Woede op investeerder die snel geld wil verdienen aan een kerkgebouw in Woldendorp
11 september 2024 · 13:32| Leestijd: 3 min
Update: 20 september 2024 · 15:05
In dit artikel aan het woord
"Dit is niet goed gegaan"
"Je weet niet wat er allemaal in gedaan moet worden."
In het kort
Een oude kerk in het Groningse Woldendorp werd verkocht aan een investeerder voor 10.000 euro. Inmiddels staat hij voor 500.000 euro te koop. Dit levert veel woede en verdriet op.
Samenvatting van DIT artikel
In Woldendorp werd een kerk verkocht voor 10.000 euro aan een investeerder. Die heeft hem nu te koop gezet voor 495.000 euro. Het dorp is boos. Kerkrentmeester Joost Schelling snapt de woede, maar snapt ook wel de keuze om de kerk te verkopen. Makelaar Arjan van de Ruit wil in gesprek met het dorp.
Wat denk jij?
Stel, de kerk in jouw buurt wordt verkocht aan een investeerder. Wat vind je daarvan?
Aantal reacties: 0
Van 10k naar een half miljoen
De 13e-eeuwse Petruskerk in het Groningse dorp Woldendorp staat te koop. Op de website Reliplan - een platform wat je zou kunnen vergelijken met Funda - wordt het gebouw aangeboden voor 495.000 euro. Het bijzondere is alleen dat de kerk onlangs nog verkocht werd voor... een luttele 10.000 euro. Hoe kan het gebouw ineens bijna 50 keer zoveel waard worden...?
Veel inwoners van het dorp zijn in ieder geval niet blij met de gang van zaken, zo is te lezen in het Nederlands Dagblad. "Het hele dorp vraagt zich af: wat gebéurt hier? We hebben geen idee!", zo zegt een inwoner in de krant. Ook de plaatselijke kerkbestuurders zouden verbijsterd zijn.
De eigenaar van het platform waar de kerk nu op wordt aangeboden, Reliplan, is ook niet tevreden over de gang van zaken, zo geeft hij toe in Geld of je Leven (EO).
"Dit is niet goed gegaan. Daar blijf ik bij."
Waarom zou je een hele kerk verkopen voor 10.000 euro?
Voor een leek zal het bizar klinken dat het kerkbestuur het gebouw voor maar 10.000 euro van de hand deed. Maar zo gek is het helemaal niet, zegt Joost Schelling, die als directeur van de Vereniging Kerkmeesterlijk Bestuur (VKB) verstand heeft van kerkgebouwen.
"Wat je niet leest, is wat er gedaan moet worden. Structureel onderhoud loopt soms behoorlijk in de papieren. Als een geloofsgemeenschap dat niet meer kan dragen, dan is het een afweging. Vaak moet je een kerkgebouw voor een symbolisch bedrag verkopen en moet er ook nog eens een bruidsschat bij worden gegeven voor het onderhoud. Nou, dan is dit een koopje…"
Toch moeten kerkbesturen zich realiseren dat investeerders er wel vaak gewoon geld aan willen verdienen.
"Je moet je realiseren dat dit de wetten van de markt zijn. Als jij een kerk verkoopt voor 10.000 euro, dan ga je er niet meer over."
Wat de nieuwe koper met een kerk gaat doen, is trouwens niet duidelijk. Er kan van alles mee gebeuren. In sommige kerken gaan mensen wonen, in andere kerken komt een zorginstelling. In bepaalde gevallen wordt een kerk zelfs gesloopt, maar in het geval van de Petruskerk in Woldendorp kan dat niet zomaar, omdat het een rijksmonument is.
Kun je dit in de toekomst voorkomen?
De dorpsbewoners snapt Schelling wél heel goed. Hun woede is begrijpelijk.
"Zo'n gebouw vertegenwoordigt veel meer dan het gebouw zelf. Mensen zijn er gedoopt, begraven, er zijn huwelijken in gesloten. Het is een symbool van een lokale gemeenschap. Het ligt vaak ook heel erg in het zicht. Mensen voelen: het hoort bij onze plek."
Daarom moet er veel meer worden gedaan om dit soort gebouwen te behouden. Niet alleen door de kerken zelf, maar ook door de overheid, vindt Schelling.
"Ik vind dat we aan de voorkant veel meer regie moeten uitoefenen. Niet alleen de lokale gemeenschap, maar ook de lokale overheid. Op heel veel plekken zijn kerkvisies ontwikkeld, omdat we ons moeten afvragen hoe we ons religieus erfgoed bewaren op een goede manier, als we ook weten dat religieuze gemeenschappen kleiner worden."
In Woldendorp is het laatste woord in ieder geval nog niet gezegd, belooft Arjan van de Ruit van Reliplan. Hij wil snel in gesprek met de inwoners van het dorp.
"Bij de verkoop is dit niet gebeurd, want wij hebben die rol niet gekregen, maar vanwege de commotie willen we het nu wel doen."
Praat mee
Wat is een goede bestemming voor een leegstaand kerkgebouw?
Luister Geld of je leven (EO) terug als podcast
In Geld of je leven (EO) sprak Hans van der Steeg over dit onderwerp met Joost Schelling en Arjan van de Ruit. Beluister de uitzending hieronder als podcast.
De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.
Luister jij liever via een ander kanaal? Klik hier om het gesprek af te spelen op jouw favoriete podcast-app.
Dit maakten we ook- Huwelijkstraditie waarin vader de bruid 'weggeeft' onder vuur: 'Suggereert macht over de vrouw'
Huwelijkstraditie waarin vader de bruid 'weggeeft' onder vuur: 'Suggereert macht over de vrouw'
Het is voor velen traditie bij de trouwceremonie: als vader begeleid je je dochter naar het altaar om haar 'weg te geven' aan de man van haar dromen. In de Zweedse Kerk rijzen nu echter vragen: is het weggeven van een vrouw niet te patriarchaal?
- Lingeriemodellen niet welkom in de kerk, beetje preuts of regelrechte heiligschennis?
Lingeriemodellen niet welkom in de kerk, beetje preuts of regelrechte heiligschennis?
Lingeriemodellen op een catwalk in de kerk: moet dat kunnen, of is dat echt niet oké? In de Sint-Janskerk in Gouda werd afgelopen maandag een modeshow gehouden, maar de lingerie van Maria Kolenbrander mocht op het laatste moment toch niet worden getoond op het podium. Terecht, of is dat veel te preuts?