantal reacties: 0

Heb je zelf te maken met huiselijk geweld? Of maak je je zorgen om iemand anders? Ga dan naar veiligthuis.nl of bel gratis en anoniem met 0800 2000.

Praat mee

Hoe voel je je na het lezen van dit artikel? En wil je nog iets kwijt?

Meer weten?

Luister Dit is de Dag terug als podcast

In Dit is de Dag (EO) gaat Joram Kaat verder over dit onderwerp in gesprek met Saskia Belleman. Beluister de uitzending hieronder als podcast. 

spotify

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Luister jij liever via een ander kanaal? Klik hier om het gesprek af te spelen op jouw favoriete podcast-app.

Dit maakten we ook
Dit is de dag

Dit artikel hoort bij het programma

Dit is de dag

Dit is de dag

Meest gelezen

Lees ook